Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a ja mam 3 kominy :lol: -każdy 1 kanał paleniskowy+3 wentylacyjne :lol:

1 komin to kominek bez żadnego wkładu (który mooooże kiedyś zdecydujemy się zrobić np. na starośc), 2 komin tak jak w był w projekcie do ogrzewania gazem, więc z wkładem nierdzewnym i dostawilismy 3 komin (poza projektowy) w pomieszczeniu za garażem, coby można palić paliwem stałym-ten ma wkład ceramiczny. wszystkie budowane metodą tradycyjną = z wkład omurowany cegłą pełną, bo te schiedle cuś za drogo by nas wyszły :cry:

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich,

jesteśmy na etapie wylewania płyty nad parterem.

Mam do Was pytanie:

czym planujecie ogrzewać domki? gazem, węglem, eko-groszkiem itp. i jakie stosujecie kominy? Mówiąc brutalnie, jakie ogrzewanie jest najtańsze?

Musimy ostatecznie zdecydować o wyborze ogrzewania, bo 'majstry' chcą murować kominy, a że są bardzo dokładni chcą wiedzieć wcześniej wszystko i rozplanować sobie prace.

czy zakładaliście taki wariant ogrzewania: kominek z płaszczem wodnym i ogrzewanie gazem?

za wszelkie podpowiedzi dziękuję

Monika

Dążnośc do wiedzy o kominach nie wynika z dokładności majstrów tylko z tego, że pod kominy trzeba fundament wylać :)

Zdecydowałam się na gaz i teraz mocno żałuję, że nie na PC. Dałam sobie oczy "zamydlić" niską ceną przyłącza, niestety...

U nas nie będzie żadnych kominów bo robimy wentylację mechaniczną.

angela, my za 30m płaciliśmy 2260 PLN,

ale wszystko zależy na jakim terenie wykop pod przyłącz, u nas w tych 30m było 7m przecisku pod drogą powiatową, co stanowiło połowę całego kosztu przyłącza (160 PLN x 7m=1120 PLN)

tu na ostatniej str. masz stawki:

http://www.ksgaz.pl/binsource?docId=834&paramName=ATTACHMENT&index=0&language=PL

BungoI a ile kosztuje przyłącz gazu? ja mam do pociągnięcia ok. 35m - odległość domku od drogi przy której usytuowany jest gazociąg i tam mam mieć skrzynkę, za którą mam płacić ok .1000zł, ale ile za reszte?

Zapłaciłam coś koło 1000 PLN (dokładne dane w moim dzienniku). U mnie było ok. 130 m do pociągnięcia. Cena nie zależy od odległości jest ceną ryczałtową.

A ja mam pytanie trochę z innej beczki. Gdzie kupowaliście więźbę dachową? Będę wdzięczny za jakieś namiary (oczywiście o ile możecie polecić danego dostawcę).

Dziękuję!

ja rowniez mam wiezbe z tartaku jedrysek.Ciesla ja chwalil a nawet mial przyzad do mierzenia wilgotnosci i stwierdzil ze jest bardzo dobrze wysuszona

Witam:-)Zamawiam okna PCV kolor orzech włoski i zastanawiam się czy brać ze szprosami wewnątrz szyby czy bez. Może ktoś ma zdjęcia takich okien (szprosy pod kolor profili) i pomoże w ustaleniu podziału okna oraz grubości szprosów. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc:-)Pozdrawiam

W tej kwestii to raczej sama musisz zdecydować co Ci się podoba. Osobiście nie znoszę szprosów ale to tylko i wyłącznie moja opinia.

Na forum jes całe mnóstwo zdjęć rożnych elewacji z różnymi oknami. Osobną kwestią jest jeszcze jaki dom budujesz, z jaką elewacją (czy szprosy będą pasowały czy nie).

Czy mozecie mi poradzic co zrobic z niesolidnym wykonawca ?

Mielismy umowe ustna , dostawal pieniadze na ktore podpisywal kwit.potem bylo kilka fuszerek , zamiast ekipy (poszlo im o pieniadze i ekipa odeszla) dal do pracy dwoch osiołków z innej branzy (tzn nie pracowali w budownictwie)ktorzy sie dopiero uczyli az wkoncu szedli z budowy i jeszcze sie domaga kasy.Za to ze pownosili pustaki na pietro.Czy mozna go zaskarzyc o poprawki ? Wkoncu nie placil urzedowi skarbowemu podatku ale co bedzie ze mna ??? Jest wiele fuszerek ktore sa do poprawy.Zatrudniona nastepna ekipa wziela o 7tys wiecej za skonczenie niz mialem ustalone ze starym wykonawca. Aha z tego co wiem to byl on tylko tzw posrednikiem.Dogadywal sie z ekipa na budowe bral dole i tyle.Podzielcie sie swoja opinia.Bardzo was prosze o rady.