anntom 19.12.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Nie zgadzam się z przedmówcą - bo w takim razie mapa sprzed 100 lat, jeżeli nic się nie zmieniło, byłaby aktualna. W sensie merytorycznym tak będzie, ale w sensie formalnym nie. proszę z taką mapą załatwić cokolwiek w jakimkolwoem urzedzie, albo wykonać jakikolwiek projekt - życze szczęścia. jeżeli próbujemy taką mapę wykorzystać, to urzędnik nie będzie biegł na działkę i patrzł, czy sąsiad sobie szope postawił przy granicy działki, tylko popatrzy na date utworzenia i jak minie 2 lata to nie ma zmiłuj sie. Nie będę kłócił pewnie znasz lepiej prawo geodezyjne i kartograficzne. Pomimo tego ja tak robiłem ze swoją mapą z 2005 r. i załatwiłem wszystko. PS. Który "urząd" sprawdza ważność mapy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 19.12.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Nie zgadzam się z przedmówcą - bo w takim razie mapa sprzed 100 lat, jeżeli nic się nie zmieniło, byłaby aktualna. W sensie merytorycznym tak będzie, ale w sensie formalnym nie. proszę z taką mapą załatwić cokolwiek w jakimkolwoem urzedzie, albo wykonać jakikolwiek projekt - życze szczęścia. jeżeli próbujemy taką mapę wykorzystać, to urzędnik nie będzie biegł na działkę i patrzł, czy sąsiad sobie szope postawił przy granicy działki, tylko popatrzy na date utworzenia i jak minie 2 lata to nie ma zmiłuj sie. Każdy urząd czy projektant patrzy na date mapy. I tu jest bezwzględnie 2 lata. Nikt nie jest duchem świetym czy sąsiad sobie cos pouzgadniał czy nie. Ja sam robiłam po kolei przyłącz wody, prądu, gazu, oczyszczalni. I za każdym razem dawałam jedna i tą sama mapę. Nikt mi nie zarzucił, że przy np oczyszczalni mapa jest nieaktualna bo nie ma wrysowanego prądu czy gazu. Poprostu babki w ZUDP naniosły sobie wszystkie brakujące przyłącza na mapkę i w uzgodnieniu dostałam mapę, która miał wrysowane wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbysioR 19.12.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Nie zgadzam się z przedmówcą - bo w takim razie mapa sprzed 100 lat, jeżeli nic się nie zmieniło, byłaby aktualna. W sensie merytorycznym tak będzie, ale w sensie formalnym nie. proszę z taką mapą załatwić cokolwiek w jakimkolwoem urzedzie, albo wykonać jakikolwiek projekt - życze szczęścia. jeżeli próbujemy taką mapę wykorzystać, to urzędnik nie będzie biegł na działkę i patrzł, czy sąsiad sobie szope postawił przy granicy działki, tylko popatrzy na date utworzenia i jak minie 2 lata to nie ma zmiłuj sie. Nie będę kłócił pewnie znasz lepiej prawo geodezyjne i kartograficzne. Pomimo tego ja tak robiłem ze swoją mapą z 2005 r. i załatwiłem wszystko. PS. Który "urząd" sprawdza ważność mapy ?? Prawa geodezyjnego nie znam, rozsądek i logika podpowiada, że powinno być taj jak mówicie, ale .... uzyskacie pozwolenie na budowę korzystając do projektu z map niewątpliwie aktualnych, ale starszych niż 2 lata? zrobi ci ktoś jakikolwiek projekt przyłącza, zjazdu, czy czego tam jeszcze na aktualnej mapie, ale starszej niż 2 lata? powiem więcej - mapa może być nieaktualna, ale ważne, żeby miała mniej niz 2 lata - bo po to się potem oddaje takie mapy do ZUDP, żeby zweryfikować ich rzeczywisą aktualność, czyli zgodność ze stanem faktycznym Innymi słowy macie racje, że mapa moze być aktualna wiecznie, ale przydatna przy budowie jest tylko przez 2 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anntom 19.12.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Nie zgadzam się z przedmówcą - bo w takim razie mapa sprzed 100 lat, jeżeli nic się nie zmieniło, byłaby aktualna. W sensie merytorycznym tak będzie, ale w sensie formalnym nie. proszę z taką mapą załatwić cokolwiek w jakimkolwoem urzedzie, albo wykonać jakikolwiek projekt - życze szczęścia. jeżeli próbujemy taką mapę wykorzystać, to urzędnik nie będzie biegł na działkę i patrzł, czy sąsiad sobie szope postawił przy granicy działki, tylko popatrzy na date utworzenia i jak minie 2 lata to nie ma zmiłuj sie. Każdy urząd czy projektant patrzy na date mapy. I tu jest bezwzględnie 2 lata. Nikt nie jest duchem świetym czy sąsiad sobie cos pouzgadniał czy nie. Ja sam robiłam po kolei przyłącz wody, prądu, gazu, oczyszczalni. I za każdym razem dawałam jedna i tą sama mapę. Nikt mi nie zarzucił, że przy np oczyszczalni mapa jest nieaktualna bo nie ma wrysowanego prądu czy gazu. Poprostu babki w ZUDP naniosły sobie wszystkie brakujące przyłącza na mapkę i w uzgodnieniu dostałam mapę, która miał wrysowane wszystko. I to jest ten okres 2 lat w którym nie musisz uzupełniać tego na swój koszt. Pytanie czy chcesz płacić 600 zł geodecie za nową mapę czy np 70 za naniesie aktualizacji - to jest meritum sprawy - po dwóch latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 19.12.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Do sprzedania: Wełna Isover Super Mata - 7 rolek po 4,2 m - grubość: 15 cm Współczynnik przewodzenia ciepła: λD=0.033 W/mK Cena sugerowana to 39/m2 ja chciałabym 100/rolkę. Link do strony producenta: http://www.isover.pl/products.php?p=o&category_id=75&parent=72&level=4[/url] Ta cena sugerowana to delikatnie mówiąc jakić żart. Ale po 19 za mkw mogę wziąść. Cena sugerowana pochodzi ze strony producenta, do której podałam link. Wydaje mi się, że moja cena 23,80 /m2 (100zł / 4,2m) to bardzo dobra cena. Sprawdzałam w marketach oraz na Allegro i cena jest konkurencyjna. Parametry tej wełny są szczególnie atrakcyjne na poddaszach użytkowych gdzie każde dodatkowe 5 cm jest istotne. To moge dać po 85 za rolkę i jeszcze zamówię fretkę na drugi rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 19.12.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Proponuje popatrzec tutaj : http://allegro.pl/item506377222_izolacja_naturalna_isover_super_mata_50_100_150.html 22zł i od tego odliczysz jeszcze podatek wiec?? nadal uwazasz ze atrakcyjna?Po odliczeniu vatu wychodzi ponizej 19zł.W atticu na Zawiłej jest promocja Isovera proponuje tam zapytac ... kolega pokazal im oferte na allegro i dali mu jeszcze nizej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 19.12.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Proponuje popatrzec tutaj : http://allegro.pl/item506377222_izolacja_naturalna_isover_super_mata_50_100_150.html 22zł i od tego odliczysz jeszcze podatek wiec?? nadal uwazasz ze atrakcyjna? Po odliczeniu vatu wychodzi ponizej 19zł. W atticu na Zawiłej jest promocja Isovera proponuje tam zapytac ... kolega pokazal im oferte na allegro i dali mu jeszcze nizej ... A no widzisz. czyli jednak coś przeczuwałem. Musze w takim razie podpytać w tym atticu. Ciekawe czy jak poczekam jeszcze miesiąc to bedzie po 16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 19.12.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Proponuje popatrzec tutaj : http://allegro.pl/item506377222_izolacja_naturalna_isover_super_mata_50_100_150.html 22zł i od tego odliczysz jeszcze podatek wiec?? nadal uwazasz ze atrakcyjna? Po odliczeniu vatu wychodzi ponizej 19zł. W atticu na Zawiłej jest promocja Isovera proponuje tam zapytac ... kolega pokazal im oferte na allegro i dali mu jeszcze nizej ... A no widzisz. czyli jednak coś przeczuwałem. Musze w takim razie podpytać w tym atticu. Ciekawe czy jak poczekam jeszcze miesiąc to bedzie po 16. Szczerze życzę. Budujecie w dobrym momencie czyli w dobie kryzysu Do cen z Allegro czy Attica doliczcie sobie jeszcze koszt transportu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 19.12.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Z atticiem jak biore u nich wszystko transport mam za free po drugie wystarczy zapiac przyczepke i sam sobie to przywioze - uwierz mi nie maja firmy sprzedazy i wszystko zrobia zeby tylko mieli $$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 20.12.2008 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Jeśli kupujecie wełnę isover to raczej zwracacie uwagę na coś innego niż cenę. Takiej ceny żaden attic nie przebije: http://www.allegro.pl/item507610922_welna_mineralna_isoroc_isolight_50_czy_styropian.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 20.12.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Ja się raczej skłaniam do toprocka. Niewiele gorszy współczynnik od super maty isovera a można kupić już od 18 za mkw (15cm) a transport przy moim zamówieniu mam gratis. Ale narazie czekam do stycznia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 23.12.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 http://ekartki.net.pl/kartki/20/1046.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 24.12.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 redpradnik gdzie Ty sie budujesz?Ogladałąm foty z budowy ..okolica jakoś znajoma ,koparkowy ten sam co u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 24.12.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 pati25 w Kosocicach A koparkowy po prostu profesja sama w sobie 3.5 godziny kopał fundamenty gdzie inni mowili ze beda to robic 8 godzin. A fakt jak sie "przenosił" na łyżce robił wrażenie:) Liczy za wykopane metry co jest fair i robi szybko dokladnie a mnie na tym zalezało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 26.12.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Masz rację z koparkowym :)Koparkowy z pasją :)Zresztą polecany tu również na forum .Rewelacyjny facet AA Kosocice ...ja z Kurdwanowa klikam dlatego tak rozpoznałam Twoje rejony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniagrzes 28.12.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Witamy na wiosnę zaczynamy budowę Lukrecji G z Archonu na terenie Wadowic.Czy ktoś z okolic Wadowic czy Krakowa buduję ten domek????PozdrawiamyMonia i Grześ[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guliwerka 28.12.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Witam,czy ma ktoś sprawdzone namiary na firmę która wykonałaby całość instalacji wod. kan. i c.o. łącznie z solarem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polski00012 28.12.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Witam, czy ma ktoś sprawdzone namiary na firmę która wykonałaby całość instalacji wod. kan. i c.o. łącznie z solarem? Ja polecam Pana Józka 608 018 341 U mnie robił wszystko od początku Prace wykonuje starannie solidnie w terminie i potrafi doradzic i jestem bardzo zadowolony Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 30.12.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Proponuje popatrzec tutaj : http://allegro.pl/item506377222_izolacja_naturalna_isover_super_mata_50_100_150.html 22zł i od tego odliczysz jeszcze podatek wiec?? nadal uwazasz ze atrakcyjna? Po odliczeniu vatu wychodzi ponizej 19zł. W atticu na Zawiłej jest promocja Isovera proponuje tam zapytac ... kolega pokazal im oferte na allegro i dali mu jeszcze nizej ... A no widzisz. czyli jednak coś przeczuwałem. Musze w takim razie podpytać w tym atticu. Ciekawe czy jak poczekam jeszcze miesiąc to bedzie po 16. Szczerze życzę. Budujecie w dobrym momencie czyli w dobie kryzysu Do cen z Allegro czy Attica doliczcie sobie jeszcze koszt transportu No ta jak będzie z tymi fretkami? Bo wełna już prawie zamówiona. Ale nie wiem czy fretka aktualna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 01.01.2009 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 co wg Was lepiej zastosowac do ocieplenia...Super Mate 150 a na zakladke 50 super mateczy uni mate 150 a na zakladke 100 unimate? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts