bm_mi 28.06.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 dzięki pablitoo, wykonawcy mówili węglarek, przez to nie mogłem nic znaleźć w sieci. mam inne pytanie:ile wam wyszło "punktów" elektrycznych w domu i przy jakim metrażu domu?nam wyszło (jak na razie na kartce) ok. 130 punktów (!)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogibabu16 28.06.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 pytanie na szybko gdzie kupowaliścię dachówkę ??? i jakich marek ??? mi oststnio polecali CREATONA - cena ok 25 zł /m2 !! (DOR-BUD NIEPOŁOMICE) my chcemy zwyką czerwoną z połyskiem (może nawet angoba szlachetna ) kształt - coś w stylu renesansowej L15 1)dziś byłem w takim skłądzie na obwodnicy wieliczki (koło HERTZ-a) 2) jutro mysle skoczyć na Cystersów 3) gdzie jeszcze można ( Również polecam Trapez Carbo (Zakopianka), mogę przesłać na priv nr telefonu do przedstawiciela handlowego, który obsłużył nas bardzo kompleksowo i zaproponował najniższą cenę za dachówke sposród kilku innych składów. Poza tym zaproponował kilka praktycznych rozwiązań dzięki którym zaoszczędzilismy trochę pieniążków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 28.06.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Czy ocieplaliście powierzchnie na szczytach która dochodzi do folii i dachówki? U mnie wymurowano szczyt na równo z krokwiami , teraz myślę jak ocieplić tą powierzchnię.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 28.06.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Czy ocieplaliście powierzchnie na szczytach która dochodzi do folii i dachówki? U mnie wymurowano szczyt na równo z krokwiami , teraz myślę jak ocieplić tą powierzchnię.... U mnie tez jest "luz" - wełne tam zamierzam wepchac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 28.06.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Czy ocieplaliście powierzchnie na szczytach która dochodzi do folii i dachówki? U mnie wymurowano szczyt na równo z krokwiami , teraz myślę jak ocieplić tą powierzchnię.... U mnie tez jest "luz" - wełne tam zamierzam wepchac Teraz wpadłem na pomysł aby przykleić na te szczyty (póki nie ma jeszcze dachówek i folii) taki 4-5 cm styropian, tak aby wypełnił tą przestrzeń albo może tą wełne wepchać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 28.06.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Czy ocieplaliście powierzchnie na szczytach która dochodzi do folii i dachówki? U mnie wymurowano szczyt na równo z krokwiami , teraz myślę jak ocieplić tą powierzchnię.... U mnie tez jest "luz" - wełne tam zamierzam wepchac Teraz wpadłem na pomysł aby przykleić na te szczyty (póki nie ma jeszcze dachówek i folii) taki 4-5 cm styropian, tak aby wypełnił tą przestrzeń albo może tą wełne wepchać Styropian jest kiepskim rozwiazaniem nigdy nie bedzie CI uszczelnial w 100% a jak wepchniesz w szczeline 5 cm wełne 10 cm to na maxa Ci wszystko dociśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 28.06.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Czy ocieplaliście powierzchnie na szczytach która dochodzi do folii i dachówki? U mnie wymurowano szczyt na równo z krokwiami , teraz myślę jak ocieplić tą powierzchnię.... U mnie tez jest "luz" - wełne tam zamierzam wepchac Teraz wpadłem na pomysł aby przykleić na te szczyty (póki nie ma jeszcze dachówek i folii) taki 4-5 cm styropian, tak aby wypełnił tą przestrzeń albo może tą wełne wepchać Styropian jest kiepskim rozwiazaniem nigdy nie bedzie CI uszczelnial w 100% a jak wepchniesz w szczeline 5 cm wełne 10 cm to na maxa Ci wszystko dociśnie Czyli sugerujesz co by już po położeniu dachówki włożyć tam wełne i jakoś zabezpieczyć od wewnątrz oraz zewnątrz czy też może podczas ocieplania budynku styropianem wtedy to upchać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 28.06.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 OD zewnatrz przyjdzie CI podbitkaOd wewnatrz przyjdzie CI zabudowa poddasza czyli do tej wełny ktora wepchasz dojdzie kolejna tak wiec.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 29.06.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 czy koszt instalacji elektrycznych w cenie 13.5tys do domu jednorodzinnego to nie jest zbyt wygórowana cena??? - przy ok. 150 punktach- w tym instalacja telefoniczna, tv, internetowa, domofonowa, alarmowa- same instalacje, bez urządzeń, czujek itd itd- robocizna z materiałem. pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 29.06.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 czy koszt instalacji elektrycznych w cenie 13.5tys do domu jednorodzinnego to nie jest zbyt wygórowana cena??? - przy ok. 150 punktach - w tym instalacja telefoniczna, tv, internetowa, domofonowa, alarmowa - same instalacje, bez urządzeń, czujek itd itd - robocizna z materiałem. pozdrawiam ! Przez ostatnie 2 tygodnie robiłem z teściem elektryke punktów mysle ze jest mniej ale tylko dlatego ze chcielismy jak najmniej puszek - gdzie trzeba bylo robilismy jedna ale wieksza a jak Ci przychodzi elektryk i placisz mu od punktu to w jego interesie jest by puszek , puszeczek itp bylo jak najwiecej. Materiał wyszedł mnie na razie jakies 2500 zł tzn kable , skrzynki rozdzielcze bez osprzętu . Osprzęt do skrzynek (3 sztuki tzn garaz parter i góra) wyjdzie jaklies 1000 zl różnicówi itp Najdrozsze w tym wszystkim beda gniazdka 1 szt legranda jakies 25 zl;((( Tak wiec wg mnie 13500 to kosmos cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 29.06.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 czy koszt instalacji elektrycznych w cenie 13.5tys do domu jednorodzinnego to nie jest zbyt wygórowana cena??? - przy ok. 150 punktach - w tym instalacja telefoniczna, tv, internetowa, domofonowa, alarmowa - same instalacje, bez urządzeń, czujek itd itd - robocizna z materiałem. pozdrawiam ! Przez ostatnie 2 tygodnie robiłem z teściem elektryke punktów mysle ze jest mniej ale tylko dlatego ze chcielismy jak najmniej puszek - gdzie trzeba bylo robilismy jedna ale wieksza a jak Ci przychodzi elektryk i placisz mu od punktu to w jego interesie jest by puszek , puszeczek itp bylo jak najwiecej. Materiał wyszedł mnie na razie jakies 2500 zł tzn kable , skrzynki rozdzielcze bez osprzętu . Osprzęt do skrzynek (3 sztuki tzn garaz parter i góra) wyjdzie jaklies 1000 zl różnicówi itp Najdrozsze w tym wszystkim beda gniazdka 1 szt legranda jakies 25 zl;((( Tak wiec wg mnie 13500 to kosmos cena no tak wiem, że za materiał nie powinno wyjśc dużo, ale jak robisz z teściem to zawsze to taniej wyjdzie:) a czy ktoś inny mógłby powiedziec, kto miał standardową ekipę? jak to się rozłożyło kosztowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 29.06.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 a nie lepiej dogadac sie z gosciem tylko na robocizne?a za materiał sammeu placic?podobno bierze sie 30 zl za punkt za robocizne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 29.06.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 a nie lepiej dogadac sie z gosciem tylko na robocizne? a za materiał sammeu placic? podobno bierze sie 30 zl za punkt za robocizne jak znasz kogoś kto bierze 30zł/punkt to daj proszę namiary ja usłyszałem 60zł/punkt za robociznę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 29.06.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 60 ?? Ok ale jak sie liczy punkt?Bo slyszalem rozne liczenie tzn wyłącznik i lampa jako jeden punktinni kazda rzecz tzn kazde gniazdo , wylacznik , lampa , puszka to punktokolo 300 zl slyszalem osadzenie i podlaczenie skrzynki kazdej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 29.06.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 60 ?? Ok ale jak sie liczy punkt? Bo slyszalem rozne liczenie tzn wyłącznik i lampa jako jeden punkt inni kazda rzecz tzn kazde gniazdo , wylacznik , lampa , puszka to punkt okolo 300 zl slyszalem osadzenie i podlaczenie skrzynki kazdej niby lampa i kontakt to dwa punkty... takich punktów naprawdę może się sporo uzbierac... punkt od lampki, kontaktu, telefonu w pokoju, internetu, kabel do czujki alarmu itd itd ... małe lampki halogenowe w łazience, przy schodach, itd itd masakra... pełno punktów:) tylko kasy mało na te wszystkie "punkty" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 29.06.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 akurat na halogeny ma Ci wypuscic tylko jeden kabel i to jest 1 punkt kwestia odrebna pozostaja np lampki przy schodach tam tych punktow bedzie od groma:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 29.06.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 1. kto poleci porządną firmę elektro-instalacyjną (solidną i w miarę niedrogą), która by zrobiła instalacje elektryczne, alarmowe, telefoniczne, internetowe, tv... 2. gdzie można kupić studzienki kanalizacyjne, albo może ktoś poleci tanią firmę, która zrobiłaby przyłącze kanalizacyjne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 29.06.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 czy jest ktoś na forum, komu wykonywał instalacje elektryczne p. Krzysztof Barket? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 30.06.2009 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Niestety gmina nie jest w stanie od kilku lat wykonac rozbudowy woociągu i muszę wykopać lub wywiercić studnię - czy możecie podpowiedzieć wykonawcę/ów? Wolałbym wierconą ale w ostateczności moze być też studnia kopana. Temat dosyć pilny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 30.06.2009 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 dziś składamy PnBo rany ale się denerwuję.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts