Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktoś z budujących planuje kolektor słoneczny? Moze ktos juz ma i moze podzielic sie opinia? Moze jakies namiary na sprawdzona firmę ?

Ja się zastanawiam, ponieważ gmina Zabierzów doplaca

Instalowała potencjalnie będzie ta sama osoba co CO i CWU, czyli znany z tego forum Grzesiek13

A myslałeś już jakiej firmy kolektor kupisz? Ja myślę o kolektorach firmy WATT.

Grzesiek instaluje kotłownie viessmana, ale zestaw słoneczny: kolektory próżniowe, zbiornik 250l, pompki i inne proponuje firmy nibe-biwar - całość ma kosztować ze 7 tysięcy (gmina dopłaca 4 tysiące)

ZBYSIO,

ta cena za kolektory z osprzętem to 7+4 czy 7-4 czyli 3 tys.PLN (jak da gmina)

:o

ile tych kolektorów montujesz?

cena 7 netto jest orientacyjna za całość, czyli od tego odjąć trzeba około 1000 za zbiornik, który i tak trzeba by było kupić a jest w cenie zestawu, od tego trzeba odjąć 40% lub maksymalnie 4000, które daje gmina (w uchwale gminy nieprecyzyjne określenie 40% od całości instalacji, więc kocioł też można podciągnąć może), do tego dodać koszt montazu

kolektorów w tym ma być ok 4 m2

Może coś przekręciłem, bo jak sam pisałem dopiero rozważam

Witam wszystkich

Czy robił ktoś może ostatnio wylewki? Potrzebuje orientacyjne koszty robocizny za metr kw. Mam niebawem spotkanie z gościem od wylewek i chciałbym się trochę przygotować…

Pozdrawiam

Witam imiennika :)

U mnie 12,5 złotego za folie, styropian i wylewkę +2 złote, jeżeli papa

Wykonawca polecany na białej małopolskiej

Witam wszystkich

Czy robił ktoś może ostatnio wylewki? Potrzebuje orientacyjne koszty robocizny za metr kw. Mam niebawem spotkanie z gościem od wylewek i chciałbym się trochę przygotować…

Pozdrawiam

Ja płaciłem 65 zł/m2 robocizna + materiały (m.innymi styropian 10 cm) - wylewka tradycyjna.

Jednak drugi raz wziołbym raczej wylewkę z agregatu. Nie trzeba robić potem samopoziomującej. Jest idealnie równa w przeciwieństwie do tradycyjnych cementowo wapiannych które są porowate oraz sie pylą.

Nie, to nie tajemnica. Dziekanowice.

Wolałabym mieć kogoś bardziej "pod ręką" żeby mieć wsparcie na bieżąco. Budowa będzie na mojej głowie a ja ekspertem w tej dziedzinie nie jestem więc siła fachowa jak najbardziej pożądana coby czuwać nad robotą :) .

Mam nadzieję że jakaś dobra dusza da jakieś namiary na porządnego fachowca.

Pozdrawiam

No, no, no... Tak coś czułam ;) W którym miejscu masz działkę? W Dziekanowicach buduje się dużo domków :)

A tu znalazłam namiary na kierowników budowy: http://forum.muratordom.pl/post228846.htm?highlight=kierownik%20budowy#228846

i tu: http://forum.muratordom.pl/post1839127.htm?highlight=kierownik%20budowy#1839127 (tel. 503949477), ale może jeszcze ktoś się odezwie?

Może ktoś z Grupy Krakowskiej zna dobrego koparkowego. Potrzebny na jutro, bo pan, z którym byliśmy umówieni na dzisiaj nie dojechał, gdyż zepsuła mu się koparka. Na zachód od Krakowa-gmina Czernichów.

zadziwiające jak często wszystko się psuje wykonawcom kiedy nadchodzi termin realizacji :)

Myślę, że garbus nie z Was, a z koparkowych "fachowców" kpi i ma rację.

Zanim znaleźliśmy naszego koparkowego, był u nas inny obejrzeć teren.

Pokręcił nosem, że za ciasno, że po co sadziliśmy drzewka, że będzie trudno kopać.

W dniu planowanej pracy "kopara mu się rozjechała"...

Nie ma tego złego, bo dzięki tej "awarii" trafił do nas koparkowy - zegarmistrz, na którego namiary już niejednokrotnie na FM podawałam :)

zadziwiające jak często wszystko się psuje wykonawcom kiedy nadchodzi termin realizacji :)

garbus2 piszesz to z doświadczenia? :roll:

Cieszę się, że Cię to bawi, ale nam jakoś nie jest do śmiechu. Spróbuj znaleźć koparkowego z dnia na dzień

Masz już tego koparkowego? Bo ewntualnie mam kogoś z okolicy,może będzie miał czas?

Witam i pozdrawiam mieszkancow przepieknego miasta Krakow oraz wspanialych okolic. Czy ktos z Was kupowal w firmie Krak Fliz? Znacie taka firme? W internecie wyglada b.imponujaco. Chce kupic od nich plytki na telefon i troche sie boje czy mnie nie wyroluja. Jesli ktos z Was moglby mi cos napisac bede wdzieczna. Uklony dla Smoka Wawelskiego i jego sympatykow.