Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pytanie na szybko

gdzie kupowaliścię dachówkę ???

i jakich marek ???

mi oststnio polecali CREATONA - cena ok 25 zł /m2 !! (DOR-BUD NIEPOŁOMICE)

my chcemy zwyką czerwoną z połyskiem (może nawet angoba szlachetna :) )

kształt - coś w stylu renesansowej L15

1)dziś byłem w takim skłądzie na obwodnicy wieliczki (koło HERTZ-a)

2) jutro mysle skoczyć na Cystersów

3) gdzie jeszcze można (

Również polecam Trapez Carbo (Zakopianka), mogę przesłać na priv nr telefonu do przedstawiciela handlowego, który obsłużył nas bardzo kompleksowo i zaproponował najniższą cenę za dachówke sposród kilku innych składów. Poza tym zaproponował kilka praktycznych rozwiązań dzięki którym zaoszczędzilismy trochę pieniążków.

Czy ocieplaliście powierzchnie na szczytach która dochodzi do folii i dachówki? U mnie wymurowano szczyt na równo z krokwiami , teraz myślę jak ocieplić tą powierzchnię....

U mnie tez jest "luz" - wełne tam zamierzam wepchac

Teraz wpadłem na pomysł aby przykleić na te szczyty (póki nie ma jeszcze dachówek i folii) taki 4-5 cm styropian, tak aby wypełnił tą przestrzeń albo może tą wełne wepchać :)

Czy ocieplaliście powierzchnie na szczytach która dochodzi do folii i dachówki? U mnie wymurowano szczyt na równo z krokwiami , teraz myślę jak ocieplić tą powierzchnię....

Teraz wpadłem na pomysł aby przykleić na te szczyty (póki nie ma jeszcze dachówek i folii) taki 4-5 cm styropian, tak aby wypełnił tą przestrzeń albo może tą wełne wepchać :)

Styropian jest kiepskim rozwiazaniem nigdy nie bedzie CI uszczelnial w 100% a jak wepchniesz w szczeline 5 cm wełne 10 cm to na maxa Ci wszystko dociśnie

Styropian jest kiepskim rozwiazaniem nigdy nie bedzie CI uszczelnial w 100% a jak wepchniesz w szczeline 5 cm wełne 10 cm to na maxa Ci wszystko dociśnie

Czyli sugerujesz co by już po położeniu dachówki włożyć tam wełne i jakoś zabezpieczyć od wewnątrz oraz zewnątrz czy też może podczas ocieplania budynku styropianem wtedy to upchać?

czy koszt instalacji elektrycznych w cenie 13.5tys do domu jednorodzinnego to nie jest zbyt wygórowana cena???

- przy ok. 150 punktach

- w tym instalacja telefoniczna, tv, internetowa, domofonowa, alarmowa

- same instalacje, bez urządzeń, czujek itd itd

- robocizna z materiałem.

pozdrawiam !

czy koszt instalacji elektrycznych w cenie 13.5tys do domu jednorodzinnego to nie jest zbyt wygórowana cena???

- przy ok. 150 punktach

pozdrawiam !

Przez ostatnie 2 tygodnie robiłem z teściem elektryke punktów mysle ze jest mniej ale tylko dlatego ze chcielismy jak najmniej puszek - gdzie trzeba bylo robilismy jedna ale wieksza a jak Ci przychodzi elektryk i placisz mu od punktu to w jego interesie jest by puszek , puszeczek itp bylo jak najwiecej.

Materiał wyszedł mnie na razie jakies 2500 zł tzn kable , skrzynki rozdzielcze bez osprzętu . Osprzęt do skrzynek (3 sztuki tzn garaz parter i góra) wyjdzie jaklies 1000 zl różnicówi itp

Najdrozsze w tym wszystkim beda gniazdka 1 szt legranda jakies 25 zl;(((

Tak wiec wg mnie 13500 to kosmos cena

- przy ok. 150 punktach

pozdrawiam !

Przez ostatnie 2 tygodnie robiłem z teściem elektryke punktów mysle ze jest mniej ale tylko dlatego ze chcielismy jak najmniej puszek - gdzie trzeba bylo robilismy jedna ale wieksza a jak Ci przychodzi elektryk i placisz mu od punktu to w jego interesie jest by puszek , puszeczek itp bylo jak najwiecej.

Materiał wyszedł mnie na razie jakies 2500 zł tzn kable , skrzynki rozdzielcze bez osprzętu . Osprzęt do skrzynek (3 sztuki tzn garaz parter i góra) wyjdzie jaklies 1000 zl różnicówi itp

Najdrozsze w tym wszystkim beda gniazdka 1 szt legranda jakies 25 zl;(((

Tak wiec wg mnie 13500 to kosmos cena

no tak wiem, że za materiał nie powinno wyjśc dużo, ale jak robisz z teściem to zawsze to taniej wyjdzie:)

a czy ktoś inny mógłby powiedziec, kto miał standardową ekipę? jak to się rozłożyło kosztowo?

60 ?? Ok ale jak sie liczy punkt?

Bo slyszalem rozne liczenie tzn

wyłącznik i lampa jako jeden punkt

inni kazda rzecz tzn kazde gniazdo , wylacznik , lampa , puszka to punkt

okolo 300 zl slyszalem osadzenie i podlaczenie skrzynki kazdej

niby lampa i kontakt to dwa punkty...

takich punktów naprawdę może się sporo uzbierac...

punkt od lampki, kontaktu, telefonu w pokoju, internetu, kabel do czujki alarmu itd itd ... małe lampki halogenowe w łazience, przy schodach, itd itd masakra...

pełno punktów:) tylko kasy mało na te wszystkie "punkty" ...

1. kto poleci porządną firmę elektro-instalacyjną (solidną i w miarę niedrogą), która by zrobiła instalacje elektryczne, alarmowe, telefoniczne, internetowe, tv...

2. gdzie można kupić studzienki kanalizacyjne, albo może ktoś poleci tanią firmę, która zrobiłaby przyłącze kanalizacyjne...