Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Myśmy płacili 5,700 zł za pełny projekt bliźniaka i ekstra 700 zł za kosztorys.

Jeśli chcesz ryzykować opóźnienie w stosunku do terminu zawartego w umowie, a także trochę poprawek (zastrzeż w umowie, że zrobią je bezpłatnie), to podaję adres biura: http://projektygotowe.pl/.

Z tym, że ceny są zeszłoroczne.

Dobrą opinią, choć są drożsi, cieszy się: http://www.hgatelier.com.pl/ i http://www.aprojekt.strefa.pl/p_katalogowe.html

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słoneczko - tak myslałem, a projekt w jakiej skali mialas?

Climber79 - wiem co jest na Jurze i jakie maja wymagania, tam dodatkowo moga dochodzic uzgodnienia z Wojewodzkim Konserwatorem Zabytkow bo niektore tereny sa terenami stanowisk archeologicznych. Co bardziej ambitne i nowoczesne budynki maja male szance na powstanie w tych okolicach. Ale jesli masz swiadomosc ograniczen wynikajacych z wytycznych planu to juz bardzo dobrze. Uwazam, ze w tej kwocie projekt domu jest realny do wykonania, moze nawet nizszej niz Twoja gora, ale wyzszej niz Sloneczka w podobnym zakresie. Niezle zagmatwalem :lol: Jesli bedziesz zainteresowany to mozemy porozmawiac.

Dałam projekt jednej ekipie i czekałam na wycenę, spotkałam sie z nim w sobotę i krzyknął 55tyś robocizna stan surowy otwary (dom ma 103m2 użytkowej) a 150tys robocizna z materiałami - nie wiem co wy sądzicie ale mnie gośc poprostu zabił tą ceną.

aka23 - mnie ekipa krzyknęła ok. 170 tys. brutto (stan surowy z materiałem) za domek, do którego przesyłam link :

http://www.archon.pl/index.php?act=12&menu_act=1&sid=m44c773bf55bd9

domek ma powierzchnię całkowitą 210 m2 (powierzchnia użytkowa ok. 145m2) Budujemy w Krakowie na ul. Ks. Józefa (Bielany). Rozpoczęcie realizacji - czerwiec/lipiec.

Ekipy zgodnym chórem krzyczą 50 tys. za robociznę (podobno przez trudny dach). Wynika z tego że materiały mają kosztować ok. 120 tys. Wciąż jestem w szoku i szukam dalej.

Podobny domek ludzie budują na pomorzu za 29 tys (robocizna). Czyżby Kraków oszalał ???? Co ty na to ??

Nie przepadam za odgieciem dachu, ktory u Ciebie jest przy okapie.

Chcieliśmy mieć taras cały zadaszony, stąd taki pomysł :) Zresztą z tarasu zniknęły betonowe podpory, a zostały tylko drewniane, ponieważ przeprojektowali nam, po długich bojach, balkony na piętrze :)

Ale ze zacytuje "Slowa glupiego nie bola" :roll: zatem z mna sie nie przejmuj :lol:.

To nie jest do Ciebie, ani o Tobie! A w ogóle, mam bullka, pamiętasz? ;)

Słoneczko - tak myslałem, a projekt w jakiej skali mialas?

Climber79 - wiem co jest na Jurze i jakie maja wymagania, tam dodatkowo moga dochodzic uzgodnienia z Wojewodzkim Konserwatorem Zabytkow bo niektore tereny sa terenami stanowisk archeologicznych. Co bardziej ambitne i nowoczesne budynki maja male szance na powstanie w tych okolicach. Ale jesli masz swiadomosc ograniczen wynikajacych z wytycznych planu to juz bardzo dobrze. Uwazam, ze w tej kwocie projekt domu jest realny do wykonania, moze nawet nizszej niz Twoja gora, ale wyzszej niz Sloneczka w podobnym zakresie. Niezle zagmatwalem :lol: Jesli bedziesz zainteresowany to mozemy porozmawiac.

Stanowiska nie ma na szczęście - wieczorem zamieszczę przybliżony opis tego co bym chciał uzyskać oraz ograniczenia wynikające z planu i układu stron świata.

pitbull - czy jako moderator jesteś w jakiś sposób związany z Muratorem - akurat tu nie szukałem wyceny projektu indywidualnego :) - ale wiadomo - najciemniej zawsze pod latarnią.

A więc zgrubny plan wygląda tak:

- dom z poddaszem użytkowym na planie prostokąta (wymóg planu)

- szerokość ściany szczytowej maks 9m (wymóg planu)

- raczej bez podpiwniczenia

- powierzchnia użytkowa ok. 140 m2 + równolegle garaż 2 stanowiskowy z użytkową górą - wejście ze schodów lub z poddasza (ew. schodki)

- dach dwuspadowy (zarówno na domu jak i na garażu) - ew. 1 duża lukarna z każdej strony

- wejście od strony ...... ?? - nie ściany szczytowej :) - ale czy ona ma jakąś nazwę ?

- 2 łazienki (góra: prysznic + wanna, i dół: prysznic)

- kominek w salonie

- wentylacja mechaniczna i raczej ogrzewanie podłogowe

- większa łazienka na górze z małą ilością skosów (czyli raczej w poprzek a nie wzdłuż kalenicy)

- przejście z garażu do domu

- kotłownia (gazowa) z miejscem na pralkę (możliwe że wydzielona z części garażowej)

- sensownej wysokości (raczej wysoka ale jeszcze nie wiem jaka - muszę zrobić eksperyment) ścianka kolankowa ale z tak zaprojektowanym dachem aby bryła miała jakiś sensowny wygląd

- pomieszczenia w liczbach:

a1) salon

a2) kuchnia

a3) gabinet (gabinecik ??)

a4) mała łazienka

a5) kotłownio-pomieszczenie gospodarcze

a6) wiatrołap (thx to kaszojadek za wypunktowanie)

b1) większa łazienka

b2) sypialnie 1 większa (konieczna garderoba) i 2?? mniejsze

c1) garaż 2-st

c2) pomieszczenie nad garażem - stryszek, pakernia, akwaria+terraria, kolejka ( dla dzieci :wink: ), majsterkowanie - czyli co komu do głowy strzeli

Nie wiem czy się z tym wszystkim zmieszczę w założonej wielkości - będziemy zwiększać limit albo minimalizować marzenia, ale widziałem projekty które w tej wielkości mają wszystko co trzeba (tylko zawsze coś nie tak).

- mam w głowie rozkład pomieszczeń co chodzi o strony świata ale to już trzeba by namalować

Fajnie by było razem z projektem dostać kosztorys albo chociaż zestawienie materiałów.

Preferowana technologia SOLBET + STYROPIAN (???)

Wszystkie wymagania ( z wyjątkiem tych z planu ) negocjowalne - pod warunkiem podania logicznych argumentów.

Pitbull co ty na to?

Dałam projekt jednej ekipie i czekałam na wycenę, spotkałam sie z nim w sobotę i krzyknął 55tyś robocizna stan surowy otwary (dom ma 103m2 użytkowej) a 150tys robocizna z materiałami - nie wiem co wy sądzicie ale mnie gośc poprostu zabił tą ceną.

aka23 - mnie ekipa krzyknęła ok. 170 tys. brutto (stan surowy z materiałem) za domek, do którego przesyłam link :

http://www.archon.pl/index.php?act=12&menu_act=1&sid=m44c773bf55bd9

domek ma powierzchnię całkowitą 210 m2 (powierzchnia użytkowa ok. 145m2) Budujemy w Krakowie na ul. Ks. Józefa (Bielany). Rozpoczęcie realizacji - czerwiec/lipiec.

Ekipy zgodnym chórem krzyczą 50 tys. za robociznę (podobno przez trudny dach). Wynika z tego że materiały mają kosztować ok. 120 tys. Wciąż jestem w szoku i szukam dalej.

Podobny domek ludzie budują na pomorzu za 29 tys (robocizna). Czyżby Kraków oszalał ???? Co ty na to ??

To nie Kraków, to Anglia ... :)

Wykonawca który u nas wziął w zeszłym roku ok 38 tys za stan surowy otwarty domu z poddaszem użytkowym (pow całkowita z garazem i gospodarczymi 270m), na ten rok kontraktuje się u kolegi na dom trochę mniejszy na poziomie 60 tys.

Powód ? Zleceń ma 2 razy więcej niż może przerobić, a ludzi mu brakuje (z mojej zeszłorocznej ekipy 2/3 wyfrunęło do Anglii)

A wątpię żeby było lepiej, bo coraz więcej osób dochodzi do wniosku, że przy horrendalnych cenach mieszkań, lepiej sobie "coś" zbudować. No i wykonawcy zaczynają miec nadmiar pracy. Szczególnie Ci dobrzy.

pozdr

Badania archeologiczne.

Jak ktoś z Was ma zamiar budować w Jurze i ma w warunkach konieczność skorzystania z badań archeologicznych (albo przed rozpoczęciem budowy albo nadzór podczas robienia wykopów), to warto się wcześniej zainteresować tym tematem, bo na archeologa czeka się i 2-3 miesiące.

pozdr

Badania archeologiczne.

Jak ktoś z Was ma zamiar budować w Jurze i ma w warunkach konieczność skorzystania z badań archeologicznych (albo przed rozpoczęciem budowy albo nadzór podczas robienia wykopów), to warto się wcześniej zainteresować tym tematem, bo na archeologa czeka się i 2-3 miesiące.

pozdr

albo i lata - przynajmniej takiego z urzędu - bo zawsze możesz sobie wynająć archeologa za własną kasę i masz od razu - no i lepiej żeby nic nie znaleźli

A więc zgrubny plan wygląda tak:

- dom z poddaszem użytkowym na planie prostokąta (wymóg planu)

- szerokość ściany szczytowej maks 9m (wymóg planu)

- raczej bez podpiwniczenia

- powierzchnia użytkowa ok. 140 m2 + równolegle garaż 2 stanowiskowy z użytkową górą - wejście ze schodów lub z poddasza (ew. schodki)

- dach dwuspadowy (zarówno na domu jak i na garażu) - ew. 1 duża lukarna z każdej strony

- wejście od strony ...... ?? - nie ściany szczytowej :) - ale czy ona ma jakąś nazwę ?

- 2 łazienki (góra: prysznic + wanna, i dół: prysznic)

- kominek w salonie

- wentylacja mechaniczna i raczej ogrzewanie podłogowe

- większa łazienka na górze z małą ilością skosów (czyli raczej w poprzek a nie wzdłuż kalenicy)

- przejście z garażu do domu

- kotłownia (gazowa) z miejscem na pralkę (możliwe że wydzielona z części garażowej)

- sensownej wysokości (raczej wysoka ale jeszcze nie wiem jaka - muszę zrobić eksperyment) ścianka kolankowa ale z tak zaprojektowanym dachem aby bryła miała jakiś sensowny wygląd

- pomieszczenia w liczbach:

a1) salon

a2) kuchnia

a3) gabinet (gabinecik ??)

a4) mała łazienka

a5) kotłownio-pomieszczenie gospodarcze

b1) większa łazienka

b2) sypialnie 1 większa (konieczna garderoba) i 2?? mniejsze

c1) garaż 2-st

c2) pomieszczenie nad garażem - stryszek, pakernia, akwaria+terraria, kolejka ( dla dzieci :wink: ), majsterkowanie - czyli co komu do głowy strzeli

Nie wiem czy się z tym wszystkim zmieszczę w założonej wielkości - będziemy zwiększać limit albo minimalizować marzenia, ale widziałem projekty które w tej wielkości mają wszystko co trzeba (tylko zawsze coś nie tak).

- mam w głowie rozkład pomieszczeń co chodzi o strony świata ale to już trzeba by namalować

Pitbull co ty na to?

Hi, hi :)

Jakbym widział listę zrobioną przez mnie i przez moją Żonę dwa lata temu.

Jedyna różnica to duuuuży wiatrołap będący czymś w rodzaju szatni i połączony z garażem + pralnia (zrobiona na piętrze żeby nie rozpychac parteru).

Tez chciałem 140 m + garaż dwustanowiskowy - wyszło trochę więcej - a "niepotrzebne pomieszczenie nad garażem" jest najładniejszym pokojem na piętrze :)

Acha i uważaj na ograniczenie szerokości ściany szczytowej :)

My mieliśmy w warunkach zabudowy takie ograniczenie, ale nikt nam nie potrafił odpowiedzieć czy wymiar ograniczenia tyczy się ściany w stanie surowym, czy z ociepleniem (a przecież ocieplenie z obu stron to może być w sumie i 30 cm) .

A potem okazało się że jednak liczy się z ociepleniem, tyle że tak naprawdę możesz dać w projekcie warstwę ocieplenia 1 cm a potem w realizacji ją zwiększyć. I jest OK. Byle na projekcie wymiar całkowity nie przekraczał ograniczenia narzuconego w danym rejonie.

pozdr

Badania archeologiczne.

pozdr

albo i lata - przynajmniej takiego z urzędu - bo zawsze możesz sobie wynająć archeologa za własną kasę i masz od razu - no i lepiej żeby nic nie znaleźli

Okazuje się że nie do końca od razu. Przynajmniej w zeszłym roku.

U nich to jakiś feudalizm jest i konserwator wojewódzki rozdziela robotę, tzn. jak idziesz do archeologa prywatnie, to on i tak musi mieć zgodę od swojego szefa na zrobienie roboty dla Ciebie. Podobno chodzi o to zeby ich równo obdzielać zleceniami. Nie wiem ile w tym prawdy, ale fakt był taki, że trzeba było na nich cierpliwie czekać.

A w sezonie to w ogóle ich było ciężko złapać bo mają dużo roboty "z urzędu" jak i tej prywatnej.

pozdr

Witam wszystkich! Dawno tu nie zaglądalam, ale jestem i to od razu z pytaniem:)

Czy ma ktoś z Was ma, albo slyszal coś o oknach drewnianych z firmy "Natura"? Jestem na etapie wyboru okienek i ta firma ma jak na razie najlepszą ofertę. Chcilabym tez wiedziec jak okna sprawują się podczas użytkowania, więc może macie jakies uwagi.

Niestety polecany na tym forum "Góral od okien" po przeslaniu do niego zapytania i pelnego zestawienia okien, nie odezwal się do mnie:( a szkoda