belin 26.03.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 czy ktoś z WAS moze polecić firmę od mebli kuchennych? to już ostatni moment na zmianę decyzji, a moze znajdę coś co mnie zaskoczy? Możesz spróbować u tych dwóch panów: Marat Wiesław - 602766030 Sysło Jerzy - 606228862 Pierwszy robił u siostry - ładnie wyszło, drugi u nas - też jesteśmy zadowoleni. Chociaż wszystko oczywiście zależy od gustu i oczekiwań inwestora - może zaskoczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 26.03.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Mam taki przypadek... działka 54 ary dzielona jest na 4 działki wzdłuż działki biegnąć po podziale będzie droga wewnętrzna szerokości 3 m i teraz zastanawiam sie jak to zrobić zeby sprzedajac dzialke ktos widniał jako wspolwlasciciel drogi wewnetrznej chodzi min o koszty roczne - podatek , utrzymanie drogi itp ? Kupowaliscie moze działke z droga wewnetrzna jak to zostało rozwiazane [/img] Kupujac dzialke tez mielismy podobny problem ale... same koszty wydzielenia dzialki pod droge to cena w granicach 2-2,5tys zł z czego naszej czesci bylo by jakies 10% calej wydzielonej drogi. Tak wiec wyszla nam z tego wieczysta dzierzawa no ok ale ja mam droge 140 metrów i droga ta ma byc dojazd do 4 działek... wiadomo ze ja jako 1 bede ja mial najkrotsza a ostatni najdluzsza... jak to nawet podzielic na 4 - jako 4 wlascicieli tej dzialki ( drogi) ?? Możesz wydzielić ją jako jedną działkę i przekazać gminie jako droge dojazdowa do działek wtedy odpadnie wam problem z opłatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 26.03.2008 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 czy ktoś z WAS moze polecić firmę od mebli kuchennych? to już ostatni moment na zmianę decyzji, a moze znajdę coś co mnie zaskoczy? Możesz spróbować u tych dwóch panów: Marat Wiesław - 602766030 Sysło Jerzy - 606228862 Pierwszy robił u siostry - ładnie wyszło, drugi u nas - też jesteśmy zadowoleni. Chociaż wszystko oczywiście zależy od gustu i oczekiwań inwestora - może zaskoczą. Dzieki spróbuje. a czy ktoś wie gdzi można znależć w okolicahc krakowa producenta blatu kuchennego z corianu lub staronu? W firmach które sprzedają kuchnie marże za takie balty dochodza do 100 % ich wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pchełka_Kraków 26.03.2008 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Na dniach rozpoczynam budowę..... Pochwalę się, że na mojej działce stoi pierwszy budynek - mały, biały, drewniany o powierzchni około 1 m2 pomiędzy drzewkami owocowymi Kto zgadnie jaki?? Czekam na zamówiony garaż (blaszak 3x5 m) - miejsce pod garaż przygotowane - wyłożone płytkami chodnikowymi. Ekipa budowlana, kierownik budowy i geodeta w pełnej gotowości - czekają na starcie. Potrzebuję namiarów na koparkę do fundamentów najchętniej z okolicy g. Wielka Wieś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 26.03.2008 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 czy ktoś z WAS moze polecić firmę od mebli kuchennych? to już ostatni moment na zmianę decyzji, a moze znajdę coś co mnie zaskoczy? Szczepek, ja mam kuchnię stąd: http://www.kuchnie.malopolska.pl/ Mogę polecić z czystym sumieniem, dokładni i dotrzymują terminu. Robili mi też szafy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom13 26.03.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Witam! Zaczynam budowę domu w okolicy Niepołomic w czerwcu. Poszukuję dobrego kierownkia budowy, który będzie rzetelnie kontrolował pracę ekipy. Z góry dziękuję za pomoc. Ponieważ nie dostałem żadnego odzewu, proszę jeszcze raz o namiary na kierownika budowy. Pozdrawiam [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwk 26.03.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 W sprawie wentylacji mechanicznej spróbujcie jeszcze z http://www.rekuperatory.krakow.pl/KWK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 26.03.2008 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Szczepek, ja mam kuchnię stąd: http://www.kuchnie.malopolska.pl/ Mogę polecić z czystym sumieniem, dokładni i dotrzymują terminu. Robili mi też szafy. Też na nich celuję, dzięki Tobie Byłam na ich stronie i widzę, że dołożyli nowe aranżacje. Ta kuchnia retro zaczyna mi się podobać: http://img182.imageshack.us/img182/8240/baumcenterretrovj6.jpg i poprosiłam o wycenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 27.03.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Mam kolejne doświadczenie - 2 miesiące temu dostałem PnB i udałem się do Zakładu Energetycznego w celu podpisania umowy oraz uzyskania dostępu do prądu - na dzień dobry zostałem sprowadzony na ziemię - musiałem wystąpić o zmianę warunków na 1 etap-plac budowy (wykonane), i zapisać się na podpisanie umowy (kilka tygodni oczekiwania ale umowa już podpisana). Po podpisaniu umowy cieszyłem się, że za kilka tygodni bedę miał prąd na placu budowy ale dowiedziałem się, że Zakład ma 6 m-cy na wykonanie stosownych prac (u mnie jest to przykręcenie skrzynki do skrzynki sąsiada oraz zamontowanie licznika). Wykonawca tych prac ma zostać wyłoniony na przetargu (procedury Zakładu). Ostatnio dowiedziałem się, że moja umowa stanęła na przetargu ale nie znalazł się chętny na jej realizację (czytaj b.mały zarobek za tą usługę). Zapytałem człowieka z branży i dowiedziałem się, że tak może być na kolejnych przetargach. W ten sposób może to trwać wieki.Mam pytanie, czy ktoś z Was miał podobny problem i jak go rozwiązał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 27.03.2008 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Szczepek, ja mam kuchnię stąd: http://www.kuchnie.malopolska.pl/ Mogę polecić z czystym sumieniem, dokładni i dotrzymują terminu. Robili mi też szafy. Też na nich celuję, dzięki Tobie Byłam na ich stronie i widzę, że dołożyli nowe aranżacje. Ta kuchnia retro zaczyna mi się podobać: http://img182.imageshack.us/img182/8240/baumcenterretrovj6.jpg i poprosiłam o wycenę Słoneczko, Sonika. Byłem u nich na Armii Krajowej i umówiłem się na wycenę )) Myślę, ze zamówie tez projekt. a potem zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 27.03.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Witam! Zaczynam budowę domu w okolicy Niepołomic w czerwcu. Poszukuję dobrego kierownkia budowy, który będzie rzetelnie kontrolował pracę ekipy. Z góry dziękuję za pomoc. Ponieważ nie dostałem żadnego odzewu, proszę jeszcze raz o namiary na kierownika budowy. Pozdrawiam [email protected] Mam ten sam prooblem (poszukuje kierownika budowy ktory ppoprowadzilby solidnie budowe) czy naprawede nikt z was nie trafil na goscia wartego polecienie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 27.03.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 zapomnialam dodac ze planuje budowe w okolicach Bochni :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 27.03.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 basiekg i tom13 dam wam namiar na mojego na PRV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew74 27.03.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Mam kolejne doświadczenie - 2 miesiące temu dostałem PnB i udałem się do Zakładu Energetycznego w celu podpisania umowy oraz uzyskania dostępu do prądu - na dzień dobry zostałem sprowadzony na ziemię - musiałem wystąpić o zmianę warunków na 1 etap-plac budowy (wykonane), i zapisać się na podpisanie umowy (kilka tygodni oczekiwania ale umowa już podpisana). Po podpisaniu umowy cieszyłem się, że za kilka tygodni bedę miał prąd na placu budowy ale dowiedziałem się, że Zakład ma 6 m-cy na wykonanie stosownych prac (u mnie jest to przykręcenie skrzynki do skrzynki sąsiada oraz zamontowanie licznika). Wykonawca tych prac ma zostać wyłoniony na przetargu (procedury Zakładu). Ostatnio dowiedziałem się, że moja umowa stanęła na przetargu ale nie znalazł się chętny na jej realizację (czytaj b.mały zarobek za tą usługę). Zapytałem człowieka z branży i dowiedziałem się, że tak może być na kolejnych przetargach. W ten sposób może to trwać wieki. Mam pytanie, czy ktoś z Was miał podobny problem i jak go rozwiązał? Nie wieki tylko te pół roku co masz wpisane w umowie:) Ostatecznie jak już będzie blisko terminu wykonania z umowy sam zakład ci to zrobi? Jaki rejon energetyczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 27.03.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Mam kolejne doświadczenie - 2 miesiące temu dostałem PnB i udałem się do Zakładu Energetycznego w celu podpisania umowy oraz uzyskania dostępu do prądu - na dzień dobry zostałem sprowadzony na ziemię - musiałem wystąpić o zmianę warunków na 1 etap-plac budowy (wykonane), i zapisać się na podpisanie umowy (kilka tygodni oczekiwania ale umowa już podpisana). Po podpisaniu umowy cieszyłem się, że za kilka tygodni bedę miał prąd na placu budowy ale dowiedziałem się, że Zakład ma 6 m-cy na wykonanie stosownych prac (u mnie jest to przykręcenie skrzynki do skrzynki sąsiada oraz zamontowanie licznika). Wykonawca tych prac ma zostać wyłoniony na przetargu (procedury Zakładu). Ostatnio dowiedziałem się, że moja umowa stanęła na przetargu ale nie znalazł się chętny na jej realizację (czytaj b.mały zarobek za tą usługę). Zapytałem człowieka z branży i dowiedziałem się, że tak może być na kolejnych przetargach. W ten sposób może to trwać wieki. Mam pytanie, czy ktoś z Was miał podobny problem i jak go rozwiązał? Nie wieki tylko te pół roku co masz wpisane w umowie:) Ostatecznie jak już będzie blisko terminu wykonania z umowy sam zakład ci to zrobi? Jaki rejon energetyczny? tak tylko zasygnalizuję żebyś zapytał jak się ma sprawa ze skrzynką bo jeśli przyłącz jest napowietrzny i skrzynka na słupie to sam pokrywasz koszt zakupu, uziemienia i założenia na słupie skrzynki - tak było w moim przypadku. enion tylko zrobił przyłącz czyli poprowadził z góry słupa w dół te 4 m kabla do skrzynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 27.03.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 tak tylko zasygnalizuję żebyś zapytał jak się ma sprawa ze skrzynką bo jeśli przyłącz jest napowietrzny i skrzynka na słupie to sam pokrywasz koszt zakupu, uziemienia i założenia na słupie skrzynki - tak było w moim przypadku. enion tylko zrobił przyłącz czyli poprowadził z góry słupa w dół te 4 m kabla do skrzynki. Przyłacz jest kablowy tzn. pętla pod skrzynkami czeka już ponad rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek z Giżycka 28.03.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Witam piszących i czytających, Jestem na forum nowy, pochodzę z Mazur, mieszkam w Krakowie od 1,5 roku. Otrzymałem właśnie pozwolenie na budowę Będę stawiać dom w Kryspinowie. Nie mam jeszcze ani ekipy, ani kierownika, ani inspektora nadzoru, ani materiałów, a w życiu zbudowałem jedynie 3 karmniki dla ptaków. Na razie po przeczytaniu Waszych pozytywnych postów umówiłem się na spotkanie w firmie DomBud Pana Boczonia - czy nadal macie z nimi pozytywne doświadczenia? - Na koniec bardzo trudne pytanie od początkującego. Czy dobrze myślę, że zatrudniając firmę do wykonania prac, która daje kierownika budowy, mnie pozostaje zatrudnienie inspektora nadzoru, żeby opiniował efekt prac, czy lepiej mieć własnego kierownika budowy? Może ktoś poleci mi jakiegoś kierownika/inspektora? Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 28.03.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Witam piszących i czytających, Jestem na forum nowy, pochodzę z Mazur, mieszkam w Krakowie od 1,5 roku. Otrzymałem właśnie pozwolenie na budowę Będę stawiać dom w Kryspinowie. Nie mam jeszcze ani ekipy, ani kierownika, ani inspektora nadzoru, ani materiałów, a w życiu zbudowałem jedynie 3 karmniki dla ptaków. Na razie po przeczytaniu Waszych pozytywnych postów umówiłem się na spotkanie w firmie DomBud Pana Boczonia - czy nadal macie z nimi pozytywne doświadczenia? - Na koniec bardzo trudne pytanie od początkującego. Czy dobrze myślę, że zatrudniając firmę do wykonania prac, która daje kierownika budowy, mnie pozostaje zatrudnienie inspektora nadzoru, żeby opiniował efekt prac, czy lepiej mieć własnego kierownika budowy? Może ktoś poleci mi jakiegoś kierownika/inspektora? Pozdrowienia! Ja też niedługo zaczynam budowę.Domek to będzie Salsa z Krajobrazów,nawet niedaleko od Ciebie.dokładnie w Czułówku,to 10 km dalej trasą do Oświęcimia..Będe budował systemem gospodarczym.Jak chcesz to znam nawet jednego kierownika z Kryspinowa,a drugiego z Liszek to podam Ci namiary.Jak będzie miał blisko to i taniej będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 28.03.2008 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Witam piszących i czytających, Jestem na forum nowy, pochodzę z Mazur, mieszkam w Krakowie od 1,5 roku. Otrzymałem właśnie pozwolenie na budowę Będę stawiać dom w Kryspinowie. [ciach] Ja też niedługo zaczynam budowę.Domek to będzie Salsa z Krajobrazów,nawet niedaleko od Ciebie.dokładnie w Czułówku,to 10 km dalej trasą do Oświęcimia..Będe budował systemem gospodarczym.Jak chcesz to znam nawet jednego kierownika z Kryspinowa,a drugiego z Liszek to podam Ci namiary.Jak będzie miał blisko to i taniej będzie. Hej! Ja niedługo zaczynam w Czernichowie To w bliskiej okolicy Kryspinowa i Czółówka Na razie jeszcze nie mam pozwolenia na budowę, ale powoli wszystko załatwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertto 28.03.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Witam wszystkich budujących i tych którzy już wybudowali.Zastanawiam się co zrobić z deszczówką z rynien.Słyszałem o jakiś dołach chłonnych(czyli dole 1m/1m/1m wypełnionym kamieniami i przysypanym ziemią ale nie wiem czy to się sprawdzi.Prosze o opinie i ewentualne sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts