Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Czy macie może namiary na sprzedawcę drewna na więźbę z okolic Krakowa lub Skawiny?

Chesz kupić tanio i dobre drewno ?

To na kobiezynskiej jest drogie w porownaniu z innymi.

Tartak z Radziszowa: 691 237 819 (calkiem ok, tylko ciut niesłowni i zostawili mnie bez stempli, deski ok.)

Tartak Rudnik: 12 273 27 11 (tani i ~ krzywe dechy)

Tartak Domagała (Z Niedzwiedzia bodajże) 608 737 529 - Od nich bralem drewno na dach i moge ich polecic. Tanio, w miare szybko i do tego naprawde fajne drewno. za transport mi nie doliczyli (bralem jakies 16m3) a mieli ponad 50km do mnie.

Mozecie mi natomiast polecic kogos do tynkow ? (Zewn i wewn)

Witajcie

Poszukuję sprawdzonego, rzetelnego kierownika budowy.

Czy możecie mi kogoś polecić.:) Budowa w Skotnikach.

Poszukuję kogoś kto robił instalację odpowadzającą wodę deszczową z dachu/rynien do zbiornika. Woda ma później służyć do podlewania ogrodu. Czy ktoś z was zrobił coś takiego. Czy znacie kogoś kto to może zaprojektować?

Z góry dzięki za pomoc

PROSZĘ POMÓŻCIE

Gość mwituszy

Poszukuję kogoś kto robił instalację odpowadzającą wodę deszczową z dachu/rynien do zbiornika. Woda ma później służyć do podlewania ogrodu. Czy ktoś z was zrobił coś takiego. Czy znacie kogoś kto to może zaprojektować?

Z góry dzięki za pomoc

Nie jest to taki trudne, ja zrobiłem to sam znaczy praconicy na budowie pod moim kierownictwem ;-)

musisz zdecydować:

1. gdzie bedziesz trzymał wodę - zlaezy od terenu na jakim budujesz - jak mozesz zrobic studnie taka z kregów betonowych to to jest najprostsze. muisz uwazac na teren (jezeli masz gline to szansa ze ci nadmiar owdy ktorej nie zuzyjesz na podlewanie gdzies zanikniejest mala, jesli masz piasek musisz uwazac aby studnia nie chłoneła calej wody.

2. loklaizajca powinna byc taka aby z kazdej rynny dało sie doprowadzic wode mozna rury lączyc na trojnikach ale jak bedizesz mial skąplikowana drogę do przebycia to zrob sobie studzienke rewizyjną

3. kupujesz normalne rury kanalizacyjne kładziesz je przynajmniej 70 cm ponizej powierzchni gruntu.podłaczasz je do studni i rynien

4. do studni doprowadz sobie prąd bedziesz mogł sobie zainstalować pąpe w studni i miec kran na zewnąrz tylko.

wazne:

przy planowaniu uwazaj na spadki podgóre woda płynąc nie bedzie ;-)

aby miec czyszczaki przy rurach spustowcyh bo przez lisci i inne rzeczy moze ci sie kiedys zatkac ta instalacja.

Maciek

Nie jest to takie proste z wodą ze studni, bo za ścieki też trzeba płacić w ilości zużytej wody. Na dodatek ścieki są droższe od wody, przynajmniej u nas.

Lepiej załatwiać to oficjalnie, aby nie narażać się na kary finansowe.

W wodociągach mają metodę dymową na sprawdzanie dróg płynięcia wody w rurach i takie testy wykonują.

Witam.

Słoneczko w sumie nie wiem czemu nie studnia.... :-? jakoś tak wyszło, nie pomyślałabym że to może aż tyle kosztować. Jutro uderzam do wodociągów, będę rozmawiała z nimi o ich udziale w kosztach.

Anulawasz budujemy się niedaleko osiedla domków Zielona Dolina. Kojarzysz?

Póki co jutro przychodzą murarze na poprawki, pozmienialiśmy rozmiar okien i trzeba część podmurować, jedno powiększyć. A we wtorek wchodzą z oknami więc czas nas nagli. :oops:

To budujecie się niedaleko nas, my mamy domek przy ul. Warszawskiej

Poratujcie mnie projektantem przyłącza elektrycznego - byłem dzisiaj w Enionie jesli nie zrobie na wlasny koszt projektu i nie uzgodnie w Zudpi`e to w umowie jest ze maja czas 18 msc:/

A jak zrobie projekt i uzgodnie to do 9 msc:///

duze to koszta?

Koszta: 400-700 zł w zależności od tego co dokładnie trzeba będzie zrobić... przynajmniej takie ceny dostałem od kilku projektantów w Krakowie

my juz czekamy na przyłącze od listopada. Pisalam prośbę o przyspieszenie, odpisali że wystawią nas na przetarg styczeń, luty, jest marzec i nic muszę znów interweniować.

Na wiosnę planuję kosteczkę brukową. Szukam nadal brukarza, jeśli ktoś słuszał, ktoś wie....

Szukam Brukarza przez duże B... a nie takiego który zaczął wczoraj być brukarzem...

Ja mam dobrych brukarzy. Wiedzą co robią ;-) pomysłowi no i chce im się robić. Sprawdziłam ich na moim nieszczęsnym podjeździe (wąsko, spadek do garażu a na domiar złego dodatkowy skos w poprzek zjazdu...) na którym się 2 ekipy wczesniej "wyłożyły".

Czy mogę również prosić o namiary na tych brukarzy? To mój pierwszy post na tym forum :)

Kopiuje tutaj swoja wypowiedż z forum 'Biała, czarna lista', może akurat ktoś szuka solidnego stolarza :).

Ja bardzo serdecznie polecam stolarza. Robił u mnie w domu meble w kuchni, łazience, szafe wnekową i drzwi wewnetrzne.

Wszystko wykonane bardzo solidnie, fachowo. Pan stolarz jako nieliczny z naszych fachowców, zawsze był gotowy dokładnie na umówiony termin.

Poniżej przykładowe zdjęcia z mojego domu:

http://images44.fotosik.pl/32/6a30dbcb2cac8e9dmed.jpg

http://images43.fotosik.pl/32/eb9b7f1e246d6830med.jpg

http://images31.fotosik.pl/403/06691d21473f9c6fmed.jpg

http://images28.fotosik.pl/297/62981985c5e25591med.jpg

Telefon i namiary podam na priv.

Mogę prosić o namiary? I jeszcze, jeśli można tak orientacyjnie ile kosztowała kuchnia - meble + robocizna? :)

Witam

Mam do sprzedania Betoniarkę 250L pojemności, 30mb przewodu. Napęd silnik trójfazowy. Szczegóły wraz ze zdjęciem przesyłam na e-mail zainteresowanego.

Cena 1200 zł.

kontakt do mnie poniżej:

[email protected]

RoKam

ogłoszenia to tu http://forum.muratordom.pl/ogloszenia-drobne,f48.htm :wink: :lol:

wiiieeeeemmmmmm

ale w że Betoniarka jest do odebrania z okolic Wieliczki to Grupa Krakowska wydawała mi się społecznością zainteresowaną szczególnie. A nóż widelec ktoś poszukuje właśnie betoniarki dla siebie bo zaczyna sezon budowlany a jeszcze nie miał okazji wejść na ogłoszenia drobne.

Poza tym ta betoniarka to wcale nie taka znowu DROBNA sprawa :lol: :lol: