Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zdecydowaliśmy się na Adama z forum. Był u nas już 2 razy. Pewnie mielibyśmy już pociągniętą instalację gdyby nie wpadka z tynkarzami. Nie ukrywam, że głównym argumentem była dla mnie cena całej instalacji...

BungoI, a mógłbym prosić o namiary na Pana Adama? Oraz jak byś mniej więcej napisał jaki miałeś metraż i jakie koszty to byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Ja też poproszę o namiary na p. Adama i z góry dziękuję:D

Mam pytańko do: Pepika, Savika, Bełatka, pati25, angela82, mk1, windows, Sloneczka, Piotr_M, Guliwerka i innych: Dlaczego nie prowadzicie dzienników budowy ? :( :cry: :( :cry: :( :cry: fajnie byłoby coś poczytać bo jedni już pokończyli, powprowadzali się i już nie prowadzą dzienników, ale jesteście Wy i fajnie byłoby od czasu do czasu poczytać coś, pooglądać zdjęcia, skomentować. Tylko nie mówcie, że nie ma czasu bo sam prowadzę dziennik i jakoś daję radę :D

Na razie nie mam o czym pisać bo oprócz działki mam jedynie wizje a właściwie wizualizacje (w głowie ma się rozumieć) jak mój dom będzie wyglądał:D

A dodatkowo kiepska ze mnie pisarka :(

Pozdrawiam

Mam pytańko do: Pepika, Savika, Bełatka, pati25, angela82, mk1, windows, Sloneczka, Piotr_M, Guliwerka i innych: Dlaczego nie prowadzicie dzienników budowy ? :( :cry: :( :cry: :( :cry: fajnie byłoby coś poczytać bo jedni już pokończyli, powprowadzali się i już nie prowadzą dzienników, ale jesteście Wy i fajnie byłoby od czasu do czasu poczytać coś, pooglądać zdjęcia, skomentować. Tylko nie mówcie, że nie ma czasu bo sam prowadzę dziennik i jakoś daję radę :D

Lbryndal, cały czas mam gdzieś w głowie, żeby zacząć dziennik, bo może ktoś coś doradzi, podpowie, itd. Natomiast jego brak, wynika tylko z braku czasu, ale już kończą mi fundamenty i w tym tygodniu będę pewnie lał płytę - więc sobie obiecałem, że wtedy coś skrobnę :)

Pozdrawiam

Jak w temacie? Potrzebuję ziemi na wyrównanie działki niedaleko Mogilan, pod Krakowem. Możecie doradzić, skąd ją najlepiej wziąć? Kupić (gdzie?)? Dogadać się z kimś, kto buduje?

Z góry przepraszam, jeżeli zadałem pytanie na złym forum lub w zły sposób.

...jestem tu nowy... co widać, słychać i czuć... :)

Witam,

mam do oddania ziemie (koparkowy mówił, że bardzo ładna).

Zdjęcie:

http://img503.imageshack.us/img503/8619/ziemiafs7.th.jpg

Mam również do oddania sporo kamienia (margiel) z tego wykopu:

http://img389.imageshack.us/img389/86/ziemia2lf4.th.png

Do własnego odbioru w Poskwitowie (gmina Iwanowice).

Kontakt: 660 440 591

Jak w temacie? Potrzebuję ziemi na wyrównanie działki niedaleko Mogilan, pod Krakowem. Możecie doradzić, skąd ją najlepiej wziąć? Kupić (gdzie?)? Dogadać się z kimś, kto buduje?

Najlepiej poszukaj operatorow koparek z okolicy, podzwon i popytaj sie czy nie beda miec ziemi z jakichs robot.

Pozdrawiam

A ja tak z innej beczki: czy ktos w gminie Mogilany lub w terenach na poludnie od Krakowa korzysta z przydomowej oczyszczalni sciekow? Mam dylemat: szambo vs oczyszczalnia, a boje sie, ze gliniasta ziemia Mogilan (dokladniej - Bukowa) ma kiepska chlonnosc...

Witaj,

Ja buduje sie w Mogilanach. Dlugo rozważałem rozne oczyszczalnie ale w koncu się poddalem, będzie szambo.

Jeżeli masz jakis ciek wodny przy dzialce, gdzie mógłbyś odprowadzic oczyszczona wode lub wiesz ze jestes w stanie się dokopac do jakiejs warstwy przepuszczalnej gruntu to można robic oczyszczalnie biologiczna lub z osadem czynnym. Jeżeli nie masz takich możliwości to sytuacja jest ciezka.

Poczytaj sobie watki, które już były na ten temat na forum:

http://forum.muratordom.pl/przydomowa-oczyszczalnia-a-gliniaste-podloze,t122697.htm

http://forum.muratordom.pl/pos-na-gliniastym-podlozu,t105650.htm

http://forum.muratordom.pl/przydomowa-oczyszczalnia,t113531.htm

Pozdrawiam

witam

ja właśnie wczoraj miałem wizyte pana od oczyszczalni.

Chociaż mam ciek odradza odprowadzanie tam wody.

według niego najlepsza jest z drenażem.

Koszt to 7600 zł a za biologiczna 12000 zł.

Ja rozważam możliwość montażu sam same oczyszczalnia kosztuje kolo 2500 - 3000 zł, a biologiczna 6000 zł. montaż kolo 2500 zł.

Czy ktos z was montował samodzielnie ? - i podzieli się swoimi doświadczeniami

a ja jeszcze chcialabym wrócic do tematu drenażu, bo od poniedziałku zaczynam. Czy macie do tego pomontowane jakieś studzienki kontrolne? jeśli tak to ile i jakie czy te orginalne, które są dość drogi czy może jakoś to pokombinowaliści :wink: no i do czego odprowadzacie wode z tego drenażu?

Dzieki Pepik & Asasello

[...]Jeżeli masz jakis ciek wodny przy dzialce, gdzie mógłbyś odprowadzic oczyszczona wode lub wiesz ze jestes w stanie się dokopac do jakiejs warstwy przepuszczalnej gruntu to można robic oczyszczalnie biologiczna lub z osadem czynnym[...]

Wzdluz dzialki mam row melioracyjny, ale w gminie kategorycznie zabronili odprowadzac do niego plyny z oczyszczalni. Zastanawiam sie teraz - moze nie maja prawa mi tego zabronic? Urzednik w Mogilanach powiedzial, ze wode moglbym odprowadzac do strumyczka, rzeczki, stawu, ale nie do rowu...