Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ok mam kolejnego zreszta polecanego na forum robil mi kanalizacje pod slepa wylewke - tak na telefon powiedzial 150-170 zł od "oczka" - czyli wszystkie punkty np umywalki

Nie wiem jak policzy podłączenia pieca i podlogowke oraz kaloryfery

A u mnie (rok temu) był fachowiec z podkarpackiego (z moich rodzinnych okolic) i liczył 80 zł za punkt i 15 zł / m2 za układanie podłogówki. Ale jak wyjeżdżał, to mówił, że musi podnieść ceny :-)

podobno nie bo nie bedzie widac czy gdzies woda sie nie saczy a zimna nie mozna nabic bo ciepla ma inna reakcje z rurkami cos mi tak tlumacza:/

nie iwem czy kupie po prostu pieca spalinowego i w ten sposob sobie nie poradze

Jak przecież nabijają powietrzem - uzyskują odpowiednie ciśnienie - zostawiają na noc i sprawdzają czy ciśnienie spada czy nie. Powinno byc takie same.

Po co takie kombinacje?

Ja mam PCV (miedź tylko do kominka z PW) i nie mam żadnych nieszczelności.

Sprawdzane było tak jak opisałem - testem ciśnieniowym.

Więc to raczej kwestia wykonania a nie materiału.

u mnie jest dokładnie tak samo i tak samo było sprawdzane. A o ile sobie przypominam to zanim podłączyli mi gaz to trzeba było chyba te próby szczelności dostarczyć do gazowni. Może sie mylę ale coś mi się tak przypomina. :wink:

Ok mam kolejnego zreszta polecanego na forum robil mi kanalizacje pod slepa wylewke - tak na telefon powiedzial 150-170 zł od "oczka" - czyli wszystkie punkty np umywalki

Nie wiem jak policzy podłączenia pieca i podlogowke oraz kaloryfery

A u mnie (rok temu) był fachowiec z podkarpackiego (z moich rodzinnych okolic) i liczył 80 zł za punkt i 15 zł / m2 za układanie podłogówki. Ale jak wyjeżdżał, to mówił, że musi podnieść ceny :-)

u nas tez robi ekipa z Rzeszowa c.o. , podłogówkę, solary i kominek i przerabia wodę, którą spartaczyli fachowcy z Krakowa, szczegółowych cen nie znam, bo wycenili za całość. odnośnie wody to teraz jest system z ALUPEXu zaciskowy, ale nie wszyscy fachowcy to znają niestety i robią nadal zgrzewany, który jest mniej wytrzymały.

Nie wiem kolega robil teraz instalacje w 3 miejscah sączyła mu sie woda dlatego boje sie tego plastiku czy nie lepiej dolozyc do miedzi:/

Ja też się bałem i mam teraz całą wodę i c.o. z miedzi. A z PE mam tylko podłogówkę, gdzie nie ma specjalnej groźby nieszczelności, bo łączenia są tylko przy rozdzielaczu...

Ja też się bałem i mam teraz całą wodę i c.o. z miedzi. A z PE mam tylko podłogówkę, gdzie nie ma specjalnej groźby nieszczelności, bo łączenia są tylko przy rozdzielaczu...

Bez sensu twierdzenie - że się wyrażę - tak samo można spie...ć łączenia / luty / w instalacji wody z miedzi , jak i zgrzewy rurek PP - tak samo może ciec i kapać na złych lutach rur miedzianych jak i na złych spoinach rur PP .

Pamietajcie tylko że miedź i topnik sie utleniają - jony miedzi rozpuszczają się w wodzie - natomiast w wypadku instalacji z PP materiał z którego wykonanew są rurki i kształtki jest całkowicie obojętny dla wody .

Szanowni budowniczowie i ogrodnicy krakowscy

Gdzie dostanę takie drobne kamyki, które nadają się na wysypanie takich ścieżek rozgraniczających pomiędzy obszarami "kwiatowymi" z korą a między trawnikiem.

Niedaleko Ciebie, przed Krzeszowicami jest świetny skład: http://www.firmafilar.pl/ :)

Słoneczko - dziękuje za namiar - byłem u nich - właśnie o coś takiego mi chodziło

Bez sensu twierdzenie - że się wyrażę - tak samo można spie...ć łączenia / luty / w instalacji wody z miedzi , jak i zgrzewy rurek PP - tak samo może ciec i kapać na złych lutach rur miedzianych jak i na złych spoinach rur PP .

Pamietajcie tylko że miedź i topnik sie utleniają - jony miedzi rozpuszczają się w wodzie - natomiast w wypadku instalacji z PP materiał z którego wykonanew są rurki i kształtki jest całkowicie obojętny dla wody .

Fakt, jak teraz przeczytałem, co napisałem, to jest to bez sensu :oops: Jak tak sobie przypominam czas podejmowania decyzji, to faktycznie bałem się PE, ale bałem się też miedzi - każdy materiał ma swoje wady i zalety... Chyba o wyborze przeważyło to, że widziałem kiepsko zrobioną instalację z PE i ładnie zrobioną instalację z miedzi (przez przyszłego mojego wykonawcę) :-)

Rozrzut jest spory mam goscia z Kłaja chce 120 zł za punkt w Krakowie 150-170 za punkt

Grzejniki jedni licza po 100 inni 150

Podgłogówka 25-30 za m2

Zastanawiam sie co zrobic z papa pod wylewki...

Papa ktora nie reaguje ze styropianem jest mega droga 14 zł za metr dlatego zastanawiam sie czy nie zrobic 2 x papa termozgrzewalna 6 zl metr i na to 2 x folia

Forumowicze,

poszukuję agregatu prądotwórczego na budowę.

Może, ktoś ma na zbyciu używany, lub zna miejsce gdzie można kupić tani.

Jaki?

Myślałam o takim 220-380V, 3-4 KW - tak mi przynajmniej budowlaniec doradził.

Wdzięczna za wszelkie infomacjie i oferty.

Pozdrawiam

Aneta