Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ludzie jak ja się cieszę.

Przed chwilą odebrałem uprawomocnione pozwolenie na budowę.

Niecałe DWA lata i już mam !!!

hmmm....a my czekaliśmy jeden miesiąc i jeden tydzień - w tym okres świąteczno noworoczny :D :D ,

a może to właśnie przez ten noworoczny nastrój urzędników :wink:

pozdrawiam

m.

A ja dzis dostalam warunki przylacza od enionu, zaledwie w miesiac po zlozeniu wniosku :wink:

Smieszna mialam za to przygode z geodeta. W biurze projektowym, w ktorym kupowalam projekt, mileli umowic mnie ze swoim geodeta (mapka do celow projektowych), mial do mnie zadzwonic w ciagu tygodnia, zostawilam swoje namiary. Minal miesiac, nie odezwal sie, wiec zamowilam innego - zwyczajnie. A tu nagle ktos lazi po mojej dzialce i mierzy. Okazuje sie, ze ten pierwszy - bez mojej wiedzy i bez zadnego wczesniejszego kontaktu. Glupia sytuacja - no ale musialam go splawic, bo z tym drugim umowiona juz jestem na 100% Tyle ze na te mapke mam czekac co najmniej miesiac. Wydaje mi sie, ze troche dlugo... Jak Wam sie wydaje? Ile to u Was trwalo?

Pozdrawiam :)

Kaszojadek

Czytalam, ze masz juz podlaczona ochrone. Masz namiar na jakas sprawdzona firme? Szukam, bo mam jeszcze golutkie mury i mogliby sobie rozprowadzic instalacje. Ktos mial mi podeslac ale chyba zapomnial :-)

Pozdr all

Firmę od ochrony, czy od alarmu ?

U mnie elektryk położył wszystko, łącznie z kabelkami do alarmu.

Potem polecił alarmiarzy (faktycznie łebskich), którzy już niewiele mieli do roboty jeżeli idzie o kładzenie kabli, a zajęli się montażem alarmu i jego programowaniem. Ale kable też kładą :)

Mogę wysłać Ci namiary.

pozdr

Witam wszystkich i już piszę sprostowanie.

Dwa lata to czas jaki minął od czasu kiedy staliśmy się właścicielami naszej działki i jednocześnie złożyliśmy o WZIZT /dostaliśmy je po 11,5 miesiącach/ a póżniej załatwianie wymogów wzt-ki i na końcu czekanie na pozwolenie.

Samo pozwolenie wydano nam w 1,5 miesiąca.

Kaszojadek ma chyba trochę racji z tymi brakami bo nasz architekt mówił mi że był w geodezji bo urzędniczka prowadząca naszą sprawę dzwoniła do niego i On coś tam na miejscu poprawiał/podobno drobnostka?/

Przepraszam że wczoraj napisałem tak niejasno ale to z powodu emocji.

Najważniejsze że już mamy pozwolenie /wg.mnie dwa lata to bardzo dużo straconego czasu/.

Najważniejsze że już masz to pozwolenie.

Potem jest tylko fajniej, chociaż wielokrotnie w nocy budziłem się z przerażeniem, że nie sprawdziłem czegoś na budowie i pewnie jest zchrzanione.

Dylematy pt wełna, czy styropian, maks czy niemaks, ocieplenia 8 cm czy 10 cm, itp. też spędzają sen z powiek

Z drugiej strony jak miałem wylaną płytę podczas największych upałów i 3-4 razy dziennie jeździłem ją polewać żeby nie spękała, to było po prostu cudnie :):):)

A takich chwil jest bardzo dużo i nawet zwykłe sprzątanie gruzu we własnym domu to radocha, mimo że nie masz na to czasu a na drugi dzień nie możesz się ruszać a trzeba iść do pracy.

Jeszcze jakby człowiek miał drukarnię banknotów :wink: , to budowa domu byłaby czystą przyjemnością...

pozdr

PS. Prawdą jest, że w gminach gdzie nie ma planu zagospodarowania przestrzennego, uzyskanie wuzetki to często kilkanaście miesięcy czekania.

I zdaje się (ale może się mylę), że teraz jest tak, że jak kupujesz działkę z wuzetką, to i tak musisz dostać nową, bo stara jest przypisana do właściciela a nie do działki. A jeszcze 2 lata temu nie było z tym problemu.

Kaszojadek

Czytalam, ze masz juz podlaczona ochrone. Masz namiar na jakas sprawdzona firme? Szukam, bo mam jeszcze golutkie mury i mogliby sobie rozprowadzic instalacje. Ktos mial mi podeslac ale chyba zapomnial :-)

Pozdr all

zapomnieć nie zapomiałem masz namiar na privie - wysłałem ci namiar jednak tylko na jedego - na 100 % pewnego. nie jest taki strasznie drogi , a nstalacją bedzie na pewno działac.

Projekt masz tu:

http://tiny.pl/cgxw

Jednak wprowadziłem pewne poprawki: wymiary o 1m większe oraz okna od Pd. (to ta część z wykuszem) też będą normalnych wymiarów. No i zamiast pustaków będą silikaty.

Ponieważ mam wjazd od południa, nie chciałem żeby dom miał wejście od południa więc wybrałem projekt z wejściem od wschodu. ( nie od frontu ale z boku). Moim zdaniem nie marnujemy wtedy słonecznej ściany na wejście i przedpokój.

Projekt masz tu:

http://tiny.pl/cgxw

Jednak wprowadziłem pewne poprawki: wymiary o 1m większe oraz okna od Pd. (to ta część z wykuszem) też będą normalnych wymiarów. No i zamiast pustaków będą silikaty.

Ponieważ mam wjazd od południa, nie chciałem żeby dom miał wejście od południa więc wybrałem projekt z wejściem od wschodu. ( nie od frontu ale z boku). Moim zdaniem nie marnujemy wtedy słonecznej ściany na wejście i przedpokój.

My też mamy wjazd od południa. Bardzo ładny my myślimy nad Domem pod pistacja z archonu z paroma poprawkami :-)

Jest dużo projektów z wejściem od Pd. bo nie ma działek idealnych :-) Projekt pod pistacją ma dobry rozkład pomieszczeń. Moje zastrzeżenie budzą: 1. za mały wiatrołap 2. wąskie schody i na dodatek zabiegowe 3 Zlewozywak w kuchi za daleko od pionu. Poza tym kuchenka wychodzi strasznie mała, gdzie się zmieszczą szafki wiszące jak jest tyle okien ? Przepraszam że wrzucam swoje 3 grosze ale nad swoim projektem przesiedziałem długie godziny nad komputerem i zacząłem projektowanie od kuchni, bo tam się najdłużej siedzi.

Zefiryn :

Bardzo dobrze kazda rada sie przyda. Co do kuchni jest mała masz racje i na pewno zlikwiduje spiżarkę żeby można było więcej szafek zrobić. Co do schodów cały czas nad nimi myślę u mojego brata (ma projekt eko z mtm style) są zabiegowe i nie sa wcale takie niewygodne. Zasatnawiam się czy je przerobić tak jak parę osób które go budują. Zdziwiłeś mnie z tym wiatrołapem 5 m za mały? A widziałeś realnie taki wiatrołap mnie się wydaje że 5 m to w sam raz.

pozdrawiam