Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja sie boje tylko jednego ze te tansze oczyszczalnie podobno lubią "być odczuwalne jesli chodzi o zapach" ... moze warto dolozyc niz lezec na lezaku i miec dyskomfort

Ona wcale nie jest taka tania - kupując w składzie budowlanym zapłacisz ponad 8 tysięcy. Posiada wszelkie możliwe atesty i nie spotkałam się jeszcze z opinią żeby z niej śmierdziało.

Zresztą nie bardzo widzę uzasadnienie Twojej opniii. Oczyszczalnie to naprawdę bardzo proste urządzenia i wielkiej technologii to tam nie ma więc duże różnice w ich cenie nie wydają mi się uzasadnione. Chyba, ze ktoś porównuje oczyszczalnię ze złożem biologicznym do oczyszczalni drenażowej i to jeszcze wadliwie wykonanej.

Jeżeli gdzieś komuś śmierdzi z oczyszczalni to wynika to w 99% z wadliwej instalacji (najczęściej kwestia odpowietrzenia).

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to może i ja wrzuce swoje 3 grosze :D

też ostatnio miałem dużą myślenicę co robić: tymczasowe szambo (bo w planach jest kanaliza) czy oczyszsczalnia. Miałem spotkania z dwoma firmami co robią oczyszczalnie ze studnią chłonną i chodzącym wentylatorem. koszt obu taki sam w granicach 12tys. Wszystko ładnie, pięknie tylko ten wentylator jest niepokojący bo niestety ale chodzi na prąd. Obie te firmy powiedziały szczerze, że koszt miesięczny użytkowania oczyszczalni to w granicach 30-40zł i to mnie zniechęciło do założenia.

Już miałem robić tymczasowe szambo, aż tu nagle kolega podesłał mi namiary na gościa który robi oczyszczalnie drenażowe. Początkowo myślałem że u mnie na działce nie będzie to możliwe, ale gość pomierzył i stwierdziił ze miejsca jest wystarczająco. Przyjechali, do tego z własną koparka (tą mini) i w 2 dni się uporali. Wszystko kosztowało mnie 6,5tys. Więc jak porównałem koszt szamba ok 3,5tys to nie jest już tak straszna różnica :)

Mam nadzieje że będzie działać bez zarzutu. Dlatego nie wiem czy polecać tu na forum...... bo jescze nie przetestowałem. Ale jeśli chodzi o wykonanie, to szybko, porządnie i bez większych problemów.

sorry że troche przydługawo, ale zbierałem i zbierałem aż w końcu napisałem :D

jak ktoś będzie chciał namiary to zapraszam na prive, albo zaraz napisze na małopolskiej. :)

do drenazowej trzeba miec odpowiedni grunt - u mnie sa jakies lessy ktore nei przepuszczaja dobrze wody wiec drenazowa odpada - robili odwierty i do 5 metrow nie nawiercili zrodla wody - po drugie slyszalem ze z drenazowych jak nie ma tych wszystkich kompresorow itp potrafi sie to zatykac i smierdziec:/

Buduję w Łuczycach. ;)

Nie mam jeszcze żadnych projektów, bo mieliśmy takie kosmiczne opóźnienia w papierach, że dopiero będę wnioski o przyłącza składać, jak się dowiem, co potrzebuję do tego w ogóle. :-? Masakra.

Nie wiem nawet, czy mam sama projekty zlecać, czy oni robią. Kompletna pustka. Przyłącza mnie przerastają logistycznie.

Gaz i prąd robią sobie sami w gazowni i elektrowni a do wody nie jest potrzebny.

ja do wody robiłam projekt, pomimo,że rure - przyłącz od zasuwy do garażu (wszystko na mojej posesji) wkopałam sobie sama wcześniej niż zleciłam projekt, wodociągi chciały mi odpuścić część opisową (300zł),żebym tylko rysunkową załatwiła (300zł), ale sąsiad zaczął mi bruździć w tej instytucji (nie puściłam go z wodą przez działkę) i musiałam robić 2 części projektu na szybko = 600zł. w plecy +160zł uzgodnienie ZUDP (woda + szambo)

Ja wcale nie mowie ze jest tania , wg mnie to powinno kosztowac znacznie mniej - plastik troche elektroniki i kompresor ale porównując np oczyszczalnie za 3 tys z allegro nawet a sa za 11 tys nei sadze zeby to byla tylko roznica ceny

Nigdzie nie widziałam biologicznej oczyszczalni za 3000. Robisz właśnie to o czym pisałam porównujesz 2 zupełnie inne oczyszczalnie. Chodziło mi o różnicę pomiędzy biologicznymi (rozrzut od 8000-13000 jes wg mnie przesadzony).

Natomiast cena 3000 za drenażową to całkiem normalna cena. W jej przypadku najważniejszy jest montaż.

Hej Krakusy i okoliczni mieszkańcy

Potrzebuje szafkę pod zlewozmywak, kolor obojętny, stan - aby nie była zgnita.

Do tego - potrzebuję ją na tzw, "na wczoraj". Pozaglądajcie na strychy, do zsypów, popytajcie znajomych.

Zapłata - uścisk prezesa :wink:

Hej kochani, przejrzalam kilka stron w tyl ale nie znalazlam nic na temat ktory mnie interesuje.

Szukam ekipy do zrobienia instalacji c.w.o. przy czym chce zeby to byla jakas sprawdzona firma.Mam w domu miec podlogowke i grzejniki w podlodze oraz na scianie, piec na ekogroszek prawdopodobnie klimosza i chcialabym jakas komplekosowa usluge.Znacie kogos godnego polecenia?

Prosze jeszcze kogos z uzytkownikow oczyszczalni poliplast lub roth z krakowa o namiar na osoby badz firmy z ktorymi robili to w krakowie

Buduję w Łuczycach. ;)

Nie mam jeszcze żadnych projektów, bo mieliśmy takie kosmiczne opóźnienia w papierach, że dopiero będę wnioski o przyłącza składać, jak się dowiem, co potrzebuję do tego w ogóle. :-? Masakra.

Nie wiem nawet, czy mam sama projekty zlecać, czy oni robią. Kompletna pustka. Przyłącza mnie przerastają logistycznie.

Gaz i prąd robią sobie sami w gazowni i elektrowni a do wody nie jest potrzebny.

No nie do końca...u nas do wody był potrzebny projekt, a w gazowni owszem projekt mogą zrobić ale trwa to znacznie dłużej i lepiej zrobić sobie samemu i przynieść. Odliczają wtedy chyba 250 zł z ogólnych kosztów wykonania przyłącza.

Buduję w Łuczycach. ;)

No nie do końca...u nas do wody był potrzebny projekt, a w gazowni owszem projekt mogą zrobić ale trwa to znacznie dłużej i lepiej zrobić sobie samemu i przynieść. Odliczają wtedy chyba 250 zł z ogólnych kosztów wykonania przyłącza.

Nam też powiedzieli, że projekt wody jest konieczny (oczywiście osoba, która była tym zainteresowana. W urzędzie poinformowano nas, że robiliśmy go niepotrzebnie...

Co do gazu - nie wiem kto udzielił Wam takiej informacji. Gazownia zrobiła projekt bardzo szybko. Na własną rękę na pewno nie zrobilibyśmy tego tak szybko a już na pewno nie za 250 złotych.

Buduję w Łuczycach. ;)

Nam też powiedzieli, że projekt wody jest konieczny (oczywiście osoba, która była tym zainteresowana. W urzędzie poinformowano nas, że robiliśmy go niepotrzebnie...

Co do gazu - nie wiem kto udzielił Wam takiej informacji. Gazownia zrobiła projekt bardzo szybko. Na własną rękę na pewno nie zrobilibyśmy tego tak szybko a już na pewno nie za 250 złotych.

u nas projekt wody też był niezbędny, ale nie w żadnym urzędzie bo w Wieliczce urząd nie ma nic do przyłączy wody, tylko w samych wodociągach. Bez tego nie odbiorą. A w gazowni to było tak, że jak masz projekt to termin wykonania przyłącza 3 m-ce a jak nie masz to 6 m-cy.

u nas projekt wody też był niezbędny, ale nie w żadnym urzędzie bo w Wieliczce urząd nie ma nic do przyłączy wody, tylko w samych wodociągach. Bez tego nie odbiorą. A w gazowni to było tak, że jak masz projekt to termin wykonania przyłącza 3 m-ce a jak nie masz to 6 m-cy.

Mam wrażenie, że oni specjalnie udzielają takich informacji żeby zrzucic wykonanie projektu na inwestora. Przy braku zgody sąsiadów (tak było w naszym przypadku), trzeba czasem zrobic kilka koncepcji. Poza tym te 6 miesięcy to termin, do którego zobowiązują się sprawę załatwic (na wypadek problemów w uzgodnieniu przebiegu przyłącza). W rzeczywistości trwa to krótko bo leży to w interesie gazowni.

Co do wody to pewnie zależy czy woda jest już na działce czy też trzeba ją ciągnąc. U nas była na działce.

Witam

Jakby ktoś był zainteresowany stemplami budowlanymi i deskami to mam na zbyciu dużo (kupowalismy na dwa stropy bo wykonawca miał być taki szybki że stropy miałybyc w przeciągu trzech tygodni). Nowiutenkie pasy do szlunków. Dechy smarowane jakimś mazidłem aby lepiej odchodziły. Cena do uzgodnienia.