gzajac 30.01.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Moi sąsiedzi mają okna z Natury - są bardzo ładne. Co do jakości wyglądają na porządnie zrobione, ale nie znam opini użytkowników bo mieszkają dopiero od 3 miesięcy. Jednak ta firma to również mój faworyt - będę kupował okna w okolicach czerwca. --Pozdrawiam,Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 30.01.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Nie przepadam za odgieciem dachu, ktory u Ciebie jest przy okapie. Chcieliśmy mieć taras cały zadaszony, stąd taki pomysł Zresztą z tarasu zniknęły betonowe podpory, a zostały tylko drewniane, ponieważ przeprojektowali nam, po długich bojach, balkony na piętrze Ale ze zacytuje "Slowa glupiego nie bola" zatem z mna sie nie przejmuj . To nie jest do Ciebie, ani o Tobie! A w ogóle, mam bullka, pamiętasz? Sloneczko dzieki, przysli j mi jak mozesz, chetnie go przyjme do kolekcji, zamieszczac go raczej nie bede ... wole sie umartwiac ... "memento morii" Drewniane slupy sa bardzo ladne pod warunkiem ze beda odpowiedniej grubosci dopasowane do wiekosci budynku tak kolorystycznie jak i wykonczeniowo tzn np wykonczone heblowanymi deskami. Nie zawsze pekniecia slupa wygladaja ladnie i sa tam gdzie byc sobie zyczyla climber79 jestem takim samym uzytkowniekiem forum jak Ty tylko z blizej nie okreslonych przyczyn dokleili mi z boku moderator . No ale trudno wymagac nawet od najczystszej zaby zeby plywajac w bajorze nie miala na glowie glona, ktorego nie dostrzega dopoki mu inna zaba nie powie. . Postaram Ci sie odpowiedziec na priv i zaproponowac wycene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 30.01.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Sloneczko dzieki, przysli j mi jak mozesz, chetnie go przyjme do kolekcji Tylko tak mogę Ci go podesłać http://img527.imageshack.us/img527/5650/64tj.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 30.01.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Dzieki, przepiekne "bydle" , taki zadowolony jak ja ... juz go polubilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Plento 30.01.2007 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 SŁONECZKO wielkie dzięki za pomoc ja jakos nie mogłam sobie z tym poradzić i dałam za wygrane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 30.01.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Ale fajnie Poprosiłam Cię we własnym, egoistycznym interesie, bo nie lubię rozciągniętych stron Równolegle, na forum trwa "akcja" poszukiwania zbyt dużych avatarów: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=91714&highlight=, ale Ciebie już ona nie dotyczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1 31.01.2007 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Po ogladnięciu kilku tysięcy projektów wreszcie jesteśmy zdecydowani zdecydowalismy się na ten projekt http://www.mgprojekt.com.pl/domki/faworyt/images/faworyt.jpg http://www.mgprojekt.com.pl/domki/faworyt/images/m-rzut1.jpg http://www.mgprojekt.com.pl/domki/faworyt/images/m-rzut2.jpg Wersja z garażem na dwa stanowiska. Zastanawiam się tylko czy pasuje do naszego planu zagospodarowania przestrzennego czy ktoś jest na tyle obeznany i mógłby pomóc w interpretacji? Skopiowałam główne punkty [...] 2) rzut głównej bryły budynku: a)prostokątny, o stosunku boków mieszczącym się w przedziale od 1:1,3 do 1:2 - rzut powinien mieć wymiary zewnętrzne lub proporcje nawiązujące do parametrów budynków o cechach tradycyjnych, swoistych dla danej miejscowości lub jej części; pozostałe składniki rzutu, skutkujące wyglądem budynku, powinny być zaprojektowane w oparciu o zasady i wymiary zewnętrzne odpowiednich elementów w budynkach tradycyjnych, b)wejście akcentowane formalnie winno znajdować się w części środkowej dłuższego boku rzutu budynku; zaleca się, by wejścia umieszczone poza osią symetrii bryły budynku były czytelnie przesunięte w stosunku do tej osi, 3) bryła budynków: a)zwarta, prostopadłościenna, o wysokości (z podpiwniczeniem) nie większej niż średnio 4,1 m ponad poziom gruntu; ww. prostopadłościan nakryty dachem stromym o cechach określonych w pkt 6; proporcje i sposób kształtowania bryły nawiązujący do tradycyjnego, swoistego dla danej miejscowości lub jej części, b)liczbę kondygnacji nadziemnych ogranicza się do dwóch, przy czym druga kondygnacja dopuszczalna jest wyłącznie jako poddasze użytkowe w dachu stromym, 1)dach: a)kształt głównej bryły dachu – dach dwuspadowy na rzucie prostokąta, o kalenicy równoległej do dłuższego boku budynku, połacie o identycznych szerokościach, długościach i nachyleniu (symetryczne), schodzące się w kalenicy, kąt nachylenia połaci głównych 35- 42, [...] Bede wdzieczna jak ktoś miałby czas i ochotę na przeczytanie i mógł pomóc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karoll 31.01.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Witam wszystkich! Jestem zupełnie nowy! Chciałem zapytać czy przyjmiecie mnie do swojego forum ? Zamierzamy na wiosnę budować dom w Kocmyrzowie - pod Krakowem. W tym tygodniu uprawomocniła się nam decyzja -pozwolenie na budowę, mamy już wykonawcę i czekamy na wiosnę ...! Chciałem zapytać czy możecie polecić kogoś kto wykona ogrodzenie działki - z 3 stron siatka a od frontu coś ładniejszego ( nie wiem jeszcze co ). Ja jestem na poczatku przygody ale mogę z czystym sumieniem polecić niedrogiego i solidnego ( co nie zdarza się często ) geodetę i P. Architekt, która robiła nam adaptację. A chciałem jeszcze zapytać ile płaciliście kierownikowi budowy za prowadzenie budowy i czy macie kogoś godnego polecenia? Z góry dziekuję za informacje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 31.01.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 , ,........... zdaje się, że dach nie jest dwuspadowy Może Pit się pojawi i rozsądzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 31.01.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Witaj Karoll, niestety nie polecę nikogo, bo większość wykonuję sam, a z kierownikiem budowy umówiony byłem 5 lat temu na 1200zł, budowa nadal trwa, czy coś się nie zmieniło nie wiem.Nie wiem, czy nie będę potrzebował geodety, jeśli możesz podaj namiary na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 31.01.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 mk1 - wyglada na tom, ze ten budynek wkomponowywuje sie w punkty wypisu planu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karoll 31.01.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Dzięki Lakk za szybką odpowiedź.Chetnie prześlę Ci nr tel. do geodety tylko powiedz gdzie mogę znaleźć Twój adres e-mail. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karoll 31.01.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Już wiem jak się wysyła na priv. Sorki! już wysyłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1 31.01.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 mk1 - wyglada na tom, ze ten budynek wkomponowywuje sie w punkty wypisu planu. A co z dachem co zanczy dokładnie dwuspadowy? Czy pod pojęciem dwuspadowy mozna podpiac taki dach jak ma FAWORYT bo na moje kobiece rozumienie to jest dach czterospadowy... Jeśli chodzi o geodete rady itp to mój tata jest geodeta jakbyście coś potrzebowali zawsze mogę zapytać. Chociaz geodetę mam za darmo Dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 31.01.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Dokladnie dwuspadowy - masz racje tego mu brakuje , to jest czterospadowy. Rzut budynku powienin byc rowniez bardziej wydluzony ale tu jest kwestia braku dokladnych wymiarow i poszerzenia rzutu od strony tylnej. Taki dach czteroospadowy mozna adaptowac na 2-spadowy lub moze istnieje taka wersja projektu typowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1 31.01.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Dokladnie dwuspadowy - masz racje tego mu brakuje , to jest czterospadowy. Rzut budynku powienin byc rowniez bardziej wydluzony ale tu jest kwestia braku dokladnych wymiarow i poszerzenia rzutu od strony tylnej. Taki dach czteroospadowy mozna adaptowac na 2-spadowy lub moze istnieje taka wersja projektu typowego. No to mnie załamałeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
climber79 31.01.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Gdzie mogę znaleźć mapkę grupy i ew. w jaki sposób mogę się do niej podczepić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 31.01.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Napisz do ZbyszkaP lub znajdz jego post - ma podczepionego linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 31.01.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Gdzie mogę znaleźć mapkę grupy i ew. w jaki sposób mogę się do niej podczepić ? dopisz się dopisz - - tylko się nie rozpychaj , bo w lazach jest mało miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszojadek 31.01.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Po ogladnięciu kilku tysięcy projektów wreszcie jesteśmy zdecydowani zdecydowalismy się na ten projekt Wersja z garażem na dwa stanowiska. Zastanawiam się tylko czy pasuje do naszego planu zagospodarowania przestrzennego czy ktoś jest na tyle obeznany i mógłby pomóc w interpretacji? Skopiowałam główne punkty [...] 2) rzut głównej bryły budynku: a)prostokątny, o stosunku boków mieszczącym się w przedziale od 1:1,3 do 1:2 - rzut powinien mieć wymiary zewnętrzne lub proporcje nawiązujące do parametrów budynków o cechach tradycyjnych, swoistych dla danej miejscowości lub jej części; pozostałe składniki rzutu, skutkujące wyglądem budynku, powinny być zaprojektowane w oparciu o zasady i wymiary zewnętrzne odpowiednich elementów w budynkach tradycyjnych, b)wejście akcentowane formalnie winno znajdować się w części środkowej dłuższego boku rzutu budynku; zaleca się, by wejścia umieszczone poza osią symetrii bryły budynku były czytelnie przesunięte w stosunku do tej osi, 3) bryła budynków: a)zwarta, prostopadłościenna, o wysokości (z podpiwniczeniem) nie większej niż średnio 4,1 m ponad poziom gruntu; ww. prostopadłościan nakryty dachem stromym o cechach określonych w pkt 6; proporcje i sposób kształtowania bryły nawiązujący do tradycyjnego, swoistego dla danej miejscowości lub jej części, b)liczbę kondygnacji nadziemnych ogranicza się do dwóch, przy czym druga kondygnacja dopuszczalna jest wyłącznie jako poddasze użytkowe w dachu stromym, 1)dach: a)kształt głównej bryły dachu – dach dwuspadowy na rzucie prostokąta, o kalenicy równoległej do dłuższego boku budynku, połacie o identycznych szerokościach, długościach i nachyleniu (symetryczne), schodzące się w kalenicy, kąt nachylenia połaci głównych 35- 42, [...] Bede wdzieczna jak ktoś miałby czas i ochotę na przeczytanie i mógł pomóc pozdrawiam Po mojemu to żeby spełnić warunki PZP musisz zmienić ciut projekt: 1. Trudno ocenić z załączonych rzutów ale rzut bryły głównej jest chyba za mało prostokątny i nie spełnia warunku minimalnego proporcji 1:1,3 2. Dach jest czterospadowy a w PZP masz dwuspad. Obawiam się że "prosta" zmiana typu dachu zmieni zupełnie wygląd budynku Dodatkowo sprawdż jeszcze 4 rzeczy w PZP (może akurat u Ciebie tego nie ma): - wysokość maksymalna budynku - rozpiętość dachu lub czasami szerokość traktu określająca rozpiętość dachu - określa tak naprawdę w Twoim wypadku długość krótszego boku głównej bryły - kształt okien - bo w Twoim projekcie są okna o kształcie nietypowym - ponieważ domek nie jest mały i ma duży taras więc sprawdź czy nie masz w PZP warunku dotyczącego intensywności zabudowy. Bo przy małej działce możesz przekroczyć ten wskaźnik pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts