MAREKKASIA 23.05.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Ostrzeżenie o złodziejach. Mojemu kuzynowi w Niepołomicach "wyparowały" drzwi wejściowe z nowobudowanego domu.Gdyby ktos miał ofertę kupna takich drzwi lub cos wiedział na ten temat prosze o kontakt na priv. Drzwi dębowe, brązowe z szybami pośrodkuPozdrM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pero33 25.05.2008 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 wita,. chyba już czs, by zagościć tu na tsałe. I od razu pytanko : gdzie kupie tanio blache trapez na dach w okolicach Krakowa? I czy ma ktos tanią ekipe do wymiany dachu . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 25.05.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Witajciewczoraj przeżyłem mały szok - mianowicie mam do zamontowania rb-etkę i zapytałem potencjalnego wykonawcę o koszt - powiedział 700-800 zł.Aż mnie zamurowało, ponieważ miał to być de facto tylko montaż - posiadam rb-etkę z kablem, do zrobienia jest podłączenie jej do skrzynki, przeprowadzenie kabla (mojego) w formie "linii" napowietrznej ok. 8 m - góra 10 m (w osłonie - mój koszt) i podpisanie stosownego oświadczenia dla Enionu.W mojej opinii czas poświęcony na wykonanie tych czynności to góra 2 godziny. Jeżeli macie namiary na elektryka z uprawnieniami (podpisanie dokumentów dla Enionu) to bardzo proszę o ich podanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gerald_ 25.05.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Witam wszystkich z grupy budującej Kraków. Zaczynam drobne przygotowania pod inwestycje. Ekipa wchodzi w połowie wakacji. Mam nadzieję, że osoby z bardziej zaawansowaną inwestycją będą służyć radą i doświadczeniami. Mam na początek pytanie odnośnie przyłącza prądu. Jak można obejść etap przyłacza tymczasowego i wykonać od razu przyłącz docelowy. Widziałem kilka inwestycji ze skrzynką docelową ( ogrodzeniową ) a inwestycja ledwo wychodziła z ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gerald_ 25.05.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Witam serdecznie, potrzebuję pomocy. Mianowicie szukam sprawdzonej ekipy budowlanej do stanu surowego otwartego + dach, działka w Libertowie. Domek z garażem 2 stanowiskowym, dach dwuspadowy, łącznie 230m kw. Dotychczas firmy, z którymi rozmawiałam za robociznę chcą 100000 netto, wersja z materiałem to 250 000. Mam wrażenie, że to bardzo drogo. Proszę o pomoc i ewentualne opinie co do cen. Czy u nas jest naprawdę tak drogo???? Dzięki za opinie i komentarze. 100 tys za samą robociznę to bardzo dużo moim zdaniem oczywiście. My płacimy 40 tys mniej domek 240 dach dwuspadowy, z garażem na dwa stanowiska. Witam. Mnie domek 300 M pod krakowem 2 ekipy ( górale) wyceniły na 50 000. To ponoć tanio. Ale teraz jest wolna amerykanka na rynku i rozrzut jest niesamowity. Inna ekipa ( firma) krzyknęła 90 000... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbysioR 26.05.2008 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Witam wszystkich z grupy budującej Kraków. Zaczynam drobne przygotowania pod inwestycje. Ekipa wchodzi w połowie wakacji. Mam nadzieję, że osoby z bardziej zaawansowaną inwestycją będą służyć radą i doświadczeniami. Mam na początek pytanie odnośnie przyłącza prądu. Jak można obejść etap przyłacza tymczasowego i wykonać od razu przyłącz docelowy. Widziałem kilka inwestycji ze skrzynką docelową ( ogrodzeniową ) a inwestycja ledwo wychodziła z ziemi. Można bez problemu ... Tylko mnie osobiście zajęło to 11 miesięcy (mam słup 30 cm od granicy działki) - jak się sprężysz to do 6 misięcy powinieneś mieć A na serio to musisz 1. mieć warunki 2. na warunkach przeczytasz, czy jest potrzebna budowa przyłącza 3. Z powyższą wiedzą dzwonisz do Enionu i umawiasz się na podpisanie umowy przyłączeniowej 3a. czekając na swój termin gromadzisz dokumenty, które ci wskażą 4. podpisujesz umowę przyłaczeniową 5. czekasz, czekasz, czekasz, czekasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gerald_ 26.05.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Witam wszystkich z grupy budującej Kraków. Zaczynam drobne przygotowania pod inwestycje. Ekipa wchodzi w połowie wakacji. Mam nadzieję, że osoby z bardziej zaawansowaną inwestycją będą służyć radą i doświadczeniami. Mam na początek pytanie odnośnie przyłącza prądu. Jak można obejść etap przyłacza tymczasowego i wykonać od razu przyłącz docelowy. Widziałem kilka inwestycji ze skrzynką docelową ( ogrodzeniową ) a inwestycja ledwo wychodziła z ziemi. Można bez problemu ... Tylko mnie osobiście zajęło to 11 miesięcy (mam słup 30 cm od granicy działki) - jak się sprężysz to do 6 misięcy powinieneś mieć A na serio to musisz 1. mieć warunki 2. na warunkach przeczytasz, czy jest potrzebna budowa przyłącza 3. Z powyższą wiedzą dzwonisz do Enionu i umawiasz się na podpisanie umowy przyłączeniowej 3a. czekając na swój termin gromadzisz dokumenty, które ci wskażą 4. podpisujesz umowę przyłaczeniową 5. czekasz, czekasz, czekasz, czekasz... Nawet mnie nie strasz. W sierpniu chcę rozpocząć budowę. Czy na przyłącz tymczasowy też się czeka tyle czasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krk women 26.05.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Witam. Jesteśmy na etapie wyboru szamba.W projekcie mamy 10m3.Chciałabym się zapytać jakie szamba posiadacie( betonowe,z tworzywa,jednokomorowe czy inne) i jakie firmy w okolicy polecacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guliwerka 26.05.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Witam Czy miał ktoś do czynienia z firmą KONKRET Marcin Tworek (solary, wentylacja, ogrzewanie, rekuperatory)?Firma mieści się przy ul. Makuszyńskiego w Krakowie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 27.05.2008 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Witajcie wczoraj przeżyłem mały szok - mianowicie mam do zamontowania rb-etkę i zapytałem potencjalnego wykonawcę o koszt - powiedział 700-800 zł. Aż mnie zamurowało, ponieważ miał to być de facto tylko montaż - posiadam rb-etkę z kablem, do zrobienia jest podłączenie jej do skrzynki, przeprowadzenie kabla (mojego) w formie "linii" napowietrznej ok. 8 m - góra 10 m (w osłonie - mój koszt) i podpisanie stosownego oświadczenia dla Enionu. W mojej opinii czas poświęcony na wykonanie tych czynności to góra 2 godziny. Jeżeli macie namiary na elektryka z uprawnieniami (podpisanie dokumentów dla Enionu) to bardzo proszę o ich podanie. Ponawiam swoja prośbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbysioR 27.05.2008 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Witajcie wczoraj przeżyłem mały szok - mianowicie mam do zamontowania rb-etkę i zapytałem potencjalnego wykonawcę o koszt - powiedział 700-800 zł. Aż mnie zamurowało, ponieważ miał to być de facto tylko montaż - posiadam rb-etkę z kablem, do zrobienia jest podłączenie jej do skrzynki, przeprowadzenie kabla (mojego) w formie "linii" napowietrznej ok. 8 m - góra 10 m (w osłonie - mój koszt) i podpisanie stosownego oświadczenia dla Enionu. W mojej opinii czas poświęcony na wykonanie tych czynności to góra 2 godziny. Jeżeli macie namiary na elektryka z uprawnieniami (podpisanie dokumentów dla Enionu) to bardzo proszę o ich podanie. Ponawiam swoja prośbę na białej/czarnej małopolskiej znajdziesz kilkunastu polecanych elektryków - spróbuj dzwonić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1 27.05.2008 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 na białej/czarnej małopolskiej znajdziesz kilkunastu polecanych elektryków - spróbuj dzwonić Drogi Zbysiu a możesz mi powiedziec gdzie jest ta lista? Szukałam ostatnio ale nie udało mi się znaleść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 27.05.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 na białej/czarnej małopolskiej znajdziesz kilkunastu polecanych elektryków - spróbuj dzwonić Drogi Zbysiu a możesz mi powiedziec gdzie jest ta lista? Szukałam ostatnio ale nie udało mi się znaleść Masz w dziale Wykonawca doskonały i mniej .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1 27.05.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 na białej/czarnej małopolskiej znajdziesz kilkunastu polecanych elektryków - spróbuj dzwonić Drogi Zbysiu a możesz mi powiedziec gdzie jest ta lista? Szukałam ostatnio ale nie udało mi się znaleść Masz w dziale Wykonawca doskonały i mniej .... Dziękuje znalazłam niewiem gdzie ja tego ostatnio szukałam, że nie znalazłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 27.05.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Witam. Jesteśmy na etapie wyboru szamba.W projekcie mamy 10m3.Chciałabym się zapytać jakie szamba posiadacie( betonowe,z tworzywa,jednokomorowe czy inne) i jakie firmy w okolicy polecacie. zanim kupisz szambo - pomyśl o oczyszczalni ścieków.. koszt podobny w budowie, a eksploatacji nawet do 1o razy taniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krk women 27.05.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Witam. Jesteśmy na etapie wyboru szamba.W projekcie mamy 10m3.Chciałabym się zapytać jakie szamba posiadacie( betonowe,z tworzywa,jednokomorowe czy inne) i jakie firmy w okolicy polecacie. zanim kupisz szambo - pomyśl o oczyszczalni ścieków.. koszt podobny w budowie, a eksploatacji nawet do 1o razy taniej... Niestety nie mogę budować przydomowej oczyszczalni : ponieważ jest to teren obok Wisły to z jakichś tam powodów nie pozwalają. Sasiadka ostatnio tez chciała oczyszczalnie ale w moim rejonie niestety to niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 27.05.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Witam. Jesteśmy na etapie wyboru szamba.W projekcie mamy 10m3.Chciałabym się zapytać jakie szamba posiadacie( betonowe,z tworzywa,jednokomorowe czy inne) i jakie firmy w okolicy polecacie. zanim kupisz szambo - pomyśl o oczyszczalni ścieków.. koszt podobny w budowie, a eksploatacji nawet do 1o razy taniej... Wiecie może jak to jest z wielkościa działki i oczyszczalnią (no i mozliwymi "smrodkami") ? Mam działkę 800m2 i się zastanawiam nad tym (gmina dofinansowuje) czy lepiej szambo czy oczyszczalnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon_J 27.05.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Mam działkę 800m2 i się zastanawiam nad tym (gmina dofinansowuje) czy lepiej szambo czy oczyszczalnię. Jesli powierzchnia dzialki bedzie za mala to nie tragedia - mozesz zrobic studnie chlonna. Sa tutaj jednak 2 ograniczenia - musisz miec odpowiedni grunt (przepuszczalny - gliny, iły odpadaja) i dodatkowo w promieniu 30m od studni chlonnej nie moze byc studni wody pitnej. Aha, jeszcze jedno - w moim przypadku Urzad wydal opinie negatywna dotyczaca budowy oczyszczalni ze wzgledu na planowana budowe kanalizacji.... (podobno jest na etapie wniosku o pozwolenie na budowe, ale i tak jeszcze to potrwa dlugo....). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hose 27.05.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Witam grupe budującą, prosze powiedzcie mi jak wygąda etap podłączania sieci wody? Ja mam zaplanowaną w drodze i czekam jeszcze na uzgodnienie, nie mogę jej przez to utwardzić więc rzadna gruszka do mnie nie dojedzie. poradzcie co robić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1 28.05.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Witam grupe budującą, prosze powiedzcie mi jak wygąda etap podłączania sieci wody? Ja mam zaplanowaną w drodze i czekam jeszcze na uzgodnienie, nie mogę jej przez to utwardzić więc rzadna gruszka do mnie nie dojedzie. poradzcie co robić? Pozdrawiam U nas kanalizacja i woda tez jest w drodze. Droge mamy na 4 metry utwardziliśmy pas szerokości 3m jak na razie. Docelowo po doprowadzeniu mediów zrobimy resztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts