gregorczyk 15.06.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 CZy ktos z Was ma oczyszczalnie Soltralentz? Wacham sie miedzy Soltralentzem ktory jest tanszy w porownaniu z BIoires http://www.bioires.pl/index.php?page=cennik ja tez rozgryzam temat - bedę wdzieczny jak coś podpowiesz - może być nawet na prv narazie szukam kogos kto mi cokolwiek zaproponuje co bedzie u mnie działac przez klikanaście lat ja - nie chwaląc się - posiadam, biologiczną, działa juz prawie 2 lata. poza tym nic więcej nie jestem w stanie powiedzieć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 15.06.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 CZy ktos z Was ma oczyszczalnie Soltralentz? Wacham sie miedzy Soltralentzem ktory jest tanszy w porownaniu z BIoires http://www.bioires.pl/index.php?page=cennik ja tez rozgryzam temat - bedę wdzieczny jak coś podpowiesz - może być nawet na prv narazie szukam kogos kto mi cokolwiek zaproponuje co bedzie u mnie działac przez klikanaście lat ja - nie chwaląc się - posiadam, biologiczną, działa juz prawie 2 lata. poza tym nic więcej nie jestem w stanie powiedzieć . Z Bioires moze czy jakas no-name? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 15.06.2009 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Kilka pytań: 1. Czy ocieplenie dachu (wełną) powinno byc przed/po tynkach na poddaszu? 2. Czy ocieplenie domu (z zewnątrz) powinno byc przed/po tynkach wewnętrznych. + jakieś argumenty, co przed a co po. byłbym wdzięczny. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naramowicze 15.06.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 my jesteśmy zdecydowani na Sotlarenza, dostaliśmy wycenę, za wszystko zbiornik 2000, wszystkie materiały, żwiry i robocizna 10300zł, ale zamiast rozsączenia robimy kopiec filtracyjny, bo mamy trudną glebę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 15.06.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 my jesteśmy zdecydowani na Sotlarenza, dostaliśmy wycenę, za wszystko zbiornik 2000, wszystkie materiały, żwiry i robocizna 10300zł, ale zamiast rozsączenia robimy kopiec filtracyjny, bo mamy trudną glebę. 10 000 troche sporo - ja słyszałem ok 7800 mnie chyba tez czeka kopiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 15.06.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Kilka pytań: 1. Czy ocieplenie dachu (wełną) powinno byc przed/po tynkach na poddaszu? 2. Czy ocieplenie domu (z zewnątrz) powinno byc przed/po tynkach wewnętrznych. + jakieś argumenty, co przed a co po. byłbym wdzięczny. pozdrawiam 1. Lepiej po - tynki wewn mają dużo wilgoci i może ci wełna zawilgnąć. Oczywiście jeżeli będziesz dużo/dobrze wietrzył to nie powinno się jej nic stać. 2. Nie ma różnicy jeżeli ocieplasz styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorczyk 15.06.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 CZy ktos z Was ma oczyszczalnie Soltralentz? Wacham sie miedzy Soltralentzem ktory jest tanszy w porownaniu z BIoires http://www.bioires.pl/index.php?page=cennik ja tez rozgryzam temat - bedę wdzieczny jak coś podpowiesz - może być nawet na prv narazie szukam kogos kto mi cokolwiek zaproponuje co bedzie u mnie działac przez klikanaście lat ja - nie chwaląc się - posiadam, biologiczną, działa juz prawie 2 lata. poza tym nic więcej nie jestem w stanie powiedzieć . Z Bioires moze czy jakas no-name? oczywiście soltralentz, bo o to było pytanie, w uzupełnieniu dodam, że zasilam zgodnie z instrukcją "bakteriami". takimi z castoramy np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorczyk 15.06.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Kilka pytań: 1. Czy ocieplenie dachu (wełną) powinno byc przed/po tynkach na poddaszu? 2. Czy ocieplenie domu (z zewnątrz) powinno byc przed/po tynkach wewnętrznych. + jakieś argumenty, co przed a co po. byłbym wdzięczny. pozdrawiam 1. Lepiej po - tynki wewn mają dużo wilgoci i może ci wełna zawilgnąć. Oczywiście jeżeli będziesz dużo/dobrze wietrzył to nie powinno się jej nic stać. 2. Nie ma różnicy jeżeli ocieplasz styropianem. moje osobiste preferencje są takie, że wełna poddasza po tynkach, ocieplenie elewacji - na końcu. ale, to jest bardziej sprawa pory roku na te prace i indywidualnego harmonogramu - nie zawsze da się ustawić fachowców w pożądanej kolejności. jeżeli późną wiosną i latem to ad.1. - nie ma znaczenia, robi się i tak i tak, jeżeli poźniej to uważam - lepiej tynkować przed wełną poddasza. wyschnie sobie spokojnie. podobnie z elewacją, wilgość budowlana sobie łatwiej wyjdzie z nieocieplonego domu. a para wodna z wysychających ścian idzie sobie do góry najbardziej - w fachowych pismach czytałem, że przez ściany dyfynduje ok 5% pary wodnej wew. domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 15.06.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Kilka pytań: 1. Czy ocieplenie dachu (wełną) powinno byc przed/po tynkach na poddaszu? 2. Czy ocieplenie domu (z zewnątrz) powinno byc przed/po tynkach wewnętrznych. + jakieś argumenty, co przed a co po. byłbym wdzięczny. pozdrawiam 1. Lepiej po - tynki wewn mają dużo wilgoci i może ci wełna zawilgnąć. Oczywiście jeżeli będziesz dużo/dobrze wietrzył to nie powinno się jej nic stać. 2. Nie ma różnicy jeżeli ocieplasz styropianem. moje osobiste preferencje są takie, że wełna poddasza po tynkach, ocieplenie elewacji - na końcu. ale, to jest bardziej sprawa pory roku na te prace i indywidualnego harmonogramu - nie zawsze da się ustawić fachowców w pożądanej kolejności. jeżeli późną wiosną i latem to ad.1. - nie ma znaczenia, robi się i tak i tak, jeżeli poźniej to uważam - lepiej tynkować przed wełną poddasza. wyschnie sobie spokojnie. podobnie z elewacją, wilgość budowlana sobie łatwiej wyjdzie z nieocieplonego domu. a para wodna z wysychających ścian idzie sobie do góry najbardziej - w fachowych pismach czytałem, że przez ściany dyfynduje ok 5% pary wodnej wew. domu. dzięki wielkie. też tak myślałem, ale już niektórzy z rodziny, wręcz przeciwnie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naramowicze 15.06.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 my jesteśmy zdecydowani na Sotlarenza, dostaliśmy wycenę, za wszystko zbiornik 2000, wszystkie materiały, żwiry i robocizna 10300zł, ale zamiast rozsączenia robimy kopiec filtracyjny, bo mamy trudną glebę. 10 000 troche sporo - ja słyszałem ok 7800 mnie chyba tez czeka kopiec szczerze mówiąc tez liczyliśmy na 8000zł, ale jeszcze czekamy na wycene samych części do oczyszczalni, bo to co dostalismy to wycena katalogowa, a podobno są teraz promocje na tę naszą w jednej hurtowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 15.06.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Witam, Lada dzień zaczynam prace związane z kryciem dachu (więźba+krycie dachówką). Na co należy zwrócić szczególną uwagę, co łatwo zapsuć podczas tych prac - chciałbym być choć trochę merytorycznie przygotowany podczas owych działań dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 15.06.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Cześć,Ja trochę z innej beczki: potrzebuję mapę do celów projektowych a skończyła mi się jej ważność. Czy muszę zlecać geodecie zrobienie nowej czy istnieje możliwość "aktualizacji"? Mam mapy z 2006 roku, wg. mojego rozeznania są ważne tylko 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 15.06.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Witam, Lada dzień zaczynam prace związane z kryciem dachu (więźba+krycie dachówką). Na co należy zwrócić szczególną uwagę, co łatwo zapsuć podczas tych prac - chciałbym być choć trochę merytorycznie przygotowany podczas owych działań dzięki U mnie zdolniachy połozyli grzebień w drugą stronę. "Zombkami" w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waltz 15.06.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Czy ktoś wie, gdzie w KRK można kupić "dynamit w płynie", czyli preparat do rozsadzania kamieni ? Kiedyś na forum była o czymś takim wzmianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 15.06.2009 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Cześć, Ja trochę z innej beczki: potrzebuję mapę do celów projektowych a skończyła mi się jej ważność. Czy muszę zlecać geodecie zrobienie nowej czy istnieje możliwość "aktualizacji"? Mam mapy z 2006 roku, wg. mojego rozeznania są ważne tylko 2 lata. polecam zadzwonić do UM albo do geodety - powinni powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość wojtkas 15.06.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Witam, Lada dzień zaczynam prace związane z kryciem dachu (więźba+krycie dachówką). Na co należy zwrócić szczególną uwagę, co łatwo zapsuć podczas tych prac - chciałbym być choć trochę merytorycznie przygotowany podczas owych działań dzięki Jeżeli masz okna dachowe to sprawdź czy równo je zamontowali i czy poprawnie wywinęli folię dachową wokół okien. Przypilnuj, żeby zastosowali śruby przy łączeniu krokwi a nie tylko gwoździe oraz narożniki łączące jętki z głównymi belkami. Przypilnuj sobie, aby przy kominach zrobili Ci dobrze obróbki blacharskie, żeby później nie ciekło - to jest zmora wszystkich dachów. Robi się zakładkę góra łączona do komina, a dół pod dachówki. Dach pracuje i tylko dolna obróbka uszczelniona silikonem nie wystarcza, bo dach siada i po kilku miesiącach różnica 2-3 cm jest za duża, aby silikon ją zatkał (trzeba wtedy robić poprawkę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 15.06.2009 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Witam, Lada dzień zaczynam prace związane z kryciem dachu (więźba+krycie dachówką). Na co należy zwrócić szczególną uwagę, co łatwo zapsuć podczas tych prac - chciałbym być choć trochę merytorycznie przygotowany podczas owych działań dzięki Jeżeli masz okna dachowe to sprawdź czy równo je zamontowali i czy poprawnie wywinęli folię dachową wokół okien. Przypilnuj, żeby zastosowali śruby przy łączeniu krokwi a nie tylko gwoździe oraz narożniki łączące jętki z głównymi belkami. Przypilnuj sobie, aby przy kominach zrobili Ci dobrze obróbki blacharskie, żeby później nie ciekło - to jest zmora wszystkich dachów. Robi się zakładkę góra łączona do komina, a dół pod dachówki. Dach pracuje i tylko dolna obróbka uszczelniona silikonem nie wystarcza, bo dach siada i po kilku miesiącach różnica 2-3 cm jest za duża, aby silikon ją zatkał (trzeba wtedy robić poprawkę). hmm u mnie też planują zatkać dziury silikonem, a jak powinno się zrobić te wykończenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość wojtkas 15.06.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Witam, Lada dzień zaczynam prace związane z kryciem dachu (więźba+krycie dachówką). Na co należy zwrócić szczególną uwagę, co łatwo zapsuć podczas tych prac - chciałbym być choć trochę merytorycznie przygotowany podczas owych działań dzięki Jeżeli masz okna dachowe to sprawdź czy równo je zamontowali i czy poprawnie wywinęli folię dachową wokół okien. Przypilnuj, żeby zastosowali śruby przy łączeniu krokwi a nie tylko gwoździe oraz narożniki łączące jętki z głównymi belkami. Przypilnuj sobie, aby przy kominach zrobili Ci dobrze obróbki blacharskie, żeby później nie ciekło - to jest zmora wszystkich dachów. Robi się zakładkę góra łączona do komina, a dół pod dachówki. Dach pracuje i tylko dolna obróbka uszczelniona silikonem nie wystarcza, bo dach siada i po kilku miesiącach różnica 2-3 cm jest za duża, aby silikon ją zatkał (trzeba wtedy robić poprawkę). hmm u mnie też planują zatkać dziury silikonem, a jak powinno się zrobić te wykończenie ? Robisz na zakładkę - jedną obróbkę związaną normalnie z dachem, a drugą dodatkową przyczepioną do komina zachodzącą od góry na zakładkę na tą pierwszą. Oczywiście górną też uszczelnia się silikonem. Wówczas, gdy dach siada, to siada też dolna obróbka, ale nic się nie dzieje, bo górna jest na sztywno związana z kominem, który nie pracuje, więc tworzy daszek dla dolnej i w ten sposób niczego nie trzeba poprawiać i nic się nie leje Dobra ekipa od dachu powinna to znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olasosenko 16.06.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Cześć, Ja trochę z innej beczki: potrzebuję mapę do celów projektowych a skończyła mi się jej ważność. Czy muszę zlecać geodecie zrobienie nowej czy istnieje możliwość "aktualizacji"? Mam mapy z 2006 roku, wg. mojego rozeznania są ważne tylko 2 lata. Miałam podobną sytuację i pani w UM pozwoliła mi dołączyć ta przeterminowaną To trzeba już z nimi ustalać. Z tego co wiem to nie można starej aktualizować geodeta musi zrobić "nową" tzn drukuję starą przybija odpowiednie pieczątki i kasuje jak za nową :/ Dlatego warto pogadać w Urzędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 16.06.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 proszę o radę... dostałem wycenę na instalacje wod-kan: 5500zł (robocizna z materiałem) za: piwnica: podłączenia: pralka, umywalka, rozprowadzenie kanalizacjiparter: kuchnia: zlew łazienka: prysznic, wanna, umywalka,wc, pralka poddasze: łazienka: zlew, wc, prysznic, wanna, pralka rury pexalpex łączone poprzez zaciskanie czy cena nie jest zbyt wygórowana?czy te rury pex... łączone przez zaciskawnie są ok?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts