Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szczepek obawiam się że możesz się nie mylić z tymi warunkami :( , pewnie wytłumaczą się brakiem uzasadnienia ekonomicznego, ale gdyby…to kosztowałoby Cię to co najmniej 15900 netto - można łatwo policzyć: http://ksg.pl/gfx/ksg/files/1/taryfa_nr_2_01_07.pdf (str.26)

Editt pisała kiedyś że ma warunki wg „nowych zasad” i ma wycenione 920 zł za 40m, dlatego jestem ciekawa jak się sprawa zamknęła

Ja niedawno też odebrałam warunki przyłączenia ale koszt wyszacowany mam niestety wcale nie na 920 tylko 2132 zł netto i to za jedyne 20m.

Moim zdaniem te 920zł to opłata stała za przyłącze o dł. do 5m., za każdy następny m. się płaci i to w zależności od nawierzchni – tak przynajmniej wynika z tego co jest na stronie Gazowni.

Choć też chciałabym się mylić…

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie juz wisi gazomierz... :roll: za 40m, zapłaciłam 1952zl, po bonifikacie w wysokosci 300zl z tytułu dostarczenia projektu. Umowe o przylączenia podpisywalam w maju. Z tego co pamietam to te 920zl (netto) to jest oplata stała za pierwsze 5m a za kolejne ... nie pamietam... Ja mam skrzynke na elewacji - wywalczone, bo gazownia zwykle skrzynki montuje na ogrodzeniu, a do domu ciąg sobie czlowieku sam na wlasny koszt.

Mariku ma rację.Przyszedł właśnie mój mąż i powiedział ,ze za pierwsze 5 m jest stała opłata 920 netto.Każdy nastepny metr przyłącza kosztuje inwestora 28 zł netto

a ja stwierdziłem, że nie będę się bawił w gaz i jeśli już do kuchenki to z butli, która będzie znajdowała się w innym pomieszczeniu niż kuchnia. to co zaoszczędzę na przyłączu przeznaczę na inny cel.

A pewnie niektórzy będą się zastanawiali skąd będę brał ciepłą wodę więc wyjaśniam, że z bojlera z grzałką elektryczną w lecie, a w zimie z tego samego bojlera tyle, że woda pogrzewana będzie przez piec C.O. na miał lub węgiel.

Grupo krakowska. Ja tym razem z następującym pytaniem:) Czy mógłby ktoś mi odstąpić na tydzień fachowca do postawienia komina? :) Bo mój,który mi stawia dom zażyczył sobie za wymurowanie trzech kominów z klinkieru i słupa na tarasie 5000 zł (słownie pięć tysięcy):)) Czy tylko mnie się wydaje, że to jest cena z kosmosu!!!???? Dodam jeszcze że kominy mam systemowe schiedla więc chodzi tylko o wymurowanie tego co ponad dachem!!!

Na prawdę poszukuje kogoś kto zrobi mi to taniej!!! :evil:

Mariku ma rację.Przyszedł właśnie mój mąż i powiedział ,ze za pierwsze 5 m jest stała opłata 920 netto.Każdy nastepny metr przyłącza kosztuje inwestora 28 zł netto

:o

Ja pod koniec czerwca dostalam warunki przylaczenia 170m za 920pln netto wlasnie. W zeszlym roku rzeczywiscie wyceniali mi przylacze na 920pln za 5m + 28pln za kazdy metr ponad to.

Zasady sie nagle zmienily?

:o

Ja pod koniec czerwca dostalam warunki przylaczenia 170m za 920pln netto wlasnie. W zeszlym roku rzeczywiscie wyceniali mi przylacze na 920pln za 5m + 28pln za kazdy metr ponad to.

Zasady sie nagle zmienily?

od nowego roku sie zmienily i to wlasnie na takie o jakich piszesz, Mysle ze opcja 920 + za kolejny metra ma miejsce kiedy warunki przylaczenia byly wydane rok wczesniej a u mnie dokladnie taka sytuacja. Warunki mialem z 2006 to jak mi wlasnie podlaczali gaz to umowa byla 920+ 28za kazdy kolejny metr, Gdybym wzialnowe warunki z 2007 to moglbym zaplacic tylko 920 i koniec ALBO dostac odpowiedz ze podlaczenie jest nieuzasadnione ekonomicznie i nie miec gazu

ZbysioR, M@g, napiszcie mi proszę na co powołuje się Gazownia w Waszych warunkach jeśli chodzi o kalkulację, macie podaną jakąś bazę, odniesienie, na którym się opierali podając te 920zł?

Ja mam warunki z 18 września 2007 i mam napisane:

„opłata za wykonanie przyłączenia, określona na podstawie aktualnie obowiązującej „Taryfy dla gazu ziemnego wysokometanowego” Karpackiej Spółki Gazownictwa, kalkulacji Zakładu Gazowniczego wyniesie 2 132 zł netto plus podatek VAT”

To jest link do tej taryfy http://ksg.pl/gfx/ksg/files/1/taryfa_nr_2_01_07.pdf (str.26) (podawałam już wcześniej) i wszystko by mi się zgadzało gdyby nie to że niektórzy z Was dostają w warunkach 920 zł

Niestety nie mogę znaleźć na to żadnego przepisu, informacji.

Baardzo mnie interesuje co Wam wpisali jako podstawę kalkulacji, czyżby dla każdego indywidualne przepisy :evil: :evil:

Coś mi się to bardzo nie podoba. :evil:

Juz sama nie wiem co robić i jakich argumentów używać....We wtorek idę podpisać umowę z gazownią. Jak juz pisałam chcą prawie 3000 za 54 m!!! :evil: :evil: :evil: Czy ktoś poradzi jak się do tego przygotować-pewnie bym poszła i podpisała za tyle,ale skoro kilka osób napisało że ma ponad 100m i robi za 920 netto to się bardzo zdenerwowałam.Prosżę o pomoc

Wypadało by się grzecznie przywitać, co niniejszym czynie :)

Cześc :)

Skąd się tu wziąłeś/wzięłaś ?

Budujesz może jakiś domek ?

Czy tak sobie wpadłeś/wpadłaś ;)

Wziąłeś to forma poprawniejsza :) Choć mam niewiaste przy boku :) Domek już zbudowany, całe piętro do adaptacji dla mnie i narzeczonej. Do maja siedzimy jeszcze w Irlandii a potem budowa.

A domek koło Skały.

...Dom już stoi teraz załatwiam przyłącza.

Edit i co z tym Twoim gazem? Podpisywałas już umowę o przyłączenie? Faktycznie płacisz tylko 900PLN?

Witam

jeszcze nie podpisałam, bo okazuje się, że w warunkach mam wpisane,że skrzynka na ogrodzeniu, a w tym wypadku gazownia zaprojektuje wszystko tylko do skrzynki no i będzie brakowało odcinka między domem a skrzynką i na to też muszę zrobić projekt.

W tym tygodniu wybieram sie do gazowni i będę walczyć o zmianę warunków na skrzynkę w elewacji z powodu zbyt dużej odległości skrzynki od domu(zasugerowł mi to mój instalator) zobaczymy może sie uda. Jesli nie to będę wykonywać projekt we własnym zakresie i dopiero pójdę do gazowni podpisać umowę.

w moich warunkach pisze tak:

pkt 15. Projektowana opłata za wykonanie przyłączenia, okreslona na podstawie aktualnie obowiązującej Taryfy dla gazu ziemnego wysokometanowego KSG, kalkulacji Zakładu Gazowniczego wyniesie 920,00 zł plus VAT, wg stawki obowiązującej w dniu wykonania przyłączenia."

Sa tam również informacje, że opłata może ulec zmianie i dokładnie zostanie określona w umowie przyłączeniowej.

dlugość przyłącza DN 63 - 40m

DN 25 - 5m

jak coś będę wiedzieć więcej to dam znać.

Witam,

Ja mam inny problem z przyłączem gazowym. Warunki określają przyłączenie od sąsiada [a właściwie sąsiadki] vis a vis, a ona nie wyraża zgody na wykonanie prac budowlanych na jej działce. Jak można rozwiązać taki problem?

Pozdrawiam, Krzysiek.

Jeśli sąsiadka sie nie zgodzi to w zasadzie nie jesteś w stanie nic zrobić. Ma takie prawo.

Ewentualnie wziąść pod uwagę inny przebieg przyłącza, ustalić z właścicielami poseji i wtedy pójść do gazowni.

Ja miałam podobnie. Pierwsze warunki dostałam na około 130m i przebieg przez dwie działki, właściciel jednej z nich nie do uchwycenia.

Miałam natomiast zgodę sąsiadki z innej działki skąd pzryłączam wodę i prąd. Tam też przebiegał gaz tylko było to po drugiej stronie drogi wojewódzkiej.

Poszłam do gazowni i we wniosku o nowe warunki napisałam, że interesuje mnie przyłącz tylko i wyłącznie z tej działki bo posiadam wszelkie wymagane prawem uzgodnienia.

Dostałam warunki tak jak chciałam.