Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pozwolilem sobie jeszcze raz powtorzyc... z racji tego ze powstała strona ze zdjęciami

http://home.autocom.pl/luk/Sprzedam/index.html

Sprzedam 2 działki z WZ w Krakowie - w linku informacje

http://home.autocom.pl/luk/1.JPG

Prosze nie sugerowac sie zielona strzalka nie wskazuje ona prawidlowej dzialki - ale w Zumi wyszukiwana ulice:)

http://home.autocom.pl/luk/2.JPG

tel kont 792 02 00 01

tom13 napisał:
Witam!

Zaczynam budowę domu w okolicy Niepołomic w czerwcu. Poszukuję dobrego kierownkia budowy, który będzie rzetelnie kontrolował pracę ekipy. Z góry dziękuję za pomoc.

Rowniez prosze o informacje.Tylko budowa bedzie okolice kocmyrzowa.

Wielkie dzieki za pomoc

Czy ktos z was jest swiezo po otrzymaniu PnB ??

pytam bo nie dlugo składam dokumenty ... i ciekaw jestem ile to teraz trwa... bez zadnych błędów w dokumentacji itp ..

I jeszcze jedno pytanie czy macie namiar na firme ktora wykonuje "mostki" z drogi głównej do działki?? jaki to jest koszt etc

redpradnik napisał:

pytam bo nie dlugo składam dokumenty ... i ciekaw jestem ile to teraz trwa... bez zadnych błędów w dokumentacji itp ..

we Wieliczce pnb linii elektrycznej zalicznikowej dzisiaj odebrane prawomocne, a papiery były składane 1.02 czyli 1,5 miesiąca temu

lbryndal napisał:
  redpradnik napisał:

we Wieliczce pnb linii elektrycznej zalicznikowej dzisiaj odebrane prawomocne, a papiery były składane 1.02 czyli 1,5 miesiąca temu

pewnie sie nie zrozumielismy... ale chodziło mi o ogolne pozwolenie na budowe tzn mam warunki zabudowy kupilem projekt adaptacje etc... dzieki temu bede mogl zaczac budowac:)

redpradnik napisał:
  lbryndal napisał:
  redpradnik napisał:

pewnie sie nie zrozumielismy... ale chodziło mi o ogolne pozwolenie na budowe tzn mam warunki zabudowy kupilem projekt adaptacje etc... dzieki temu bede mogl zaczac budowac:)

no raczej to się zrozumieliśmy bo we Wieliczce na linię zalicznikową elektryczną trzeba mieć takie samo pnb jak na dom :D

redpradnik My czekaliśmy 56 dni w Starostwie w Krzeszowicach. Z tym , że u nas była decyzja na budowę domu i rozbiórkę stodoły równocześnie wraz pozwoleniem na przyłącza, a więc m.in. na linię elektryczną zalicznikową. Jeśli nie będziesz miał miał żadnych braków , to pewnie dostaniesz wcześniej.

[/b]

redpradnik napisał:

I jeszcze jedno pytanie czy macie namiar na firme ktora wykonuje "mostki" z drogi głównej do działki?? jaki to jest koszt etc

ja dzisiaj odbieram prawomocne pozwolenie(2 tyg.uprawomocnienie) a składałam 10 stycznia, przy czym mieliśmy niby braki-2 kreski na oknie i niby brak projektu prądu od skrzynki do domu (a składałam bez przyłączy)-takie wymagania tylko w Krzeszowicach, ale obeszlsmy to jakoś. narysowanie tych 2 kresek przedłużyło procedure o 3 dni. teraz zawieźć to starostwa i jeszcze tydzień czekać i można zaczynać kopać :D

Witam Grupę Krakowską, buduję sie w Zielonkach.

Mam do odsprzedania porotherm 30 64 szt, połówki do 30-tek 12 szt, oraz kilka 11,5 na działówki.

Przechowywane w budynku.

Zostało mi też trochę stempli 2,5 - 3,5 m około 30 szt

krótsze około 20 szt.

Wszystko za pół ceny.

Tel. 694 10 99 44

Szymon_J napisał:
Odpowiedz na pytanie "ile czeka sie na pozwolenie" jest prosta: do 60 dni od zlozenia poprawnego wniosku (zgodnie z KPA). Jesli sa braki to czas od poinformowania o brakach do momentu dostarczenia wyjasnien (dodatkowych dokumentow itd.) jest doliczany do tych 60dni.

Czy cytujesz tutaj teoretyczne dane, czy przechodziles to w praktyce ostatnio? W gminie Krakow? Ciekawi mnie to, bo lada moment bede skladac papiery na PnB. W kwestii WZtek przepisy w Krakowie swoje a zycie swoje... u mnie 'jedyne' 13 mcy, zamiast ustawowych kilku tygodni. W okolicznych gminach idzie to bez porownania szybciej.

W przypadku WZ-tek chyba nie ma terminu narzuconego przez przepisy (albo i jest, ale jest zastrzezenie ze nie obowiazuje jesli urzad ma duzo pracy....). W 2005r. czekalem na WZ-tke 5 miesiecy, jak sie pozniej dowiedzialem - byl to tryb prawie expresowy.

Co do pozwolenia na budowe:

Taka jest teoria - w ciagu 60 dni o zlozenia kompletnego wniosku Urzad musi wydac decyzje. Jesli dobrze pamietam (ale za to glowy nie dam), w przypadku opoznienia groza mu jakies kary. Tyle teorii.

Teraz praktyka.

Wniosek o pozwolenie zlozylem 13.10.2006 ( to byl piatek ;) ), pozwolenie dostalem na Mikolaja :). Niecale 2 miesiace - pomimo tego ze mialem braki. Kluczem do sukcesu byla dobra wspolpraca z urzednikiem zajmujacym sie sprawa. I nie mam tu absolutnie na mysli zadnych "zachet materialnych". Urzednik dawal znac telefonicznie architektowi, ze sa pewne braki, dopiero po kilku dniach wysylal pismo o brakach, za ten czas braki byly uzupelnione.

Pozwolenie dotyczy miasta Krakowa.