Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gdzie mogę znaleźć mapkę grupy i ew. w jaki sposób mogę się do niej podczepić ?

dopisz się dopisz - :) - tylko się nie rozpychaj , bo w lazach jest mało miejsca :lol: :lol: :lol:

tak zasłużonego forumowicza nie śmiał bym z miejsca ruszyć :)

Byłem kiedyś u Ciebie - a raczej u twojego domku - oblookałem ze wszystkich stron - sympatycznie tam będziesz miał - nie powiem - boska cisza.

A potem niewiele brakło a bym ci musiał samochód zostawić bo mnie kałuża błota napadła na drodze - przy wyjeździe w stronę wsi jak się od ciebie z górki zjedzie.

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich! Jestem zupełnie nowy! Chciałem zapytać czy przyjmiecie mnie do swojego forum ?

Zamierzamy na wiosnę budować dom w Kocmyrzowie - pod Krakowem.

Witaj, niedaleki sąsiedzie :)

Co do kierownika budowy, pomóc nie mogę, gdyż mamy wspólnego z budującymi się sąsiadami i na dodatek bywa rzadko, bo jest z Krynicy.

Natomiast już widzę oczami wyobraźni Twój ogród i sad, bo masz w okolicy wspaniałą i uczciwą szkółkę: http://www.krupinski.intermania.pl/ :)

Po ogladnięciu kilku tysięcy projektów wreszcie jesteśmy zdecydowani :p zdecydowalismy się na ten projekt

Wersja z garażem na dwa stanowiska. Zastanawiam się tylko czy pasuje do naszego planu zagospodarowania przestrzennego czy ktoś jest na tyle obeznany i mógłby pomóc w interpretacji?

Skopiowałam główne punkty

[...]

2) rzut głównej bryły budynku:

a)prostokątny, o stosunku boków mieszczącym się w przedziale od 1:1,3 do 1:2 - rzut powinien mieć wymiary zewnętrzne lub proporcje nawiązujące do parametrów budynków o cechach tradycyjnych, swoistych dla danej miejscowości lub jej części; pozostałe składniki rzutu, skutkujące wyglądem budynku, powinny być zaprojektowane w oparciu o zasady i wymiary zewnętrzne odpowiednich elementów w budynkach tradycyjnych,

b)wejście akcentowane formalnie winno znajdować się w części środkowej dłuższego boku rzutu budynku; zaleca się, by wejścia umieszczone poza osią symetrii bryły budynku były czytelnie przesunięte w stosunku do tej osi,

3) bryła budynków:

a)zwarta, prostopadłościenna, o wysokości (z podpiwniczeniem) nie większej niż średnio 4,1 m ponad poziom gruntu; ww. prostopadłościan nakryty dachem stromym o cechach określonych w pkt 6; proporcje i sposób kształtowania bryły nawiązujący do tradycyjnego, swoistego dla danej miejscowości lub jej części,

b)liczbę kondygnacji nadziemnych ogranicza się do dwóch, przy czym druga kondygnacja dopuszczalna jest wyłącznie jako poddasze użytkowe w dachu stromym,

1)dach:

a)kształt głównej bryły dachu – dach dwuspadowy na rzucie prostokąta, o kalenicy równoległej do dłuższego boku budynku, połacie o identycznych szerokościach, długościach i nachyleniu (symetryczne), schodzące się w kalenicy, kąt nachylenia połaci głównych 35- 42, [...]

Bede wdzieczna jak ktoś miałby czas i ochotę na przeczytanie i mógł pomóc :lol: pozdrawiam

Po mojemu to żeby spełnić warunki PZP musisz zmienić ciut projekt:

1. Trudno ocenić z załączonych rzutów ale rzut bryły głównej jest chyba za mało prostokątny i nie spełnia warunku minimalnego proporcji 1:1,3

2. Dach jest czterospadowy a w PZP masz dwuspad. Obawiam się że "prosta" zmiana typu dachu zmieni zupełnie wygląd budynku

Dodatkowo sprawdż jeszcze 4 rzeczy w PZP (może akurat u Ciebie tego nie ma):

- wysokość maksymalna budynku

- rozpiętość dachu lub czasami szerokość traktu określająca rozpiętość dachu - określa tak naprawdę w Twoim wypadku długość krótszego boku głównej bryły

- kształt okien - bo w Twoim projekcie są okna o kształcie nietypowym

- ponieważ domek nie jest mały i ma duży taras więc sprawdź czy nie masz w PZP warunku dotyczącego intensywności zabudowy. Bo przy małej działce możesz przekroczyć ten wskaźnik

pozdr

Myślę że największym problemem jest dach więc pewno bedziemy musieli wybrać inny projekt mamy dwa inne z dachem dwuspadowym. działkę mamy dużą więc jeśli o to chodzi nie bedzie problemu. Dzięki za odpowiedź :D

Myślę że największym problemem jest dach więc pewno bedziemy musieli wybrać inny projekt mamy dwa inne z dachem dwuspadowym. działkę mamy dużą więc jeśli o to chodzi nie bedzie problemu. Dzięki za odpowiedź :D

Zobacz jakie ładne projekty ma biuro Boducha na Szewskiej: http://www.projektykatalogowe.pl/

A ten jest moim ulubionym:

http://www.projektykatalogowe.pl/img/plans/plan0116/view2_l_orig.jpg

I jeszcze podoba mi się styl domów z biura HG Atelier: http://www.hgatelier.com.pl/

Na wstepie witam wszytkich małopolan :).

Pojawil mi sie ostatnio problem, z tarasu ktory mam nad kuchnia przecieka gdzies delkatnie woda :(. Prosilbym o namiary na sprawdzona firme zajmujaca sie izolacja/uszczelnianiem tarasow w Krakowie i okolicach.

Pozdr.

Balkon nad wejsciem w takiej postaci bez orynnowania to moim zdaniem nieporozumienie. Dach nie zadasza w calosci balkonu. W zimie bedzie tam snieg, potem sople lodu a na koniec deszcz, ktory bedzie kapal na wejsciowy taras ponizej i niszczyl okladzine tego tarsu jak i lepetyny domownikow :lol: :oops:

Patrzysz okiem fachowca, a ja po kobiecemu, na wygląd ;)

Dla mnie jest śliczny i swój "ubarwię" podobnie :)

Balkon nad wejsciem w takiej postaci bez orynnowania to moim zdaniem nieporozumienie. Dach nie zadasza w calosci balkonu. W zimie bedzie tam snieg, potem sople lodu a na koniec deszcz, ktory bedzie kapal na wejsciowy taras ponizej i niszczyl okladzine tego tarsu jak i lepetyny domownikow :lol: :oops:

Jeśli nie bedziemy mogli wybudowac faworyta to albo wiosenny wersja z dwoma garażami i trochę na górze trzebaby zmienić

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/wiosenny/images/wiosenny.jpg

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/wiosenny/images/rzut2.jpg

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/wiosenny/images/rzut1.jpg

albo dom w lewkoniach też z dwoma garażami :

dom w lewkoniach

albo dom w pistacjach

dom w pistacjach

Co powiecie na te projekty? :lol:

Patrzysz okiem fachowca, a ja po kobiecemu, na wygląd ;)

Dla mnie jest śliczny i swój "ubarwię" podobnie :)

Sloneczko zapewne masz racje. Jednak jak widze na wizualizacji projektu lub elewacjach okiennice to odzywa sie w mojej glowie brzeczek ostrzegawczy, poniewaz rzadko kto takie okiennice wykona (ze wzgledu na koszt, eksploatacje i tpeoblemy techniczne z montazem) a bez okiennic to do m nie jest juz taki piekny :roll: :-?

Tak patrzac na wizualizacje wklejone do Dzienniczka to mam nastepujace uwagi:

1. Nie podobaja mi sie balustrady,

2. Nie podoba mi sie roznica poziomow pomiedzy podjazdem a podestem schodow wejsciowych (mozna sie zabic).

3. Za niskie kominy i bez ladnego zakonczenia.

4. Koniecznie plotki dachowe nad dachem garazu, wolabym dluzszy okap.

5. Okiennic nie robilbym

6. Na elewacji bocznej nie rozumiem dlaczego z jednej strony pod oknem jest okladzina z plytek klinkierowych a na drugiej nie ma. Zreszta ten sposob wykonczneia nie przekonuje mnie, nie ma konstynuacji na innych elewacjach.

7. Na tarasie wejsciowym nie robilbym barierek.

8. Wolalbym dluzszy okap nad balkonem w szczycie budynku lubb przynajmniej fragmentaryczne wydluzenie gornej czesci.

9. Jetka w szczycie dachu jest za malo ozdobna. Takie wykonczenie mozna zrobic na wiele sposobow.

10. Mozna sie zastanowic czy balkon rowniez nie podeprzec skosnymi mieczami dla ozdoby jak przy wejsciu do budynku.

Sloneczko zapewne masz racje. Jednak jak widze na wizualizacji projektu lub elewacjach okiennice to odzywa sie w mojej glowie brzeczek ostrzegawczy, poniewaz rzadko kto takie okiennice wykona (ze wzgledu na koszt, eksploatacje i tpeoblemy techniczne z montazem) a bez okiennic to do m nie jest juz taki piekny :roll: :-?

Nasz musi mieć okiennice :oops: Masz rację, bez okiennic dom traci bardzo dużo na urodzie :)

Mam takie oferty:

http://www.osada.warmia.pl/oferta.html

http://www.okiennice.ol.pl/

Rzucisz na nie okiem? http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/ave.gif

Jak pieknie prosze to i owszem :lol: ale wstan z kleczek bom niegodny :oops:

Z oferty f-my OSADa pod wzgledem wygladu wybralbym tylp lamelowa lub z pionymi deskami, dla mnie pozostale sa z innych regionow Polski. Co do jakosci trudno mi sie wypowiedziec, szastaja znanymi nazwami producentow farb i okuc. Ale na zdjeciu ktore zamiescili widac drewno moim zdaniem slabo pomalowane i z sekami (ale to moze inna bajka). Drwno sosnowe jest najpowszechniesze co nie znaczy ze najlepsze. Jak bym mial mozliwosc to wolalbym modrzew. Impregnacja jest niezmiernie wazna bo dzialanie slonca i desczu na drzewo wystawione na zewnatrz jest olbrzymie. Znam przypadek ze co 2-3 lata jest czyszczone i malowane od nowa (w kolorze jasnym), gdyz od strony poludniowej lakier schodzi i drewno czerniej - jest w kolorze naturalnym.

Druga strona z okiennicami wyglad lepiej ale strona, zeby cos powiedziec o okiennicach to trzeba je zobaczyc, podotykac. Te wygladaja dosyc nowoczesnie ale nie specjalnie solidnie. Wszytsko zalezy czy Twoje okiennice beda tylko ozdoba czy maja rowniez chronic przed wlamaniem.

]