Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy bede miał problemy z odbiorem domu jezeli przyłącz elektryczny do domu łącznie z montazem i podprowadzeniem kabla do pierwszej rozdzielni zrobi elektryk natomiast instalacje wewnetrzna sam sobie rozprowadzę ?

Musisz mieć wpis do ksiązki budowy o wykonaniu instalacji wewn. przez uprawnionego elektryka.

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Stoje przed wyborem kominów i juz musze zaplanowac jaki bedzie piec 2 funkcyjny , kondensacyjny itp

czy komin ma byc z otwarta czy zamknieta komora spalania

czy ma ktos z Was dobra lekture na ten temat? a moze byl tu temat poruszany a ja go przeoczyłem?

Jeśli będziesz miał kocioł z zamkniętą komorą spalania oraz nie będziesz miał żadnego innego urządzenia spalinowego to potrzebujesz jedynie kominy wentylacyjne.

No chyba, że masz wentylację mechaniczną wtedy nie potrzebujesz komina wcale.

Będę mial 3 kominy spalinowe ( kominek , piec gazowy , piec na paliwa stale

) Garaż - komin do pieca na gaz

Komin izolowany z przewodem wentylacyjnym.

Wysokość komina 7,5m, średnica wew. ? 14cm

2) Pomieszczenie gospodarcze w garażu - do pieca na paliwa stałe

Komin izolowany z wentylacją

Wysokość komina 7,5m, średnica wew. ? 20cm

3) Salon - do kominka

Komin izolowany z wentylacją

Wysokość komina 8,2m, średnica wew. ? 20cm

4) Przy schodach/salon - komin wentylacyjny 3 kanały

Pustak wentylacyjny LK3: 29 szt

5) Łazienki - komin wentylacyjny 2 kanały

Pustak wentylacyjny LK1: 12 szt , Pustak wentylacyjny LK2: 22 szt

Witam,

wie ktoś z was jak ma wyglądać dokument ktory mam dac sasiadowi do podpisania jezeli chcialbym od niego z dzialki pociagnac prad ?

Nie moge nic na necie znalezc.

Zalezy mi na szybkiej odpowiedzi :)

My mamy zwykłe oświadczenie sąsiadki że wyraża zgodę na podłączenie do jej mediów z działki nr podpis nr dowodu osobistego. U nas wystarczyło. Pozdr

w moim przypadku enion na klimeckiego równiez zaakceptował zwykle oswiadczenie wlascicielki z nr dowodu oraz działki. pozdrawiam

Witam wszystkich serdecznie, my zaczynamy budowę naszego domu na wiosnę tego roku, w Krakowie, dom 150m2. Znajoma ekipa wyceniła robociznę stanu surowego zamkniętego na 35 000; czy moglibyście skomentować czy to dobra cena?

Pozdrawiam!

bardzo dobra cena. nam ekipa z Krakowa bez dachu powiedziała 40 000 a dach dodatkowo wyceniła na 35 000zł. ostatecznie wybralismy ekipe ktora za 39 000zł zrobiła wszystko. pozdrawiam

Hejka!

Oj dawno tu nie zaglądałam - a ilu nowych budowniczych.....

No to może komuś się przyda :

Mam do sprzedania nowy wymiennik ciepła płytowy.

Został po budowie - okazało się że nie jest potrzebny no to poco ma mi zalegać w garażu.

Zainteresowanych - proszę o kontakt na priv.

Pozdrowionka

Stoje przed wyborem kominów :/

Wacham sie miedzy Schiedel Leier i IBF - cenowo najtanszy Leier o 2 tys na calosci w stosunku do schiedla...

Czy macie jakies wlasne spostrzezenia dotyczace w/w firm?

Zamowilem styropian na podloge mam przewidziany gr 10 cm a jak czytam to duzo osob ma 20 cm czy nie za malo 10 ?

Mysle nad wyborem od razu pieca - bo od tego zalezy jaki komin wybrac min z zamknieta czy otwarta komora...

Chce komin fi 14 na gaz oraz fi 20 na paliwa stale oprocz tego kominkowy komin fi 20

Dane domu:

Powierzchnia domu

bez garażu, strychu i piwnic 153,6 m2

Powierzchnia garażu 18,7 m2

Min. wymiary działki 22,27x19,72 m

* po adaptacji 19,45x19,10 m

Kubatura 777,0 m3

Powierzchnia zabudowy 132,8 m2

Powierzchnia użytkowa 137,5 m2

Wysokość 8,34 m

Moze ktos mi poleci swojego wykonawce c.o.??

Witajcie,

poszukuję elektryka do położenia wszystkich możliwych kabli (prąd, telefon, komputer, antena, itd.) oraz tynkarzy do tynków tradycyjnych. Niestety wykonawcy z małopolskiej listy mają b.odległe terminy albo podane tam numery są nieaktualne. Jeżeli możecie to proszę o podpowiedź.

Pzdr

Witam ! Wiecie mniej wiecej ile teraz biorą za metr samego ocieplecia chodzi mi oto ze bez tynków bo tynku teraz nie bede robił ??

mogę Ci podac cenę ale z tynkiem - u nas brali 107 zł/m2 (materiały z robocizna), ale chyba dałoby się osiągnąć lepszą cene, za mało się targowaliśmy ;-) fajna ekipa, młode robotne chłopaki, ocieplenie i tynki zrobili super, natomiast odwodnienie nam troche skichali. Jak będziesz chcieć namiary to daj sygnał.