Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!!

Ten wyjazd do Kalwarii - strata czasu, podejrzewam że ceny jeszcze gorsze niż na trasie do Bielska. Chyba lepiej już szukać mebli w samym Krakowie.

Swego czasu jak szukałam mebli do kuchni i wybrałam się z mężem do Kalwari trafiając po drodze na RYś-meble, których ceny mnie zszokowały a było to jakieś 5 lat temu, w samej Kalwarii nie było lepiej. W sumie robiliśmy meble na zamówienie u znajomego w Elblągu - wtedy cała kuchnia wyszła 1600zł. W porównaniu do kuchni za 30tys od Pana Rysia wyszła naprawdę tanio. :o

Pozdrowionka

Ja jeszcze nie jestem na etapie szukania mebli, ale mój sąsiad był i ........... kupił meble w Dreźnie. Z kosztami transportu w okolice Krakowa, meble z litego drewna, wyszły dużo taniej, niż polskie paździerze. To nie był jego specjalny wyjazd po meble, ale przy okazji, wszedł do sklepu i kupił :D Jak przywiezie, pójdę pooglądać i może załapię się na jakąś "zaprawę", coby meble nie rozeschły się za bardzo :lol:

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja jeszcze nie jestem na etapie szukania mebli, ale mój sąsiad był i ........... kupił meble w Dreźnie. Z kosztami transportu w okolice Krakowa, meble z litego drewna, wyszły dużo taniej, niż polskie paździerze. To nie był jego specjalny wyjazd po meble, ale przy okazji, wszedł do sklepu i kupił :D Jak przywiezie, pójdę pooglądać i może załapię się na jakąś "zaprawę", coby meble nie rozeschły się za bardzo :lol:

lakk zrób kilka fotek i wklej na forum teraz też interesują mnie meble z litego drewna.

Pozdrowionka

czy ktos pomoże w kwesti, o która pytałam wyżej :cry:

nasunęło mi sie jeszcze jedno pytanie... dzrzwi wewnetrzne będę miała otwierane do srodka a więc i futryna po stronie wewnętrznej. Mama bardzo blisko osadzone wyłączniki od światła (puszka jest jakieś 6 cm o d otworu drzwiowego) czy to nie za blisko? Czy ktos wie ile zachodzi futryna czy te ozdobne listewki na ścianę? ile powinno tam być miejsca żeby nie było problemu z zamonbtowaniem później wyłączników :(

nasunęło mi sie jeszcze jedno pytanie... dzrzwi wewnetrzne będę miała otwierane do srodka a więc i futryna po stronie wewnętrznej. Mama bardzo blisko osadzone wyłączniki od światła (puszka jest jakieś 6 cm o d otworu drzwiowego) czy to nie za blisko? Czy ktos wie ile zachodzi futryna czy te ozdobne listewki na ścianę? ile powinno tam być miejsca żeby nie było problemu z zamonbtowaniem później wyłączników :(

Zdaje się, że po prostu grupie brakuje takich doświadczeń. Budowa balkonu to teraz rzadkość...

Zdaje się, że po prostu grupie brakuje takich doświadczeń. Budowa balkonu to teraz rzadkość...

Witajcie.

Ja mam u siebie 2 balkony i wylewki na nich były robione równocześnie z wylewkami w budynku. Okna miałem już osadzone bo wylewki zarówno wewnętrzne jak i te na balkonach "oblewają" po kilka centymetrów progi okien balkonowych. Okna balkonowe od spodu mają też u mnie coś na kształt powyginanych blaszek które są teraz zatopione w wylewce.

Co do drzwi zewnętrznych otwieranych do środka (też mam takie rozwiązanie) to podczas montażu zrobili mi zlicowane z murem od zewnątrz. Teraz doszło ocieplenie i są cofnięte około 14 cm od lica zewnętrznego. Cały szereg przełączników (ustawionych pionowo) mam odsunięty około 10 cm od krawędzi otworu drzwiowego, ale do tego dojdą jeszcze szpalety wewnętrzne po około 2 cm z każdej strony.

Pozdrawiam,

Grzesiek

Witajcie.

Ja mam u siebie 2 balkony i wylewki na nich były robione równocześnie z wylewkami w budynku. Okna miałem już osadzone bo wylewki zarówno wewnętrzne jak i te na balkonach "oblewają" po kilka centymetrów progi okien balkonowych. Okna balkonowe od spodu mają też u mnie coś na kształt powyginanych blaszek które są teraz zatopione w wylewce.

Co do drzwi zewnętrznych otwieranych do środka (też mam takie rozwiązanie) to podczas montażu zrobili mi zlicowane z murem od zewnątrz. Teraz doszło ocieplenie i są cofnięte około 14 cm od lica zewnętrznego. Cały szereg przełączników (ustawionych pionowo) mam odsunięty około 10 cm od krawędzi otworu drzwiowego, ale do tego dojdą jeszcze szpalety wewnętrzne po około 2 cm z każdej strony.

Pozdrawiam,

Grzesiek

no i mam konkretną odpowiedź. Więc wygląda na to, że ja chyba z tymi wylewkami muszę się wstrzymać do montażu okien (zapytam jeszcze montera bo po niedzieli przyjedzie na pomiar)

a z tymi drzwiami to też całkiem dobre rozwiązanie..... musze to przemyśleć :wink:

dzięki Grzesiek

Witajcie.

Pozdrawiam,

Grzesiek

no i mam konkretną odpowiedź. Więc wygląda na to, że ja chyba z tymi wylewkami muszę się wstrzymać do montażu okien (zapytam jeszcze montera bo po niedzieli przyjedzie na pomiar)

a z tymi drzwiami to też całkiem dobre rozwiązanie..... musze to przemyśleć :wink:

dzięki Grzesiek

Mniej wiecej tak wygladaja te przełączniki i drzwi od srodka:

http://images31.fotosik.pl/71/3b096605bba48c2f.jpg

http://images32.fotosik.pl/71/b4a8d05cb65eefbbmed.jpg

lakk zrób kilka fotek i wklej na forum teraz też interesują mnie meble z litego drewna.

Pozdrowionka

Rencia, dzieki za porady juz dostałem namiary od kiku znajomych na normalnocenowych stolarzy.

A swoja droga to cały dom z drewna ci nie wystarczy? :lol: :p :p :p

a jakie to są normalne ceny za meble ?

mają cenniki za metr czy wyceniają indywidualnie

a jakie to są normalne ceny za meble ?

mają cenniki za metr czy wyceniają indywidualnie

W salonach w zaleznosci od rodzaju za meble z drewna wolaja okolo 2500pln/metr, mdf jest tanszy. Dla mnie akceptowalny poziom to max 1500pln za metr, w ostatnim wypadku znajomi placili 3300pln za 3 metry mebli kuchennyc. To jest sensowne - przeciez meble kuchenne w wiekszosci wypadkow robioe sa na zasadzie przody kupuje sie gotowe w hurtowni, a reszte dorabia na wymiar dodaje blat i koniec (tu pewnie zakrzycza mnie meblarze:P)

Nic nie wiem o BUDMECIE. Zaopatrywaliśmy się w Dacholandzie w Gaju: http://www.dacholand.pl/ i w Gambudzie na Powstańców: http://www.gambud.pl/.

A nam jest potrzebny solidny wylewkarz.

Ten zamówiony, już drugi raz przekłada termin rozpoczęcia prac, więc z niego zrezygnujemy.

Jeśli ktoś z Was ma kogoś godnego polecenia, bardzo proszę o namiary :)

Witajcie.

Musze się Wam, tak jak i na grupie wielickiej pochwalić moim reku :)

http://images23.fotosik.pl/123/48a0c1de648f0093m.jpg

wiążę z tym urządzonkiem spore nadzieje, a jak będzie okaże się w praniu.

I jeszcze pytanko o godną polecenia ekipę do tynków maszynowych gipsowych?

No piękny - wygląda jak skrzynka z której jakieś srebrne rury wyłażą :roll: :wink: :lol:

Co by działał jak najlepiej.