pablitoo 12.06.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Pamiętacie naszą dyskusją na temat kominków i doprowadzenia powietrza do spalania z zewnątrz budynku ?? - kominek bez takiego doprowadzenia - czyli zasysający powietrze do spalania z wnętrza budynku - to największy pożeracz powietrza w zimie - czyli urządzenie całkowicie destabilizujące i zaburzające działanie wentylacji grawitacyjnej / i mechanicznej również / ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 12.06.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 A tak na marginesie - czy teraz wogóle są produkowane okna dachowe bez nawietrzników ?? Ja moje okna / Velux / kupowałem 3 lata temu - standardowo były one wówczas wyposażane w regulowane nawiewniki ... http://www.velux.pl/VELUXCommon/Resources/cache/a3fa5956-1cc1-48ae-976e-6aa90c60d113_nawiewnikzamontowany.jpg http://www.velux.pl/VELUXCommon/Resources/cache/1915abb0-e45b-440c-ae00-2cb68a84fb82_roofwindows_ventilation_flap_ggl.jpg oczywiście, że tak,np zwykłe Fakro FTV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 12.06.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 oczywiście, że tak,np zwykłe Fakro FTV No to bardzo nieroztropnym jest ich nabywanie ... Nawet w najprostszych i najtańszych oknach Veluxa moduł nawiewnika jest instalowany ... http://www.velux.pl/VELUXCommon/Resources/cache/dc924f21-d2bd-4bb3-99e4-eace243a0205_modwent_gzl.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 12.06.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Pamiętacie naszą dyskusją na temat kominków i doprowadzenia powietrza do spalania z zewnątrz budynku ?? - kominek bez takiego doprowadzenia - czyli zasysający powietrze do spalania z wnętrza budynku - to największy pożeracz powietrza w zimie - czyli urządzenie całkowicie destabilizujące i zaburzające działanie wentylacji grawitacyjnej / i mechanicznej również / ... tak ja pamiętam, i wyszło na to, że powinien miec dodatkowy kanał doprowadzający powietrze wpuszczony w posadzce, tak aby nie wychładzał pomieszczenia..., ale przecież nawiewniki nie muszą byc w oknach, rownie dobrze można zrobic je w ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 12.06.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 pablitoo, u mnie jest taka sytuacja, że oprócz okien dachowych mam w pokojach również zwykłe okna, albo okna balkonowe, zawsze tam mogę dac sobie te pyszne nawiewniki i będzie wszystko w porządku, jak myślisz a to miało byc Fakro FTS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 12.06.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 ale przecież nawiewniki nie muszą byc w oknach, rownie dobrze można zrobic je w ścianie Oczywiście że mogą - tylko takie umiejscowienie nawiewu zaburza prawidłową cyrkulację i wychładza dodatkowo pomieszczenie - dlaczego ? - ano dlatego : - nawiewnik umieszczony w oknie , lub mikrowentylacja czy rozszczalnienie tegoż doprowadza świeże / i zimne w zimie / powietrze do budynku - ale zawsze pod oknem jest grzejnik - ciepłe powietrze ogrzane przez grzejnik konwekcyjnie unosi sie do góry i tu napotyka zimne wpuszczone do pomieszczenia przez nawiewnik czy rozszczelnienie - ogrzewa je i nie dopuszcza do gwałtownego wychłodzenia pomieszczenia .Wymieszane razem o niższej temperaturze owiewa pomieszczenia i wydostaje się przez kratki wentylacyjne . Gdy nawiewnik jest dziurą w ścianie zimne powietrze dostaje się do wnętrza - niczym nie ogrzane powoduje lokalne wychłodzenia i brak jednolitego komfortu cieplnego w pomieszczeniu - koło nawiewnika bedzie zawsze zimniej , więcej wilgoci etc ... Dlatego bardzo ważne jest instalowanie pod oknami dachowymi grzejników - gdyż one zachowują prawidłowy ruch powietrza ciepłego owiewającego szybę - przy dużych mrozach nie następuje wówczas roszenie i skraplanie wilgoci na szybie ...[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 12.06.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 pablitoo, u mnie jest taka sytuacja, że oprócz okien dachowych mam w pokojach również zwykłe okna, albo okna balkonowe, zawsze tam mogę dac sobie te pyszne nawiewniki i będzie wszystko w porządku, jak myślisz Będzie dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 12.06.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 ale przecież nawiewniki nie muszą byc w oknach, rownie dobrze można zrobic je w ścianie Oczywiście że mogą - tylko takie umiejscowienie nawiewu zaburza prawidłową cyrkulację i wychładza dodatkowo pomieszczenie - dlaczego ? - ano dlatego : - nawiewnik umieszczony w oknie , lub mikrowentylacja czy rozszczalnienie tegoż doprowadza świeże / i zimne w zimie / powietrze do budynku - ale zawsze pod oknem jest grzejnik - ciepłe powietrze ogrzane przez grzejnik konwekcyjnie unosi sie do góry i tu napotyka zimne wpuszczone do pomieszczenia przez nawiewnik czy rozszczelnienie - ogrzewa je i nie dopuszcza do gwałtownego wychłodzenia pomieszczenia .Wymieszane razem o niższej temperaturze owiewa pomieszczenia i wydostaje się przez kratki wentylacyjne . Gdy nawiewnik jest dziurą w ścianie zimne powietrze dostaje się do wnętrza - niczym nie ogrzane powoduje lokalne wychłodzenia i brak jednolitego komfortu cieplnego w pomieszczeniu - koło nawiewnika bedzie zawsze zimniej , więcej wilgoci etc ... Dlatego bardzo ważne jest instalowanie pod oknami dachowymi grzejników - gdyż one zachowują prawidłowy ruch powietrza ciepłego owiewającego szybę - przy dużych mrozach nie następuje wówczas roszenie i skraplanie wilgoci na szybie ...[/i] a nawiewnik może też byc umieszczony między grzejnikiem a oknem dachowym, wtedy ogrzeje się najszybiciej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 12.06.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 a nawiewnik może też byc umieszczony między grzejnikiem a oknem dachowym, wtedy ogrzeje się najszybiciej? Nie - złe rozwiązanie - zimne powietrze będzie owiewać okno i powodować dodatkowe roszenie wilgoci i skraplanie pary wodnej - okno musi być owiewane ciepłym powietrzem - dopiero w szczycie okna nawiewnik i tam mieszanie powietrza ciepłego z zimnym . Nie spotkałem się z oknami dachowymi które by miały nawiewnik na dole okna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 12.06.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 wiecie może jaka powinna byc wymiana powietrza w pomieszczeniu?np, że na powierzchnię salonu 32m2 trzeba 40m3/h czy też mniej/więcej? chcę przez to dobrac odpowiednią ilośc nawiewników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 12.06.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Nie panikujcie z tym nawiewem. Trzeba sprawdzić czy okucia okien mają funkcję mikrowentylacji (klamka na godzinie 2). Ja bez powietrza nie mogę wysiedzieć w domu i mam je w taki sposób rozszczelnione. W zimie nawet wystarczy jedno okno, bo całkiem dobrze dmucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 12.06.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Czy ktos z Was ma okna oknoplastu? w standardzie daja mikrowentylacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 12.06.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 "wodociąg to na własny koszt się robi, zlecasz firmie i Ci zrobi w kilka godzin:) tak jak u mnie, jakieś 60m przyłącza zrobili raz dwa" mnie powiedizeli ze robie na wlasny koszt dopiero pozniej przychodzi gosc ktory wycenia jaki koszt byl rozbudowy sieci za przyłącza pieniedzy nie zwracaja Teraz jak zaakceptuja to to zgłaszam na Pnb wiec moze sierpien wrzesien zrobie ta wode:/ czyli załatwiasz to przed pozwoleniem na budowę? Ja musiałam mieć ostateczność na warunkach zabudowy, żeby w ogóle mogli ruszyć z projektem wykonania przyłączy.. A dopiero potem uzgodnienia z ZIKIT i wodociągami.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HeyBobik 12.06.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Czy ktos z Was ma okna oknoplastu? w standardzie daja mikrowentylacje? Robiłem ostatnio wycenę okien w oknoplaście. Dają mikrowentylację. Ofertę przesłali mi na okuciach MACO-MULTIMATIC. Winkhaus i Roto też mają mikrowentylację. Sprawdź okucia i już będziesz wiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HeyBobik 12.06.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Chciałem zapytać z innej beczki. Czy ktoś z Was cią beton ?Muszę wyciąć dziurę 90x 180cm w ścianie grubości 25cm. Firma Fachman wyceniła mi to na 2500zł w tym pocięcie na 8 mniejszych kawałków. Wydaje mi się to sporo. Czy ktoś z Was wie jak to najlepiej załatwić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 12.06.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Chciałem zapytać z innej beczki. Czy ktoś z Was cią beton ? Muszę wyciąć dziurę 90x 180cm w ścianie grubości 25cm. Firma Fachman wyceniła mi to na 2500zł w tym pocięcie na 8 mniejszych kawałków. Wydaje mi się to sporo. Czy ktoś z Was wie jak to najlepiej załatwić ? wg mnie to bardzo dużo, kup szlifierkę i sam tnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 12.06.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Ile?????? 2000 zł??chłopie to wolal bym do Ramirentu podjechac wypozyczyc maszyne do kucia za max 100 zł i w jeden dzień to rozwalisz! chyba ze trzeba wstawiac jakies stalowe nadproza itp to wtedy rozumiem cene... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 13.06.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Nie panikujcie z tym nawiewem. Trzeba sprawdzić czy okucia okien mają funkcję mikrowentylacji (klamka na godzinie 2). Ja bez powietrza nie mogę wysiedzieć w domu i mam je w taki sposób rozszczelnione. W zimie nawet wystarczy jedno okno, bo całkiem dobrze dmucha. w zimie dmucha tak, że jak jest łóżko pod oknem to można się przeziębić. Tylko problem się robi kiedy mąż albo teściowa chodzą i zamykają "bo okna nie domknięte" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 13.06.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Nie panikujcie z tym nawiewem. Trzeba sprawdzić czy okucia okien mają funkcję mikrowentylacji (klamka na godzinie 2). Ja bez powietrza nie mogę wysiedzieć w domu i mam je w taki sposób rozszczelnione. W zimie nawet wystarczy jedno okno, bo całkiem dobrze dmucha. w zimie dmucha tak, że jak jest łóżko pod oknem to można się przeziębić. Tylko problem się robi kiedy mąż albo teściowa chodzą i zamykają "bo okna nie domknięte" O dokładnie. Taka mała domowa karuzela. Ja rozszczelniam, a za mną już idzie cień i domyka Ale można jeszcze na pół gwizdka, czyli klamka na godzinie 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polski00012 13.06.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Troche z innej beczki Gdzie kupowaliście drzwi wewnetrzne Dobre i w dobrej cenie Potrzebuje 7 szt w tym 2 do łazienek Co polecacie ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts