Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzwoniłem własnie do starostwa i Pan z którym rozmawiałem powiedział mi ze od 4 do 7tygodni się czeka na PnB więc może zdąże (ekipa jest umowiona na 15 maja).

Czekam jeszcze na warunki komunikacyjne z naszego kochanego ZDPK (mimo ze buduje się w Skawinie droga nalezy do Krakowa). Wniosek składałem 2 tygodnie temu i właśnie uslyszałem ze jeszcze z 3 tygodnie bo pani jest zawalona robotą. Jak składałem wniosek to ta sama Pani spokojnie popijała sobie kawe i rozmawiała o dzieciach z druga wiec jedyne co moge powiedziec to ze kocham te nasze urzędy :)

O tyle dobrze że właścicieli drogi dojazdowej (wewn.) do działki jest sztuk 1 a nie 27..

Jeszcze pytanko jedno:

Czy uprawomocnienie można jakoś przyspieszyc ? Roznieść te zawiadomienia samemu ? Z potwierdzeniem odbioru oczywiscie.

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam Siriusa 13 brązowego i uważam że naprawdę warto zainwestować w Rupp'a. Co do miejsca jego zakupu to zdecydowanie nie polecam - DACH-STYL a polecam Melle.

W tym pierwszym policzyli mi dach i wszystkie akcesoria i okazało się że brakuje 50 m2 dachówki!! Dekarze na dachu nie mają materiału, a panowie mi oznajmiają że nie mają ani sztuki (mimo że plac pełny - towar sprzedany ale odbiory dopiero za kilka miesięcy więc mogli iść na rękę i odsprzedać 3 palety) i żebym sobie sam radził. Zadzwoniłem do Melle - jest dachówka, transport płatny dodatkowo ale tylko około 50 PLN. Nie ma problemu z terminem dowozu i rozładunku. Szybko i sprawnie mimo że tylko ta brakującą dachówkę u nich kupowałem...

Witam,

W związku z moim powyższym postem pragnę przedstawić sprostowanie do kilku punktów:

1) 50 m2 to ilość brakującej dachówki którą podali mi dekarze. W rzeczywistości weszło około 30 m2 więcej. Kupiłem 50 m2 ale były odpady przy docinaniu, oraz zostało mi około 11 m2). Zatem różnica w niedoborze dachówki była sporo mniejsza niż podałem.

2) W czasie gdy układany był mój dach, były duże problemy z dachówkami Rupp'a w szczególności z modelem Sirius 13 w kolorze brązowym. Firma Dach-Styl nie mogla zaproponowac mi odstapnienia dachowki którą miała w swoim magazynie, ponieważ ta była już sprzedana i znajdowała się w depozycie.

3) Na plus Firmie Dach-Styl zaliczam:

- możliwość zapłaty przelewem

- możliwość zwrotu nadwyżek zakupionego materiału (dachówki boczne, gąsiory, blacha powlekana na okucia, spinki do dachówki)

- możliwość wymiany szczotek pod gąsiory na taśmę kalenicową.

Pozdrawiam,

Grzesiek

Dzwoniłem własnie do starostwa i Pan z którym rozmawiałem powiedział mi ze od 4 do 7tygodni się czeka na PnB więc może zdąże (ekipa jest umowiona na 15 maja).

Czekam jeszcze na warunki komunikacyjne z naszego kochanego ZDPK (mimo ze buduje się w Skawinie droga nalezy do Krakowa). Wniosek składałem 2 tygodnie temu i właśnie uslyszałem ze jeszcze z 3 tygodnie bo pani jest zawalona robotą. Jak składałem wniosek to ta sama Pani spokojnie popijała sobie kawe i rozmawiała o dzieciach z druga wiec jedyne co moge powiedziec to ze kocham te nasze urzędy :)

O tyle dobrze że właścicieli drogi dojazdowej (wewn.) do działki jest sztuk 1 a nie 27..

Jeszcze pytanko jedno:

Czy uprawomocnienie można jakoś przyspieszyc ? Roznieść te zawiadomienia samemu ? Z potwierdzeniem odbioru oczywiscie.

My złożyliśmy dokumenty na poczatku stycznia włącznie z branżami (Starostwo Powiatowe ul. Basztowa) jak na razie nie mamy pozwolenia tylko wyjaśniamy wyjasniamy wyjaśniamy...My mamy ekipe umówioną na początek kwietnia.

My złożyliśmy dokumenty na poczatku stycznia włącznie z branżami (Starostwo Powiatowe ul. Basztowa) jak na razie nie mamy pozwolenia tylko wyjaśniamy wyjasniamy wyjaśniamy...My mamy ekipe umówioną na początek kwietnia.

Można widzic co wyjasniacie tzn na co mam zwrocic uwage zeby sie nie czepiali przy analizowaniu wniosku ??

Można widzic co wyjasniacie tzn na co mam zwrocic uwage zeby sie nie czepiali przy analizowaniu wniosku ??

Generalnie chodzi o, jak dla mnie, "poerdoły" za każdym razem Pani przypomina sie coś innego. Generalnie chodziło o pieczatki, których jest już na 4 kopiach ok setki na pewno jak nie więcej.

Były tez pewne niezgodności wzgledem planu zag. przest. dot. koloru dachówki, elewacji.

Gmina wydała nam decyzję zjazdu z drogi która była oznaczona pół roku temu jako 291 teraz jest 291/1 oczywiście do poprawki. Cała masa takich szczeg. dużo by pisać.

Ja mam wrazenei że Pani się doktoryzuje na naszym wniosku i każdą stronę czyta po kilka razy i musi mieć dużo czasu skoro tak dokladnie to sprawdza. Myślę że mieliśmy pecha. Mamy jeszcze (na dzień dzisiejszy) jedna rzecz do wyjaśnienia i mam nadzieje będzie koniec. :-)

Jeszcze pytanko jedno:

Tak napewno można .Z tego co wiem musisz przynieść podpisy sasiadów ze nie wyrazaja żadnych sprzeciwów .Zapytaj architekt albo tych z skawiny .Na forum ktos juz przeprowadzał taki zabieg :)

Po uprawomocniniu licz jeszcze 7 dni na zgłoszenie ropoczecia budowy.

Jeszcze pytanko jedno:

Tak napewno można .Z tego co wiem musisz przynieść podpisy sasiadów ze nie wyrazaja żadnych sprzeciwów .Zapytaj architekt albo tych z skawiny .Na forum ktos juz przeprowadzał taki zabieg :)

Po uprawomocniniu licz jeszcze 7 dni na zgłoszenie ropoczecia budowy.

Tak mi się właśnie wydawało że gdzies o tym tutaj czytalem ale cos nie moglem znalezc tego miejsca.

Dzieki wielkie za info :)

Witam,

Od kilku miesięcy (w wolnych chwilach) poszukujemy z żoną projektu domu na naszą działkę o szer. 21 m. Ostatnio wpadł nam w oko projekt PROTON II. Okazuje się, że można go zastosować w naszym przypadku jeżeli od strony garażu zlikwidujemy okna lub zastosujemy luksfery (odl. 3m od granicy działki).

Bardzo chętnie wysłuchamy Państwa opini na temat tego projektu. Oczywiście w miarę nabywania doświadczeń i dokonywania wszelkich zmian na etapie projektu, jak i na etapie budowy PROTON II, również chętnie podzielimy się wiedzą...

Na tę chwilę wiemy już z pewnością, że będziemy chcieli zmienić rozłożenie pomieszczeń na poddaszu, również brakuje nam w tym projekcie zadaszonego tarasu... To takie pierwsze przemyślenia...

Czy ktoś z grupy małopolskiej buduje lub wybudował dom wg tego projektu???

Hej,

zbliżam się do etapu wyłożenia podjazdu i chodników i zastanawiam się nad kostką granitową bo podobno w porównaniu do betonowej znacznie lepsza, trwalsza no i nieznioszczalna;) Widziałem już masę zdjęć i dosyć mi się podpba - moje pytanie jest czy ktoś się zdecydował na kostke granitową, gdzie za ile kupował, ile płacił za robociznę, czy jest zadowolony i czy gdzies w okolicy kraków ( mogilany) chciałby sie pochwalić, żebym obejżał na żywo.

Może ktoś z was też się nad tym zastanawia i znalzał jakiegoś dobrego dostawcę i wykonawców w okolicy.

Pozdrawiam

Bandi

Witam,

Od kilku miesięcy (w wolnych chwilach) poszukujemy z żoną projektu domu na naszą działkę o szer. 21 m. Ostatnio wpadł nam w oko projekt PROTON II. Okazuje się, że można go zastosować w naszym przypadku jeżeli od strony garażu zlikwidujemy okna lub zastosujemy luksfery (odl. 3m od granicy działki).

Bardzo chętnie wysłuchamy Państwa opini na temat tego projektu. Oczywiście w miarę nabywania doświadczeń i dokonywania wszelkich zmian na etapie projektu, jak i na etapie budowy PROTON II, również chętnie podzielimy się wiedzą...

Na tę chwilę wiemy już z pewnością, że będziemy chcieli zmienić rozłożenie pomieszczeń na poddaszu, również brakuje nam w tym projekcie zadaszonego tarasu... To takie pierwsze przemyślenia...

Czy ktoś z grupy małopolskiej buduje lub wybudował dom wg tego projektu???

My mamy działkę szeroką na 20.65m i po długim zastanowieniu zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny. Głównie dlatego że cena przeróbek istniejących projektów wychodziła niewiele mniej niż projekt indywidualny więc mamy projekt indywidualny. Czyli mozemy sobie zrobic taki uklad jak chcemy :)

Witam wszystkich forumowiczów.

Postanowiłem umieścić tutaj małe ogłoszenie a mianowicie:

W miejscowości Siedlec(pomiędzy Rudawa a Krzeszowicami ) mam do sprzedania działki budowlane o powierzchni około 10 ar. Działki położone są na stoku południowym z przepięknym widokiem na góry i Kraków . Część z nich graniczy bezpośrednio ze starym lasem. Cena pomiędzy 14 a 16 kPLN za ar.

Wszelkie informacje pod numerem 606 200 419

Pozdrawiam

Witam,

Serdecznie wszystkich z grupy krakowskie, zaczynam "przyjemności" z wiązane z poszukiwaniem ekipy budowlanej (stan surowy otwarty) . Czy możecie kogoś polecić, z miłą chęcią skorzystam ze wszelkich kontaków.

Witam serdecznie... zaczynamy budowe domu z zona w tym roku w Podgórzu...

Kilka pytan bo jesstescie skarbnica wiedzy:)

1. Mamy działke rolna na ktora zlozylismy 4 wz jedna juz dostalismy tam gdzie ma powstac nasz dom (reszta bedzie na sprzedaz). Czy przy podziale sztywno musimy sie trzymac Wz tzn obszaru objetego na wniosku skladajac WZ?? (wz jest w trakcie dostarczania nam przez kochana poczte 2 tydzien wrrrrrrr)

2. Szukam firmy ktora wykona droge dojazdowa do pozostałych działek - znacie kogos godnego polecenia?

3. Zdecydowalismy sie na budowe Prometeusza II - z Porothermu 30 p+w - macie sprawdzonego dostawce cegły??

4. Jaka powinna byc szerokosc drogi wewnetrznej czy okresla to WZ ?? nie ma planu zagospodarowania...

dzieki za pomoc...