franzkru 22.06.2009 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Witam Mam pytanie do znawcow tematu odnosnie kosztow postawienia budynku w stanie surowym otwartym w okolicach Dobczyc. Budynek o powierzchnii całkowitej -336 metrow. Dach kryty dachowką. Z trzech ofert jakie otrzymalem, sama robocizna nie schodzi ponizej 100 tys. Cena wydaje mi sie troche wygorowana. Znacie moze jakas solidna ekipe ktora nie ma takich wygorowanych zadan? Ile teraz biora za postawienie takiego domu? Powiedzcie rowniez, czy lepiej zamawiac ekipe z materialami czy dogadac sie co do kosztow samej robocizny a materialy zalatwiac samemu (posiadam niejakie znajomosci w hurtownii)? z gory dziekuje za odpowiedz 100tys. zł za robociznę? to lekka przesada wg mnie... materiały najlepiej chyba samemu załatwiac, oczywiście jeśli chce ci się jeździc za nimi, po różnych składach budowlanych, targowac się itd.. i oczywiście tak można zaoszczędzic. Dom który buduje ma 385m2 po podłodze (220m2 pow użytkowej) i zapłaciłem duuużo mniej za robocizne niz ty. (Z góry mówie że ekipa ma najbliższy wolny termin na kwiecien). Zrób tak - poszukaj po budowach dookoła firm które budują. Najlepiej miejscowych majstrów bez duzych firm bo oni wtedy wybudują ci taniej. U mnie niby ja załatwiałem materiały przy czym brałem ze składu (STC2 - patrz biała lista) którego właściciel jest znajomym majstra z tej ekipy więc w rzeczywistości oni sami sobie zamawiali a ja tylko płaciłem fakturki. Cenowo byli nie do przebicia przez inne składy (nawet dach centrum i cenę dachówki u nich przebili). Jak napisał bm_mi - jeżeli chcesz tanio budować to sam szukaj po składach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakubbb 22.06.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Widzisz Franzkru tyle ze moj ma 50% wieksza powierzchnie uzytkowa bo 322 m2 wiec automatycznie bedzie duzo drozszy, choc 100 tys to lekka przesada w obecnych czasach. Moze ktos polecic jakas ekipe na ten sezon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 22.06.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Widzisz Franzkru tyle ze moj ma 50% wieksza powierzchnie uzytkowa bo 322 m2 wiec automatycznie bedzie duzo drozszy, choc 100 tys to lekka przesada w obecnych czasach. Moze ktos polecic jakas ekipe na ten sezon? wcześniej napisałeś, że masz 336m2 całkowitej, a nie użytkowej, a to spora różnica przecież. u mnie "użytkowej" jest chyba 167m2 a całkowitej prawie 300 jak dobrze pamiętam. na ten sezon, to myślę, że będzie bardzo ciężko... chyba, że na zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 22.06.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Widzisz Franzkru tyle ze moj ma 50% wieksza powierzchnie uzytkowa bo 322 m2 wiec automatycznie bedzie duzo drozszy, choc 100 tys to lekka przesada w obecnych czasach. Moze ktos polecic jakas ekipe na ten sezon? Pow uzytkowa jest i tak mało istotna. Liczą się m2 ścian do wymurowania. Ilośc mb fundamentów. Powierzchnia stropów. Ilośc nadprozy. Wielkośc i skomplikowanie dachu itd. Z tego co pamietam to rozpiętośc cenową ekip z którymi rozmawiałem była od 26-97tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waltz 22.06.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Czy polecacie jakąś firmę sprzedająca wkłady kominkowe. Szukam wkładu z szybą boczną i czołową bez szprosu. pozdr Ja swój wkład (choć klasyczny Dovre) zamawiałem w Alterm u p. Mariusza Kotlarczyka - dobre ceny i zna się na rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 22.06.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Jakubbb, masz wiadomość w skrzynce, ze skierowaniem do tej strony z kontaktem: http://forum.muratordom.pl/malopolska-biala-i-czarna-lista-wykonawcow,t65420-900.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekokamil 22.06.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Witam! Poszukuje firmy budowlanej której mógłbym zlecić budowę (oraz cala jej organizacje łącznie z materiałami) domku jednorodzinnego pod Krakowem. Wysłałem już masę zapytań do rożnych firm i cześć z nich już odpowiedziała dlatego chciałem zapytać czy ktoś z szanownych forumowiczów korzystał z usług niżej wymienionych firm: 1. Progresbud - więcej o nich tutaj - http://progresbud.pl 2. Domartic - http://www.budowadomu.domartic.pl 3. Stambud - http://www.stambud.pl 4. Akord - http://www.akord.krakow.pl - polecala ich juz forumowiczka Gusianka. Szukałem już na forum na białej i czarnej liście ale nie wiele dało się znaleźć :/ Także jeśli "ktokolwiek widział, ktokolwiek wie" .... to proszę o kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polski00012 22.06.2009 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Widzisz Franzkru tyle ze moj ma 50% wieksza powierzchnie uzytkowa bo 322 m2 wiec automatycznie bedzie duzo drozszy, choc 100 tys to lekka przesada w obecnych czasach. Moze ktos polecic jakas ekipe na ten sezon? Zdzwoń i sie zapytaj Andrzej Moskała 606-154-815 u mnie robili od podstaw i jestem bardzo zadowolony Powołaj sie na Tomka z Dojazdowa Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 22.06.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 pytanie na szybko gdzie kupowaliścię dachówkę ??? i jakich marek ??? mi oststnio polecali CREATONA - cena ok 25 zł /m2 !! (DOR-BUD NIEPOŁOMICE) my chcemy zwyką czerwoną z połyskiem (może nawet angoba szlachetna ) kształt - coś w stylu renesansowej L15 1)dziś byłem w takim skłądzie na obwodnicy wieliczki (koło HERTZ-a) 2) jutro mysle skoczyć na Cystersów 3) gdzie jeszcze można ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 22.06.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 pytanie na szybko gdzie kupowaliścię dachówkę ??? i jakich marek ??? mi oststnio polecali CREATONA - cena ok 25 zł /m2 !! (DOR-BUD NIEPOŁOMICE) my chcemy zwyką czerwoną z połyskiem (może nawet angoba szlachetna ) kształt - coś w stylu renesansowej L15 1)dziś byłem w takim skłądzie na obwodnicy wieliczki (koło HERTZ-a) 2) jutro mysle skoczyć na Cystersów 3) gdzie jeszcze można ( budmet, na ul. kobierzyńskiej, dają dobre rabaty na L-15 creaton, 25zł/m2?? hmm coś nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 22.06.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 pytanie na szybko gdzie kupowaliścię dachówkę ??? i jakich marek ??? mi oststnio polecali CREATONA - cena ok 25 zł /m2 !! (DOR-BUD NIEPOŁOMICE) my chcemy zwyką czerwoną z połyskiem (może nawet angoba szlachetna ) kształt - coś w stylu renesansowej L15 1)dziś byłem w takim skłądzie na obwodnicy wieliczki (koło HERTZ-a) 2) jutro mysle skoczyć na Cystersów 3) gdzie jeszcze można ( Sprawdź tam: Dach Centrum Zawiła, Kraków STC2 Tyniecka 1, Skawina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HeyBobik 23.06.2009 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Salatar, Właśnie skończyłem czytać Białą listę firm/ wykonwaców. Wydaje mi się że skład na Cystersów miał "umiarkowanie dobrą" opinię wśród forumowiczów - ale mogę się mylić bo skończyłem czytać o 3 a.m. Ja kupowałem dachówkę u Podwyszyńskiego - Tondach, angoba (bordo). Gwarancja jest chyba 30 lat. Cenę wynegocjowałem b.dobrą - niższą niż w Sawie która jest głównym regionalnym importerem Tondachu. Z współpracy z Podwyszyńskim jestem zadowolony. Chociaż system rynnowy potem kupiłem w Sawie (mają sklep internetowy - warto tam wejść) W dachówce ciężko jest doradzać. Jak masz jechać na Cystersów, to proponuję Ci zrobić sobie objazdówkę: Andbud na Portowej, Sawa przy Nowohuckiej, Podwyszyński (okol. Dekerta). Będziesz miał pełen przekrój - a praktycznie wszystkie te firmy są w jednym m-cu w Krakowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 23.06.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 pytanie na szybko gdzie kupowaliścię dachówkę ??? i jakich marek ??? mi oststnio polecali CREATONA - cena ok 25 zł /m2 !! (DOR-BUD NIEPOŁOMICE) my chcemy zwyką czerwoną z połyskiem (może nawet angoba szlachetna ) kształt - coś w stylu renesansowej L15 1)dziś byłem w takim skłądzie na obwodnicy wieliczki (koło HERTZ-a) 2) jutro mysle skoczyć na Cystersów 3) gdzie jeszcze można ( Sprawdź tam: Dach Centrum Zawiła, Kraków STC2 Tyniecka 1, Skawina jak zbierałem wyceny to cena m2 dachówki L15 (angoba szlachetna) była mniejsza w budmecie o jakieś 10zł/m2 niż w DachCentrum. (fakt, że tam brałem wcześniej cały porotherm na dom) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 23.06.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Na co zwracac uwagę, przy realizacji instalacji wod-kan ? wszelkie uwagi będą mi naprawdę pomocne... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konieczki 23.06.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 pytanie na szybko gdzie kupowaliścię dachówkę ??? i jakich marek ??? mi oststnio polecali CREATONA - cena ok 25 zł /m2 !! (DOR-BUD NIEPOŁOMICE) my chcemy zwyką czerwoną z połyskiem (może nawet angoba szlachetna ) kształt - coś w stylu renesansowej L15 1)dziś byłem w takim skłądzie na obwodnicy wieliczki (koło HERTZ-a) 2) jutro mysle skoczyć na Cystersów 3) gdzie jeszcze można ( Taka cena na Creatona to marzenie, ja za KeraPhane w zeszłym roku płaciłam coś koło 45zł/m2 (sama podstawowa dachówka -ale antracytowa) z wszelikmi dodatkami wyszło nas coś koło 80zł/m a to i tak było z 25% rabatem od Creatona Ja polecam TrapezCarbo i pana Ryszarda I jeszcze jedno na Creatona mam 50letnią gwarancje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 23.06.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 pytanie na szybko gdzie kupowaliścię dachówkę ??? i jakich marek ??? mi oststnio polecali CREATONA - cena ok 25 zł /m2 !! (DOR-BUD NIEPOŁOMICE) my chcemy zwyką czerwoną z połyskiem (może nawet angoba szlachetna ) kształt - coś w stylu renesansowej L15 1)dziś byłem w takim skłądzie na obwodnicy wieliczki (koło HERTZ-a) 2) jutro mysle skoczyć na Cystersów 3) gdzie jeszcze można ( Taka cena na Creatona to marzenie, ja za KeraPhane w zeszłym roku płaciłam coś koło 45zł/m2 (sama podstawowa dachówka -ale antracytowa) z wszelikmi dodatkami wyszło nas coś koło 80zł/m a to i tak było z 25% rabatem od Creatona Ja polecam TrapezCarbo i pana Ryszarda Ja również polecam TrapezCarbo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 23.06.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Na co zwracac uwagę, przy realizacji instalacji wod-kan ? wszelkie uwagi będą mi naprawdę pomocne... pozdrawiam Takie luźne uwagi: 1. Sprawdzić poprawne umieszczenie wylotów rurek. Przykładowo tam gdzie jest podejście umywalkowe ciepła i zimna mają być blisko siebie na jakiejś wysokości a kanalizacja troszkę niżej pośrodku. Trzeba się dowiedzieć o te wysokości bo potem wychodzą jaja. Chcieliśmy np dać półnogę pod umywalką no i kicha bo bebechy nie mieściły się w półnodze no i musimy dać szafkę. A jak odpływ za nisko to znowu trzeba szukać syfonów bo nie wszystkie podejdą. 2. Sprawdzić izolowanie otuliną rurek z ciepłą wodą i rurek cyrkulacji. 3. Rury kanalizacyjne ze spadem. 4. Odpowietrzenie kanalizacji kominkiem na dachu. 5. Próba ciśnieniowa na końcu. 6. Tam gdzie mają być mocowane stelaże do sanitariatów (np. Geberity) nie powinny iść żadne rury, bo te stelaże trzeba do wylewki potem przykręcić ... 7. Miska klozetowa chyba musi być dosyć blisko pionu kanalizacyjnego. 8. Zwrócić uwagę na podejścia odpływów do brodzików albo prysznicy bezbrodzikowych. Trzeba już wiedzieć gdzie będzie brodzik i czy będzie głęboki czy płytki, albo czy ma być prysznic bez brodzika. Potem musi się tam zmieścić jakiś syfon. 9. Aha jak wystają podejścia wodne ze ściany warto dopilnować żeby były pod kątem prostym do ściany. Kiedyś już widziałem jak potem pod umywalką zaworki sterczały każdy w inną stronę (taki zez). Nie wiem co tam jeszcze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 23.06.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Na co zwracac uwagę, przy realizacji instalacji wod-kan ? wszelkie uwagi będą mi naprawdę pomocne... pozdrawiam Takie luźne uwagi: 1. Sprawdzić poprawne umieszczenie wylotów rurek. Przykładowo tam gdzie jest podejście umywalkowe ciepła i zimna mają być blisko siebie na jakiejś wysokości a kanalizacja troszkę niżej pośrodku. Trzeba się dowiedzieć o te wysokości bo potem wychodzą jaja. Chcieliśmy np dać półnogę pod umywalką no i kicha bo bebechy nie mieściły się w półnodze no i musimy dać szafkę. A jak odpływ za nisko to znowu trzeba szukać syfonów bo nie wszystkie podejdą. 2. Sprawdzić izolowanie otuliną rurek z ciepłą wodą i rurek cyrkulacji. 3. Rury kanalizacyjne ze spadem. 4. Odpowietrzenie kanalizacji kominkiem na dachu. 5. Próba ciśnieniowa na końcu. 6. Tam gdzie mają być mocowane stelaże do sanitariatów (np. Geberity) nie powinny iść żadne rury, bo te stelaże trzeba do wylewki potem przykręcić ... 7. Miska klozetowa chyba musi być dosyć blisko pionu kanalizacyjnego. 8. Zwrócić uwagę na podejścia odpływów do brodzików albo prysznicy bezbrodzikowych. Trzeba już wiedzieć gdzie będzie brodzik i czy będzie głęboki czy płytki, albo czy ma być prysznic bez brodzika. Potem musi się tam zmieścić jakiś syfon. 9. Aha jak wystają podejścia wodne ze ściany warto dopilnować żeby były pod kątem prostym do ściany. Kiedyś już widziałem jak potem pod umywalką zaworki sterczały każdy w inną stronę (taki zez). Nie wiem co tam jeszcze ... wielkie dzięki... wszystko będę miał na uwadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 23.06.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 czy kupował ktoś okna Okno-Plast z Wolbromia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 23.06.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Szukam zdjec oswietlenia schodow - myslalem nad ledami firmy skoff ale cena mnie zabiła 80 zl jedno swiatelko a jest 8 plus do tego transformator ponad 500 zl :/ Znacie tansze rozwiazanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts