Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziękuje za informacje na Centralnej zaproponowali mi najlepsza cenę.

Maja przywieź w piątek ...

od przyszłego tygodnia będą wyższe ceny

teraz mam pytanie czy ktoś trzymała stal, pustaki itd. na działce i najważniejsze czy mu nie znikło nic ?

W jaki sposób zabezpieczyć sie ?

Zaczynamy jak zrobi sie cieplej ... a to może trochę potrwać.. :lol:

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Udało ci się coś więcej dowiedzieć (zobaczyć) na temat POŚ ??

Ja dopiero zaczynam na wiosnę budowę, więc będziesz pewnie wcześniej robił...

narazie robi mi gość projekt przyłącza wody, a potem będę musiał coś zdecydować i ta sama osoba będzie mi robiła projekt przyłącza kanalizacji, choć nie wiem czy trzeba dla BOŚ (chyba nie musi być projektu).

teraz już prawie zdecydowany jestem na BOŚ + studnia chłonna (woda z niej używana do podlewania ogrodu)

edit-blondi informuje na forum wielickim, że w urzędzie stawiają się na takie rozwiązanie i mówią, że trzeba w zimie mieć papier na wywożenie wody (że niby nie ma co podlewać w zimie i musi się wywozić wodę ze zbiornika)

Maja przywieź w piątek ...

od przyszłego tygodnia będą wyższe ceny

teraz mam pytanie czy ktoś trzymała stal, pustaki itd. na działce i najważniejsze czy mu nie znikło nic ?

W jaki sposób zabezpieczyć sie ?

Zaczynamy jak zrobi sie cieplej ... a to może trochę potrwać.. :lol:

pustaki można zaryzykować ale co do stali do boje się że może dostać nóg i sobie spacerować :x i nawet czujny sąsiad nie pomoże. Wiesz jeden pręt mimo że może jest długi to problem z przetransportowaniem go 100m nie jest problem. a jak gość zrobi sobie przez jedną noc kilkadziesiąt takich wycieczek po drucik?. Osobiście bym nie kusiłl losu licho nie śp :lol: i

A jeszcze mam pytanie - gdzie kupowaliście stal ? i w jakiej cenie ...:)

Spróbuj w Metalkom w Kryspinowie (tel 280 64 19). Brałem tam na cała budowę, nie wiem jakie obecnie są ceny, ale było korzystniej niż w innych składach w okolicy. W jednym okazało się po dłuższej rozmowie ze sprzedawcą, że biora właśnie z tej firmy i sprzedają dalej - oczywiście drożej wychodziło.

Hej

Jeżeli stal, to tylko w Krakowie na Centralnej

Tanio w miare jest w Kryspinowie, ale Centralna przebija ich jeszcze sporo.

Tyle, że trzeba dopłacić za transport, wiec nie warto kupować po 5 drutów

Też słyszałam, że na Centralnej stal jest najtańsza. Znajomi tam kupowali jakieś 4 m-ce temu, a obdzwonili wszystkie możliwe miejsca w okolicy.... i tam było najtaniej.

Będę budować z porothermu. Na razie zaczynam sie rozglądać za materiałami budowlanymi, ale nie kupuje wcześniej, bo nie mam gdzie ich bezpiecznie składować. Mam działkę nie ogrodzoną, a moimi sąsiadami są pola, gdzie latem zboże było i 1 dom w trakcie budowy. Za duże ryzyko aby zostawić materiały, bo mogą "zniknąć". Podobno niektóre składy oferują możliwość przechowania....

Chcę zacząć budowę w kwietniu - więc jeszcze jest troszkę czasu.

Złożyłem wniosek o pozwolenie na budowę w starostwie w referacie w Węgrzcach - mam nadzieję, że nie będzie zbyt wielu uwag.

Mam pytanie do osób, które starały się o pozwolenie w starostwie krakowskim: Ile musieliście czekać na PnB?

Ja również się dołączam do tego pytania (zadałem go już na poprzedniej stronie i cisza..).

Buduje się w Skawinie.

Złożyłem wniosek o pozwolenie na budowę w starostwie w referacie w Węgrzcach - mam nadzieję, że nie będzie zbyt wielu uwag.

Mam pytanie do osób, które starały się o pozwolenie w starostwie krakowskim: Ile musieliście czekać na PnB?

Wniosek o pozwolenie na budowę złożylem właśnie w Węgrzcach 05.11 a pozwolenie na budowę było gotowe 27.11 prawomocne 15.12.

Jak nie będziesz miał braków (mało prawdopodobne) to pewnie poczekasz 7 dni mniej. Ja uzupełniałem braki te 7 dni:)

Chyba że będziesz miał brak jakiś urzędowy to dodaj sobie czas oczekiwania na ten papierek.

A gdzie budujesz?

Pozdrawiam

A jeszcze mam pytanie - gdzie kupowaliście stal ? i w jakiej cenie ...:)

Jak stal to Baustal ( nawet się rymuje ) musze im to sprzedać jako hasło reklamowe... moze coś zarobie ,... niezłe co? heheh :lol: :lol:

z krakowa rzecz jasna - ja u nich brałem.

Jak brałem to wtedy było nawet taniej niz na centralnej - no ale mogło się pozmieniać - trzeba ich po prostu sprawdzać.

Wniosek o pozwolenie na budowę złożylem właśnie w Węgrzcach 05.11 a pozwolenie na budowę było gotowe 27.11 prawomocne 15.12.

Jak nie będziesz miał braków (mało prawdopodobne) to pewnie poczekasz 7 dni mniej. Ja uzupełniałem braki te 7 dni:)

Chyba że będziesz miał brak jakiś urzędowy to dodaj sobie czas oczekiwania na ten papierek.

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź - ja uzupełniłe braki już 3 stycznia br. i Pani z referat poleciła mi się zgłosić 11 stycznia br. po zawiadomienie o wszczęciu postępowania, ale niestety nie odpowiedziała kiedy będę mógł odebrać PnB.

Przy okazji ile trwa uprawomocnianie się PnB - z odpowiedzi wynika, że 3 tygodnie.

A gdzie budujesz?

Pozdrawiam

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź - ja uzupełniłe braki już 3 stycznia br. i Pani z referat poleciła mi się zgłosić 11 stycznia br. po zawiadomienie o wszczęciu postępowania, ale niestety nie odpowiedziała kiedy będę mógł odebrać PnB.

Przy okazji ile trwa uprawomocnianie się PnB - z odpowiedzi wynika, że 3 tygodnie.

A gdzie budujesz?

Pozdrawiam

Pomyliłem się prawomocne miałem 12 grudnia, czeka się 14 dni.

tak z ciekawości, jakie ceny mają na Centralnej?

my właśnie ze względu na to że działka nieogrodzona, przetrzymujemy pustaki i stal u sprzedawców. Mają dowozić w miarę naszych potrzeb :) Strzeżonego.. ;)

Podaje ceny za stal :

fi 12- 2049 zł

fi 10- 2086 zł

fi 6 - 2257 zł

Będę budować z porothermu. Na razie zaczynam sie rozglądać za materiałami budowlanymi, ale nie kupuje wcześniej, bo nie mam gdzie ich bezpiecznie składować. Mam działkę nie ogrodzoną, a moimi sąsiadami są pola, gdzie latem zboże było i 1 dom w trakcie budowy. Za duże ryzyko aby zostawić materiały, bo mogą "zniknąć". Podobno niektóre składy oferują możliwość przechowania....

Ja tak jak Pchełka (POZDRAWIAM) chcę budować z porothermu i bardzo proszę o namiary na dobre punkty- patrz bdobre ceny

Zyczę powodzenia kupującym i poszukującym :D :D :D

Ja tak jak Pchełka (POZDRAWIAM) chcę budować z porothermu i bardzo proszę o namiary na dobre punkty- patrz bdobre ceny

Zyczę powodzenia kupującym i poszukującym :D :D :D

Po porotherm zajrzyjcie do SAWY, ale koniecznie na stoczniowców, a nie w zabierzowie.

Trzeba pilnować, co przyworzą na budowe, ale ceny warte odrobiny kłopotu.

Kto z Grupy Krakowskiej zaczyna na wiosnę (tak jak ja) budowę domu?

Kiedy planujecie zacząć ?

Jesteście zorientowani w cenach materiałów budowlanych (gdzie i po ile) ?

My tez zaczynamy na wiosne (mam nadzieje że do tego czasu bedziemy miec pozwolenie) wlaśnie rozgladamy sie za materiałami bedziemy budowac z maxa pozdr