Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie przepadam za odgieciem dachu, ktory u Ciebie jest przy okapie.

Chcieliśmy mieć taras cały zadaszony, stąd taki pomysł :) Zresztą z tarasu zniknęły betonowe podpory, a zostały tylko drewniane, ponieważ przeprojektowali nam, po długich bojach, balkony na piętrze :)

Ale ze zacytuje "Slowa glupiego nie bola" :roll: zatem z mna sie nie przejmuj :lol:.

To nie jest do Ciebie, ani o Tobie! A w ogóle, mam bullka, pamiętasz? ;)

Sloneczko dzieki, przysli j mi jak mozesz, chetnie go przyjme do kolekcji, zamieszczac go raczej nie bede ... wole sie umartwiac :roll: ... "memento morii" :lol:

Drewniane slupy sa bardzo ladne pod warunkiem ze beda odpowiedniej grubosci dopasowane do wiekosci budynku tak kolorystycznie jak i wykonczeniowo tzn np wykonczone heblowanymi deskami. Nie zawsze pekniecia slupa wygladaja ladnie i sa tam gdzie byc sobie zyczyla :wink:

climber79 jestem takim samym uzytkowniekiem forum jak Ty tylko z blizej nie okreslonych przyczyn dokleili mi z boku moderator :o . No ale trudno wymagac nawet od najczystszej zaby zeby plywajac w bajorze nie miala na glowie glona, ktorego nie dostrzega dopoki mu inna zaba nie powie. :roll: 8). Postaram Ci sie odpowiedziec na priv i zaproponowac wycene.

Po ogladnięciu kilku tysięcy projektów wreszcie jesteśmy zdecydowani :p zdecydowalismy się na ten projekt

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/faworyt/images/faworyt.jpg

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/faworyt/images/m-rzut1.jpg

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/faworyt/images/m-rzut2.jpg

Wersja z garażem na dwa stanowiska. Zastanawiam się tylko czy pasuje do naszego planu zagospodarowania przestrzennego czy ktoś jest na tyle obeznany i mógłby pomóc w interpretacji?

Skopiowałam główne punkty

[...]

2) rzut głównej bryły budynku:

a)prostokątny, o stosunku boków mieszczącym się w przedziale od 1:1,3 do 1:2 - rzut powinien mieć wymiary zewnętrzne lub proporcje nawiązujące do parametrów budynków o cechach tradycyjnych, swoistych dla danej miejscowości lub jej części; pozostałe składniki rzutu, skutkujące wyglądem budynku, powinny być zaprojektowane w oparciu o zasady i wymiary zewnętrzne odpowiednich elementów w budynkach tradycyjnych,

b)wejście akcentowane formalnie winno znajdować się w części środkowej dłuższego boku rzutu budynku; zaleca się, by wejścia umieszczone poza osią symetrii bryły budynku były czytelnie przesunięte w stosunku do tej osi,

3) bryła budynków:

a)zwarta, prostopadłościenna, o wysokości (z podpiwniczeniem) nie większej niż średnio 4,1 m ponad poziom gruntu; ww. prostopadłościan nakryty dachem stromym o cechach określonych w pkt 6; proporcje i sposób kształtowania bryły nawiązujący do tradycyjnego, swoistego dla danej miejscowości lub jej części,

b)liczbę kondygnacji nadziemnych ogranicza się do dwóch, przy czym druga kondygnacja dopuszczalna jest wyłącznie jako poddasze użytkowe w dachu stromym,

1)dach:

a)kształt głównej bryły dachu – dach dwuspadowy na rzucie prostokąta, o kalenicy równoległej do dłuższego boku budynku, połacie o identycznych szerokościach, długościach i nachyleniu (symetryczne), schodzące się w kalenicy, kąt nachylenia połaci głównych 35- 42, [...]

Bede wdzieczna jak ktoś miałby czas i ochotę na przeczytanie i mógł pomóc :lol: pozdrawiam

Witam wszystkich! Jestem zupełnie nowy! Chciałem zapytać czy przyjmiecie mnie do swojego forum ?

Zamierzamy na wiosnę budować dom w Kocmyrzowie - pod Krakowem. W tym tygodniu uprawomocniła się nam decyzja -pozwolenie na budowę, mamy już wykonawcę i czekamy na wiosnę ...!

Chciałem zapytać czy możecie polecić kogoś kto wykona ogrodzenie działki - z 3 stron siatka a od frontu coś ładniejszego ( nie wiem jeszcze co ).

Ja jestem na poczatku przygody ale mogę z czystym sumieniem polecić niedrogiego i solidnego ( co nie zdarza się często ) geodetę i P. Architekt, która robiła nam adaptację.

A chciałem jeszcze zapytać ile płaciliście kierownikowi budowy za prowadzenie budowy i czy macie kogoś godnego polecenia?

Z góry dziekuję za informacje.

Pozdrawiam.

mk1 - wyglada na tom, ze ten budynek wkomponowywuje sie w punkty wypisu planu.

A co z dachem co zanczy dokładnie dwuspadowy? Czy pod pojęciem dwuspadowy mozna podpiac taki dach jak ma FAWORYT bo na moje kobiece rozumienie to jest dach czterospadowy... Jeśli chodzi o geodete rady itp to mój tata jest geodeta jakbyście coś potrzebowali zawsze mogę zapytać. Chociaz geodetę mam za darmo :wink: Dzięki za odpowiedzi :D

Dokladnie dwuspadowy - masz racje tego mu brakuje :( , to jest czterospadowy. Rzut budynku powienin byc rowniez bardziej wydluzony ale tu jest kwestia braku dokladnych wymiarow i poszerzenia rzutu od strony tylnej.

Taki dach czteroospadowy mozna adaptowac na 2-spadowy lub moze istnieje taka wersja projektu typowego.

Dokladnie dwuspadowy - masz racje tego mu brakuje :( , to jest czterospadowy. Rzut budynku powienin byc rowniez bardziej wydluzony ale tu jest kwestia braku dokladnych wymiarow i poszerzenia rzutu od strony tylnej.

Taki dach czteroospadowy mozna adaptowac na 2-spadowy lub moze istnieje taka wersja projektu typowego.

No to mnie załamałeś...

Po ogladnięciu kilku tysięcy projektów wreszcie jesteśmy zdecydowani :p zdecydowalismy się na ten projekt

Wersja z garażem na dwa stanowiska. Zastanawiam się tylko czy pasuje do naszego planu zagospodarowania przestrzennego czy ktoś jest na tyle obeznany i mógłby pomóc w interpretacji?

Skopiowałam główne punkty

[...]

2) rzut głównej bryły budynku:

a)prostokątny, o stosunku boków mieszczącym się w przedziale od 1:1,3 do 1:2 - rzut powinien mieć wymiary zewnętrzne lub proporcje nawiązujące do parametrów budynków o cechach tradycyjnych, swoistych dla danej miejscowości lub jej części; pozostałe składniki rzutu, skutkujące wyglądem budynku, powinny być zaprojektowane w oparciu o zasady i wymiary zewnętrzne odpowiednich elementów w budynkach tradycyjnych,

b)wejście akcentowane formalnie winno znajdować się w części środkowej dłuższego boku rzutu budynku; zaleca się, by wejścia umieszczone poza osią symetrii bryły budynku były czytelnie przesunięte w stosunku do tej osi,

3) bryła budynków:

a)zwarta, prostopadłościenna, o wysokości (z podpiwniczeniem) nie większej niż średnio 4,1 m ponad poziom gruntu; ww. prostopadłościan nakryty dachem stromym o cechach określonych w pkt 6; proporcje i sposób kształtowania bryły nawiązujący do tradycyjnego, swoistego dla danej miejscowości lub jej części,

b)liczbę kondygnacji nadziemnych ogranicza się do dwóch, przy czym druga kondygnacja dopuszczalna jest wyłącznie jako poddasze użytkowe w dachu stromym,

1)dach:

a)kształt głównej bryły dachu – dach dwuspadowy na rzucie prostokąta, o kalenicy równoległej do dłuższego boku budynku, połacie o identycznych szerokościach, długościach i nachyleniu (symetryczne), schodzące się w kalenicy, kąt nachylenia połaci głównych 35- 42, [...]

Bede wdzieczna jak ktoś miałby czas i ochotę na przeczytanie i mógł pomóc :lol: pozdrawiam

Po mojemu to żeby spełnić warunki PZP musisz zmienić ciut projekt:

1. Trudno ocenić z załączonych rzutów ale rzut bryły głównej jest chyba za mało prostokątny i nie spełnia warunku minimalnego proporcji 1:1,3

2. Dach jest czterospadowy a w PZP masz dwuspad. Obawiam się że "prosta" zmiana typu dachu zmieni zupełnie wygląd budynku

Dodatkowo sprawdż jeszcze 4 rzeczy w PZP (może akurat u Ciebie tego nie ma):

- wysokość maksymalna budynku

- rozpiętość dachu lub czasami szerokość traktu określająca rozpiętość dachu - określa tak naprawdę w Twoim wypadku długość krótszego boku głównej bryły

- kształt okien - bo w Twoim projekcie są okna o kształcie nietypowym

- ponieważ domek nie jest mały i ma duży taras więc sprawdź czy nie masz w PZP warunku dotyczącego intensywności zabudowy. Bo przy małej działce możesz przekroczyć ten wskaźnik

pozdr