Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam ponownie,

Mam pierwszą konkretną ofertę na wykonanie stanu surowego otwartego.

mój projekt to "dom w Aloesie 3" - link: http://www.archon.pl/index.php?act=12&menu_act=1&sid=m44c773bf55bd9

Umowa zostałaby podpisana teraz a realizacja ok. czerwca. Wykonawca prawdopodobnie założył wzrost cen do połowy roku.

Prace obejmują :

- roboty ziemne

- fundamenty z bloczków

- izolacja i ocieplenie fundamentów

- ściany (POROTHERM 25 P+W)

- ściany działowe (POROTHERM 11,5 P+W)

- dach (dachówka CREATON Brązowa Angobowana)

- orynnowanie GALECO

- okna połaciowe FAKRO

- kominy z klinkieru

- instalacja odgromowa

- kominy i wentylacja w systemie SCHIEDEL

Oferta opiewa na 160 tys. brutto.

Jak sądziecie czy to drogo czy rozsądnie ?????

Wydaje mi się to rozwiązanie całkiem ok, ponieważ po podpisaniu umowy nie interesuą mnie już żadne wzrosty cen. Teraz i tak nie mogę chomikować materiałów, bo nie mam ich gdzie skladować i nie ma na to funduszy.

Proszę o komentarze do tej oferty

Tak patrzac na wizualizacje wklejone do Dzienniczka to mam nastepujace uwagi:

1. Nie podobaja mi sie balustrady,

2. Nie podoba mi sie roznica poziomow pomiedzy podjazdem a podestem schodow wejsciowych (mozna sie zabic).

3. Za niskie kominy i bez ladnego zakonczenia.

4. Koniecznie plotki dachowe nad dachem garazu, wolabym dluzszy okap.

5. Okiennic nie robilbym

6. Na elewacji bocznej nie rozumiem dlaczego z jednej strony pod oknem jest okladzina z plytek klinkierowych a na drugiej nie ma. Zreszta ten sposob wykonczneia nie przekonuje mnie, nie ma konstynuacji na innych elewacjach.

7. Na tarasie wejsciowym nie robilbym barierek.

8. Wolalbym dluzszy okap nad balkonem w szczycie budynku lubb przynajmniej fragmentaryczne wydluzenie gornej czesci.

9. Jetka w szczycie dachu jest za malo ozdobna. Takie wykonczenie mozna zrobic na wiele sposobow.

10. Mozna sie zastanowic czy balkon rowniez nie podeprzec skosnymi mieczami dla ozdoby jak przy wejsciu do budynku.

To chyba o moim projekcie a w zasadzie o wizualizacji - jedno mogę tylko powiedzieć , że nie będzie wykończeń z klinkieru bo cały dom będzie z bali drewnianych.

Ale dzięki za opinie - nawet tak surowe też są ważne!

Pozdrowionka

Widzę, że jest paru oferentów do mapki GK. Postaram się zaktualizować mapkę w weekend. Umieszczę następujące osoby:

climber79 - ???

mk1 - Szyce

jubiler - koło dorkiS

Landrynka - Sułków

Climber, czy mógłbyś mi przypommnieć, gdzie się budujesz?

Z góry dziękuje :D

Witam ponownie,

Mam pierwszą konkretną ofertę na wykonanie stanu surowego otwartego.

mój projekt to "dom w Aloesie 3" - link: [

Oferta opiewa na 160 tys. brutto.

Jak sądziecie czy to drogo czy rozsądnie ?????

Wydaje mi się to rozwiązanie całkiem ok, ponieważ po podpisaniu umowy nie interesuą mnie już żadne wzrosty cen. Teraz i tak nie mogę chomikować materiałów, bo nie mam ich gdzie skladować i nie ma na to funduszy.

Proszę o komentarze do tej oferty

Czołem!

Moim zdaniem rozsądnie, ale ja jestem na początku drogi. Mój stan surowy otwarty - zadaszony - 160m2 użytkowej, ok. 150m2 zabudowy, ok 290 m2 całkowitej (dorobiłem piwnicę ok 90m2) mam wyceny na 325 tyś. - ale to chyba z Marsa, i na 217 tyś. Szukam dalej i zobaczymy. Budowa z silikatu ;)

A może podzielisz się informacją z jaką firmą rozmawiasz?

Mnie tam bardziej zaciekawiło to, że poproszono o kropeczkę stykającą sie z kropką szczepka . Brzmi to romantycznie. :p

u mnie tez ten romantyzm wywołał wzruszenie, więc , jako niezbyt gotowy na tak silne wrażenia emocjonalne :oops: poprosiłem o odsunięcie o wektorek. Moze być bardzo malutki, ale wektorek . :lol:

climber - ten zając to stacjonuje u ciebie czy u mnie?

chudy jest czy wypasiony?

z reguly wpadam na chwiile. mieszkać raczej się jeszcze nie da :-)

na wiosnę będa dopiero okna i normalne ogrzewanie.