Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nawiewników nie ma bo dzwonilem do przedstawiciela , z oknoplastu model platinium zamowilismy :/ a tu powstaje problem mega z ta wentylacja:/

Jaki to mega problem z nawiewnikiem?

problemuy nie ma kolejne 250 zl do kazdego okna 18 okien x 250 ...

założe chyba tylko do okna w kuchni tam jest otwarta przestrzen z jadalnia i salonem a tam jest najwieskza wilgoc

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z wodociągami mecze sie od pazdziernika. Okazalo sie ze do rozbudowy sieci potrzebna była decyzja Ulicp - nastepnie projekty rozbudowy sieci oraz przyłączy .

Pozniej to zawiozlem do Zudp`u i zlozylem do akceptacji w wodociagach 3 tygodnie temu mam dzwonic w przyszlym tygodniu jak z robota stoja generalnie sa zawaleni:/

Az sie boje kosztów rozbudowy i przyłącza:((

Odnosnie wywietrznikow mozna domowic do okna

NAWIEWNIK AERECO

Gdy wilgotność w mieszkaniu wzrasta (na skutek oddychania, prania, gotowania) automatyczny nawiewnik aereco samoczynnie zwiększa przepływ powietrza, osuszając pomieszczenie. Gwarantuje to komfort, ogranicza wydatki na ogrzewanie, a także chroni ściany budynku przed zawilgoceniem. Raz zamontowany w oknie nawiewnik aereco nie wymaga obsługi, jest bardzo estetyczny i łatwy w utrzymaniu czystości. Nawiewniki higrosterowane aereco są produkowane we Francji. Zakup nawiewnika rozwiąże problemy z wentylacją i na wiele lat zapewni satysfakcję z użytkowania okien.

Koszt 250 zł za jedno okno:/

na allegro są tańsze aereco, ale do tego dochodzi koszt umieszczenia tego w oknie, są też inne firmy jak Ventair.

są też zwykłe nawiewniki, które reguluje się ręcznie, są tańsze i na takie chyba się zdecyduję o ile się zdecyduję :)

Nawiewników nie ma bo dzwonilem do przedstawiciela , z oknoplastu model platinium zamowilismy :/ a tu powstaje problem mega z ta wentylacja:/

Jaki to mega problem z nawiewnikiem?

problemuy nie ma kolejne 250 zl do kazdego okna 18 okien x 250 ...

założe chyba tylko do okna w kuchni tam jest otwarta przestrzen z jadalnia i salonem a tam jest najwieskza wilgoc

w tym artykule, który podesłałem jest pokazane, gdzie powinny byc nawiewniki, a wszędzie tam, gdzie nie ma wylotów wentylacyjnych.

gdzieś też znalazłem, że powietrze z nawiewników powinno tak jakby "omiatac" wszystkie pokoje i stamtąd wędrowac sobie do kanałów wentylacji grawitacyjnej, które zazwyczaj są w łazience, kuchni i WC.

na rysunku w tym artykule, zawuaż, że też nie ma nawiewników ani w kuchni ani w łazience:

http://pl.pl.allconstructions.com/f/image/filename/0/0/6194/sandarus_langai_ir_vedinimo_problemos_1_.gif

Cos takiego jest super... czujnik temperatury grzałkaitp ale ciekawe jakie koszty

http://www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=6&xid=0&pid=565#poz

200 zł

http://allegro.pl/item652749546_nawietrzak_z_grzalka_elektryczna_ng80_darco.html

hmm fajne rozwiązanie, niby ma 220W,

w zimie musiałoby byc włączone przez cały czas, 220W*24h = 5.3 kWh

nie wiem po ile prąd, powiedzmy, że 40groszy za 1kWh to wyjdzie na dzień 2.12zł

na miesiąc ~65zł dodatkowo za prąd (za jeden(!) nawietrzak)

ale chociaż jest ciepłe powietrze, zależy co się bardziej opłaci czy gaz/węgiel czy prąd :)

takie coś byłoby fajne np do garażu, albo kotłowni...

a to ogrzewane jest extra np do salonu, tylko, że te 220W to trochę sporo no nie.to tak jakby te dwie stare żarówki "kwoki"-setki, paliły się dzień i noc. a gdybyś chciał więcej nawietrzaków to już wogóle.

na co się zdecydowałeś?

a to ogrzewane jest extra np do salonu, tylko, że te 220W to trochę sporo no nie.to tak jakby te dwie stare żarówki "kwoki"-setki, paliły się dzień i noc. a gdybyś chciał więcej nawietrzaków to już wogóle.

na co się zdecydowałeś?

Jestem normalnie głupi :/

Tanszym systemem na pewno wg mnie jest kupić osobno kratke od zewnątrz i kratke z zaluzja wewnatrz a to spiąć normalną PCV - w poniedziałek bedzie u mnie gosc od tynków moze cos doradzi:/

do garazu nic nie bede zakładał bo tam non stop bedzie otwierane

W łazience na pietrze mam okno dachowe to po prostu raz na czas bedzie trzeba je otwierac

zamontuje takie jedno chyba na parterze tam mam open space salon kuchnia i jadalnia to powinno wystarczyc

Tanim kosztem mozna zrobic cos takiego

od wewnątrz

http://allegro.pl/item646968596_kratka_z_zaluzja_kmz_135_mm_biala_f_ra_vat.html

od zewnątrz

http://allegro.pl/item649479941_kratka_wentyl_wylot_z_okapem_fi_100_bialy_braz.html

oczywiscie dobre rozmiary i spiąć to rurą pcv tyle tylko ze to bedzie taki mostek i strata ciepła że szok:/

na co się zdecydowałeś?

Jestem normalnie głupi :/

Tanszym systemem na pewno wg mnie jest kupić osobno kratke od zewnątrz i kratke z zaluzja wewnatrz a to spiąć normalną PCV - w poniedziałek bedzie u mnie gosc od tynków moze cos doradzi:/

do garazu nic nie bede zakładał bo tam non stop bedzie otwierane

W łazience na pietrze mam okno dachowe to po prostu raz na czas bedzie trzeba je otwierac

zamontuje takie jedno chyba na parterze tam mam open space salon kuchnia i jadalnia to powinno wystarczyc

Tanim kosztem mozna zrobic cos takiego

od wewnątrz

http://allegro.pl/item646968596_kratka_z_zaluzja_kmz_135_mm_biala_f_ra_vat.html

od zewnątrz

http://allegro.pl/item649479941_kratka_wentyl_wylot_z_okapem_fi_100_bialy_braz.html

oczywiscie dobre rozmiary i spiąć to rurą pcv tyle tylko ze to bedzie taki mostek i strata ciepła że szok:/

strata ciepła będzie na pewno, ale za to będzie zaś świeżutkie powietrze:)

to może jednak ten rekuperator:) ja już sam nie wiem co lepsze, reku fajny, ale drożyzna i co tu zrobic :)

"Technologie budowlane stosowane jeszcze 10-15 lat temu zapewniały doskonały dopływ świeżego powietrza do budynków: do zapewnienia dopływu odpowiedniej ilości świeżego powietrza z zewnątrz właściwie wystarczyły naturalne nieszczelności okien i drzwi oraz odpowiednie kanały wentylacji grawitacyjnej. Całość wspomagały nieszczelności murów. W momencie jednak wymiany starych okien i drzwi na nowe - wręcz idealnie szczelne - lub montując takowe w nowo budowanym domu oraz w momencie zaizolowania całego domu styropianem, prawie na pewno spotkamy się z problemem wilgoci, pleśni i zaduchu. No tak, przecież można zastosować nawiewniki podokienne lub tzw. mikrowentylację, ale trzeba tu zadać sobie pytanie, czy po to uszczelniamy i izolujemy dom, żeby go teraz rozszczelniać? Chcemy zaoszczędzić na kosztach ogrzewania, więc odcinamy dopływ świeżego - zazwyczaj bardzo zimnego - powietrza z zewnątrz. Po niedługim czasie, aby pozbyć się związanych z tym problemów montujemy w oknach nawiewniki. No tak, najpierw wydajemy sporo pieniędzy na uszczelnienie okien, potem wydajemy następną sporą kwotę na ich rozszczelnienie i... z mocno odchudzonym portfelem wracamy do punktu wyjścia.

I tutaj pojawia się konieczność uzupełnienia naszych nowoczesnych technologii okienno-drzwiowych o jeszcze jedno nowoczesne rozwiązanie, które zapewni dopływ i cyrkulację świeżego powietrza w budynku. Zastosowanie szczelnych okien i drzwi wymaga prawie zawsze zastąpienia wentylacji grawitacyjnej wentylacją wspomaganą mechanicznie.

Możemy zastosować rozwiązanie najprostsze - system wentylatorów wyciągowych oraz odpowiednich nawiewników. Niestety wiąże się to z zasysaniem dużych ilości powietrza zewnętrznego, które bez żadnego ogrzania wtłaczane jest do poszczególnych pomieszczeń. Jest to rozwiązanie skuteczne w pomieszczeniach, w których dużą część energii dostarczają np. zwierzęta (kury czy świnie) i które nie wymagają w związku z tym dodatkowego dogrzewania. W przypadku domu czy biura rozwiązanie tego typu zwiększa zużycie energii koniecznej do ogrzania budynku o około 30 - 40%.

Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie systemu wentylacji nawiewno-wywiewnej z odzyskiem ciepła. Najważniejszym elementem tego typu systemów wentylacyjnych są urządzenia umożliwiające odzysk ciepła. Urządzenia te to właśnie rekuperatory lub - bardziej swojsko - wymienniki ciepła. Zamontowane w obsługującej wszystkie pomieszczenia domu centrali wentylacyjnej gwarantują obniżenie strat ciepła wentylacyjnego o 40 do 60%."

ze strony rekuperator.pl

Ja o reku nawet nie mysle 20 tys - nie mam tego przewidzianego w wydatkach a kredyt ma okreslona wartosc

Po drugie nie mam na to czasu na 5 lipca mam umowionych tynkarzy

ja też raczej nie mam tyle kasiory na zbyciu... niestety

więc albo zrobię nawiewniki albo będę wietrzyc mechanicznie, otwierając okna:)

Generalnie aby wentylacja grawitacyjna działała choćby w minimalnym stopniu do budynku musi być doprowadzone powietrze z zewnątrz - musi być - i po to właśnie nawiewniki w oknach dachowych , nawiewniki lub okna z mikrowentylacją lub systemem rozszczelnienia w pomieszczeniach czystych - do tego wywiewy kominowe / kratki wentylacyjne / w pomieszczeniach brudnych - czyli garaż , łazienka , kotłownia , kuchnia . Cyrkulacja w takim budynku musi funkcjonować tak : w pomieszczeniach czystych przez nawiewy powietrze jast zasysane do budynku - nastepnie opływając wszystkie pomieszczenia jest usuwane w pomieszczeniach brudnych przez kratki wentylacyjne .

Aby cyrkulacja powietrza funkcjonowała prawidłowo - czyli aby powietrze zasysane przez nawiewniki czy też rozszczelnienia okien było usuwane przez kratki wentylacyjne pole powierzchni nawiewników i rozszczelnień musi być conajmniej równe polu powierzchni wywiewników - czyli kratek wentylacyjnych .

Jeżeli ilość powietrza usuwanego z budynku będzie większa niż dostarczanego / zbyt dużo wywiewników w stosunku do nawiewników / w budynku będzie panowało podciśnienie i zawsze jedną lub kilkoma kratkami wentylacyjnymi bedzie powietrze z zewnatrz zasysane do wnętrza budynku - i wówczs zimą zaczną się posty na liście pod tytułem :''pizga mi zimnem w łazience - co robić" .

Wentlacja grawitacyjna jest bardzo nieobliczalna i aby działała w miarę skutecznie - powyższe założenia muszą byc spełnione ...

Najlepszym wyznacznikiem funkcjonowania wentylacji grawitacyjnej jest wilgotność wewnętrz budynku - jeśli wilgotność jest wysoka nastepuje zbyt mała ilość wymian powietrza - wentylacja nie działa prawidłowo - zbyt mało powietrza jest dostarczane do budynku i przez to zbyt mało jest go usuwane a z nim i wilgoci ...

Jeżeli wilgotność wewnętrz jest zbyt niska - znaczy to że występuje zbyt duża ilość wymian powietrza w budynku - i zbyt dużo wilgoci z wnętrza jest usuwane ...

:D

Ja o reku nawet nie mysle 20 tys - nie mam tego przewidzianego w wydatkach a kredyt ma okreslona wartosc

Po drugie nie mam na to czasu na 5 lipca mam umowionych tynkarzy

ja też raczej nie mam tyle kasiory na zbyciu... niestety

więc albo zrobię nawiewniki albo będę wietrzyc mechanicznie, otwierając okna:)

:lol: - podczas ostrej zimy zapłaczesz sie oglądając rachunki za opał ...

Otwierając okna wyziębisz znacznie pomieszczenia - a te trzeba będzie dogrzać ...

A tak na marginesie - czy teraz wogóle są produkowane okna dachowe bez nawietrzników ??

Ja moje okna / Velux / kupowałem 3 lata temu - standardowo były one wówczas wyposażane w regulowane nawiewniki ...

http://www.velux.pl/VELUXCommon/Resources/cache/a3fa5956-1cc1-48ae-976e-6aa90c60d113_nawiewnikzamontowany.jpg

http://www.velux.pl/VELUXCommon/Resources/cache/1915abb0-e45b-440c-ae00-2cb68a84fb82_roofwindows_ventilation_flap_ggl.jpg