April 13 11.07.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 amonite Wysłałam Ci na P.W. kilka podpowiedzi jak możesz to załatwić B&S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefiryn 11.07.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Witam Mam pytanie. Czy Ktos ostatnio skladal wniosek o pozwolenie na budowe w oddziale starostwa w Wegrzcach? Nie jestem pewna, czy mam juz wszystkie dokumenty - pani ze starostwa nie umiala mi dokladnie powiedziec. Czy potrzebne jest cos oprocz: - 4 egzemplarzy projektu, - oswiadczenia o prawie do dysponowania nieruchomoscia, - wypisu z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, - warunkow przyłączenia do sieci energetycznej, wodociagowej , kanalizy, zjazdu z drogi na dzialke? Te rzeczy mam. Placza mi sie po glowie jeszcze jakies inne sprawy, np wypis z rejestru gruntow, oswiadczenie kierownika budowy o podjeciu sie obowiazkow, oswiadczenie o zapewnieniu warunkow bhp... Moze Ktos pomoze? Naprawde chcialabym juz zlozyc ten wniosek, mija wlasnie rok od podjecia decyzji o budowie domu... A kiedy dostane pozwolenie na budowe? Chmm.... ciężkie pytanie musiałem sięgnąć do archiwów i oto co znalazłem: Budowa domu Wymagane dokumenty : 1. Mapa geodezyjna • oryginał mapy geodezyjnej w skali 1:500 2. Decyzja o warunkach zabudowy • wypis i wyrys z planu zagospodarowania. 3. Dokument stwierdzający prawo do dysponowania gruntem • Umowa kupna nieruchomości musi mieć formę aktu notarialnego. 4. Warunki techniczne przyłączenia do sieci • prądu • gazu • wody 5. Projekt budowlany • projekt budowlany (cztery egzemplarze) z wymaganymi uzgodnieniami, pozwoleniami i opiniami. 6. Opinie i uzgodnienia • decyzja o wyłączeniu terenu z produkcji rolnej • oświadczenie zarządcy drogi o dostępie do drogi publicznej • opinia Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków • pozwolenie na prace ziemne Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków • uzgodnienia projektu w ZUD-zie, czyli zespole uzgadniania dokumentacji technicznej (konieczne jest zawsze uzgodnienie projektowanych sieci i przyłączy), • przedstawienia ekspertyzy geotechnicznej (gdy na działce istnieją skomplikowane warunki gruntowe), • uzgodnienia projektu ze strażą pożarną, sanepidem, ochroną środowiska (gdy wymaga tego plan lub charakter inwestycji) 7. Pozwolenie na budowę • Wniosek • oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością • dokument potwierdzający nabycie praw do dysponowania nieruchomością na cele budowlane (np. akt własności nieruchomości, umowa dzierżawy) • wypis z rejestru gruntów na dz. Inwestora • wypis z rejestru gruntów na działki sąsiednie • wyrys z ewidencji gruntów To chyba tyle , w pkt 6 nie wszystko jest konieczne zależy to od ustaleń planu i od wymagań gminy : i tak opinia Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków oraz • pozwolenie na prace ziemne Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków - jeżeli masz na działce stanowisko archeologiczne • uzgodnienia projektu w ZUD-zie, czyli zespole uzgadniania dokumentacji technicznej (konieczne jest zawsze uzgodnienie projektowanych sieci i przyłączy) to jeżeli występujesz razem z projektem domu o pozwolenie na budowę przyłączy - można o to wystąpić później lub w ogóle nie występować załatwią to dostawcy mediów • przedstawienia ekspertyzy geotechnicznej (gdy na działce istnieją skomplikowane warunki gruntowe i gdy poprosi o to gmina), • uzgodnienia projektu ze strażą pożarną, sanepidem, ochroną środowiska (gdy wymaga tego plan lub charakter inwestycji) Reszta jest obowiązkowa. Należy spytać kiedy można zadzwonić i dzwonić czy już ktoś te dokumenty przejrzał bo zawsze jeszcze chcą jakieś podpisy, pieczątki czy inne braki więc zamiast czekać trzeba samemu pytać będzie szybciej. W moim przypadku architekt 2 razy biegał z poprawkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 11.07.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 zdjęcie mojego tarasu http://picasaweb.google.pl/Majkazbik/Zbik/photo?authkey=dJOmhOykPOs#5086015436144765410 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amonite 11.07.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Dzieki Zefiryn Sporo rzeczy wyciagnales z tych archiwow! Z tego, co widze, odpadaja mi uzgodnienia dotyczace przylaczy, nie robie ich na razie i nie dolaczam projektow. Projektu zjazdu tez nie mam jeszcze, ale podobno nie musi byc... Bedzie problem z wypisem z rejestru gruntow - dzialke mam darowana zupelnie niedawno i pewno jako wlasciciele figuruja tam rodzice... A czy wyrys z ewidencji gruntow tylko dla mojej dzialki czy tez dla sasiednich? Wydawalo mi sie tez, ze nie trzeba dolaczac aktu wlasnosci dzialki - musialabym robic jakis odpis uwierzytelniony? Ufff.... Chyba znowu bede nekac telefonami pania w starostwie... April 13 i Zefiryn jeszcze raz dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
climber79 12.07.2007 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Dzieki Zefiryn Sporo rzeczy wyciagnales z tych archiwow! Z tego, co widze, odpadaja mi uzgodnienia dotyczace przylaczy, nie robie ich na razie i nie dolaczam projektow. Projektu zjazdu tez nie mam jeszcze, ale podobno nie musi byc... Bedzie problem z wypisem z rejestru gruntow - dzialke mam darowana zupelnie niedawno i pewno jako wlasciciele figuruja tam rodzice... A czy wyrys z ewidencji gruntow tylko dla mojej dzialki czy tez dla sasiednich? Wydawalo mi sie tez, ze nie trzeba dolaczac aktu wlasnosci dzialki - musialabym robic jakis odpis uwierzytelniony? Ufff.... Chyba znowu bede nekac telefonami pania w starostwie... April 13 i Zefiryn jeszcze raz dziekuje! Jeśli nie masz projektu zjazdu to potrzebne jest zaświadczenie o dostępie do drogi. Co do wypisu - dla swojej działki pełny, a dla sąsiadujących skrócony wypis. Jeśli wypis z rejestru będzie na Ciebie to chyba nie potrzeba aktu własności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 12.07.2007 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Majeczko - a skąd masz tyle drzewa?! i za ile od znajomego znajomego Tomka. Przywiózł w rozczepionych metrówkach. Po 150zet za kubik /to troche więcej niż metr przestrzenny/ Tomek będzie miał zajęcie do zimy a nie masz lepszego zdjęcia ( jaśniejszego) tarasu i kilka ujęć. Czy specjalnie takie pokazujesz coby przekonać się naocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 12.07.2007 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Majeczko - a skąd masz tyle drzewa?! i za ile od znajomego znajomego Tomka. Przywiózł w rozczepionych metrówkach. Po 150zet za kubik /to troche więcej niż metr przestrzenny/ Tomek będzie miał zajęcie do zimy a nie masz lepszego zdjęcia ( jaśniejszego) tarasu i kilka ujęć. Czy specjalnie takie pokazujesz coby przekonać się naocznie drewno już pocięte i ułozone w wiacie Taras jest ogólnie ciemny. Zdjęcia robiły dzieci, sa artystyczne nieprawdaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marioosh 12.07.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Majka. A jak ty masz rozwiązaną sprawę odprowadzenia deszczówki z rynien? Tak mnie to twoje zdjęcie zainspirowało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 12.07.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Majka, masz bardzo zdolne dzieci . Widzę,że nie obejdzie sie bez osobistej inspekcji No, no Tomek chylę czoła. Chyba, że Go tak wkurzyłaś .....że nerwy koi przy rąbaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 12.07.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Majka. A jak ty masz rozwiązaną sprawę odprowadzenia deszczówki z rynien? Tak mnie to twoje zdjęcie zainspirowało... woda z rynien jest sprowadzona w rury i odprowadzona do stawu. Woda zbierająca się na deskach, spływa szparami lub wysycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 12.07.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Majka, masz bardzo zdolne dzieci . Widzę,że nie obejdzie sie bez osobistej inspekcji No, no Tomek chylę czoła. Chyba, że Go tak wkurzyłaś .....że nerwy koi przy rąbaniu... inspekcja pożądana zamówilismy gościa z piłą elektryczną i przeciął metrówki na pół. My nie potrzebujemy szczapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naramki 12.07.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 zdjęcie mojego tarasu http://picasaweb.google.pl/Majkazbik/Zbik/photo?authkey=dJOmhOykPOs#5086015436144765410 Majka, a nie ukradna Ci tego tarasu? ja bym takie cudo pod alarm podlaczyla. naprawde extra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 12.07.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 pepe pilnuje http://majkagw.photosite.com/~photos/tn/40_1024.ts1116929176515.jpg ale się cieszę, że komuś się podoba. Dowartościowania potrzebowałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gowkiel 12.07.2007 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Witam Poszukuję kogoś kto by mógł obiąć przy mojej budowie domu nadzór inwestorki. Inawstycja w okolicy Krakowa. Kompletnie nie wiem jak znaleźć. Pozwolenie się uprawomocnia a ja jestm w dzikim polu.Czy możecię Państwo mi pomóc z poważaniemMałgosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naramki 12.07.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 pies cudo, ja mam suke wilkowata, tez by chetnie popilnowala, ale na razie nie ma czego /fundamentow?/. Kobito! glowa do gory, wybudowalas piekny dom, podkreslilas go zarabistym tarasem, czego jeszcze chciec? Malgosiu. rozmawialam niedawno z niejakim Tomaszem Mazurem, ktory zajmuje sie takimi sprawami, brzmial calkiem sensownie. wpisz sobie go w googla, oglasza sie. ale czy przypadkiem nie chodzi Ci o kierownika budowy? do zgloszenia rozpoczecia budowy bedzie potrzebny raczej kierownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 12.07.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 2KC - ale w pastylkach, nie w płynie Za późno!!! Ciężką głowę dzisiaj rano miałam!!! Impreaz była przednia! Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWAF 13.07.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 hej!ponawiam pytanie o parkiet przemysłowy: czy ma ktos namiary na niedrogiego a solidnego parkieciarza, który układa takie "coś" a moze jeszcze dostarcza sam towar?bede wdzieczna za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bietka9 13.07.2007 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Witam Mam pytanie. Czy Ktos ostatnio skladal wniosek o pozwolenie na budowe w oddziale starostwa w Wegrzcach? Złożyliśmy wniosek 30.04.07 a pozwolenie na budowę otrzymaliśmy14.06.07 Otrzymalibyśmy go tydzień wcześniej, lecz przetrzymali nas w Starostwie ( ponad miesiąc czekaliśmy na odrolnienie).Architekt adaptujący projekt pracował swego czasu w oddziale w Węgrzcach i dobrze wiedział, jakie dokumenty są potrzebne.Chyba zapomniał o odrolnieniu, gdyż załatwiałam ten dokument w trakcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bietka9 13.07.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Mariku ,skorzystaliśmy z usług poleconej projektantki,za co jeszcze raz dziękuję Projekt zjazdu wykonała szybko ,a nawet złożyła go w gminie. Kosztowało nas to 600 zł + opłata 82 zł do gminnej kasy Była zdziwiona bo nie kazda gmina pobiera takie popłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amonite 13.07.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Witam Mam pytanie. Czy Ktos ostatnio skladal wniosek o pozwolenie na budowe w oddziale starostwa w Wegrzcach? Złożyliśmy wniosek 30.04.07 a pozwolenie na budowę otrzymaliśmy14.06.07 Otrzymalibyśmy go tydzień wcześniej, lecz przetrzymali nas w Starostwie ( ponad miesiąc czekaliśmy na odrolnienie).Architekt adaptujący projekt pracował swego czasu w oddziale w Węgrzcach i dobrze wiedział, jakie dokumenty są potrzebne.Chyba zapomniał o odrolnieniu, gdyż załatwiałam ten dokument w trakcie. No to niezle... Czyli nie bylo tych 62 dni ustawowych. Ja z kolei zlozylam wniosek o wylaczenie z produkcji rolnej, ale powiedziano mi, ze czeka sie teraz nawet i 3 miesiace na to Zloze wiec dokumenty do starostwa bez tego, doloze tylko poswiadczenie, ze zlozylam ten wniosek, moze jakos to przejdzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts