redpradnik 12.06.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Ja jak bylem wEnionie to powiedzili mi ze jak zalatwie papierologie to zrobia przyłacz w 9 msc jak oni maj azalatwiac to cos ponad 12 msc Zrobiłem podpisalem umowe w lutym i juz jakis gosc wygral przetarg ma robic teraz w tym msc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 12.06.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 zmiana tematu: nawiewniki... czy ktoś ma takie nawiewniki montowane w oknach? i jak to się sprawdza... czy też już lepiej zainwestować i zamontować wentylację mechaniczną? Przy wentylacji grawitacyjnej nawiewniki , czy też rozszczelniane okna to konieczność . tak właśnie się zastanawiam, czy można kupic gdzieś w Krakowie lub okolicy, okna już z nawiewnikami? może ktoś coś poleci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 12.06.2009 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 No to dałem ciała.. bo zamowilem okna juz i nie mam wywietrznikow itp Ratunkiem jest teraz wentylacja mechaniczna ?Duze koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość wojtkas 12.06.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Ja jak bylem wEnionie to powiedzili mi ze jak zalatwie papierologie to zrobia przyłacz w 9 msc jak oni maj azalatwiac to cos ponad 12 msc Zrobiłem podpisalem umowe w lutym i juz jakis gosc wygral przetarg ma robic teraz w tym msc To zależy chyba od tego na jaki okres się trafi. Ja podpisałem umowę o przyłącz w połowie grudnia 2008 i już w połowie kwietnia rozstrzygnęli przetarg na wykonanie. Obawiam się, że głównym problemem jest właśnie to, że trzeba czekać na wyłonienie wykonawcy. Teraz już idzie szybko. Wykonawca robi projekt, ale oczywiście wszystko musi przejść przez drogę urzędową, więc ZUDP stopuje wszystko na 1 msc. Jeśli więc równolegle w oczekiwaniu na wyłonienie wykonawcy dałoby się opracować projekt to o 1 msc jest się do przodu, bo później to już nie ma przebacz. Zgłoszenie do Starostwa i czekanie 1 msc na decyzję, wykonanie przyłącza i znowu geodezyjna inwentaryzacja powykonawcza ze zgłoszeniem do ZUDP. Niestety po drodze trzeba pamiętać, że zbliżają się wakacje, więc terminy mogą być wydłużone Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość wojtkas 12.06.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 No to dałem ciała.. bo zamowilem okna juz i nie mam wywietrznikow itp Ratunkiem jest teraz wentylacja mechaniczna ? Duze koszty? Niektórzy podcinają uszczelki, ale to oczywiście nie jest autoryzowane rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 12.06.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Dzwonilem wlasnie do goscia u ktorego zamowilem okna z oknoplastu i on twierdzi ze nawiewnikow nie trzeb amontowac jesli w tym domu bedzie normalnie wietrzone otwieran eokna itp Mechaniczna wentylacja widze koszt okolo 20 tys:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 12.06.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Dzwonilem wlasnie do goscia u ktorego zamowilem okna z oknoplastu i on twierdzi ze nawiewnikow nie trzeb amontowac jesli w tym domu bedzie normalnie wietrzone otwieran eokna itp Mechaniczna wentylacja widze koszt okolo 20 tys:/ sprawdziłem oknoplast i znalazłem artykuł, w którym sam Oknoplast zaleca montowanie nawiewników, które mają niby też w swojej ofercie http://www.budnet.pl/Remont_domu_-_funkcjonalne_okna_OKNOPLAST-Krakow,aktualnosci_budowlane,i=14541.html a gdzie indziej: "Nawiewniki pracują w zakresie od 30 do 70 proc. wilgotności względnej (czyli stosunku powietrza suchego do powietrza całkowicie nasyconego parą wodną). Jeżeli wilgotność w pomieszczeniu jest mniejsza lub równa 30 proc. – nawiewnik jest przymknięty i minimalny strumień powietrza doprowadzany jest do pomieszczenia. Wraz ze wzrostem wilgotności nawiewnik się otwiera i przy wartości 70 proc. lub więcej uzyskuje wydajność maksymalną. Optymalny stopień wilgotności powietrza w naszych domach powinien się wahać między 40 a 60 proc.– Okna z nawiewnikiem są droższe niż bez nawiewnika. Wartość urządzenia plasuje się w granicach od 50 do 400 zł, gdzie górną granicą cenową jest nawiewnik o podwyższonych parametrach izolacyjności akustycznej – mówi Wioleta Maniecka z firmy Oknoplast." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 12.06.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Dzwonilem wlasnie do goscia u ktorego zamowilem okna z oknoplastu i on twierdzi ze nawiewnikow nie trzeb amontowac jesli w tym domu bedzie normalnie wietrzone otwieran eokna itp Mechaniczna wentylacja widze koszt okolo 20 tys:/ sprawdziłem oknoplast i znalazłem artykuł, w którym sam Oknoplast zaleca montowanie nawiewników, które mają niby też w swojej ofercie http://www.budnet.pl/Remont_domu_-_funkcjonalne_okna_OKNOPLAST-Krakow,aktualnosci_budowlane,i=14541.html a gdzie indziej: "Nawiewniki pracują w zakresie od 30 do 70 proc. wilgotności względnej (czyli stosunku powietrza suchego do powietrza całkowicie nasyconego parą wodną). Jeżeli wilgotność w pomieszczeniu jest mniejsza lub równa 30 proc. – nawiewnik jest przymknięty i minimalny strumień powietrza doprowadzany jest do pomieszczenia. Wraz ze wzrostem wilgotności nawiewnik się otwiera i przy wartości 70 proc. lub więcej uzyskuje wydajność maksymalną. Optymalny stopień wilgotności powietrza w naszych domach powinien się wahać między 40 a 60 proc.– Okna z nawiewnikiem są droższe niż bez nawiewnika. Wartość urządzenia plasuje się w granicach od 50 do 400 zł, gdzie górną granicą cenową jest nawiewnik o podwyższonych parametrach izolacyjności akustycznej – mówi Wioleta Maniecka z firmy Oknoplast." Masakra:/ u mnie juz za pozno bo nie dlugo okn aodbieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 12.06.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 podobno można zamontowac te nawiewniki już później, nawet gdy okna są już osadzone, tylko się zastanawiam, czy aby na pewno jest wtedy sens kupowac super szczelne okna, skoro i tak później są w nich robione dziury na nawiewniki ale już lepiej chyba więcej grzac w domu, niż miec grzyba w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 12.06.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 podobno można zamontowac te nawiewniki już później, nawet gdy okna są już osadzone, tylko się zastanawiam, czy aby na pewno jest wtedy sens kupowac super szczelne okna, skoro i tak później są w nich robione dziury na nawiewniki ale już lepiej chyba więcej grzac w domu, niż miec grzyba w salonie Jedno mnie zastanawia - nowe bloki przeciez tam nie montują żadnych wywietrznikow w oknach czy reku :/ Kolega mowi mi zeby nawiercic dziure w scianach do kazdego pomieszczenia wypuscic wentylacje na zewnatrz budynku tylko ok wszystko fajnie ale jak beda mrozy to bede mial super dziure w domu:/ i cale ocieplanie budynku itp traci sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 12.06.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 znalezione na innym forum: "Jeżeli skusiłaś się na okna tanie jakiejś f-my krzak/stara technologia/,które nie mają mikrowentylacji i na dodatek nie dają się rozszczelniać,to na pewno jest to powód zaparowanych okien.Uważaj,bo w następnej kolejności będziesz miała wilgoć na ścianach i grzyba. Starsi rodzice mojego znajomego zostali naciągnięci przez operatywnego naciągacza/że niby tanio/na takie okna.On mieszkał w innym mieście.Zaczęli narzekać na bóle głowy,nawet wylądowali w szpitalu.Po wielu burzach mózgu okazało się,że mieszkanie jest szczelne jak puszka a im brakowało tlenu. Teraz mieszkam na Śląsku i widzę,że nikt tu nie zakłada okien z mikrowentylacą,a co drugi spółdzielca narzeka na wilgoć i pleśnie. " a tu fajny artykuł: http://pl.pl.allconstructions.com/portal/categories/41/1/0/1/article/268 tam też właśnie znalazłem to co napisałeś, że można też zamontowac taki wywietrznik robiąc dziurę w ścianie a nie oknie, tylko jak to wtedy wygląda na elewacji .... ehh.... oszalec można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 12.06.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 znalezione na innym forum: "Jeżeli skusiłaś się na okna tanie jakiejś f-my krzak/stara technologia/,które nie mają mikrowentylacji i na dodatek nie dają się rozszczelniać,to na pewno jest to powód zaparowanych okien.Uważaj,bo w następnej kolejności będziesz miała wilgoć na ścianach i grzyba. Starsi rodzice mojego znajomego zostali naciągnięci przez operatywnego naciągacza/że niby tanio/na takie okna.On mieszkał w innym mieście.Zaczęli narzekać na bóle głowy,nawet wylądowali w szpitalu.Po wielu burzach mózgu okazało się,że mieszkanie jest szczelne jak puszka a im brakowało tlenu. Teraz mieszkam na Śląsku i widzę,że nikt tu nie zakłada okien z mikrowentylacą,a co drugi spółdzielca narzeka na wilgoć i pleśnie. " a tu fajny artykuł: http://pl.pl.allconstructions.com/portal/categories/41/1/0/1/article/268 I jakie tu rozwiazanie :/ Okna na pewno nie sa tanie bo jedne z najdrozszych cholera:/ Na reku m nie nie stac :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 12.06.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 znalezione na innym forum: "Jeżeli skusiłaś się na okna tanie jakiejś f-my krzak/stara technologia/,które nie mają mikrowentylacji i na dodatek nie dają się rozszczelniać,to na pewno jest to powód zaparowanych okien.Uważaj,bo w następnej kolejności będziesz miała wilgoć na ścianach i grzyba. Starsi rodzice mojego znajomego zostali naciągnięci przez operatywnego naciągacza/że niby tanio/na takie okna.On mieszkał w innym mieście.Zaczęli narzekać na bóle głowy,nawet wylądowali w szpitalu.Po wielu burzach mózgu okazało się,że mieszkanie jest szczelne jak puszka a im brakowało tlenu. Teraz mieszkam na Śląsku i widzę,że nikt tu nie zakłada okien z mikrowentylacą,a co drugi spółdzielca narzeka na wilgoć i pleśnie. " a tu fajny artykuł: http://pl.pl.allconstructions.com/portal/categories/41/1/0/1/article/268 I jakie tu rozwiazanie :/ Okna na pewno nie sa tanie bo jedne z najdrozszych cholera:/ Na reku m nie nie stac :/ to może jest już w nich ta mikrowentylacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 12.06.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Nawiewników nie ma bo dzwonilem do przedstawiciela , z oknoplastu model platinium zamowilismy :/ a tu powstaje problem mega z ta wentylacja:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 12.06.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Nawiewników nie ma bo dzwonilem do przedstawiciela , z oknoplastu model platinium zamowilismy :/ a tu powstaje problem mega z ta wentylacja:/ a ja teraz żałuję, że okien dachowych z nawiewnikami nie kupiłem, tylko zwykłe ... eh :/ lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 12.06.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Ja jak bylem wEnionie to powiedzili mi ze jak zalatwie papierologie to zrobia przyłacz w 9 msc jak oni maj azalatwiac to cos ponad 12 msc Zrobiłem podpisalem umowe w lutym i juz jakis gosc wygral przetarg ma robic teraz w tym msc To zależy chyba od tego na jaki okres się trafi. Ja podpisałem umowę o przyłącz w połowie grudnia 2008 i już w połowie kwietnia rozstrzygnęli przetarg na wykonanie. Obawiam się, że głównym problemem jest właśnie to, że trzeba czekać na wyłonienie wykonawcy. Teraz już idzie szybko. Wykonawca robi projekt, ale oczywiście wszystko musi przejść przez drogę urzędową, więc ZUDP stopuje wszystko na 1 msc. Jeśli więc równolegle w oczekiwaniu na wyłonienie wykonawcy dałoby się opracować projekt to o 1 msc jest się do przodu, bo później to już nie ma przebacz. Zgłoszenie do Starostwa i czekanie 1 msc na decyzję, wykonanie przyłącza i znowu geodezyjna inwentaryzacja powykonawcza ze zgłoszeniem do ZUDP. Niestety po drodze trzeba pamiętać, że zbliżają się wakacje, więc terminy mogą być wydłużone Powodzenia a jak jest z wodociągami? też mają takie terminy? Bo u nich jeszcze nie byłam, czekam na projekt przyłączy dopiero.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 12.06.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Ja jak bylem wEnionie to powiedzili mi ze jak zalatwie papierologie to zrobia przyłacz w 9 msc jak oni maj azalatwiac to cos ponad 12 msc Zrobiłem podpisalem umowe w lutym i juz jakis gosc wygral przetarg ma robic teraz w tym msc To zależy chyba od tego na jaki okres się trafi. Ja podpisałem umowę o przyłącz w połowie grudnia 2008 i już w połowie kwietnia rozstrzygnęli przetarg na wykonanie. Obawiam się, że głównym problemem jest właśnie to, że trzeba czekać na wyłonienie wykonawcy. Teraz już idzie szybko. Wykonawca robi projekt, ale oczywiście wszystko musi przejść przez drogę urzędową, więc ZUDP stopuje wszystko na 1 msc. Jeśli więc równolegle w oczekiwaniu na wyłonienie wykonawcy dałoby się opracować projekt to o 1 msc jest się do przodu, bo później to już nie ma przebacz. Zgłoszenie do Starostwa i czekanie 1 msc na decyzję, wykonanie przyłącza i znowu geodezyjna inwentaryzacja powykonawcza ze zgłoszeniem do ZUDP. Niestety po drodze trzeba pamiętać, że zbliżają się wakacje, więc terminy mogą być wydłużone Powodzenia a jak jest z wodociągami? też mają takie terminy? Bo u nich jeszcze nie byłam, czekam na projekt przyłączy dopiero.. wodociąg to na własny koszt się robi, zlecasz firmie i Ci zrobi w kilka godzin:) tak jak u mnie, jakieś 60m przyłącza zrobili raz dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 12.06.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Z wodociągami mecze sie od pazdziernika. Okazalo sie ze do rozbudowy sieci potrzebna była decyzja Ulicp - nastepnie projekty rozbudowy sieci oraz przyłączy .Pozniej to zawiozlem do Zudp`u i zlozylem do akceptacji w wodociagach 3 tygodnie temu mam dzwonic w przyszlym tygodniu jak z robota stoja generalnie sa zawaleni:/Az sie boje kosztów rozbudowy i przyłącza:(( Odnosnie wywietrznikow mozna domowic do okna NAWIEWNIK AERECO Gdy wilgotność w mieszkaniu wzrasta (na skutek oddychania, prania, gotowania) automatyczny nawiewnik aereco samoczynnie zwiększa przepływ powietrza, osuszając pomieszczenie. Gwarantuje to komfort, ogranicza wydatki na ogrzewanie, a także chroni ściany budynku przed zawilgoceniem. Raz zamontowany w oknie nawiewnik aereco nie wymaga obsługi, jest bardzo estetyczny i łatwy w utrzymaniu czystości. Nawiewniki higrosterowane aereco są produkowane we Francji. Zakup nawiewnika rozwiąże problemy z wentylacją i na wiele lat zapewni satysfakcję z użytkowania okien. Koszt 250 zł za jedno okno:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bąbeluś 12.06.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Nawiewników nie ma bo dzwonilem do przedstawiciela , z oknoplastu model platinium zamowilismy :/ a tu powstaje problem mega z ta wentylacja:/ Jaki to mega problem z nawiewnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 12.06.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 "wodociąg to na własny koszt się robi, zlecasz firmie i Ci zrobi w kilka godzin:) tak jak u mnie, jakieś 60m przyłącza zrobili raz dwa" mnie powiedizeli ze robie na wlasny koszt dopiero pozniej przychodzi gosc ktory wycenia jaki koszt byl rozbudowy sieci za przyłącza pieniedzy nie zwracaja Teraz jak zaakceptuja to to zgłaszam na Pnb wiec moze sierpien wrzesien zrobie ta wode:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts