Joanna i Grzegorz 05.04.2008 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 udaj się np. do Trapez Carbo na zakopiańskiej, tam mają pokazane wszystkie 3 firmy i sympatyczni sprzedawcy pokażą Ci różnice i wszystko dokładnie opiszą. Wiem bo u nich kupowałem dachówke i właśnie okna Również polecam Trapez-Carbo na zakopiance - mają obok siebie trzy "identyczne" okna fakro/velux/roto więc widać dokładnie różnice. Ja wybrałem roto. mathiasso ZbysioR jeszcze raz dziekujemy Wam za polecenie sklepu na Zakopiance. Byliśmy, obejrzeliśmy okna i wybraliśmy. Sparzedawcy kompetentni, potrafią opisać rożnice. Byliśmy też w kilku innych miejscach, ale tam dostalismy najlepszą ofertę. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbysioR 06.04.2008 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 joanna i grześ - a co wybraliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 06.04.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Witam i proszę o poradę. Okazało się (po badaniach geotechnicznych), że mam prawie 2 metry humusu na działce. Konstruktor widzi tylko jedną możliwość a mianowicie wymianę gruntu co rodzi poważny problem finansowy. Powierzchnia do wymiany to ok. 200m2 co daje około 400m3 ziemi do wykopania oraz około 300m3 kamienia łamanego/żwiru/piasku do nasypania oraz oczywiscie do ubicia. Wykonawca twierdzi też, że piasek powinien być wymieszany z cementem (przynamniej ostatnia warstwa). Są to znaczne koszty materiału, robocizny i transportu. Sąsiad podpowiadał mi sprzedaż humusu, bo buduję na 2 klasie rolnej ale nie wiem czy jest to realne. Czy ktoś miał taki problem i może podpowiedzieć rozwiązanie/a? Gdzie mogę mogę tanio kupić potrzebne ilości materiałów? Jest to sprawa pilna - musiałem wstrzymać budowę już 4 tydzień (badania geo. + obliczenia konstruktora) a wykonawca zaczyna się niecierpliwić. przepraszam ze jestem niepoważny w tak powaznej sprawie, ale czy wiesz jak by u ciebie dobrze rosła marchewka? moze zamiast szklarnię postawić? (ps na swojej działce w porywach miałem 10 cm humusu - ponizej - skała - o kosztach pisać nie będę - ciesz się ze masz humus - przynajmniej go mozesz sprzedac. W której czesci krakowa budujesz - ? szukam humusu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 06.04.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 szukam gości, którzy umieją robić ogrodzenie z kamienia - tego akurat mam pod dostatkiem. macie kogos??? pozdrowienia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 06.04.2008 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Wracając do sufitu, pójdziemy na kompromis Mamy 2 takie identyczne pomieszczenia, w odbiciu lustrzanym. Jedno będzie salonem, drugie sypialnią i w niej zrobimy eksperyment pomalowania sufitu na brąz, zostawiając oczywiście legary bez zmian koloru (modrzew malować? w życiu ) I zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 07.04.2008 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Witam i proszę o poradę. Okazało się (po badaniach geotechnicznych), że mam prawie 2 metry humusu na działce. Konstruktor widzi tylko jedną możliwość a mianowicie wymianę gruntu co rodzi poważny problem finansowy. Powierzchnia do wymiany to ok. 200m2 co daje około 400m3 ziemi do wykopania oraz około 300m3 kamienia łamanego/żwiru/piasku do nasypania oraz oczywiscie do ubicia. Wykonawca twierdzi też, że piasek powinien być wymieszany z cementem (przynamniej ostatnia warstwa). Są to znaczne koszty materiału, robocizny i transportu. Sąsiad podpowiadał mi sprzedaż humusu, bo buduję na 2 klasie rolnej ale nie wiem czy jest to realne. Czy ktoś miał taki problem i może podpowiedzieć rozwiązanie/a? Gdzie mogę mogę tanio kupić potrzebne ilości materiałów? Jest to sprawa pilna - musiałem wstrzymać budowę już 4 tydzień (badania geo. + obliczenia konstruktora) a wykonawca zaczyna się niecierpliwić. przepraszam ze jestem niepoważny w tak powaznej sprawie, ale czy wiesz jak by u ciebie dobrze rosła marchewka? moze zamiast szklarnię postawić? (ps na swojej działce w porywach miałem 10 cm humusu - ponizej - skała - o kosztach pisać nie będę - ciesz się ze masz humus - przynajmniej go mozesz sprzedac. W której czesci krakowa budujesz - ? szukam humusu... Gmina Zielonki -taką podpowiedź miałem od geologa abym przez 10 lat prowdziła szklarnie zdejmując co roku 10 cm a po tym okresie dopiero wybudował dom - ale po co mi dom na emeryturze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naramowicze 07.04.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Aki-Aki szukało ziemi, zadzwoń do firmy Keller Polska, na pewno maja swoją stronę kiedyś mieli swoją siedzibę w Krakowie lub okolicach, oni zajmuja się na szeroką skalę takimi problemami i zapytaj jak oni rozwiązują takie problemy, może podpowiedzą Ci przynajmniej rozwiązanie zaistniałego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 07.04.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Aki-Aki szukało ziemi, zadzwoń do firmy Keller Polska, na pewno maja swoją stronę kiedyś mieli swoją siedzibę w Krakowie lub okolicach, oni zajmuja się na szeroką skalę takimi problemami i zapytaj jak oni rozwiązują takie problemy, może podpowiedzą Ci przynajmniej rozwiązanie zaistniałego problemu. Dzięki za podpowiedź - juz szukam namiarów na tą firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windows 07.04.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Witam ja z innej beczki odkupie stęple budowlane południe Krakowa info bardzo proszę na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 07.04.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 A ja jeszcze z innej beczki:robił Ktoś z Was studnię wierconą?A może macie namiary na kogoś z okolic Krakowa?Mam zamiar robić w najbliższym czasie.Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naramowicze 07.04.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Aki-Aki szukało ziemi, zadzwoń do firmy Keller Polska, na pewno maja swoją stronę kiedyś mieli swoją siedzibę w Krakowie lub okolicach, oni zajmuja się na szeroką skalę takimi problemami i zapytaj jak oni rozwiązują takie problemy, może podpowiedzą Ci przynajmniej rozwiązanie zaistniałego problemu. Dzięki za podpowiedź - juz szukam namiarów na tą firmę. jest jeszcze firma georem w Sosnowcu, zajmują się też mikropalowaniem etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepik 07.04.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Witam dzięki staraniom sąsiadki - jestem w plecy 450 zł ( a mogło być więcej- nielegalne zajęci pasa drogowego) - doniosła do Zarządu dróg powiatowych ze mam na wjeździe nasypany kamień... Jeszcze nie zaczęła budowy, a już w gminie jej mają dość, a teraz my ... życzę wam lepszych sąsiadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1 08.04.2008 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Witam dzięki staraniom sąsiadki - jestem w plecy 450 zł ( a mogło być więcej- nielegalne zajęci pasa drogowego) - doniosła do Zarządu dróg powiatowych ze mam na wjeździe nasypany kamień... Jeszcze nie zaczęła budowy, a już w gminie jej mają dość, a teraz my ... życzę wam lepszych sąsiadów U nas jak tylko wjechała koparka na działkę od razu był telefon z gminy Na szczęście jak na razie nie mieli się do czego przyczepić Także też fajnych sąsiadów mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 08.04.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Witam dzięki staraniom sąsiadki - jestem w plecy 450 zł ( a mogło być więcej- nielegalne zajęci pasa drogowego) - doniosła do Zarządu dróg powiatowych ze mam na wjeździe nasypany kamień... Jeszcze nie zaczęła budowy, a już w gminie jej mają dość, a teraz my ... życzę wam lepszych sąsiadów U nas jak tylko wjechała koparka na działkę od razu był telefon z gminy Na szczęście jak na razie nie mieli się do czego przyczepić Także też fajnych sąsiadów mamy Należy mieć nadzieję, ze w innych sytuacjach (np. pojawienie się potencjalnych złodzieji) też będą tak czujni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1 08.04.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Witam dzięki staraniom sąsiadki - jestem w plecy 450 zł ( a mogło być więcej- nielegalne zajęci pasa drogowego) - doniosła do Zarządu dróg powiatowych ze mam na wjeździe nasypany kamień... Jeszcze nie zaczęła budowy, a już w gminie jej mają dość, a teraz my ... życzę wam lepszych sąsiadów U nas jak tylko wjechała koparka na działkę od razu był telefon z gminy Na szczęście jak na razie nie mieli się do czego przyczepić Także też fajnych sąsiadów mamy Należy mieć nadzieję, ze w innych sytuacjach (np. pojawienie się potencjalnych złodzieji) też będą tak czujni No tu bym nie była taka pewna ale nadzieje trzeba mieć zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 08.04.2008 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Witam dzięki staraniom sąsiadki - jestem w plecy 450 zł ( a mogło być więcej- nielegalne zajęci pasa drogowego) - doniosła do Zarządu dróg powiatowych ze mam na wjeździe nasypany kamień... Jeszcze nie zaczęła budowy, a już w gminie jej mają dość, a teraz my ... życzę wam lepszych sąsiadów To jej też nasyp trochę kamienia i zgłoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 08.04.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Witam dzięki staraniom sąsiadki - jestem w plecy 450 zł ( a mogło być więcej- nielegalne zajęci pasa drogowego) - doniosła do Zarządu dróg powiatowych ze mam na wjeździe nasypany kamień... Jeszcze nie zaczęła budowy, a już w gminie jej mają dość, a teraz my ... życzę wam lepszych sąsiadów To jej też nasyp trochę kamienia i zgłoś A potem będziemy kręcić nowa sagę o Kargulach i Pawlakach. Lepiej nie korzystaj z powyższej podpowiedzi - życie najlepiej wyrównuje rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frantz 08.04.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 witam,Czy moglibyscie podać namiar na sprawdzoną ekipę od kominków z Krakowa lub okolic? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 08.04.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Mieszkamy w cudownym miejscu Ilekroć zapomnę zgasić rano światełko na domu, sąsiad dzwoni do furtki i przypomina Jak nam się na budowie rozleciały taczki, czyli urwała się podpora, przyszedł do nas najbliższy sąsiad (widział z okna?) oferując zespawanie i zrobił to Za jedną, jedyną pomoc moich dzieci w jego polu, przy sadzeniu sałaty (była paskudna pogoda i bardzo się spieszył z sadzeniem), możemy podbierać jarzynki z wszystkich okolicznych pól, należących do różnych sąsiadów! Kurczę, aż się serce raduje, ze tak nas "miastowych" przyjęli do swojej społeczności, ale wiem też że bali się "nowych" którzy mieli sprowadzić się do ich wsi (my też mieliśmy cykora, a jak ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 08.04.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Mieszkamy w cudownym miejscu Ilekroć zapomnę zgasić rano światełko na domu, sąsiad dzwoni do furtki i przypomina Jak nam się na budowie rozleciały taczki, czyli urwała się podpora, przyszedł do nas najbliższy sąsiad (widział z okna?) oferując zespawanie i zrobił to Za jedną, jedyną pomoc moich dzieci w jego polu, przy sadzeniu sałaty (była paskudna pogoda i bardzo się spieszył z sadzeniem), możemy podbierać jarzynki z wszystkich okolicznych pól, należących do różnych sąsiadów! Kurczę, aż się serce raduje, ze tak nas "miastowych" przyjęli do swojej społeczności, ale wiem też że bali się "nowych" którzy mieli sprowadzić się do ich wsi (my też mieliśmy cykora, a jak ) Ale z tego co pisze PEPIK to wynika że to sąsiadka raczej miastowa. Ja też mam podobny przypadek. Wszyscy zasiedziali mieszkańcy są OK tylko taki jeden miastowy problemuje. Ale udaję że mnie to nie obchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts