redpradnik 26.05.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 kolejne pytanie: przy podłączaniu kominka (salonowego) podpina się go tylko do kanału dymowego, czy też musi byc podpiety rowniez jakoś do wentylacji?? u mnie jest komin z wentylacją - fi 20 spalinowy do tego wentylacja Wyglada to tak jak na kominie pokazanym na zdjeciu - górny komin bo tutaj jest fi 20 wentylacja fi 14 wentylacja i 2 wentylacje - komin w garazu nie mam zrobionego komina z salonu wyglada dokladnie jak ten u gory na zdjeciu http://strony.aster.pl/kosocice/Plyta/medium/0008.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waltz 26.05.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 kolejne pytanie: przy podłączaniu kominka (salonowego) podpina się go tylko do kanału dymowego, czy też musi byc podpiety rowniez jakoś do wentylacji?? Nie. Kominek jeśli już to do czerpni powietrza z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 26.05.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 kolejne pytanie: przy podłączaniu kominka (salonowego) podpina się go tylko do kanału dymowego, czy też musi byc podpiety rowniez jakoś do wentylacji?? Nie. Kominek jeśli już to do czerpni powietrza z zewnątrz. z zewnatrz tzn, z zewnatrz domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carlos1 26.05.2009 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 z zewnatrz tzn, z zewnatrz domu? Dokładnie tak !!! Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 27.05.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 ponawiam pytanie: jak wykańczacie płaską powierzchnię na szczycie komina?tzn. w przypadku gdy jest to komin murowany z cegły z ceramicznymi wkładami w środku?robi się jakąś płaską powierzchnię też z klinkieru? czy betonu, czy jeszcze jakoś inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.05.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Z cegieł robi się tzw czapę - czyli zwieńczenia komina od góry - betonem wykańcza się na płasko i na to obróbka blacharska od góry - to jeden ze sposobów wykończenia zwieńczenia komina .Są również w sprzedaży gotowe betonowe czapy - ale osobiście z takimi sie nie spotkałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.05.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 kolejne pytanie: przy podłączaniu kominka (salonowego) podpina się go tylko do kanału dymowego, czy też musi byc podpiety rowniez jakoś do wentylacji?? Nie. Kominek jeśli już to do czerpni powietrza z zewnątrz. Spokojnie spokojnie - nie tak do końca - w pomieszczeniu gdzie znajduje sie palenisko musi znajdować się i wywiew wentylacji - w wypadku przedostania się dymu do pomieszczenia z paleniska tenże dym musi zostać z pomieszczenia w jakiś sposób usunięty - właśnie kanałem wentylacyjnym - w przypadku braku wentylacji mogą być problemy z odbiorem kominiarskim / kanałów wentylacyjnych i splinowo/dymowych / . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 27.05.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 kolejne pytanie: przy podłączaniu kominka (salonowego) podpina się go tylko do kanału dymowego, czy też musi byc podpiety rowniez jakoś do wentylacji?? Nie. Kominek jeśli już to do czerpni powietrza z zewnątrz. Spokojnie spokojnie - nie tak do końca - w pomieszczeniu gdzie znajduje sie palenisko musi znajdować się i wywiew wentylacji - w wypadku przedostania się dymu do pomieszczenia z paleniska tenże dym musi zostać z pomieszczenia w jakiś sposób usunięty - właśnie kanałem wentylacyjnym - w przypadku braku wentylacji mogą być problemy z odbiorem kominiarskim / kanałów wentylacyjnych i splinowo/dymowych / . Tez mi sie tak wydawało ze musi byc wentylacja U mnie zrobili "czapke" z klinkieru i na góre komina czego nie widac wysmarowali zaprawa do klinkieru jednak to sie nie sprawdza pekło w jednym miejscu chyba za cieplo bylo teraz to musze jakims sylikonem przeciągnąć zeby nie odpadało to od mrozu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 27.05.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 kolejne pytanie: przy podłączaniu kominka (salonowego) podpina się go tylko do kanału dymowego, czy też musi byc podpiety rowniez jakoś do wentylacji?? Nie. Kominek jeśli już to do czerpni powietrza z zewnątrz. Spokojnie spokojnie - nie tak do końca - w pomieszczeniu gdzie znajduje sie palenisko musi znajdować się i wywiew wentylacji - w wypadku przedostania się dymu do pomieszczenia z paleniska tenże dym musi zostać z pomieszczenia w jakiś sposób usunięty - właśnie kanałem wentylacyjnym - w przypadku braku wentylacji mogą być problemy z odbiorem kominiarskim / kanałów wentylacyjnych i splinowo/dymowych / . myślę, że w tym wypadku powinna wystarczyc zwykła wentylacja biegnąca obok komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.05.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 U mnie zrobili "czapke" z klinkieru i na góre komina czego nie widac wysmarowali zaprawa do klinkieru jednak to sie nie sprawdza pekło w jednym miejscu chyba za cieplo bylo teraz to musze jakims sylikonem przeciągnąć zeby nie odpadało to od mrozu No właśnie - po to się robi obróbkę blacharską na czapie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.05.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 kolejne pytanie: przy podłączaniu kominka (salonowego) podpina się go tylko do kanału dymowego, czy też musi byc podpiety rowniez jakoś do wentylacji?? Nie. Kominek jeśli już to do czerpni powietrza z zewnątrz. Spokojnie spokojnie - nie tak do końca - w pomieszczeniu gdzie znajduje sie palenisko musi znajdować się i wywiew wentylacji - w wypadku przedostania się dymu do pomieszczenia z paleniska tenże dym musi zostać z pomieszczenia w jakiś sposób usunięty - właśnie kanałem wentylacyjnym - w przypadku braku wentylacji mogą być problemy z odbiorem kominiarskim / kanałów wentylacyjnych i splinowo/dymowych / . myślę, że w tym wypadku powinna wystarczyc zwykła wentylacja biegnąca obok komina? Wentylacja / wywiewna / pomieszczenia gdzie znajduje się kominek to jedno - a doprowadzenie powietrza do spalania z zewnątrz to drugie . Wentylacja wywiewna z pomieszczenia to dokładnie kanał wentylacyjny biegnący obok kanału dymowego w kominie - zakończony kratką wentylacyjną pod sufitem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.05.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 U mnie zrobili "czapke" z klinkieru i na góre komina czego nie widac wysmarowali zaprawa do klinkieru jednak to sie nie sprawdza pekło w jednym miejscu chyba za cieplo bylo teraz to musze jakims sylikonem przeciągnąć zeby nie odpadało to od mrozu Gdzieś mam foty wykończenia moich kominów - jak znajdę to powieszę ... http://images39.fotosik.pl/128/4cbbb4c91fdd7f1am.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 27.05.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 U mnie zrobili "czapke" z klinkieru i na góre komina czego nie widac wysmarowali zaprawa do klinkieru jednak to sie nie sprawdza pekło w jednym miejscu chyba za cieplo bylo teraz to musze jakims sylikonem przeciągnąć zeby nie odpadało to od mrozu Gdzieś mam foty wykończenia moich kominów - jak znajdę to powieszę ... http://images39.fotosik.pl/128/4cbbb4c91fdd7f1am.jpg interesowałaby mnie taka fotka komina z góry powiedzmy, że z punktu widzenia ptaka który siedzi na kominie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 27.05.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 "a doprowadzenie powietrza do spalania z zewnątrz to drugie . " tzn, że w w salonie (gdzie będzie kominek) powinien byc jeszcze dodatkowy nawiew? np dziura w ścianie? :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 27.05.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 "a doprowadzenie powietrza do spalania z zewnątrz to drugie . " tzn, że w w salonie (gdzie będzie kominek) powinien byc jeszcze dodatkowy nawiew? np dziura w ścianie? :> Dałem Ci kolezanko/kolego zdjecie komina jak wyglada mysle ze lepiej nie trzeba tlumaczyc w krztałtce systemowej jest komin spalinowy fi20 a obok jest krztałtka wentylacyjna w ktorej na odpowiedniej wysokosci wycina sie dziure i wentylacja gotowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 27.05.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 "a doprowadzenie powietrza do spalania z zewnątrz to drugie . " tzn, że w w salonie (gdzie będzie kominek) powinien byc jeszcze dodatkowy nawiew? np dziura w ścianie? :> Ja w wylewce będe prowadził dodatkowy nawiew do kominka. (umieszcza się taki specjalny płaskownik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.05.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 "a doprowadzenie powietrza do spalania z zewnątrz to drugie . " tzn, że w w salonie (gdzie będzie kominek) powinien byc jeszcze dodatkowy nawiew? np dziura w ścianie? :> Na przykład tak - ale to rozwiązanie ma wady - przy dużych mrozach nawiewane powietrze w ten sposób będzie wychładzać pomieszczenie . Lepszym rozwiązaniem jest doprowadzenie powietrza do paleniska z zewnątrz poprzez rurę "schowaną" w wylewce bezpośrednio do paleniska kominka - wówczas powietrze bedzie się dostawać bezpośrednio do paleniska i nie bedzie wychałdzać pomieszczenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.05.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 interesowałaby mnie taka fotka komina z góry powiedzmy, że z punktu widzenia ptaka który siedzi na kominie:) Niestety - ptakiem nie jestem ,a fotek od góry czapy nie mam - ale - co to za filozofia - wykończenie wygląda tak - czerwona kreska to obróbka z blachy : http://images49.fotosik.pl/132/083616d7c61859dcm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 27.05.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 "a doprowadzenie powietrza do spalania z zewnątrz to drugie . " tzn, że w w salonie (gdzie będzie kominek) powinien byc jeszcze dodatkowy nawiew? np dziura w ścianie? :> Na przykład tak - ale to rozwiązanie ma wady - przy dużych mrozach nawiewane powietrze w ten sposób będzie wychładzać pomieszczenie . Lepszym rozwiązaniem jest doprowadzenie powietrza do paleniska z zewnątrz poprzez rurę "schowaną" w wylewce bezpośrednio do paleniska kominka - wówczas powietrze bedzie się dostawać bezpośrednio do paleniska i nie bedzie wychałdzać pomieszczenia . Teraz zwariowałem:/ Chce miec kominek bez płaszcza to oprocz wentylacji jeszcze cos musze doprowadzac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 27.05.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 tak, nawiew do kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts