Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kolezanka ma podobnej wielkosci dom 4 tony jej poszły na cała zime

Zalamales mnie ale dziekuje dzwonilem do architektury samego ekogroszku miec nie moge - generalnie zgodnie z prawem jako paliwo wegiel oficjalnie uzywac nie mozna

Czyli 4 tony po ca 800 pln / ceny zeszłosezonowe / = 3200 zł czyli z założenia przekroczyła te 2000 zł których się boisz ... :lol:

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolezanka ma podobnej wielkosci dom 4 tony jej poszły na cała zime

Zalamales mnie ale dziekuje dzwonilem do architektury samego ekogroszku miec nie moge - generalnie zgodnie z prawem jako paliwo wegiel oficjalnie uzywac nie mozna

Czyli 4 tony po ca 800 pln / ceny zeszłosezonowe / = 3200 zł czyli z założenia przekroczyła te 2000 zł których się boisz ... :lol:

Slyszalem ze kubatura domu taka jak my mamy 2000 zl miesięcznie

Slyszalem ze kubatura domu taka jak my mamy 2000 zl miesięcznie

Coooooooo :o :o :o :o :o

- jaka kubatura ??

Powierzchnia

taka mamy

Powierzchnia domu

bez garażu 153,6 m2

Powierzchnia garażu 18,7 m2

Min. wymiary działki 22,27x19,72 m

* po adaptacji 19,45x19,10 m

Kubatura 777,0 m3

Powierzchnia zabudowy 132,8 m2

Powierzchnia użytkowa 137,5 m

Porownacie to ze soba jak placicie za gazior?

Juz teraz mysle nad rezygnacja z eko a zrobienie kominka z rozprowadzeniem powietrza

U mnie dom jak w stopce - 180m2 , 600m3 , ogrzewanie gazowe - kondensatem sterowanym regulatorem pogodowym - podłogówka + grzejniki - do tego c.w.u 120l plus korzystanie z kuchenki gazowej - zeszłoroczny sezon zimowy - koszta całkowite ca 2500 zł , tegorocznego - minionego sezonu 2008/2009 jeszcze nie przeszacowałem - ale będą tożsame - może 200 zł plus lub minus ...

Powierzchnia

taka mamy

Powierzchnia domu

bez garażu 153,6 m2

Powierzchnia garażu 18,7 m2

Min. wymiary działki 22,27x19,72 m

* po adaptacji 19,45x19,10 m

Kubatura 777,0 m3

Powierzchnia zabudowy 132,8 m2

Powierzchnia użytkowa 137,5 m

Porownacie to ze soba jak placicie za gazior?

Juz teraz mysle nad rezygnacja z eko a zrobienie kominka z rozprowadzeniem powietrza

http://www.archon.pl/images/products/m44d83ac1c975b/290.jpg

- 2000 zł miesięcznie na ogrzanie takiego domku ....

- ekhhhhhh :o

to czym w końcu opłaca się lepiej ogrzewac?

jak czytam, ze ktoś tam ekogroszkiem 2000/miesięcznie, a gazem 2500 za 180m2 domek za sezon?

2000 ekogroszkiem za sezon zimowy czyli 4 msc

a gazem 2500 za msc takie ceny slyszalem zreszta jest tu wątek ile ludzie placa za gaz zaraz go znajde - niektorzy pisza ze na poczatku zwlaszcza licznik wariował jak sie mury wygrzewały

jak czytam, ze ktoś tam ekogroszkiem 2000/miesięcznie, a gazem 2500 za 180m2 domek za sezon?

a gazem 2500 za msc takie ceny slyszalem zreszta jest tu wątek ile ludzie placa za gaz zaraz go znajde - niektorzy pisza ze na poczatku zwlaszcza licznik wariował jak sie mury wygrzewały

hmm

raczej spodziewałem się proporcji, mniej więcej: (za średni domek)

2000zł -ekogroszek, za sezon

3500zł - gaz , za sezon

ktoś zweryfikuje?

Ludzie drodzy - w czym macie problem ?? - przecież macie projekty swoich domów które budujecie - wewnątrz nich macie wyliczone zapotrzebowanie na ciepło budynków , będziecie musieli robić Świadectwa Energetyczne - musicie więc znać to zapotrzebowanie - dlaczego nie wyliczycie sobie znając to zapotrzebowanie energetyczne waszego budynku jaki system ogrzewania będzie dla Was najoptymalniejszy ??

Wybrać sobie rodzaj paliwa - określić jego kalorycznośc, wartość opałową i obliczyć ile energii potrzeba będzie do ogrzania waszych domów ...

I już wiecie jakie koszta ogrzewania danym surowcem bedą w waszym przypadku - a nie wybierać system ogrzewania na podstawi pierdół że tyle i tyle kosztuje grzanie domu tym czy tamtym , bo ten lub tamten tak powiedział ...

hmm

raczej spodziewałem się proporcji, mniej więcej: (za średni domek)

2000zł -ekogroszek, za sezon

3500zł - gaz , za sezon

ktoś zweryfikuje?

Tak - bzdury .

Ja też mam podpięte do kanalizy - jeszcze nigdy tam wody nie dolewałem i nigdy nie śmierdziało mi szmbem w garażu - jak wentylacja pionów kanalizacyjnych jest wykonana poprawnie to nawet jak wyschnie syfon to nie będzie śmierdzieć z kratki ...

Wygląda u mnie tak :

http://img509.imageshack.us/img509/4732/pict3202st2.jpg

hmm

moja żona stwierdziła, że to wygląda jak ubojnia :D bez obrazy