pablitoo 10.06.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Chcesz zamontować dwa kotły - na paliwo stałe i gazowy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 10.06.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 tak mam 2 kominy kolo siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 10.06.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 tak mam 2 kominy kolo siebie Tylko w związku z faktem posiadania dwóch kominów chcesz montować dwa kotły do ogrzewania domu i c.w.u ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 10.06.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Tu masz tego vailanta taniej - http://www.aragos.pl/produkt-21-Vaillant_atmoTEC_VU_plus_240-5_%20_VIH_R_120_-_Kociol_gazowy_%20_zasobnik_wody_(zestaw)-12336512548306-12330576220401.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 10.06.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 tak mam 2 kominy kolo siebie Tylko w związku z faktem posiadania dwóch kominów chcesz montować dwa kotły do ogrzewania domu i c.w.u ?? Nie , specjalnie dołożyłem komin spalinowy tak aby moc miec ekogroszek. Zalozenie jest takie ze jak bedzie ostra zima bedziemy grzac spalinowym a jesienne wieczory gazowym. Tak jak teraz w lecie bedzie dzialal tylko gazowy i z niego ciepła woda Co uwazasz ze zle zalozenie? tak to wygladało http://strony.aster.pl/kosocice/Plyta/medium/0007.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 10.06.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 No wiesz - kupowanie kotła gazowego za ca 5000 pln tylko po to żeby w lecie grzać ciepłą wodę - to chyba droga inwestycja ...Tak samo kupować kocioł na ekogroszek / w podobnej cenie / żeby tylko podczas ostrych zim grzać nim dom - to również zastanawiające ... A nie lepiej się zdecydować na jeden system do c.o i c.w.u ?? Pamietaj że połaczyć obydwu tych instalacji nie bedziesz mógł inaczej niż tylko przez wymiennik - a to są dodatkowe koszta instalacji - gdyż kocioł gazowy pracuje w systemie zamknietym , a kocioł na eko w otwartym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 10.06.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 No wiesz - kupowanie kotła gazowego za ca 5000 pln tylko po to żeby w lecie grzać ciepłą wodę - to chyba droga inwestycja ... Tak samo kupować kocioł na ekogroszek / w podobnej cenie / żeby tylko podczas ostrych zim grzać nim dom - to również zastanawiające ... A nie lepiej się zdecydować na jeden system do c.o i c.w.u ?? Pamietaj że połaczyć obydwu tych instalacji nie bedziesz mógł inaczej niż tylko przez wymiennik - a to są dodatkowe koszta instalacji - gdyż kocioł gazowy pracuje w systemie zamknietym , a kocioł na eko w otwartym ... W Wztce mam ze ma byc ogrzewanie gazowe nie ma nic mowy o piecu na np węgiel. Tylko dlatego robiłem komin gazowy. Hydraulik wykonujacy twierdzi ze robi sie jakies zawory ktorymi odłączam jeden piec a włączam drugi dlatego musza byc dwa zasobniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 10.06.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 W Wztce mam ze ma byc ogrzewanie gazowe nie ma nic mowy o piecu na np węgiel. Tylko dlatego robiłem komin gazowy. Hydraulik wykonujacy twierdzi ze robi sie jakies zawory ktorymi odłączam jeden piec a włączam drugi dlatego musza byc dwa zasobniki Nic z tego nie rozumiem - tzn z bełkotu Twojego hydraulika ... Ty chcesz mieć dwa kotły - dlatego dwa kominy - jeden gazowy drugi na eko - tak ?? I chcesz w razie potrzeby korzystać z nich zamiennie - tak ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 10.06.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 W Wztce mam ze ma byc ogrzewanie gazowe nie ma nic mowy o piecu na np węgiel. Tylko dlatego robiłem komin gazowy. Hydraulik wykonujacy twierdzi ze robi sie jakies zawory ktorymi odłączam jeden piec a włączam drugi dlatego musza byc dwa zasobniki Nic z tego nie rozumiem - tzn z bełkotu Twojego hydraulika ... Ty chcesz mieć dwa kotły - dlatego dwa kominy - jeden gazowy drugi na eko - tak ?? I chcesz w razie potrzeby korzystać z nich zamiennie - tak ?? tak - zamiennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 10.06.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 ja też mam dwa kominy, ale zdecyduję się tylko na ekogroszek, którym chcę grzac wodę nawet w lecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 10.06.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 A więc MUSI to być zrobione tak : 1- Kocioł gazowy jako główny napędzający c.o i c.w.u - instalacja zamknięta - ciśnieniowa / grzejnikowa i podłogowa / - zasobnik c.w.u przy kotle - do grzania ciepłej wody .Do tego dołączony kocioł na eko przez wymiennik płytowy - ponieważ w świetle obowiązującego prawa kocioł na paliwo stałe musi pracować w układzie otwartym !Wówczas ciepła wodę grzejesxz zawsze gazowcem a grzanie c.o. możesz gazowcem i wówczas nie rozpalasz w kotle na eko - lub wyłączasz gazowca i grzejesz w kotle na eko - wówczas kocioł na eko grzeje wodę do c.o i poprzez wymienik płytowy przekazuje ciepło do układu ciśnieniowego instalacji grzejnikowo/podłogowej . 2- Kocioł na eko jako główny - instalacja c.o otwarta połaczona z instalacją od gazowca poprzez wymienik płytowy - do kotła gazowego podłączony zasobnik c.w.u na grzanie ciepłej wody . Zawsze jak trzeba połaczyć instalację ciśnieniową / kotły gazowe / z instalacją otwartą / kotły na eko / TRZEBA ZASTOSOWAć WYMIENNIK PŁYTOWY - nie żadne zawory czy inne dodatkowe zasobniki . Skoro Twój hydraulik o tym nie wie - poważnie się zastanów nad jego zatrudnieniem do wykonywania Twojej instalacji c.o i c.w.u . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 10.06.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 To zajebiscie... on do mnie mowi o jakichs zaworach ze zakrecam jeden obieg włączam drugi a jak bedzie cos nie tak to sa jakies zawory bezpieczenstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 10.06.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 To zajebiscie... on do mnie mowi o jakichs zaworach ze zakrecam jeden obieg włączam drugi a jak bedzie cos nie tak to sa jakies zawory bezpieczenstwa Na to wygląda że chce zrobić układ zamkniety kotła na eko - i połaczyć to poprzez zawory z układem zamkniętym gazowca ... - i wówczas w zalezności od potrzeby zakręcasz zawory lub odkręcasz je włączając do układu jeden z kotłów ... - pogoń go czym prędzej - bo zmontuje Ci w domu bombę z opóźnionym zapłonem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 10.06.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 No nie wiem - cała ta dywagacja o montowaniu w domu dwóch kotłów jest dla mnie bez sensu - po co wpadać w koszta i instalować dwie drogie zabawki ?? - jeden taki kocioł plus osprzęt plus wymiennik ewentualnie bufor - to koszt rzędu 5 do 7 tysięcy ... Nie lepiej się zdecydować na jeden system ?? - i ewentualnie wspomóc go solarami do grzania c.w.u ?? - chociaż i to jest ekonomicznie małozasadne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 10.06.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 No nie wiem - cała ta dywagacja o montowaniu w domu dwóch kotłów jest dla mnie bez sensu - po co wpadać w koszta i instalować dwie drogie zabawki ?? - jeden taki kocioł plus osprzęt plus wymiennik ewentualnie bufor - to koszt rzędu 5 do 7 tysięcy ... Nie lepiej się zdecydować na jeden system ?? - i ewentualnie wspomóc go solarami do grzania c.w.u ?? - chociaż i to jest ekonomicznie małozasadne ... boje sie ogrzewania piecem gazowym i rachunków na poziomie 2000 zł dlatego chce na ostra zime miec ekogroszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 10.06.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 No nie wiem - cała ta dywagacja o montowaniu w domu dwóch kotłów jest dla mnie bez sensu - po co wpadać w koszta i instalować dwie drogie zabawki ?? - jeden taki kocioł plus osprzęt plus wymiennik ewentualnie bufor - to koszt rzędu 5 do 7 tysięcy ... Nie lepiej się zdecydować na jeden system ?? - i ewentualnie wspomóc go solarami do grzania c.w.u ?? - chociaż i to jest ekonomicznie małozasadne ... Duze koszty takiego wymiennika aby nie mieć tej bomby? Poleććie jakiegos hydraulika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 10.06.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 No nie wiem - cała ta dywagacja o montowaniu w domu dwóch kotłów jest dla mnie bez sensu - po co wpadać w koszta i instalować dwie drogie zabawki ?? - jeden taki kocioł plus osprzęt plus wymiennik ewentualnie bufor - to koszt rzędu 5 do 7 tysięcy ... Nie lepiej się zdecydować na jeden system ?? - i ewentualnie wspomóc go solarami do grzania c.w.u ?? - chociaż i to jest ekonomicznie małozasadne ... boje sie ogrzewania piecem gazowym i rachunków na poziomie 2000 zł dlatego chce na ostra zime miec ekogroszek A jakie szacujesz koszta ogrzewania ekogroszkiem ?? - analizowałeś ceny eko tej zimy ?? - żadne paliwo nie podrożało tak dużo jak eko - i z żadnym nie było tylu problemów z zakupem - zapisy , zamówienia , eko po prawie 800 -900 zł/tona ... Jak zapodasz dodatkowy kocioł na eko - koszta systemu c.o i c.w.u ci wzrosną o około 6 000 pln - nigdy Ci sie nie zwróci ta nadpłata przy korzystaniu z dwóch kotłów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 10.06.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 No nie wiem - cała ta dywagacja o montowaniu w domu dwóch kotłów jest dla mnie bez sensu - po co wpadać w koszta i instalować dwie drogie zabawki ?? - jeden taki kocioł plus osprzęt plus wymiennik ewentualnie bufor - to koszt rzędu 5 do 7 tysięcy ... Nie lepiej się zdecydować na jeden system ?? - i ewentualnie wspomóc go solarami do grzania c.w.u ?? - chociaż i to jest ekonomicznie małozasadne ... Duze koszty takiego wymiennika aby nie mieć tej bomby? http://www.ekoszok.pl/wymiennik_plytowy.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 10.06.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 No nie wiem - cała ta dywagacja o montowaniu w domu dwóch kotłów jest dla mnie bez sensu - po co wpadać w koszta i instalować dwie drogie zabawki ?? - jeden taki kocioł plus osprzęt plus wymiennik ewentualnie bufor - to koszt rzędu 5 do 7 tysięcy ... Nie lepiej się zdecydować na jeden system ?? - i ewentualnie wspomóc go solarami do grzania c.w.u ?? - chociaż i to jest ekonomicznie małozasadne ... boje sie ogrzewania piecem gazowym i rachunków na poziomie 2000 zł dlatego chce na ostra zime miec ekogroszek A jakie szacujesz koszta ogrzewania ekogroszkiem ?? - analizowałeś ceny eko tej zimy ?? - żadne paliwo nie podrożało tak dużo jak eko - i z żadnym nie było tylu problemów z zakupem - zapisy , zamówienia , eko po prawie 800 -900 zł/tona ... Jak zapodasz dodatkowy kocioł na eko - koszta systemu c.o i c.w.u ci wzrosną o około 6 000 pln - nigdy Ci sie nie zwróci ta nadpłata przy korzystaniu z dwóch kotłów ...[/img] Kolezanka ma podobnej wielkosci dom 4 tony jej poszły na cała zime Zalamales mnie ale dziekuje dzwonilem do architektury samego ekogroszku miec nie moge - generalnie zgodnie z prawem jako paliwo wegiel oficjalnie uzywac nie mozna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 10.06.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 No nie wiem - cała ta dywagacja o montowaniu w domu dwóch kotłów jest dla mnie bez sensu - po co wpadać w koszta i instalować dwie drogie zabawki ?? - jeden taki kocioł plus osprzęt plus wymiennik ewentualnie bufor - to koszt rzędu 5 do 7 tysięcy ... Nie lepiej się zdecydować na jeden system ?? - i ewentualnie wspomóc go solarami do grzania c.w.u ?? - chociaż i to jest ekonomicznie małozasadne ... Duze koszty takiego wymiennika aby nie mieć tej bomby? http://www.ekoszok.pl/wymiennik_plytowy.htm To nie jest to jakis duzy koszt patrzac na bezpieczeństwo Aktualnie 620 zł ekogroszek tona http://allegro.pl/item652904104_ekogroszek_wegiel_ekoret_retopal_kwk_wujek.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts