Joanna i Grzegorz 13.06.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Witam, Poszukuję wylewkarza na początek sierpnia. Pan Marek, polecany na Forum, ma niestety dalekie terminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 13.06.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Nie panikujcie z tym nawiewem. Trzeba sprawdzić czy okucia okien mają funkcję mikrowentylacji (klamka na godzinie 2). Ja bez powietrza nie mogę wysiedzieć w domu i mam je w taki sposób rozszczelnione. W zimie nawet wystarczy jedno okno, bo całkiem dobrze dmucha. w zimie dmucha tak, że jak jest łóżko pod oknem to można się przeziębić. Tylko problem się robi kiedy mąż albo teściowa chodzą i zamykają "bo okna nie domknięte" ale to w przypadku, gdy wietrzycie okna przez mikrowentylacją, albo rozszczelnienie. ale tak czy siak, powietrze trzeba jakoś wentylować... jeśli nie wentylujecie to nie macie problemu z zaduchem? albo przy otwieraniu okien, z większymi rachunkami za ogrzewanie????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lech71 13.06.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 [quote name="Pan&PaniSmithi jeszcze jedno - ile czeka się na pozwolenie na budowę od złożenia wniosku w gminie Kraków? Ktoś składał w tym cudnym mieście, gdzie wz dają po 10 mcach? My rok temu na pozwolenie czekaliśmy prawie 3 miesiące, zanim się uprawomocniło było juz ponad 3 i nie zdążyliśmy zacząć budowy przed zimą. Podobno zależy to od dzielnicy- my w Podgórzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lech71 13.06.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 "wodociąg to na własny koszt się robi, zlecasz firmie i Ci zrobi w kilka godzin:) tak jak u mnie, jakieś 60m przyłącza zrobili raz dwa" mnie powiedizeli ze robie na wlasny koszt dopiero pozniej przychodzi gosc ktory wycenia jaki koszt byl rozbudowy sieci za przyłącza pieniedzy nie zwracaja Teraz jak zaakceptuja to to zgłaszam na Pnb wiec moze sierpien wrzesien zrobie ta wode:/ My mamy podobną sytuację z rozbudową sieci wodociągowej. Czy wiesz jakie są koszty takiej inwestycji i projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 13.06.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 ale to w przypadku, gdy wietrzycie okna przez mikrowentylacją, albo rozszczelnienie.ale tak czy siak, powietrze trzeba jakoś wentylować...jeśli nie wentylujecie to nie macie problemu z zaduchem? albo przy otwieraniu okien, z większymi rachunkami za ogrzewanie????? Co rozumiesz przez wentylowanie? Aby nie mieć "zaduchu" i grzyba w domu, albo doprowadzamy w jakiś sposób powietrze z zewnątrz (np. przez rozszczelnienie) i płacimy za jego ogrzanie np o 30zł miesięcznie więcej, albo montujemy reku i to samo świeże powietrze ogrzewamy odzyskamym ciepłem. Ale wtedy trzeba wybulić za reku 20tyś i do tego prąd do zasilania nie wiem ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 13.06.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 To zależy chyba od tego na jaki okres się trafi. Ja podpisałem umowę o przyłącz w połowie grudnia 2008 i już w połowie kwietnia rozstrzygnęli przetarg na wykonanie. Obawiam się, że głównym problemem jest właśnie to, że trzeba czekać na wyłonienie wykonawcy. Teraz już idzie szybko. Wykonawca robi projekt, ale oczywiście wszystko musi przejść przez drogę urzędową, więc ZUDP stopuje wszystko na 1 msc. Jeśli więc równolegle w oczekiwaniu na wyłonienie wykonawcy dałoby się opracować projekt to o 1 msc jest się do przodu, bo później to już nie ma przebacz. Zgłoszenie do Starostwa i czekanie 1 msc na decyzję, wykonanie przyłącza i znowu geodezyjna inwentaryzacja powykonawcza ze zgłoszeniem do ZUDP. Niestety po drodze trzeba pamiętać, że zbliżają się wakacje, więc terminy mogą być wydłużone Powodzenia Ja składałem całośc tj pozwolenie na budowę przyłącza do Enionu. Było to jakis miesiac temu i zastanawiam sie jak dlugo moze trwac wylonienie wykonawcy skoro wszystkie papierki juz sa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 13.06.2009 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 My mamy podobną sytuację z rozbudową sieci wodociągowej. Czy wiesz jakie są koszty takiej inwestycji i projektu? Też mam rozbudowę istniejącej sieci wodociagowej zrobić. Za projekt płaciłem 1200zł. Za wykonanie jak narazie mam jedna firmę - rura 110. Jakieś 120zł/mb. Mam 70mb + przekop pod drogą. Pozwolenie na budowę sieci wod złożone do starostwa. Mam nadzieje że się uwiną z tym szybciej niz z PB czyli 60dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 13.06.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Troche z innej beczki Gdzie kupowaliście drzwi wewnetrzne Dobre i w dobrej cenie Potrzebuje 7 szt w tym 2 do łazienek Co polecacie ?? Pozdrawiam Drzwi Invado. Podawałem gdzieś wyzej link do firmy w której kupowałem drzwi (http://www.grupasolo.pl/). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 14.06.2009 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 [quote name="Pan&PaniSmith i jeszcze jedno - ile czeka się na pozwolenie na budowę od złożenia wniosku w gminie Kraków? Ktoś składał w tym cudnym mieście, gdzie wz dają po 10 mcach?[/quote] My rok temu na pozwolenie czekaliśmy prawie 3 miesiące, zanim się uprawomocniło było juz ponad 3 i nie zdążyliśmy zacząć budowy przed zimą. Podobno zależy to od dzielnicy- my w Podgórzu no my niestety też w Podgórzu i też chcielibyśmy zdążyć przez zimą.. Ale powoli zaczynam wątpić, że się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polski00012 14.06.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Troche z innej beczki Gdzie kupowaliście drzwi wewnetrzne Dobre i w dobrej cenie Potrzebuje 7 szt w tym 2 do łazienek Co polecacie ?? Pozdrawiam Drzwi Invado. Podawałem gdzieś wyzej link do firmy w której kupowałem drzwi (http://www.grupasolo.pl/). Franzku a orientujesz sie w cenach np takich : http://images48.fotosik.pl/144/e97c6d4ee2d90471.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 14.06.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Troche z innej beczki Gdzie kupowaliście drzwi wewnetrzne Dobre i w dobrej cenie Potrzebuje 7 szt w tym 2 do łazienek Co polecacie ?? Pozdrawiam Drzwi Invado. Podawałem gdzieś wyzej link do firmy w której kupowałem drzwi (http://www.grupasolo.pl/). Franzku a orientujesz sie w cenach np takich : http://images48.fotosik.pl/144/e97c6d4ee2d90471.jpg Pozdrawiam Heheheh a co ty myslisz ze znam kazde drzwi ? Poszukaj sobie na stronie producenta ceny. Każdy podaje. A ile ci sie uda wynegocjowac to twoje.. Teraz daja upusty 8-10%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 14.06.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 My mamy podobną sytuację z rozbudową sieci wodociągowej. Czy wiesz jakie są koszty takiej inwestycji i projektu? Też mam rozbudowę istniejącej sieci wodociagowej zrobić. Za projekt płaciłem 1200zł. Za wykonanie jak narazie mam jedna firmę - rura 110. Jakieś 120zł/mb. Mam 70mb + przekop pod drogą. Pozwolenie na budowę sieci wod złożone do starostwa. Mam nadzieje że się uwiną z tym szybciej niz z PB czyli 60dni. Licze na to ze pozniej wodociagi faktycznie oddadzą kase:/ 150 zł za metr sporo cholera koszty materiału to max 30 zł :/ Ciekawe ile wycenią przyłącze Mi sie wszystko czuje hurtem zbierze bo zlozylem do akceptacji projekty gazu i wody tyle ze gaz idzie na zgloszenie a woda na pnb. Nie szukalem jeszcze wykonawcy rozbudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 14.06.2009 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Licze na to ze pozniej wodociagi faktycznie oddadzą kase:/ 150 zł za metr sporo cholera koszty materiału to max 30 zł :/ Ciekawe ile wycenią przyłącze Mi sie wszystko czuje hurtem zbierze bo zlozylem do akceptacji projekty gazu i wody tyle ze gaz idzie na zgloszenie a woda na pnb. Nie szukalem jeszcze wykonawcy rozbudowy Ja mam za 120zł. Skąd wiesz że materiał to 30zł ? Ja moge dać 80-90zł za mb więcej nie. I będę szukał dopóki nie znajde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 14.06.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Licze na to ze pozniej wodociagi faktycznie oddadzą kase:/ 150 zł za metr sporo cholera koszty materiału to max 30 zł :/ Ciekawe ile wycenią przyłącze Mi sie wszystko czuje hurtem zbierze bo zlozylem do akceptacji projekty gazu i wody tyle ze gaz idzie na zgloszenie a woda na pnb. Nie szukalem jeszcze wykonawcy rozbudowy Ja mam za 120zł. Skąd wiesz że materiał to 30zł ? Ja moge dać 80-90zł za mb więcej nie. I będę szukał dopóki nie znajde u mnie jest przewidziana na rozbudowie fi 110 - zakladajac jedna z najdrozszych Wavina na allegro 24,50 zł http://allegro.pl/item645999746_instal_bud_rura_kanalizacyjna_wavin_zew_110_1m.html liczac ze maja to w hurcie , i dluzsze odcinki bedzie taniej wiec zakladam 30 bo jeszcze piasek i folia ochronna plus koparka daje 30 zl wg mnie jedyna niewiadoma pozostaja dla mnie koszty przepustu pod droga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 14.06.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 CZy ktos z Was ma oczyszczalnie Soltralentz?Wacham sie miedzy Soltralentzem ktory jest tanszy w porownaniu z BIoireshttp://www.bioires.pl/index.php?page=cennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 14.06.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Licze na to ze pozniej wodociagi faktycznie oddadzą kase:/ 150 zł za metr sporo cholera koszty materiału to max 30 zł :/ Ciekawe ile wycenią przyłącze Mi sie wszystko czuje hurtem zbierze bo zlozylem do akceptacji projekty gazu i wody tyle ze gaz idzie na zgloszenie a woda na pnb. Nie szukalem jeszcze wykonawcy rozbudowy Ja mam za 120zł. Skąd wiesz że materiał to 30zł ? Ja moge dać 80-90zł za mb więcej nie. I będę szukał dopóki nie znajde u mnie jest przewidziana na rozbudowie fi 110 - zakladajac jedna z najdrozszych Wavina na allegro 24,50 zł http://allegro.pl/item645999746_instal_bud_rura_kanalizacyjna_wavin_zew_110_1m.html liczac ze maja to w hurcie , i dluzsze odcinki bedzie taniej wiec zakladam 30 bo jeszcze piasek i folia ochronna plus koparka daje 30 zl wg mnie jedyna niewiadoma pozostaja dla mnie koszty przepustu pod droga Podałeś link do rury kanalizacyjnej a jak rozumiem rozmawiamy na temat rozbudowy wodociągu więc taka rura raczej odpada.. Przekop pod drogą to jakies 800-1500zł. Jak już pisałem nie zagłebiałem się w temat dokładnie. I cena która podałem jest z tamtego roku. Bo tyle uslyszalem od osoby ktora mi robila kanalizacje na budowie. Tak na marginesie ja mam fi 80 więc ciut lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 14.06.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Licze na to ze pozniej wodociagi faktycznie oddadzą kase:/ 150 zł za metr sporo cholera koszty materiału to max 30 zł :/ Ciekawe ile wycenią przyłącze Mi sie wszystko czuje hurtem zbierze bo zlozylem do akceptacji projekty gazu i wody tyle ze gaz idzie na zgloszenie a woda na pnb. Nie szukalem jeszcze wykonawcy rozbudowy Ja mam za 120zł. Skąd wiesz że materiał to 30zł ? Ja moge dać 80-90zł za mb więcej nie. I będę szukał dopóki nie znajde u mnie jest przewidziana na rozbudowie fi 110 - zakladajac jedna z najdrozszych Wavina na allegro 24,50 zł http://allegro.pl/item645999746_instal_bud_rura_kanalizacyjna_wavin_zew_110_1m.html liczac ze maja to w hurcie , i dluzsze odcinki bedzie taniej wiec zakladam 30 bo jeszcze piasek i folia ochronna plus koparka daje 30 zl wg mnie jedyna niewiadoma pozostaja dla mnie koszty przepustu pod droga Podałeś link do rury kanalizacyjnej a jak rozumiem rozmawiamy na temat rozbudowy wodociągu więc taka rura raczej odpada.. Przekop pod drogą to jakies 800-1500zł. Jak już pisałem nie zagłebiałem się w temat dokładnie. I cena która podałem jest z tamtego roku. Bo tyle uslyszalem od osoby ktora mi robila kanalizacje na budowie. Tak na marginesie ja mam fi 80 więc ciut lepiej Cena sadze ze bedzie taka sama - te pomaranczowe rury sa wzmacniane nadajace sie na jezdzenie po tym terenie samochodem etc. Nie no generalnie kosmos sobie biora za uzbrojenie działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 14.06.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 CZy ktos z Was ma oczyszczalnie Soltralentz? Wacham sie miedzy Soltralentzem ktory jest tanszy w porownaniu z BIoires http://www.bioires.pl/index.php?page=cennik ja tez rozgryzam temat - bedę wdzieczny jak coś podpowiesz - może być nawet na prv narazie szukam kogos kto mi cokolwiek zaproponuje co bedzie u mnie działac przez klikanaście lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 15.06.2009 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 My mamy podobną sytuację z rozbudową sieci wodociągowej. Czy wiesz jakie są koszty takiej inwestycji i projektu? Też mam rozbudowę istniejącej sieci wodociagowej zrobić. Za projekt płaciłem 1200zł. Za wykonanie jak narazie mam jedna firmę - rura 110. Jakieś 120zł/mb. Mam 70mb + przekop pod drogą. Pozwolenie na budowę sieci wod złożone do starostwa. Mam nadzieje że się uwiną z tym szybciej niz z PB czyli 60dni. Licze na to ze pozniej wodociagi faktycznie oddadzą kase:/ 150 zł za metr sporo cholera koszty materiału to max 30 zł :/ Ciekawe ile wycenią przyłącze Mi sie wszystko czuje hurtem zbierze bo zlozylem do akceptacji projekty gazu i wody tyle ze gaz idzie na zgloszenie a woda na pnb. Nie szukalem jeszcze wykonawcy rozbudowy słuchaj, mi kopał jeden gościu wodę, 50zł/mb z materiałem, tylko, że to była ta cieńsza rura, nie rura110 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetik 15.06.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 CZy ktos z Was ma oczyszczalnie Soltralentz? Wacham sie miedzy Soltralentzem ktory jest tanszy w porownaniu z BIoires http://www.bioires.pl/index.php?page=cennik ja tez rozgryzam temat - bedę wdzieczny jak coś podpowiesz - może być nawet na prv narazie szukam kogos kto mi cokolwiek zaproponuje co bedzie u mnie działac przez klikanaście lat Ja się dołączam do wątku...też jestem na etapie wyboru. Miałam robione dwie wizje lokalne, jedna konkretna i droga, druga - goście przyjechali cośtam pomruczeli i ZNIKLI!! Grunt to profesjonalizm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts