Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja tam mam świerka (sosna droższa była o 50zł). Raczej zastanawiałem się nad impregnacją tudzież malowaniem. Lenistwo zwyciężyło i kazałem zaimpregnować. Czas pokaże czy słusznie zrobiłem.

zamówiłem w tartaku sosnę - ale mi zadzwonili i mi wciskaja Świerka, ze tez dobry , ze wszyscy teraz biorą ................. hmmmm ... poddać sie i ugiąć pod presją sprzedawcy

Ja tam mam świerka (sosna droższa była o 50zł). Raczej zastanawiałem się nad impregnacją tudzież malowaniem. Lenistwo zwyciężyło i kazałem zaimpregnować. Czas pokaże czy słusznie zrobiłem.

zamówiłem w tartaku sosnę - ale mi zadzwonili i mi wciskaja Świerka, ze tez dobry , ze wszyscy teraz biorą ................. hmmmm ... poddać sie i ugiąć pod presją sprzedawcy

Ja mam świerka. Ekipa mówiła, że jest OK. Kierbud też nie miał uwag.

Ponegocjuj z nimi - możesz się zgodzić na świerka, ale obniżą Ci trochę cene...

ile teraz chodzi sama robocizna elewacji (styropian + tynk silikonowy) - płacił ktoś ostatnio z was, albo robił wycene?

Wg mojego rozeznania to 35-40zł. Mój sąsiad właśnie skończył i płacił 38zł.

wiele zalezy na pewno jak "trudna" jest robota.

Jesli ktos ma 4 proste sciany bez zagięć to na pewno taniej i mysle ze kwota 30 zl jest realna

Jednak jak ktos ma jakies łuki do tego chce "portaliki" , obramowania nad oknami to cena idzie w gore ja na razie mam ludzi za 45 zl ale wg mnie to duzo

ile teraz chodzi sama robocizna elewacji (styropian + tynk silikonowy) - płacił ktoś ostatnio z was, albo robił wycene?

Jesli ktos ma 4 proste sciany bez zagięć to na pewno taniej i mysle ze kwota 30 zl jest realna

Jednak jak ktos ma jakies łuki do tego chce "portaliki" , obramowania nad oknami to cena idzie w gore ja na razie mam ludzi za 45 zl ale wg mnie to duzo

U mnie za wszystkie ozdoby elewacyjne jak bonia , przypory , łuki etc ... - wykonawca liczył oddzielnie za metr bieżący .

U mnie za wszystkie ozdoby elewacyjne jak bonia , przypory , łuki etc ... - wykonawca liczył oddzielnie za metr bieżący .

co to są te bonia?

ale ładnie Ci ocieplili i ile placiles?

Bonia - te te elementy ozdobne / ramki / dookoła okien , drzwi - zobacz na linka w mojej stopce ...

Ile płaciłem ? - robiłem kompleksowo - ocieplenie i tynkowanie plus wszystkie ozdoby elewacyjne / tynk silikonowy KABE / - podpisywałem umowę z wykonawcą ponad 2 lata temu - nie pamiętam juz kwoty - jak Ci zależy to mogę poszukać ...

Gdzie w Krakowie lub okolicach można taniej kupić kostkę Libet.

Dzisiaj ceny mnie powaliły, nie przewidywaliśmy takich funduszy na taras i podjazd. Bardzo podoba mi się Libet Piccola nero i solaro, ewentualnie Piccola granito.

przy wylocie na Wieliczke za oplem jest skład z kostką Libet. Wisi reklama, że 30% rabatu dają, ale nie byłam tam na miejscu. :wink:

W ubiegłym roku umówiona byłam po 28zł za m2, ale jak wykonawca zobaczył co chcę to podniósł cenę na 35zł/m2 (na gotowo z kolorem). W tym miałam wszystkie bonie, przypory, łuki i wszelakie duperele, które mam na elewacji. Myślę, że cena była bardzo ok. :lol:.

1 pytanie:

gdzie można tanio kupic cegłę klinkierową Roben-burgund pełną?

2 pytanie:

w salonie aktualnie mam wysokośc 2.75cm, chcę tam położyc ogrzewanie podłogowe, (pod salonem jest piwnica), jakie rozwiązanie jest najlepsze?

6cm styropianu + 5cm (wylewki na podłogówce), to już razem 11cm,

a na to przyjdzie ok. 2cm podłogi, czyli w sumie 13cm

zostanie 2.75-0.13 = 2.62 wysokości w salonie. (reszta ocieplenia na suficie w piwnicy)

proszę o radę co z tym fantem zrobic?

czy też ktoś mógłby zaproponowac inne rozwiązanie:)

pozdrawiam

2 pytanie:

w salonie aktualnie mam wysokośc 2.75cm, chcę tam położyc ogrzewanie podłogowe, (pod salonem jest piwnica), jakie rozwiązanie jest najlepsze?

6cm styropianu + 5cm (wylewki na podłogówce), to już razem 11cm,

a na to przyjdzie ok. 2cm podłogi, czyli w sumie 13cm

zostanie 2.75-0.13 = 2.62 wysokości w salonie. (reszta ocieplenia na suficie w piwnicy)

proszę o radę co z tym fantem zrobic?

czy też ktoś mógłby zaproponowac inne rozwiązanie:)

pozdrawiam

jesli chcesz mieć w salonie jak najwyżej to wiekszość styropianu połóż na suficie w piwnicy. To jest duzo lepsze rozwiązanie bo zapobiega stratom ciepła.

to co można nie dawac wogóle styropianu?

Nie można - nie dasz wogóle styropianu - i położysz podłogówkę -> będziesz grzać strop nad piwnicą ...

to jaka jest zalecana minimalna grubosc styropianu na stropie (w salonie) przy zalozeniu, ze w piwnicy przykleje np 10cm styropianu