lidia_123 05.03.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Witam!!!!! Poszukujemy sprawdzownej i dobrej ekipy budowlanej. Jeśli macie jakieś namiary. Budowę domu planujemy zacząć około czerwca, okolice Wielkiej Wsi. Z góry dzięki za namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 05.03.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 zalamalem sie placilem za tone cementu w listopadzie 340 zl dzisiaj dzwonie do Attica 550 na sklad 470 ;( a mowia ze kryzys... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Savik 06.03.2009 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 zalamalem sie placilem za tone cementu w listopadzie 340 zl dzisiaj dzwonie do Attica 550 na sklad 470 ;( a mowia ze kryzys... Kryzys... więc wszyscy podnieśli ceny, żeby mieć z czego żyć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 06.03.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Czy ktoś z Was słyszał coś na temat zbiorników betonowych PROBUD (chciałbym wziąć taki na deszczówkę) i opartych na nich oczyszczalni HYDROTECH? Dla mnie wyglądają zachęcająco... Mam od nich szambo - nie mam żadnych zastrzeżeń - wszystko włącznie z transportem i montażem - na najwyższym poziomie - polecam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amiazga 06.03.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Czy ktoś z Was słyszał coś na temat zbiorników betonowych PROBUD (chciałbym wziąć taki na deszczówkę) i opartych na nich oczyszczalni HYDROTECH? Dla mnie wyglądają zachęcająco... Mam od nich szambo - nie mam żadnych zastrzeżeń - wszystko włącznie z transportem i montażem - na najwyższym poziomie - polecam . Dzięki za informację. A tak z innej beczki - czy ktoś się orientuje ile może kosztować instalacja odgromowa? Dostałem dzisiaj ofertę na wykonanie kompletnej instalacji za 2 500 zł i wydaje mi się trochę dużo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 07.03.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Dzięki za informację. A tak z innej beczki - czy ktoś się orientuje ile może kosztować instalacja odgromowa? Dostałem dzisiaj ofertę na wykonanie kompletnej instalacji za 2 500 zł i wydaje mi się trochę dużo... Hej Ja się orientuję - ca 2 lata temu robiłem instalację odgromową na moim domu - tzn instalacja nie obejmowała uziomu otokowego który wcześniej sam wykonałem . Cena za wykonanie takowej jest uzależniona od powierzchni i rodzaju dachu , stopnia jego skomplikowania i rodzaju materiału z czego jest instalacja wykonana . Ja zapłaciłem za wykonanie instalacji wraz z materiałem / drut stalowy 8mm , zwody pionowe schowane pod elewacją w rurach PP, uchwyty pod zwody malowane w kolorze dachówki , gustowne skrzyneczki w elewacji na złącza pomiarowe / plus pomiary po wykonaniu pracy 2000 zł . Instalacja na dachu domku z linka w mojej stopce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amiazga 08.03.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Dzięki za informację. A tak z innej beczki - czy ktoś się orientuje ile może kosztować instalacja odgromowa? Dostałem dzisiaj ofertę na wykonanie kompletnej instalacji za 2 500 zł i wydaje mi się trochę dużo... Hej Ja się orientuję - ca 2 lata temu robiłem instalację odgromową na moim domu - tzn instalacja nie obejmowała uziomu otokowego który wcześniej sam wykonałem . Cena za wykonanie takowej jest uzależniona od powierzchni i rodzaju dachu , stopnia jego skomplikowania i rodzaju materiału z czego jest instalacja wykonana . Ja zapłaciłem za wykonanie instalacji wraz z materiałem / drut stalowy 8mm , zwody pionowe schowane pod elewacją w rurach PP, uchwyty pod zwody malowane w kolorze dachówki , gustowne skrzyneczki w elewacji na złącza pomiarowe / plus pomiary po wykonaniu pracy 2000 zł . Instalacja na dachu domku z linka w mojej stopce . Dzięki - czyli biorąc pod uwagę, że minęły dwa lata i poza tym do zrobienia jest kompletna instalacja, to cena byłaby OK? A jeszcze przy okazji, to gdzie budujesz? Bo ja 15 km na północ od Krakowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 08.03.2009 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Dzięki - czyli biorąc pod uwagę, że minęły dwa lata i poza tym do zrobienia jest kompletna instalacja, to cena byłaby OK? A jeszcze przy okazji, to gdzie budujesz? Bo ja 15 km na północ od Krakowa... Cena za całokształt wraz z uziomami szpilkowymi / jak nie masz zrobionego uziomu otokowego / jest dobra. Zbudowałem - ca 10km na północ od Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 08.03.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 a ja mam do sprzedania stemple 180szt-odbiór 5km za Balicami,może ktoś się skusi? mam problem z innej beczki-w tym roku mają wybudować (dopiero!!) kanalizację w moim obrębie i... mój domek jako, że nie istniał 3 lata temu-nie został ujęty w projektach, sąsiad położony niżej (spadek terenu) ma mieć przydomową przepompownie za pieniądze gminy (ja na to mówię prywatna przepompownie), bo ja mogę się wpiąć TYLKO do niego, ale jeśli sie na to nie zgodzi (oczywiste, że NIE zgodzi się), to zostaję na szambie!! bo do rurociągu idącego drogą wzdłuż mojej działki nie mogę się wpiąć, bo ścieki będą nim ciśnieniowo wytłaczana pod górę. napisałam wniosek do gminy o ujęcie mojego domu przy budowie sieci kan., do wniosku dołączyły się jeszcze 2 właścicielki, których działki położone są poniżej mojego sąsiada i że nawet właścicielka działki najniżej położonej zgadza się na budowę przepompowni dla wszystkich na jej działce, na co dostałam odpowiedź- jeśli wykonamy na WŁASNY KOSZT projekt takiej przepompowni-zostanie ona przez gminę wykonana. wydaje mi się, że to jest kolosalny koszt 1.mapa syt.-wys. na teren ok.2h; 2.projekt przyłącza do 'zbiorczej" przepompowni - ok.100m od mojego domku, 3.projekt prądu z ostatniego słupa-3 działki przed moją-więc ok.200m-do tego elektrownia chciałaby ciągnąć to słupami - u mnie wypadnie 1 z nich, a ja mam już prąd ziemnypociągniety z tego słupa (bo u sąsiada poniżej kończy się kabel)-o wpięcie się do tego kabla walczyłam z elektrownią i udało się 4.bbbbbb.upierdliwy sąsiad, który non stop pisze jakieś podania,żeby odciągnąć w czasie wydanie WZ dla swoich sąsiadek, i który na własny koszt utwardzał drogę gminna, a ja zryłabym ja pod kanalize!!!! inne wyjście-projekt-rówmiez na MÓJ koszt przepompowni na mojej działce, tylko dla mnie i wtedy... każdy będzie miał swoją przepompownie niby lepiej, ale projekt musi obejmować również odcinek do studzienki "rozprężnej"-ok. 40m - czyli nowa mapa syt.wys. - odpada tylko prąd. opisałam pokrótce, a teraz pomóżcie!!! pytam: do kogo pisać?gdzie udeżyć, żeby mnie wpieli w trakcie budowy i wykonali projekt powykonawczy!!!! oczyszczalnia????-chyba nie bardzo-mam wszędzie gline;((( podobno się zatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amiazga 09.03.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Ja zdecydowałam się na oczyszczalnię EKO-PAN ( Łomianki), mają u mnie robić za miesiąc. Plus - bakterie "przyjdą" same i można używać detergentów, woda ponoć 2 klasa czystości. A jakieś namiary? I na tego Michalca od kominka? Bo właśnie potrzebuję bardzo pilnie oczyszczalni. NAŁ. I dużo kosztowała, że się tak zapytam niedyskretnie? Widzę, że trochę pisujesz na forum, a ja na razie tylko dużo czytam Jaką oczyszczalnię w końcu wybrałaś? Bo ja zastanawiam się nad betonową z firmy Hydrotech, ale nigdzie nie mogę nic znaleźć na jej temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 09.03.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 oczyszczalnia????-chyba nie bardzo-mam wszędzie gline;((( podobno się zatka Pewnie, że TAK. Przydomowa, biologiczna oczyszczalnia ścieków (glina nie ma w tej sytuacji znaczenia). Koszt 8 tys. a potem nie płacisz za ścieki. Weź pod uwagę, że odprowadzanie ścieków drożeje z roku na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 10.03.2009 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Witam,poszukuję namiarów na dobry (i niedrogi) tartak - potrzebuję więźbę dachową.Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam Piotr_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dortok 10.03.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Dla tych co się do ogrodzeń przymierzają. Może by się tak skrzyknąć i zrobić jedno duże zamówienie na słupki i siatkę. Wtedy można negocjować ceny a transport jest gratis. Przy okazji czy ktoś wie jaka jest minimalna grubość siatki powlekanej żeby nie była zbyt wiotka. Jakoś nigdzie tej informacji nie mogę znaleźć. Nie wiem też czy w przypadku siatki powlekanej jest bardzo istotne żeby była ocynkowana? Namiary na słupki: 1. Brzeszcze - tel: 693128303 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=547861960&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any 2. słupki - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=544105721&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any Siatki w cenie do 10 złotych za mb 150 cm wysokości jest sporo na allegro. Witam, od dłużeszego czasu przeglądam to forum az do momentu mojej budowy ruszamy na wiosnę w Myslenicach ale teraz chciałabym zacząć prace przygotowawcze. Mam pytanko poszukuje kogos w miare taniego do ogrodzenia (ok. 130m) i zrobienia drogi na odcinku około 70 m (droga na razie taka gospodarcza po to tylko żeby mógł na nia wjechać ciężki sprzęt na teren budowy . Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i porady myśleniczan ) P/S co sądzicie o ogrodzeniach panelowych?? słyszałam ze nie są tanie ale bardzo łatwe w montażu przez co można koszt całosci porównywac ze zwykłym ogrodzeniem gdzie materiał wprawdzie tani ale liczą sobie słono za robociznę. Moze ktoś sobie juz to porównywał?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki-aki 10.03.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Witajcie, poszukuję stempli używanych ( długość powyżej 2,80) i desek szalunkowych.Potrzebuje te matierały dopiero na początek czerwca, więc jeśli ktoś do tego czasu zdejmie szalunki, to też możemy się dogadywać. Proszę o info na priv. Poradźcie mi proszę kto w Krakowie zakłada rekuperatory i inst solarne? Z góry dzieki PozdrawiamAneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amiazga 10.03.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Witajcie, poszukuję stempli używanych ( długość powyżej 2,80) i desek szalunkowych. Potrzebuje te matierały dopiero na początek czerwca, więc jeśli ktoś do tego czasu zdejmie szalunki, to też możemy się dogadywać. Proszę o info na priv. Poradźcie mi proszę kto w Krakowie zakłada rekuperatory i inst solarne? Z góry dzieki Pozdrawiam Aneta Ja rekuperator brałem od firmy ASK - "Alternatywne Systemy Komfortu" SP z o.o. i jestem zadowolony - fachowe doradztwo co do prowadzenia przewodów i sprawne wykonanie. Potrzebne było trochę kombinowania, bo na rekuperator zdecydowałem się na etapie, gdy miałem już tynki i wylewki. Wprawdzie jeszcze go nie uruchomiłem , ale taki sprzęt używa kolega i sobie chwali (instalacje on robił sobie sam). Co firmy, to teraz trochę długo już czekam na podłączenie sterownika do wentylacji (jakieś jedno pokrętło), ale z kolei z tym mi się specjalnie nie spieszy, bo będę to potrzebował używać najwcześniej za 2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki-aki 10.03.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Dzięki za info. Wysłałam zapytanie do ASK ale chciałam sobie ich ofertę porównać z kimś jeszcze. Mam też ofertę z rekuperatory pl, ale jest trochę drogo i przeczytałam dość niepochlebną opinię o tej firmie ( choć nie o przedstawicielu krakowskim). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 10.03.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 mam straszny dylemat z oknami:/logika podpowiada drewno - a tutaj do kogo nie dzwonie ktory sprzedaje doradza mi plastik:/nawet firmy ktore sprzedaja oba rodzaje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 10.03.2009 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 mam straszny dylemat z oknami:/ logika podpowiada drewno - a tutaj do kogo nie dzwonie ktory sprzedaje doradza mi plastik:/ nawet firmy ktore sprzedaja oba rodzaje ... Ja Ci doradzę drewno - bo mam i używam i nigdy nie zamieniłbym ich na plastik . Takoż masz jeden głos za drewnem - a doradzają plastik bo pewnie mają wiekszą marżę na takie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 10.03.2009 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Witam, poszukuję namiarów na dobry (i niedrogi) tartak - potrzebuję więźbę dachową. Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam Piotr_M Na poprzedniej stronie podawałem namiary na tartaki. Sprawdź sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anntom 10.03.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 1. Jeżeli glina - to zapomij o drenażu - jezeli oczywiście po 4-5 latach nie chcesz wszystkiego kłaść od nowa - wchodzi w rachubę ewentualnie kopiec filtacyjny. 2.Każdy projekt można zmienić - zmiana pozwolenia na budowę jest dopuszczana przez prawo. A zalegalizowanie tego albo przed albo po - sugerują to drugie. Dogadaj się z kierownikiem firmy wykonawczej - wyjdzie najtaniej. Nie znam projektu kanalizacji w Polsce który został w 100% zralizowany zgodnie z projektem!!! Najczęsciej wykonawca i tak coś przykombinuje żeby zaoszczędzić kasę i konczy się to zmianą pozwolenia na budowę. a ja mam do sprzedania stemple 180szt-odbiór 5km za Balicami,może ktoś się skusi? mam problem z innej beczki-w tym roku mają wybudować (dopiero!!) kanalizację w moim obrębie i... mój domek jako, że nie istniał 3 lata temu-nie został ujęty w projektach, sąsiad położony niżej (spadek terenu) ma mieć przydomową przepompownie za pieniądze gminy (ja na to mówię prywatna przepompownie), bo ja mogę się wpiąć TYLKO do niego, ale jeśli sie na to nie zgodzi (oczywiste, że NIE zgodzi się), to zostaję na szambie!! bo do rurociągu idącego drogą wzdłuż mojej działki nie mogę się wpiąć, bo ścieki będą nim ciśnieniowo wytłaczana pod górę. napisałam wniosek do gminy o ujęcie mojego domu przy budowie sieci kan., do wniosku dołączyły się jeszcze 2 właścicielki, których działki położone są poniżej mojego sąsiada i że nawet właścicielka działki najniżej położonej zgadza się na budowę przepompowni dla wszystkich na jej działce, na co dostałam odpowiedź- jeśli wykonamy na WŁASNY KOSZT projekt takiej przepompowni-zostanie ona przez gminę wykonana. wydaje mi się, że to jest kolosalny koszt 1.mapa syt.-wys. na teren ok.2h; 2.projekt przyłącza do 'zbiorczej" przepompowni - ok.100m od mojego domku, 3.projekt prądu z ostatniego słupa-3 działki przed moją-więc ok.200m-do tego elektrownia chciałaby ciągnąć to słupami - u mnie wypadnie 1 z nich, a ja mam już prąd ziemnypociągniety z tego słupa (bo u sąsiada poniżej kończy się kabel)-o wpięcie się do tego kabla walczyłam z elektrownią i udało się 4.bbbbbb.upierdliwy sąsiad, który non stop pisze jakieś podania,żeby odciągnąć w czasie wydanie WZ dla swoich sąsiadek, i który na własny koszt utwardzał drogę gminna, a ja zryłabym ja pod kanalize!!!! inne wyjście-projekt-rówmiez na MÓJ koszt przepompowni na mojej działce, tylko dla mnie i wtedy... każdy będzie miał swoją przepompownie niby lepiej, ale projekt musi obejmować również odcinek do studzienki "rozprężnej"-ok. 40m - czyli nowa mapa syt.wys. - odpada tylko prąd. opisałam pokrótce, a teraz pomóżcie!!! pytam: do kogo pisać?gdzie udeżyć, żeby mnie wpieli w trakcie budowy i wykonali projekt powykonawczy!!!! oczyszczalnia????-chyba nie bardzo-mam wszędzie gline;((( podobno się zatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts