Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tyle ze na te mapke mam czekac co najmniej miesiac. Wydaje mi sie, ze troche dlugo... Jak Wam sie wydaje? Ile to u Was trwalo?

My też coś koło miesiąca czekaliśmy.

Mapa pod projekt:

dwa tygodnie do trzech w zależności od opieszałości urzędników którzy nadają klauzulę.

Geodeta robi mapkę w zasadzie w tydzień.

Xanak fajna działeczka - ja też w polach się buduję.

Witam

Już bolą mnie oczy od przeszukiwania listy, a nie mam siły przeglądać 355 :D stron naszeh grupy szukając informacji na temat wentylacji mechanicznej.

Zatem gdybyście mogli mi pomóc i powiedzieć czy ktoś z Was montował rekuperator w swoim domu z jakąś okoliczną firmą, co to za sprzęt i jakie spostrzeżenia, zalezy mi przedewszystkim na opinii o wybranej przez Was firmie.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

zefiryn Twój projekt doszedł u nas do samego finiszu, ale odpadł ze względu na wysokość budynku i zapis w planach zagospodarowania przestrzeni.

Ostatecznie wybraliśmy LK&512 , ale my mamy wjazd od północy.

Czyli jeśli dobrze rozumiem, to u Ciebie kuchnia będzie od południa, czy też garaż zostawiasz a budynek obracasz o 180 st. czy tak można?

Gość wieliczka

O jak sie ciesze, ze nie jestem sam ;) Wybralismy wersje lustrzana a dom bedziemy stawiac w Wieliczce.

http://www.agrobisp.com.pl/cgi-bin/store?action=display&item=286&usid=1

Robimy tez kilka modyfikacji...

1. Likwidacja tarasu.

2. Zmiana stolarki okiennej, poniewaz okna z frontu domu wydaja mi sie za male.

3. Powiekszenie lazienki na dole, kosztem polowy garderoby. (troche mala ta lazienka?)

4. Przejscie z domu do garazu

a) albo z klatki schodowej (z poziomu polpiwnicy)

b) albo przesuniemy troche garaz do przodu i zrobimy przejscie z garderoby.

5. Zmiana ogrzewania z gazu na ekogroszek.

6. Podpiwniczenie calkowite.

7. Zmiana cegiel z megathermu 39 cm, na zwykly max + 10tka styropianu.

8. Dachowka nie ceramiczna tylko cementowa.

Co sadzisz/cie o tych zmianach i jakie Ty robisz?

Czy masz juz ekipe i gdzie sie budujesz?

Pozdrawiam ;)

zefiryn Twój projekt doszedł u nas do samego finiszu, ale odpadł ze względu na wysokość budynku i zapis w planach zagospodarowania przestrzeni.

Ostatecznie wybraliśmy LK&512 , ale my mamy wjazd od północy.

Czyli jeśli dobrze rozumiem, to u Ciebie kuchnia będzie od południa, czy też garaż zostawiasz a budynek obracasz o 180 st. czy tak można?

U mnie ściana południowa to ta dłuższa z wykuszem (wobec czego garaż wypada od Pn) a wejście z boku budynku , w mojej adaptacji będzie tam ładny daszek wsparty na drewnianych podporach a balkon wywalam ( po co komu balkon od wschodu) Prawdę powiedziawszy projekt ten po moich przeróbkach będzie dość podobny do WB-3945 z Agrobispu.

http://www.agrobisp.com.pl/cgi-bin/store?action=display&item=286&usid=1

( link nie za długi ??)

Jednak tu nie odpowiadały mi

1. piwnice (są drogie)

2. niski dach nad garażem - nie do adaptacji - skoro już płacę za dach nad garażem to niech będzie możliwość zrobienia tam pomieszczenia.

3. z garderoby musiałbym zrobić kotłownie ( orginalnie jest w piwnicy)

4. Brak okien w ścianie Pd (poza wykuszem)

wiec jak mówię nie ma idealnych projektów każdy trzeba dokroić pod siebie.

Poniżej zrobiłem zrzuty z ekranu z wizualilzacji mojego projektu wersja prawie ostateczna ( aczkolwiek jeszcze nad nią siedzę) widok od strony Pd-Wsch i PD-Zach

http://img165.imageshack.us/img165/980/verokiennicewo1.th.jpg

http://img396.imageshack.us/img396/9058/verokiennice2zy1.th.jpg

kliknij żeby powiększyć

Witam. Mam pytanie odnośnie ekipy budowalnej? Czy mógłby ktoś polecić dobrą i w miarę tanią brygadę, która wybuduje stan surowy otwarty - może być bez dachu. Byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Mam ten sam problem,

Dałem ogłoszenie (na forum dział ogłoszenia) i jak do tej poro nikt nie odpowiedział. Ostatnią ofertę, znalezioną w internecie, miałem za stan surowy 300 tys netto !!!! a wydawało mi się że ta przedostatnia za 240 to był szczyt rozpasania :-) pozostawiam to bez komentarza.

Ale, ale, czy ktoś z Was próbował otworzyć książkę telefoniczną :-)

Mam ten sam problem,

Dałem ogłoszenie (na forum dział ogłoszenia) i jak do tej poro nikt nie odpowiedział. Ostatnią ofertę, znalezioną w internecie, miałem za stan surowy 300 tys netto !!!! a wydawało mi się że ta przedostatnia za 240 to był szczyt rozpasania :-) pozostawiam to bez komentarza.

Ale, ale, czy ktoś z Was próbował otworzyć książkę telefoniczną :-)

Mam wrażenie, że ceny rosną z tygodnia na tydzień. Jednak przeglądając muratora okazuje się, że ceny są różne - od 150 zł/m(!) do 600 - oczywiście robocizna. Tutaj jest kilka namiarów

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=65420

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=91611 - jednak te działy wg mnie mogą być po części autoreklamami. Już sam nie wiem. Pozdrawiam.

PS Niestety Ci co domy pobudowali już chyba nie korzystają z muratora - szkoda. Oni wiedzą najwięcej.

Witam grupę krakowską

Proszę was o radę, niestety nie jestem z Krakowa więc wasza pomoc napewno ułatwi mi decyzję.

Chcę kupić działkę pod Krakowem w Mogilanach. Mam na oku 17 arową działeczkę o lekkim nachyleniu o szerokości 18 m (niestety :( ) za ...200.000 zł. Wydaje mi się, że to dość drogo, ale przeglądając oferty, hm... oczy wychodzą mi na wierzch, że jest aż tak drogo.

Dodam, że działka jest przy drodze utwardzonej z podłączoną wodą i prądem.

Proszę odpowiedzcie mi czy przypadkiem nie przepłacę kupując tą działkę.

Chętnie dołączyłabym do waszej Grupy:)

Pozdrawiam

Gość wieliczka
Witam grupę krakowską

Proszę was o radę, niestety nie jestem z Krakowa więc wasza pomoc napewno ułatwi mi decyzję.

Chcę kupić działkę pod Krakowem w Mogilanach. Mam na oku 17 arową działeczkę o lekkim nachyleniu o szerokości 18 m (niestety :( ) za ...200.000 zł. Wydaje mi się, że to dość drogo, ale przeglądając oferty, hm... oczy wychodzą mi na wierzch, że jest aż tak drogo.

Dodam, że działka jest przy drodze utwardzonej z podłączoną wodą i prądem.

Proszę odpowiedzcie mi czy przypadkiem nie przepłacę kupując tą działkę.

Chętnie dołączyłabym do waszej Grupy:)

Pozdrawiam

Raczej normalna cena, jesli w dodatku z pieknym widokiem na gory to tym lepiej.

Zwroc jednak bardziej uwage na szerokosc dzialki. 18 metrow to niewiele i nie kazdy projekt bedzie pasowal. Ale nic sie nie martw, pojawia sie coraz wiecej projektow na waskie dzialki.