Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

inna beczka

dziś dojechła do mnie więźba :) oczywiście luzem w częściach

wykiprował, 7400 zabrał i pojechał :)

najdłuzszy kawałek ok 11 m :)

pytanie

1)może mi ona tak poleżec luzem ze 2 tygodnie zanim do niej się majster dobierze czy raczej ją ułozyc/przełozyc na ten czas ?

2) czy impregnować pod domem po raz kolejny (opryskiwaczem, wałkiem, kopać dołek)bo już zamówiłem tzw impregnowaną (Tartak Hanusiaki - tokarnia k. Jordanowa) drewno jest lekko różowe (niby ma byc ciśnieniowo :) )

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

inna beczka

dziś dojechła do mnie więźba :) oczywiście luzem w częściach

wykiprował, 7400 zabrał i pojechał :)

najdłuzszy kawałek ok 11 m :)

pytanie

1)może mi ona tak poleżec luzem ze 2 tygodnie zanim do niej się majster dobierze czy raczej ją ułozyc/przełozyc na ten czas ?

2) czy impregnować pod domem po raz kolejny (opryskiwaczem, wałkiem, kopać dołek)bo już zamówiłem tzw impregnowaną (Tartak Hanusiaki - tokarnia k. Jordanowa) drewno jest lekko różowe (niby ma byc ciśnieniowo :) )

Lepiej ja ułóż. Jak przyświeci słońce to mokre drewno moze sie poskrzywiać.

Czy ktoś ma okna Avante, albo Oknoplast-Platinium, lub inne oknoplastu.

jakie wrażenia związane z montażem?

gdzie najlepiej (Kraków, okolica) udać się po wycenę tych okien, (najtaniej) i z którego oddziału są porządni monterzy.

pozdrowienia :)

Avante ma "Pam" z tego co kojarze...

U nas beda tak jak CI pisalem w pierwszym tygodniu lipca to jesli poczekasz zapraszam na budowe zobaczyć.

Mnie sie model podobał poczatkowo myslalem o tanszych oknach Drutexu ale po tym jak zaczalem czytac zrezygnowalem calosc wyszla 19700 u nas z montazem na 7% fv.

gdzie najlepiej (Kraków, okolica) udać się po wycenę tych okien, (najtaniej) i z którego oddziału są porządni monterzy.

Jak Avante to polecam Okna Klucze w Kluczach. Już parę osób ich chwaliło. Nie wiem co chcesz wiedzieć więcej o tych oknach, ale jeżeli chodzi o koszty, to brałem pod uwagę opinię o tych oknach a cena wyszła może 10% więcej jak np Oknoplus.

Ja kupowałem Oknoplast-Platinium, bezpośrednio w Ochmanowie.

Wyszło zdecydowanie najtaniej :D

Ja kupowałem Oknoplast-Platinium, bezpośrednio w Ochmanowie.

Wyszło zdecydowanie najtaniej :D

Savik, a jak z montażem? spsiali się monterzy z Ochmanowa na 5? masz może jakieś foty

czy ktos z Was mial tak hardcorowy pomysl jak ja .. tzn wprowadzać się do domu po 4 msc od zrobienia tynków?

robia mi tynki w lipcu i wylewki planuje wprowadzic sie listopad max grudzien ale z kim nie rozmawiam to puka w czoło .. grzyby itp :/

normalna rzecz bym powiedzial,

nawet przy deszczowej porze do grudnia.

ja w lipcu zacząłem elektrykę, w sierpniu tynki, we wrześniu wylewki, potem reszta, w grudniu wprowadzka. tego grudnia bedzie 2 lata.

grzyby są (były kiedyś) efektem głównie braku wentylacji i przemarzania (niedocieplenia - lub niestarannego docieplenia). u mnie nic takiego nie ma.

Zmieniam temat

Czy polecicie kogos kto Wam robil instalacje gazowa w domu? potrzebuje podciagnac rure z kotłowni gdzie wchodzi przyłącz do kuchni. Na razie zakładam uzywanie plyty indukcyjnej ale ...

Duze koszty?

nie wiem czy chodzi ci o koszty używania płyty czy podciągnięcia instalacji.

Jeśli chodzi o instalację to u mnie brali chyba 80zł mb (robocizna plus materiał).

Ja mam tylko gaz w kotłowni, z kuchenki zrezygnowałam na rzecz płyty indukcyjnej. Jestem baaaaaardzo zadowolona :wink:

Też mnie straszono ogromnymi rachunkami za prąd. Ale myślę, że jest normalnie - około 120zl/m-c.

Mam do sprzedania trochę płytek ręcznie formowanych z cegielni Hoffmanowskiej - dokładnie 395 całych płytek + kilkanaście we fragmentach.

Dokładnie jest to płytka cegły tradycyjnej postarzanej. Po położeniu wygląda tak:

http://www.walczowscy.pl/galeria/v/budowa_domu/wykonczenie/Salon/DSC07608.jpg.html

http://www.walczowscy.pl/galeria/v/budowa_domu/wykonczenie/Salon/DSC07606.jpg.html

http://www.walczowscy.pl/galeria/v/budowa_domu/wykonczenie/Salon/DSC08103.JPG.html

http://www.walczowscy.pl/galeria/v/budowa_domu/wykonczenie/KUCHNIA/DSC08022.JPG.html

Oddam za 400 pln (odbiór własny z okolic Czernichowa). Płytki są zapakowane na małą paletę.

Zainteresowanych zapraszam na prv

czy ktos z Was mial tak hardcorowy pomysl jak ja .. tzn wprowadzać się do domu po 4 msc od zrobienia tynków?

robia mi tynki w lipcu i wylewki planuje wprowadzic sie listopad max grudzien ale z kim nie rozmawiam to puka w czoło .. grzyby itp :/

U mnie też własnie robia tynki (wylewki juz mam) i mam plan wprowadzić sie na koniec sierpnia wiec czy "jestem hardkorowcem" ? :)

Planuje za dwa tygodnie zacząć grzac w domu zeby tynki szybciej schly.

Grzyby to chyba po deszczu ;)

Witam

Chciałem Was zapytać o coś z innego tematu.

Dom już wybudowałem razem z dachem. Teraz stwierdziłem, że pod garażem zrobię piwnicę na węgiel / drzewo.

By to wszystko nie wilgło - stwierdziłem, że przydałaby się wentylacja, ale mogę wyprowadzić ją tylko na poddaszu na ścianie. W sumie różnica wysokości będzie jakieś 2,6metra - ale dziura z wentylacji będzie na elewacji, a dach poza elewację wystaje 90 cm. Kratka wentylacyjna będzie 50 cm od dachu.

Czy to będzie działać ? Czy będzie ciąg powietrza ?

Może ktoś wie gdzie szukać takich informacji ?

Czy to będzie działać ? Czy będzie ciąg powietrza ?

Może ktoś wie gdzie szukać takich informacji ?

Czyli chcesz wykonać wywiew wentylacji - a gdzie będzie nawiew do pomieszczenia ?? Gdzie będzie powietrze dostarczone do wnętrza ?? - aby bowiem powietrze odprowadzić przez wywiew wentylacji trzeba je najpierw skądś doprowadzić ...

Mam 3 wentylacje typu "z" w piwnicy - do tego dodatkowego pomieszczenia w piwnicy chcę zamontować nieszczelne drzwi by był nawiew z pomieszczenia przylegającego w którym również jest 1 went. typu "z".

Ewent. mogę zrobić dodatkową wentylację typu "z" do pomieszczenia pod garażem, chociaż wydaje mi się ze to dziura w drzwiach powinna wystarczyć.

Moja wątpliwość to - czy ta kratka na elewacji będzie spełniać swoje zadanie. Ciepłe powietrze idzie do góry, a to będzie kratka na elewacji blisko dachu gdzie dach w lecie będzie nagrzany. Na pewno temperatura w lecie będzie tam wyższa niż w piwnicy. Podciśnienia chyba też tam nie będzie. Co by więc powodowało ruch powietrza do góry i transport wilgoci z piwnicy na zewnątrz ? :o

Nie chciałby zrobić głupoty, i nie chciałbym mieć wilgoci w tej piwnicy.

Witam

Mam pytanie do znawcow tematu odnosnie kosztow postawienia budynku w stanie surowym otwartym w okolicach Dobczyc. Budynek o powierzchnii całkowitej -336 metrow. Dach kryty dachowką. Z trzech ofert jakie otrzymalem, sama robocizna nie schodzi ponizej 100 tys. Cena wydaje mi sie troche wygorowana. Znacie moze jakas solidna ekipe ktora nie ma takich wygorowanych zadan? Ile teraz biora za postawienie takiego domu?

Powiedzcie rowniez, czy lepiej zamawiac ekipe z materialami czy dogadac sie co do kosztow samej robocizny a materialy zalatwiac samemu (posiadam niejakie znajomosci w hurtownii)?

z gory dziekuje za odpowiedz

Witam

Mam pytanie do znawcow tematu odnosnie kosztow postawienia budynku w stanie surowym otwartym w okolicach Dobczyc. Budynek o powierzchnii całkowitej -336 metrow. Dach kryty dachowką. Z trzech ofert jakie otrzymalem, sama robocizna nie schodzi ponizej 100 tys. Cena wydaje mi sie troche wygorowana. Znacie moze jakas solidna ekipe ktora nie ma takich wygorowanych zadan? Ile teraz biora za postawienie takiego domu?

Powiedzcie rowniez, czy lepiej zamawiac ekipe z materialami czy dogadac sie co do kosztow samej robocizny a materialy zalatwiac samemu (posiadam niejakie znajomosci w hurtownii)?

z gory dziekuje za odpowiedz

100tys. zł za robociznę? to lekka przesada wg mnie...

materiały najlepiej chyba samemu załatwiac, oczywiście jeśli chce ci się jeździc za nimi, po różnych składach budowlanych, targowac się itd.. i oczywiście tak można zaoszczędzic.

Czy polecacie jakąś firmę sprzedająca wkłady kominkowe.

Szukam wkładu z szybą boczną i czołową bez szprosu.

pozdr

Ja kupowałem Zuzie w firmie http://www.kratki.pl. I wg mnie wkład jest bardzo fajny. Paliłem co prawda w nim dopiero kilka razy ale wiem od znaj0omego który ma od nich wkład już jakieś 3lata że nie ma z nim najmniejszych problemów. Ni o cenowo są bardzo przystepni.