kaszojadek 23.02.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 jedno pytanie do tych, co już dalej są w wyścigu do własnego domku Parapety wewnętrzne: kiedy je zakładaliście ? Mam tynki wewnętrzne. Założyłem stolarkę okienną i tynkarze wrócą żeby dorobić obróbki otworów okiennych. Powinni mieć już założone parapety wewnętrzne ? Czy najpierw tynki do końca, a dopiero potem parapety ? I rozwijając temat. Parapety które się u Was sprawdziły. Tylko nie marmur, granit lub inny kamień Wyszły dwa pytania pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 23.02.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Witajcie po chwilowej nieobecności.Nareszcie mam (chyba) komplet papierów do złożenia wniosku o PnB.Jeszcze architekt potrzebuje paru dni na opracowanie ostateczne i w przyszłym tygodniu składam papiery. Ciekawe ile potrwa oczekiwanie na PnB w Wieliczce.Może się uda wystartować wiosną. Zaczynam szukać rozsądnej ekipy. Pewnie wszystkie lepsze już pozajmowane.Mam na razie dwie wyceny z firm. Ceny jak z kosmosu. Stan surowy otwarty to przedział od 170000 do 180000 brutto (powierzchnia użytkowa 134m2 + garaż). P.S. Jakby ktoś szukał architekta do adaptacji to mogę dać namiar na mojego.Nie robiłem prawie żadnych zmian w projekcie. Skasował mnie na 1200 zł.Jedyny minus to taki że musiałem sam biegać za wszystkimi papierami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszojadek 23.02.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Nie wiem czy się nie narażę "północy" ale jest więcej działek widokowych na południu niż na północy. ravik3 - właśnie w Starym Krasińcu jest takie miejsce i przepiękna działka z której jak jest dobra przejrzystość powietrza pięknie widać Tatry. Pólnoc, południe I tak zawsze najpiękniejsze jest to co własne Wiem, że widokowe działki są fajne. Moja też nie jest najgorsza (ale bez cudów) Tylko zastanawiam się na ile jest to tak naprawdę istotne. Oczywiscie widok autostrady z okna, albo huty jest czymś co budzi mój natychmiastowy sprzeciw i tu sprawa jest jasna. Ale tak uczciwie powiedzcie jak często macie czas żeby usiąść przed domem i delektować się pięknym widokiem ? Czy potraficie z pamięci odtworzyć co widać z okien Waszej sypialni, albo salonu ? Pytam, bo wiem że świadomość posiadania pięknego widoku za oknem jest fajna, ale czy tak naprawdę cieszymy się często tym widokiem ? Jeden z moich znajomych stwierdził, że woli mieszkać blisko centrum niż na wsi, bo ze wsi jest za daleko do teatru. Więc spytałem kiedy ostatni raz był w tym teatrze. Nie odpowiedział pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 23.02.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Może nie za często, ale czasami podziwiam widok z okna, czy balkonu, a nawet uwieczniam to na zdjęciach. Mam nienajgorszy widok, choć w okolicy sa dużo ładniejsze, ale ....... "darmemu koniowi ....... itd". Kupiłem lornetkę - nie dla "Bernadetki", tylko właśnie dla widoków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefiryn 24.02.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Czy ktoś z Was wojuje z Wojewódzkim Urzędem Ochrony Zabytków , mam 'przyjemność mieć działkę w obszarze archeologicznym kat.II. Wysłałem do nich prośbę o nadzór budowlany to mi przysłali że opiniują pozytywnie moją budowę (ufff) pod warunkiem wystąpię do nich o pozwolenie na prace budowlane.Wystąpiłem o pozwolenie to mi przyszła odpowiedz (po 3 tyg) że muszę złożyć jeszcze raz ale na formularzu. Złożyłem na formularzu..... ciekawe co teraz wymyślą . A jakie macie doświadczenia z pozwoleniem budowlanym w Krzeszowicach (teraz tam się składa a nie w Zabierzowie) Złożyłem 02.02.07 i mówią żeby najwcześniej z końcem lutego się pytać jak leci co Wy na to ??Poza tym szukam nadal ekipy dostałem ostatnio kilka ofert na około 40 - 50 tys za robociznę stanu surowego. Powoli się przyzwyczajam do tej myśli że tyle zapłacę.! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 25.02.2007 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Zbeniek sssuuuper to rozliczenie w Twoim dzienniku budowy zwłaszcza dla mnie bo planuję budowe w tym samym rejonie (troszkę bardziej dziewicze tereny) i będę miała doczynienia z tymi samymi urzędami na razie zbieram papiery do WZ i Zaskakujące jest dla mnie,że tyle to trwa(wg. Twojego rozplanowania)-oznacza to chyba,że w tym roku na pozwolenie nie mam co liczyć O pozwoleniach z parków jurajskich na moim terenie słyszałam, ale o konserwatorze zabytków??-pierwszy raz A na dodatek projekt Twojego domu jest praktyczie idenentyczny, jak ten wg. którego myślę budować tylko ja znalazłam go w "archonie" - dom w rododendronach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 25.02.2007 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Sorry to nie do Zbeniek, tylko Zefiryna!!!!! to z rozkojarzenia oglądałam dzisiaj stan surowy domku, który planuję postawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 25.02.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 witam a ja wreszcie uzgodniłem ekipę na stan fundamentów 10-15 marzec - ściągnięcie ziemi ładowarką i wybranie pod piwnice - zbrojenie - zalanie stóp - izolacja wilgociowa - zagęszczenie i wylanie chudego betonu Kanlizacjępoziomą z racji wykonywanego zawody chyba wykonam sam robcizna około 3000 + cena koparki 500 jaksądzicie?? dodam jescze ze dach wykonuje ekipa jescze po 30zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefiryn 25.02.2007 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Zbeniek sssuuuper to rozliczenie w Twoim dzienniku budowy zwłaszcza dla mnie bo planuję budowe w tym samym rejonie (troszkę bardziej dziewicze tereny) i będę miała doczynienia z tymi samymi urzędami na razie zbieram papiery do WZ i Zaskakujące jest dla mnie,że tyle to trwa(wg. Twojego rozplanowania)-oznacza to chyba,że w tym roku na pozwolenie nie mam co liczyć O pozwoleniach z parków jurajskich na moim terenie słyszałam, ale o konserwatorze zabytków??-pierwszy raz A na dodatek projekt Twojego domu jest praktyczie idenentyczny, jak ten wg. którego myślę budować tylko ja znalazłam go w "archonie" - dom w rododendronach Jeśli to o mnie chodzi to jestem Zefiryn ( a nie Zefiryna) Konserwator Zabytków będzie Ci potrzebny jeśli masz działkę w obszarze stanowiska archeologicznego kat II a sprawdzisz to biorąc wyrys i wypis z miejscowego planu zagospodarowania terenu. Jeśli jest kat I to budować nie wolno. Ja za to mam spokój z jurajskimi parkami Choć jestem w Bolechowicach to na szczęście kawałek od pasa ochronnego. Natomiast kazali mi się odsunąć od drogi (w ramach ochrony ul.Turystyczna) na odległość 15-20 m. Dobrze że mam dłuższą działkę bo tak to bym się nie zmieścił z budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bietka9 25.02.2007 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Witamy Wszystkich Czy przyjmiecie nas do swojej grupy ? Kupiliśmy projekt z Muratora- Niewielki M05a.Gromadzimy dopiero dokumenty(pozwolenie na budowę),czytamy Wasze posty i rozglądamy się za ekipą do stanu surowego... Prośba do ZbyszkaP - możesz nas umieścić na mapce ? Sieborowice (gmina Michałowice),koło Zgórzyc Dworskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 26.02.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Witamy Wszystkich Czy przyjmiecie nas do swojej grupy ? Kupiliśmy projekt z Muratora- Niewielki M05a.Gromadzimy dopiero dokumenty(pozwolenie na budowę),czytamy Wasze posty i rozglądamy się za ekipą do stanu surowego... Prośba do ZbyszkaP - możesz nas umieścić na mapce ? Sieborowice (gmina Michałowice),koło Zgórzyc Dworskich Witam! To są Zagórzyce Dworskie Kurcze, ja chyba też poproszę Zbyszka o wpisanie mnie na mapkę, a co mi tam O tu: http://img215.imageshack.us/img215/5343/mapkaqb0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravik3 26.02.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Rencia będziemy sąsiadkami rzeczywiście a ten piękny widok to może raczej w Krasieńcu Zakupnym bo Stary to ta raczej w dolinie. Kaszojadek chciałabym być już na etapie "styropian czy wełna" ale powiem szczerze o myszach w styropianie nie słyszałam i jest to pewnie jakiś argument za wełną. Ale ten temat najwczaśniej za rok bedzie dla mnie problemem... Co do widoków to chyba jest to jeden z powodów dla których ludzie chcą się wyprowadzać na wieś. Teraz nie często wyglądam przez okno (może datego że przed oknem mam blok?) ale nie marzę o niczym innym tylko śniadaniu na własnym tarasie z widokiem na cokolwiek innego niż blok z płyty. Może być jedna sosna. A widokowe działki... hmm tak na prawdę to nie ma działek które by były jednocześnie: widokowe, w ładnym kształcie, z mediami, z dobrym dostępem do drogi i najlepiej komunikacji, z ładnym sąsiedztwem i na końcu oczywiście w atrakcyjnej cenie No chyba że ktoś znalazł taką dziłakę!!!??? Przyznawać się tu zaraz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
10-tka 26.02.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Witam wszystkich budujących w okolicach Krakowa. Ja już po przejściach związanych z poszukiwaniem dzialki Jura mi nie straszna bo jeden domek już tam wybudowaliśmy a teraz mamy zamiar postawić drugi(czlowiek uczy się na blędach) Sail malo brakowalo a bylabym twoją sąsiadką bo oglądalam tą dzialkę w Luczycach,bardzo ladna i cena przystępna ale niestety mój mąż stwierdzil,że pracowalby tylko na benzynę bo to jednak trochę daleko od centrum a my robimy kilka kursów w ciągu dnia bo mamy dużą rodzinkę Mam nadzieję,że mogę liczyć na wasze wsparcie podczas budowy i przyjęcie do grupy budującej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravik3 26.02.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Witaj Bietka9 jesteśmy na takim samym etapie. Czyli szukanie ekipy która nam postaw domek. ZbyszeP chyba zapadł w sen zimowy:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 26.02.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Witam wszystkich budujących w okolicach Krakowa. Ja już po przejściach związanych z poszukiwaniem dzialki Jura mi nie straszna bo jeden domek już tam wybudowaliśmy a teraz mamy zamiar postawić drugi(czlowiek uczy się na blędach) Sail malo brakowalo a bylabym twoją sąsiadką bo oglądalam tą dzialkę w Luczycach,bardzo ladna i cena przystępna ale niestety mój mąż stwierdzil,że pracowalby tylko na benzynę bo to jednak trochę daleko od centrum a my robimy kilka kursów w ciągu dnia bo mamy dużą rodzinkę Mam nadzieję,że mogę liczyć na wasze wsparcie podczas budowy i przyjęcie do grupy budującej. Najważniejsze, że znaleźliście Swoje miejsce Ja tam mam z mieszkania do pracy 15 km, z Łuczyc do pracy mam 18 km. Tyle, że na razie czasem godzina nie wystarcza mi na powrót , na wieś nie powinno być takich problemów. Zresztą gdziekolwiek bym się przeprowadził, to przecież nie wiem gdzie będę pracował w przyszłości.... No i ja leje olej a nie benzyne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemi 26.02.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Witam w deszczowy dzionek i ponawiam swoje pytanie, czy faktycznie nikt z krakowiaków nie robił went. mechanicznej? Zatem gdybyście mogli mi pomóc i powiedzieć czy ktoś z Was montował rekuperator w swoim domu z jakąś okoliczną firmą, co to za sprzęt i jakie spostrzeżenia, zalezy mi przedewszystkim na opinii o wybranej przez Was firmie. Z góry dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 26.02.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Witajcie, przemi wydaje mi sie,że Majka robiła wentylacje mechaniczną. Jak Ją znam , to pewnie sama się odezwie zaraz wywołana do tablicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 26.02.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Jak Ją znam , to pewnie sama się odezwie zaraz wywołana do tablicy Obecna nie robilismy wentylacji mechanicznej, robiliśmy tylko nawiew mechaniczny. Niestety to nie to samo. Ktoś sie pytał, czy korzystamy z ładnego widoku. Ja korzystam codziennie rano pijąc kawę. Wieczorem łażąc z psem po ogrodzie. W sobote i niedzielę. Martwi mnie to, że w końcu sąsiad sprzeda działke i cos wyrośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 26.02.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Zefiryn czytaj dokładnie napisałam do Zefiryna - wydaje mi się, że tak wł. się odmienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 26.02.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Zefiryn u nas nie ma miejscowego planu zagospodarowania, więc narazie staram się o WZ. Parki mnie obęjmą (przypuszczam), a odsunięcie sie od drogi jakieś 20m, to ja nawet chcę , ale dla mnie to nie problem - mam działkę 50ar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts