Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to co można nie dawac wogóle styropianu?

Nie można - nie dasz wogóle styropianu - i położysz podłogówkę -> będziesz grzać strop nad piwnicą ...

to jaka jest zalecana minimalna grubosc styropianu na stropie (w salonie) przy zalozeniu, ze w piwnicy przykleje np 10cm styropianu

Jaka jest zalecana to nie wiem - ale ja mniej niż 5cm bym nie dawał ...

witam,

Poszukuje ekipy do wybudowania SSO w Skawinie. Ma ktoś namiary na sprawdzoną brygadę za rozsądne pieniądze ?

Ja mam GENIALNĄ solidną ekipę,wybudowali już dom szwagra, teraz robią mój :)

Bardzo polecam, Panowie uwijają się szybko i sprawnie, nie odwalają dziadostwa, właściciel czuwa nad wszystkim. Ekipa kulturalna, miła i naprawdę godna polecenia :)

FUH Faber tel. 509944888

Cześć

Proszę Was o przesłanie kilku namiarów na sprawdzonych, wiarygodnych budowlańców od stanu surowego razem z dachem. Będę budował w okolicach Myślenic, ale to nie ma znaczenia.

Spotkałem sie z 3 ludźmi i ich propozycje cenowe wydają się być dość wysokie. Nie będę pisał jakie i za co.

Chcę spotkać się jeszcze z innymi i porozmawiać za ile wybudują dom, co albo potwierdzi jednoznacznie konieczność wyłożenia większych pieniędzy, albo potwierdzi fakt, iż ktoś chce nadmiernie zarobić.

Chcę zacząć w przyszłym roku.

Bardzo dziękuję za pomoc i podzielenie się kontaktami. Możecie przesyłać na priv'a.

Pozdrawiam

I jeszcze jedno pytanie - czy macie namiary na człowieka, firmę, którzy mogą się podjąć projektu przesunięcia słupa energetycznego na działce?

czy wg was, dodanie/usunięcie okna dachowego to zmiana istotna czy też nieistotna? (gdy zmiany chce się dokonać już na etapie wykonywania dachu) ?[/b]

Najmniej istotna z mało istotnych.

mój kierownik budowy myśli inaczej...

czy jest na to jakiś przepis prawny czy coś, żeby mu to wyperswadować?

pozdrawiam

czy wg was, dodanie/usunięcie okna dachowego to zmiana istotna czy też nieistotna? (gdy zmiany chce się dokonać już na etapie wykonywania dachu) ?[/b]

Najmniej istotna z mało istotnych.

mój kierownik budowy myśli inaczej...

czy jest na to jakiś przepis prawny czy coś, żeby mu to wyperswadować?

pozdrawiam

To widzę, ze kierownik jest na bierząco :D . W prawie budowlanym jest to jasno powiedziane, może niech przeczyta.

ile teraz chodzi sama robocizna elewacji (styropian + tynk silikonowy) - płacił ktoś ostatnio z was, albo robił wycene?

Wg mojego rozeznania to 35-40zł. Mój sąsiad właśnie skończył i płacił 38zł.

Ja mam auktuwalnie 3 oferty:

1. 34 PLN;

2. 40 PLN;

3. 45 PLN;

Teraz będę oglądał roboty - tych za 40PLN widziałem i jest ok. Ale nie ukrywam, że liczę na tych za 34 :D

czy ktoś z forumowiczów posiada ogrzewanie podłogowe jako jedyne źródło ogrzewania w domu? i jak to się sprawdza?

Ja ma, ale jak to się sprawdza, będę mógł powiedzieć po I sezonie grzewczym, czyli mniej więcej o tek porze za rok :) no może wcześniej :)

Liczę, że będę baaardzo zadowolony ;)

"Wystarczy wtedy, żeby projektant zamieścił w projekcie budowlanym odpowiednie informacje na temat nanoszonych zmian (zarówno w postaci rysunku, jak i opisu). Nie są potrzebne żadne zgłoszenia ani wizyty w urzędach."

czyli zmiany takie musi naniesc architekt adaptujący projekt? czy też wystarczy wpis kierownika budowy w dzienniku?

"Wystarczy wtedy, żeby projektant zamieścił w projekcie budowlanym odpowiednie informacje na temat nanoszonych zmian (zarówno w postaci rysunku, jak i opisu). Nie są potrzebne żadne zgłoszenia ani wizyty w urzędach."

czyli zmiany takie musi naniesc architekt adaptujący projekt? czy też wystarczy wpis kierownika budowy w dzienniku?

jakby kierownik był nieupierdliwy to zrobiłby wpis do dziennika i po sprawie.

u mnie wyglądało to tak, że domek wybudowałam dokonując pasujących mi zmian na każdym etapie budowy (pozamieniane okna, drzwi, przeniesione kominy, zmiany przeznaczenia pomieszczeń, pozmieniany układ pomieszczeń, zmiana stropu i kupę jeszcze innych. Potem poprosiłam pania, która adaptowała mi projekt do pozwolenia, żeby podjechała pomierzyła i wykonała rysunki zamienne. Na tej podstawie kierownik wypełniał dziennik.

Za kwalifikacje zmian odpowiada projektant!!!

Generalnie z tego co się orientuję istotnymi zmianami są tylko te, które zmieniają kubaturę, wysokość i usytuowanie budynku. Reszta to nieistotne.