Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich

Powoli rozglądam się za ekipą do stanu surowego, planuję początek budowy na jesień / dom około 400 m2, prosty, dach dwuspadowy, dwurodzinny /, lokalizacja - Rajsko koło Swoszowic, czy ktoś może mi polecić sprawdzoną ekipę, samodzielną, myślącą. Będę wdzięczny za wszystkie informacje.

Tomek

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pochwalcie się ile Was kosztowało przyłącze wody.

W gminie Michałowice, lokalny wykonawca - za wodę płaciłam 70 zł/mb + 1000 zł za studzienkę z wodomierzem. Robota obejmowała wykop koparką przez pole orne. W sumie było ok. 100 m.

Proszę o namiary na wykonawcę przyłącza wody

Witajcie

Poszukuję sprawdzonego, rzetelnego kierownika budowy.

Czy możecie mi kogoś polecić.:) Budowa w Skotnikach.

Poszukuję kogoś kto robił instalację odpowadzającą wodę deszczową z dachu/rynien do zbiornika. Woda ma później służyć do podlewania ogrodu. Czy ktoś z was zrobił coś takiego. Czy znacie kogoś kto to może zaprojektować?

Z góry dzięki za pomoc

Pochwalcie się ile Was kosztowało przyłącze wody.

W gminie Michałowice, lokalny wykonawca - za wodę płaciłam 70 zł/mb + 1000 zł za studzienkę z wodomierzem. Robota obejmowała wykop koparką przez pole orne. W sumie było ok. 100 m.

Proszę o namiary na wykonawcę przyłącza wody

Wysłałam na priv.

Witam.

Do tej pory miałam włączoną opcję "czytaj" jeśli chodzi o forum Muratora, ale postanowiłam się ujawnić. :D

Przygodę z budowaniem zaczęliśmy w sierpniu 2008. Póki co domek stoi z dachem, teraz czeka nas wstawianie okien - termin za 3 dni :D

Ale podczytałam u was (u niektórych) o problemach z przyłączem wody. Ja też mam rozbudowę sieci a nie sam przyłącz.:roll: Pan w PUK powiedział że będzie mnie to kosztowało ok 15 tyś :o :o :o :o Wyczytałam że wodociągi partycypują w kosztach rozbudowy wodociągów. Tylko czy wszędzie? Tzn. w każdej gminie? Bo szczerze powiem nie dopytałam (nie przyszło mi to do głowy, dopiero tu wyczytałam) a nie uśmiecha mi się fundować sieci, której jeszcze muszę się zrzec.... a jeśli mi powiedzą że nie partycypują w kosztach to mogę takiej sieci się nie zrzekać? Może to być "moja własna"? Czy to jest jakoś prawnie określone że muszę się zrzec tej sieci na rzecz wodociągów?

Niestety nie buduje się żaden sąsiad tak żebyśmy mogli to zrobić wspólnie....

I jeszcze jedno pytanie, taką rozbudowę sieci nie może robić "byle kto" tylko specjalna firma która ma uprawnienia do rozbudowy sieci? Mam ochotę zlecić to PUK-owi, bo oni to robią, wtedy mam pewność że nie będzie problemów z ewentualnym odbiorem, ale kwota 15 tyś mnie lekko ścięla.

Ps. Mam ok 100m do podciągnięcia.

pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję będę tu zaglądała.

arllette napisał:

Witam,

poszukuję kogoś solidnego i sprawdzonego (no i oczywiscie ze stosownymi uprawnieniami ) do wykoinania projektu zjazdu z drogi gminnej do mojej działki.

Ja polecam Pana Mariusza 664-688-661, [email protected]

Młody, bardzo kompetentny i zaangażowany człowiek. Bardzo nam pomógł w naszych kłpotach.

Witam!

Do tej pory tylko podczytywałam, ale... przyszła kryska... ;-)

Poszukujemy dość pilnie ekipy budującej ogrodzenia. Boimy się zaangażować kogoś w ciemno, liczymy na Was. Już kilkakrotnie korzystaliśmy z namiarów z forum, byliśmy zawsze zadowoleni, może i tym razem się uda.

Jeśli ma ktoś z Was namiary na dobrą, sprawdzoną ekipę - proszę o pomoc.

Serdecznie pozdrawiam budującą grupę krakowską. :-)

Witam.

Słoneczko w sumie nie wiem czemu nie studnia.... :-? jakoś tak wyszło, nie pomyślałabym że to może aż tyle kosztować. Jutro uderzam do wodociągów, będę rozmawiała z nimi o ich udziale w kosztach.

Anulawasz budujemy się niedaleko osiedla domków Zielona Dolina. Kojarzysz?

Póki co jutro przychodzą murarze na poprawki, pozmienialiśmy rozmiar okien i trzeba część podmurować, jedno powiększyć. A we wtorek wchodzą z oknami więc czas nas nagli. :oops:

arllette napisał:

Witam,

poszukuję kogoś solidnego i sprawdzonego (no i oczywiscie ze stosownymi uprawnieniami ) do wykoinania projektu zjazdu z drogi gminnej do mojej działki.

Ja polecam Pana Mariusza 664-688-661, [email protected]

Młody, bardzo kompetentny i zaangażowany człowiek. Bardzo nam pomógł w naszych kłpotach.

bardzo dziękuję za namiary, jutro bedę się z nim kontaktować i mam nadzięję że nam też pomoże uporać się z krakowskim ZIKiTem i ich bezsensownymi procedurami.

Poratujcie mnie projektantem przyłącza elektrycznego - byłem dzisiaj w Enionie jesli nie zrobie na wlasny koszt projektu i nie uzgodnie w Zudpi`e to w umowie jest ze maja czas 18 msc:/

A jak zrobie projekt i uzgodnie to do 9 msc:///

duze to koszta?

Koszta: 400-700 zł w zależności od tego co dokładnie trzeba będzie zrobić... przynajmniej takie ceny dostałem od kilku projektantów w Krakowie