bm_mi 19.05.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Witam mam do sprzedania 2 palety pustaków stropowych (ok. 200sztuk) CERAM Leier 45B, cena pustaka dużo niższa od ceny na składzie.odbiór - Mogilany, ok. 15km od centrum Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.05.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 (...) jakies 8 lat temu weszły pcv i wszyscy przerzucili sie na pcv bo nie trzeba malowac itp ale okazuje sie ze pcv blaknie na słoncu i znow jest tendencja zakupu metalowych . - u mnie dopiero 3 lata plastik - Wavin - brązowy , u mojego sąsiada już prawie 10 lat takie same - kolor soczysty jakby rynny były zakładane wczoraj ... Rynna blaszana ma mniejszy przekroj niz plastik a wydajnsoc taka sama chodzi o jakis lej inaczej podobno woda spływa :o - no to teraz pojechałeś po bandzie ... http://forum.muratordom.pl/rynny-pcv-vs-metal,t158837.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 19.05.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Czy ktoś mi wytłumaczy różnicę pomiędzy rynnami plastikowymi a blaszanymi (i nie chodzi o materiał pozdrawiam Dawniej wszystkie rynny były metalowe nikt o plastiku nie słyszał jakies 8 lat temu weszły pcv i wszyscy przerzucili sie na pcv bo nie trzeba malowac itp ale okazuje sie ze pcv blaknie na słoncu i znow jest tendencja zakupu metalowych . Wprawdzie Lindab daje gwarancje ze nie wyblekną ja jednak kupiłem Gamrata i dołożyłem ten 1000 zł ale chce miec spokoj . Rynna blaszana ma mniejszy przekroj niz plastik a wydajnsoc taka sama chodzi o jakis lej inaczej podobno woda spływa U mnie są rynny noname od ponad 8 lat. I co ?.. żadnych zmian koloru nie widzę. Jeżeli wyblakły to o ton góra dwa (większe przebarwienia tonalne ma co drugi LCD). Jak dla mnie jedynym minusem PCV jest to że wybór kolorów jest ograniczony. Oraz to że są mniej wytrzymałe tzn w części budynku górne rynny mam blaszane i w zimie czasami od ilości śniegu się wyginają - PCV pewnie by popękały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 19.05.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 (...) jakies 8 lat temu weszły pcv i wszyscy przerzucili sie na pcv bo nie trzeba malowac itp ale okazuje sie ze pcv blaknie na słoncu i znow jest tendencja zakupu metalowych . - u mnie dopiero 3 lata plastik - Wavin - brązowy , u mojego sąsiada już prawie 10 lat takie same - kolor soczysty jakby rynny były zakładane wczoraj ... Rynna blaszana ma mniejszy przekroj niz plastik a wydajnsoc taka sama chodzi o jakis lej inaczej podobno woda spływa :o - no to teraz pojechałeś po bandzie ... http://forum.muratordom.pl/rynny-pcv-vs-metal,t158837.htm wszystko co napisalem dowiedziałem sie od doradcy z Trapez Carbo - a z wybleknietym plastikiem moge zrobic zdjeca rodzice w domu ktory budowali 8 lat temu montowali plastiki i od czesci poludniowej sa wyblaknięte!! Na moje pytanie dlaczego mam rynny 86 a nie 100 jak pcv sprzedawca odpowiedzial ze jest inny lej i nie trzeba duzego przekroju gamrat nie robi wiekszego wiec cos w tym jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 19.05.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Ja tam dopłacałem 1000 i mam metalowe z galeco czy czegoś tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 19.05.2009 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 wszystko co napisalem dowiedziałem sie od doradcy z Trapez Carbo - a z wybleknietym plastikiem moge zrobic zdjeca rodzice w domu ktory budowali 8 lat temu montowali plastiki i od czesci poludniowej sa wyblaknięte!! Na moje pytanie dlaczego mam rynny 86 a nie 100 jak pcv sprzedawca odpowiedzial ze jest inny lej i nie trzeba duzego przekroju gamrat nie robi wiekszego wiec cos w tym jest Ja dodam tylko, że jak byłem w Trapez Carbo to też bardzo namawiali mnie na rynny metalowe. Dziwnie się z tym poczułem, bo Pan z Trapez Carbo przekonywał mnie usilnie, że róznica między metalowymi a PVC to jak niebo i ziemia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.05.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 wszystko co napisalem dowiedziałem sie od doradcy z Trapez Carbo - a z wybleknietym plastikiem moge zrobic zdjeca rodzice w domu ktory budowali 8 lat temu montowali plastiki i od czesci poludniowej sa wyblaknięte!! Wyblaknięty plastik - to kwestia tylko i wyłącznie jego jakości - oczywiście że zdarzają się plastiki które blakną - tak samo jak rynny metalowe które rdzewieją - nie można uogólniać i wszystko wrzucać do jednego kosza ... Natomiast odnośnie wydajności / zdolności odprowadzenia wody z pewnej powierzchni czy też kształtu / - a jaką masz średnicę rur spustowych do swoich rynien 86-stek ?? - bo to jest najważniejszym kryterium doboru . Bo to co powiedział Twój sprzedawca to niezły marketing mający na celu sprzedać swój produkt / czyli ten od którego ma najwiekszą marżę / a nie inny konkurencyjny ... Lej spustowy nie jest przewężeniem w średnicy rury - jest łagodnym zmniejszeniem średnicy rynny / która jest większa / do pożądanej średnicy rury spustowej . Najważniejsza przy doborze orynnowania jest właśnie średnica rury spustowej bo jej przepustowość ogranicza możliwość odprowadzenia danej ilości wody - nie żaden lej spustowy ... Skoro dla Twojej powierzchni połaci wystarczy rura spustowa o średnicy X / dla rynny 86-stki to bedzie pewnie z 60 mm / to instalacja jest wykonana prawidłowo - a jeżeli rura spustowa ma za małą średnicę to żaden megawydajny i tajemny lej spustowy jej w tym nie pomoże ... . BTW - od kiedy to sprzedawca dokonuje doboru średnic systemu orynnowania ? - przecież to jest określone w projekcie - jakie są średnice rynien i do tego rur spustowych - to wszystko jest obliczone do powierzchni połaci i należy przy zakupie tylko nabyć określone , nie mniejsze średnice - i to wszystko ... Przykładowo skoro sprzedawca twierdzi że zamiast projektowych rynien setek i rur spustowych 75 mm / dane z systemu orynnowania Wavina / wystarczy zastosować rynny 86 mm i rury spustowe ca 60 mm z zastosowanym megawydajnym lejem - to opowiada bzdury ... Poniższe dane zaczerpniete ze strony Trapez Carbo : System Gamrat : rynna/rura : 75/63 , 125/90 System Wavin : rynna/rura : 100/75 , 130/90 , 130/110 System Marley : rynna/rura : 75/50 , 100/70 , 125/100 System Galeco : rynna/rura : 90/50 , 100/80 , 130/100 System Lindab : rynna/rura : 100/75 , 125/87 , 150/100 System Ruukki : rynna/rura : 125/87 , 150/100 Na moje pytanie dlaczego mam rynny 86 a nie 100 jak pcv sprzedawca odpowiedzial ze jest inny lej i nie trzeba duzego przekroju gamrat nie robi wiekszego wiec cos w tym jest Gamrat robi wieksze : rozmiar 125/90 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.05.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Ja dodam tylko, że jak byłem w Trapez Carbo to też bardzo namawiali mnie na rynny metalowe. Dziwnie się z tym poczułem, bo Pan z Trapez Carbo przekonywał mnie usilnie, że róznica między metalowymi z PVC to jak niebo i ziemia... No cóż - wiadomo już od czego sprzedawca ma najwiekszą marżę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 19.05.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 wszystko co napisalem dowiedziałem sie od doradcy z Trapez Carbo - a z wybleknietym plastikiem moge zrobic zdjeca rodzice w domu ktory budowali 8 lat temu montowali plastiki i od czesci poludniowej sa wyblaknięte!! Wyblaknięty plastik - to kwestia tylko i wyłącznie jego jakości - oczywiście że zdarzają się plastiki które blakną - tak samo jak rynny metalowe które rdzewieją - nie można uogólniać i wszystko wrzucać do jednego kosza ... Natomiast odnośnie wydajności / zdolności odprowadzenia wody z pewnej powierzchni czy też kształtu / - a jaką masz średnicę rur spustowych do swoich rynien 86-stek ?? - bo to jest najważniejszym kryterium doboru . Bo to co powiedział Twój sprzedawca to niezły marketing mający na celu sprzedać swój produkt / czyli ten od którego ma najwiekszą marżę / a nie inny konkurencyjny ... Lej spustowy nie jest przewężeniem w średnicy rury - jest łagodnym zmniejszeniem średnicy rynny / która jest większa / do pożądanej średnicy rury spustowej . Najważniejsza przy doborze orynnowania jest właśnie średnica rury spustowej bo jej przepustowość ogranicza możliwość odprowadzenia danej ilości wody - nie żaden lej spustowy ... Skoro dla Twojej powierzchni połaci wystarczy rura spustowa o średnicy X / dla rynny 86-stki to bedzie pewnie z 60 mm / to instalacja jest wykonana prawidłowo - a jeżeli rura spustowa ma za małą średnicę to żaden megawydajny i tajemny lej spustowy jej w tym nie pomoże ... . BTW - od kiedy to sprzedawca dokonuje doboru średnic systemu orynnowania ? - przecież to jest określone w projekcie - jakie są średnice rynien i do tego rur spustowych - to wszystko jest obliczone do powierzchni połaci i należy przy zakupie tylko nabyć określone , nie mniejsze średnice - i to wszystko ... Przykładowo skoro sprzedawca twierdzi że zamiast projektowych rynien setek i rur spustowych 75 mm / dane z systemu orynnowania Wavina / wystarczy zastosować rynny 86 mm i rury spustowe ca 60 mm z zastosowanym megawydajnym lejem - to opowiada bzdury ... Poniższe dane zaczerpniete ze strony Trapez Carbo : System Gamrat : rynna/rura : 75/63 , 125/90 System Wavin : rynna/rura : 100/75 , 130/90 , 130/110 System Marley : rynna/rura : 75/50 , 100/70 , 125/100 System Galeco : rynna/rura : 90/50 , 100/80 , 130/100 System Lindab : rynna/rura : 100/75 , 125/87 , 150/100 System Ruukki : rynna/rura : 125/87 , 150/100 Na moje pytanie dlaczego mam rynny 86 a nie 100 jak pcv sprzedawca odpowiedzial ze jest inny lej i nie trzeba duzego przekroju gamrat nie robi wiekszego wiec cos w tym jest Gamrat robi wieksze : rozmiar 125/90 . Czytajac co piszesz wydaje się to być sensowne natomiast nie do konca moge sie zgodzic z doborem rynien. Wg mnie juz patrzac mega anty na sprzedawce powinno mu zalezec na najwiekszej sprzedazy i powinien proponowac wiekszy przekroj - wiekszy koszt. U mnie rura spustowa ma 86 a rynna ma 100 z tego co pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 19.05.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 mam te : 100/80 Galeco wg projektu 4 rynny spustowe a wg kosztorysu dolaczonego do projektu Rury spustowe PCW Gamrat 110mm Rynna dachowa z PCW śr.125mm "Gamrat"Rynnowy lej spustowy GAMRAT rozm.125mm czyli zmniejszyli mi przekroje:(( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zorza 19.05.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Naramowicze napisał: Dach dwuspadowy, ale musielismy zmienić kąt z 30 na 35 stopni, bez piwnic, garaz osobno, budujemy w Naramie. To już wiem skąd się wziął wasz nick! Jakie wam wyszły koszty stanu surowego otwartego + dach? I ile płaciliście za postawienie murów+ płyta? Od nas chcą 15 000 ,wydaje się nam to trochę dużo, zwłaszcza, że budujemy z Porothermu a to ponoć łatwiejsze. A może założymy oddzielny temat pod tytułem "Sielankowicze wszystkich województw - łączmy się!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.05.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 mam te : 100/80 Galeco wg projektu 4 rynny spustowe a wg kosztorysu dolaczonego do projektu Rury spustowe PCW Gamrat 110mm Rynna dachowa z PCW śr.125mm "Gamrat" Rynnowy lej spustowy GAMRAT rozm.125mm czyli zmniejszyli mi przekroje:(( Hmmm - zmniejszyli ... i zastanawiające jest to dlaczego nie zaproponowali Ci Galeco 130/100 - byłoby bezpieczniej skoro projektowo masz 125/110 . No ale cóż - teraz to już po filipku ... Jaką masz powierzchnię połaci dachu ? - domek z dachem wielospadowym - u mnie dach podwójny dwuspadowy i 6 rur spustowych - system Wavin/Kanion 130/90 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 19.05.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 mam te : 100/80 Galeco wg projektu 4 rynny spustowe a wg kosztorysu dolaczonego do projektu Rury spustowe PCW Gamrat 110mm Rynna dachowa z PCW śr.125mm "Gamrat" Rynnowy lej spustowy GAMRAT rozm.125mm czyli zmniejszyli mi przekroje:(( Hmmm - zmniejszyli ... i zastanawiające jest to dlaczego nie zaproponowali Ci Galeco 130/100 - byłoby bezpieczniej skoro projektowo masz 125/110 . No ale cóż - teraz to już po filipku ... Jaką masz powierzchnię połaci dachu ? - domek z dachem wielospadowym - u mnie dach podwójny dwuspadowy i 6 rur spustowych - system Wavin/Kanion 130/90 . Mam "Pan ma rynny Galeco 130 z odpływem 87 " odpisał mi na maila i dalej twierdzi że inaczej woda spływa w plastiku a inaczej w metalu Powierzchnia 240 metrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.05.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Mam "Pan ma rynny Galeco 130 z odpływem 87 " odpisał mi na maila i dalej twierdzi że inaczej woda spływa w plastiku a inaczej w metalu Powierzchnia 240 metrow Nie ma sensu nawet zastanawiać się nad koncepcją myślową pana sprzedawcy - skoro twierdzi że woda inaczej spływa w plastiku a inaczej w metalu - a tak szczerze powiedziawszy nie w metalu - bo metalowe rynny Galeco "składają się" z cytując ze strony Galeco : 1. ocynk 2. warstwa pasywacyjna 3. podkład 4. powłoka organiczna - LINK - więc idąc tokiem rozumowania pana sprzedawcy to inaczej woda spływa w plastiku a inaczej po farbie ... Nie masz sie co przejmować skoro Twoje rynny to rozmiar 130/87 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 19.05.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Mam "Pan ma rynny Galeco 130 z odpływem 87 " odpisał mi na maila i dalej twierdzi że inaczej woda spływa w plastiku a inaczej w metalu Powierzchnia 240 metrow Nie ma sensu nawet zastanawiać się nad koncepcją myślową pana sprzedawcy - skoro twierdzi że woda inaczej spływa w plastiku a inaczej w metalu - a tak szczerze powiedziawszy nie w metalu - bo metalowe rynny Galeco "składają się" z cytując ze strony Galeco : 1. ocynk 2. warstwa pasywacyjna 3. podkład 4. powłoka organiczna - LINK - więc idąc tokiem rozumowania pana sprzedawcy to inaczej woda spływa w plastiku a inaczej po farbie ... Nie masz sie co przejmować skoro Twoje rynny to rozmiar 130/87 . Stwierdzil ze woda w plastiku spływa w dol a w metalu cos w stylu wiru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaKrakow 19.05.2009 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Hej. Mozecie mi polecic jakas dobra firme (stolarza) od kuchni?? Bo szukam i szukam i nic w miare cenowo. prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amiazga 19.05.2009 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Hej. Mozecie mi polecic jakas dobra firme (stolarza) od kuchni?? Bo szukam i szukam i nic w miare cenowo. prosze o pomoc Ja brałem stolarza spoza Krakowa - dokładniej pisałem już o tym niedawno na grupie z białą i czarną listą wykonawców... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 20.05.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Zbieram oferty na oczyszczalnie dostalem oferty podobne cenowo od 3 firmTraidenis Nv1Sotralentz BIO UNOEkoprogres Czy ktos z Was ma w/w oczyszczalnie? Mile widziane wszelkie opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guliwerka 20.05.2009 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Gdyby ktoś miał na zbyciu ziemię to chętnie przyjmę - Dziekanowice k/Batowic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naramowicze 21.05.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Zbieram oferty na oczyszczalnie dostalem oferty podobne cenowo od 3 firm Traidenis Nv1 Sotralentz BIO UNO Ekoprogres Czy ktos z Was ma w/w oczyszczalnie? Mile widziane wszelkie opinie[/q Brat ma sotralenza i jest póki co zadowolony, działa to już 3 lub 4 lata, a na ile wycenili Ci te oczyszczalnie, bo my dostaliśmy na razie jedna ofertę Aqariusa czy coś podobnego na 13000zł i jestesmy załamani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts