pablitoo 27.05.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 (...) Teraz zwariowałem:/ Chce miec kominek bez płaszcza to oprocz wentylacji jeszcze cos musze doprowadzac? Powoli i po kolei : - kominek / nieważne czy z płaszczem , czy bez , czy otwarty / - musi czerpać powietrze do procesu spalania . - podczas palenia kominka powietrze to może być pobierane z wnętrza salonu - ale wówczas spowoduje to znaczny deficyt powietrza w budynku - ilość pobranego powietrza do spalania jest tak duża że w budynku może powstać podciśnienie i innymi kanałami wentylacyjnymi może to brakujące powietrze być zasysane do wnętyrz budynku . - aby temu zapobiec należy wykonać doprowadzenie powietrza do paleniska - poprzez : a - dziura w ścianie - wówczas powietrze jest zsysyane przez tą dziurę i dostaje się do pomieszczenia - salonu - ale wówczas będzie znacznie wychładzać salon b - rura w wylewce zakończona pod paleniskiem i poza budynkiem - wówczas powietrze zassane do spalania bedzie dostarczone bezpośrednio do paleniska i nie spowoduje zużywania powietrza z wnetrza salonu i nie spowoduje wychładzania pomieszczenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 27.05.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 (...) Teraz zwariowałem:/ Chce miec kominek bez płaszcza to oprocz wentylacji jeszcze cos musze doprowadzac? Powoli i po kolei : - kominek / nieważne czy z płaszczem , czy bez , czy otwarty / - musi czerpać powietrze do procesu spalania . - podczas palenia kominka powietrze to może być pobierane z wnętrza salonu - ale wówczas spowoduje to znaczny deficyt powietrza w budynku - ilość pobranego powietrza do spalania jest tak duża że w budynku może powstać podciśnienie i innymi kanałami wentylacyjnymi może to brakujące powietrze być zasysane do wnętyrz budynku . - aby temu zapobiec należy wykonać doprowadzenie powietrza do paleniska - poprzez : a - dziura w ścianie - wówczas powietrze jest zsysyane przez tą dziurę i dostaje się do pomieszczenia - salonu - ale wówczas będzie znacznie wychładzać salon b - rura w wylewce zakończona pod paleniskiem i poza budynkiem - wówczas powietrze zassane do spalania bedzie dostarczone bezpośrednio do paleniska i nie spowoduje zużywania powietrza z wnetrza salonu . Ok wariant B - gdzie kupic taka płaską rure? bo nie wsadze rury 110 bo bedzie za wysoka - i jak to robiliscie kuliscie dziure przy podłodze zeby rura wyszla na zewnatrz? a pozniej w ociepleniu zostawialiscie dziure? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.05.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Ok wariant B - gdzie kupic taka płaską rure? bo nie wsadze rury 110 bo bedzie za wysoka - i jak to robiliscie kuliscie dziure przy podłodze zeby rura wyszla na zewnatrz? a pozniej w ociepleniu zostawialiscie dziure? - np takie : LINK , LINK 2 - tak - wyjście takiej rury na zewnątrz zabezpieczone estetyczną końcówką z siateczką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 27.05.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 (...) Teraz zwariowałem:/ Chce miec kominek bez płaszcza to oprocz wentylacji jeszcze cos musze doprowadzac? Powoli i po kolei : - kominek / nieważne czy z płaszczem , czy bez , czy otwarty / - musi czerpać powietrze do procesu spalania . - podczas palenia kominka powietrze to może być pobierane z wnętrza salonu - ale wówczas spowoduje to znaczny deficyt powietrza w budynku - ilość pobranego powietrza do spalania jest tak duża że w budynku może powstać podciśnienie i innymi kanałami wentylacyjnymi może to brakujące powietrze być zasysane do wnętyrz budynku . - aby temu zapobiec należy wykonać doprowadzenie powietrza do paleniska - poprzez : a - dziura w ścianie - wówczas powietrze jest zsysyane przez tą dziurę i dostaje się do pomieszczenia - salonu - ale wówczas będzie znacznie wychładzać salon b - rura w wylewce zakończona pod paleniskiem i poza budynkiem - wówczas powietrze zassane do spalania bedzie dostarczone bezpośrednio do paleniska i nie spowoduje zużywania powietrza z wnetrza salonu . Ok wariant B - gdzie kupic taka płaską rure? bo nie wsadze rury 110 bo bedzie za wysoka - i jak to robiliscie kuliscie dziure przy podłodze zeby rura wyszla na zewnatrz? a pozniej w ociepleniu zostawialiscie dziure? też jestem ciekaw jak się robi taką dziurę w ścianie? i jak to później estetycznie wykończyc na elewacji? o widzę, że już zdążyłeś odpisac zanim wszedł mój post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.05.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 też jestem ciekaw jak się robi taką dziurę w ścianie? i jak to później estetycznie wykończyc na elewacji? o widzę, że już zdążyłeś odpisac zanim wszedł mój post Np takim końcówkami - zakończeniami - LINK 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amiazga 27.05.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Ok wariant B - gdzie kupic taka płaską rure? bo nie wsadze rury 110 bo bedzie za wysoka - i jak to robiliscie kuliscie dziure przy podłodze zeby rura wyszla na zewnatrz? a pozniej w ociepleniu zostawialiscie dziure? Rury kupowałem w Leroy Merlin - 110x55mm firmy Awenta. Jako, że miałem już wylewkę, więc wykułem w niej kanał, wyciąłem styropian 2x5cm, w miejsce dolnego styropianu wstawiłem rurę, na to 5cm styropianu i na górę pójdzie wylewka - będą ją robić parkieciarze, żeby potem parkiet się trzymał A na zewnątrz wierciłem dziurę w ścianie i wyciąłem prostokącik w styropianie - na razie wyłazi rura i myślę, jak to ładnie zakończyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waltz 27.05.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Tylko w ramach uzupełnienia - "dziurą w ścianie" można doprowadzać również powietrze do samego paleniska - tak zostało zrobione u mnie, bo zapomniałem powiedzieć ekipie, żeby przed wylaniem płyty wsadzili rurę. Jak się robi ? Wierci się otwory a potem wykuwa W dziurę wkłada się rurę podłączoną do paleniska, a na zewnątrz daje estetyczną kratkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waltz 27.05.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Mogę się jeszcze pochwalić, że u mnie wygląda to tak;http://www.walczowscy.pl/galeria/v/budowa_domu/wykonczenie/DSC08075.jpg.html Mała okrągła kratka po prawej stronie komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.05.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Mogę się jeszcze pochwalić, że u mnie wygląda to tak; http://www.walczowscy.pl/galeria/v/budowa_domu/wykonczenie/DSC08075.jpg.html Mała okrągła kratka po prawej stronie komina Bardzo ładnie - Ty miałeś o tyle łatwo że komin masz w ścianie zewnętrznej - więc doprowadzenie powietrza do kominka miałeś najkrótszą z możliwych dróg U mnie komin dymowy od kominka jest w samym środku salonu - więc doprowadzenie powietrza musiałem zrobić za pomocą kanałów prostokątnych wentylacyjnych schowanych w wylewce i wyprowadzonych przez scianę zewnetrzną budynku odległą o ca 6 m . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 27.05.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Mogę się jeszcze pochwalić, że u mnie wygląda to tak; http://www.walczowscy.pl/galeria/v/budowa_domu/wykonczenie/DSC08075.jpg.html Mała okrągła kratka po prawej stronie komina Bardzo ładnie - Ty miałeś o tyle łatwo że komin masz w ścianie zewnętrznej - więc doprowadzenie powietrza do kominka miałeś najkrótszą z możliwych dróg U mnie komin dymowy od kominka jest w samym środku salonu - więc doprowadzenie powietrza musiałem zrobić za pomocą kanałów prostokątnych wentylacyjnych schowanych w wylewce i wyprowadzonych przez scianę zewnetrzną budynku odległą o ca 6 m . Ja mam identycznie na srodku salonu - doprowadzenie powietrza mysle ze okolo 8 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.05.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 W każdym markecie budowlanym typu Castorama , Leroy Merlin można kupić takie kanały prostokatne wentylacyjne / różnych rozmiarów / wraz ze wszystkimi kształtkami i zakończeniami .Ja moje nabywałem bodajże w OBI . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amiazga 27.05.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Ja mam identycznie na srodku salonu - doprowadzenie powietrza mysle ze okolo 8 metrów To u mnie to wyszło tylko jakieś 3 m... Chociaż trochę mi utrudniło to, że musiałem ominąć (wybrałem górą) rury od odkurzacza centralnego i centralnego ogrzewania i wyszło tak, że na odcinku 30 cm zostaje tylko 2 cm do góry wylewki i zastanawiam się, czym to wypełnić - jak dam beton, to nie będzie żadnej izolacji pomiędzy parkietem, a rurą z powietrzem do kominka i w zimie będzie się zbierać wilgoć w tym miejscu. Myślę, żeby dać tu kawałek styropianu lub styroduru - 30cm x 12 cm - co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 27.05.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Mogę się jeszcze pochwalić, że u mnie wygląda to tak; http://www.walczowscy.pl/galeria/v/budowa_domu/wykonczenie/DSC08075.jpg.html Mała okrągła kratka po prawej stronie komina Bardzo ładnie - Ty miałeś o tyle łatwo że komin masz w ścianie zewnętrznej - więc doprowadzenie powietrza do kominka miałeś najkrótszą z możliwych dróg U mnie komin dymowy od kominka jest w samym środku salonu - więc doprowadzenie powietrza musiałem zrobić za pomocą kanałów prostokątnych wentylacyjnych schowanych w wylewce i wyprowadzonych przez scianę zewnetrzną budynku odległą o ca 6 m . Ja mam identycznie na srodku salonu - doprowadzenie powietrza mysle ze okolo 8 metrów a u mnie ekipa pomyslała o tym jak rozkładali kanalizację w piachu przede płytą na gruncie. połozyli najnormalniejszą w świaecie rurę PCV chyba 110 ale juz nie pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.05.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 a u mnie ekipa pomyslała o tym jak rozkładali kanalizację w piachu przede płytą na gruncie. połozyli najnormalniejszą w świaecie rurę PCV chyba 110 ale juz nie pamiętam - i to jest najlepsze rozwiazanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 27.05.2009 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 witajcie temat : oczyszczalnia ścieków przydomowa ktoś z was słyszał o firmie PRO EKO BUD z balickiej 100 -z tzw starej mleczarnii własciciel Jacek Danielczuk ? mozna im zaufać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max kraków 27.05.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Ma ktoś okna z firmy Renpol z Mnikowa? proszę o opinię, bo mam zamiar u nich zamawiać. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anilah 27.05.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Mam do sprzedania garaż blaszak o wymiarach 3m x 5m. Do odbioru w Zielonkach koło Krakowa. tel. 602-378-569 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 27.05.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 witajcie temat : oczyszczalnia ścieków przydomowa ktoś z was słyszał o firmie PRO EKO BUD z balickiej 100 -z tzw starej mleczarnii własciciel Jacek Danielczuk ? mozna im zaufać ? wykonywalem u nich projekty wody - na oczyszczalnie dali wieksza cene niz konkurencja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 28.05.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Polecicie kogos od wylewek? p.Marek z BetMix, 501 651 600 ma terminy dopiero na koniec lipca:( Po jakim czasie od wykonania wylewek kładliscie płytki , parkiet itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 28.05.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Polecicie kogos od wylewek? p.Marek z BetMix, 501 651 600 ma terminy dopiero na koniec lipca:( Po jakim czasie od wykonania wylewek kładliscie płytki , parkiet itp? U mnie własnie robią. Ale narazie ci ich nie polecę bo nie wiem czy są ok. Za jakies 3dni skończą więc wtedy dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts