Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Polecałabym ci wypożyczyć mechaniczne osuszarki (np. używane przy powodziach) wysuszyć ściany w piwnicach i pomyśleć o odwodnieniu. Ale poczekaj aż jeszcze ktoś ci doradzi. Ja nie jestem specjalistą - powtarzam tylko rozmowę z geologiem.

Osuszanie wnętrza piwnicy to półśrodek - jak znowu poleje konkretnie - znowu w tym miejscu przesiąknie mur i bedzie wilgoć - jak chcesz zrobić to porządnie - trzeba kopać i zrobić konkretną izolację pionową przeciwwilgociową - a tak na marginesie - jaką masz izolację pionową - HeyBobik ?

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

]

mnie też wyznaczyli od sąsiada, ale po dłuższych rozmowach w ENIONIE okazało się, że 3 okoliczne słupy spełniają wymogi przyłączenia i od tych 3 można ciagnąć. A po konsultacjach z elektrykiem który u nich pracuje okazało się, że można wystąpić o przyłączenie ziemią na koszt ENIONu.

Ale gadania, łażenia, nerwów, korków.. ehh

U mnie wszystkie koszta wykonania przebicia pod drogą i ciągnięcia kabla w ziemi ponosił ENION .

Ja nie miałem wyjścia - ZE wyznaczył mi prąd ze słupa na działce sąsiada - a ten musiał wyrazić zgodę - i wyraził - za skromny tysiączek ...

to powiem ci, że i tak niedużo.

Moja sąsiadka, z której działki podpinałam się do słupa mnie nie robiła problemów i kasy nie chciała :lol: , ale to tylko dlatego, że od dziecka tam mieszkałam i głupio jej było wołać na mnie o kasę. Za to jak z drugiej strony budowałi sie "przyjezdni", którzy byli całkiem obcy to wzięła 3tys. :x

Ludzie mają fantazję..... elektryk mi mówił, że czasami to ludzie bulą nawet po 10tys. :o

Moja sąsiadka, z której działki podpinałam się do słupa mnie nie robiła problemów i kasy nie chciała :lol: , ale to tylko dlatego, że od dziecka tam mieszkałam i głupio jej było wołać na mnie o kasę. Za to jak z drugiej strony budowałi sie "przyjezdni", którzy byli całkiem obcy to wzięła 3tys. :x

Ludzie mają fantazję..... elektryk mi mówił, że czasami to ludzie bulą nawet po 10tys. :o

Dla mnie nawet to było dużo - zwłaszcza że robiłem prąd ponad trzy lata temu - a wtedy wartość takiego tysiączka inaczej się miała niż dzisiaj - poza tym - dla mnie to skur....two - ja jestem/byłem z miasta - takie rzeczy to się sąsiadom za darmo udostępnia - no ale - to w końcu jest wiocha - i takie tam ludzie ...

Edit,

Moja sąsiadka, z której działki podpinałam się do słupa mnie nie robiła problemów i kasy nie chciała :lol: , ale to tylko dlatego, że od dziecka tam mieszkałam i głupio jej było wołać na mnie o kasę.

A ile Twoim zdaniem sąsiad mieszkający "od dziecka" może sobie krzyknąć za przeprowadzenie przez całą długość jego działki za gaz ?

Stoję przed takim problem i próbuję się jakoś "nastoić" psychicznie :wink:

Sorki, zmieniłem wpis bo myślałem, że zacytuje fragment - a tu nie.... :oops:

Edit,

Moja sąsiadka, z której działki podpinałam się do słupa mnie nie robiła problemów i kasy nie chciała :lol: , ale to tylko dlatego, że od dziecka tam mieszkałam i głupio jej było wołać na mnie o kasę.

A ile Twoim zdaniem sąsiad mieszkający "od dziecka" może sobie krzyknąć za przeprowadzenie przez całą długość jego działki za gaz ?

Stoję przed takim problem i próbuję się jakoś "nastoić" psychicznie :wink:

Sorki, zmieniłem wpis bo myślałem, że zacytuje fragment - a tu nie.... :oops:

Według mnie to nic, ale różni sa ludzie. Jedni normalni a drudzy nie. Tak jak pisałam gdybym była "przyjezdna" to pewnie też chciałaby kasę, a tak to myślę, że było jej wstyd przed sąsiadami bo jakbym powiedziała, że wzięła ode mnie kasę to chyba by ją zjedli. :lol:

U nas gazownia weszła juz na sposób i np jak u mnie robili gaz to oprócz tego, że zrobili przepych pod drogą i doprowadzili do skrzynki na domu to jeszcze puścili nitkę aż do ogrodzenia frontowego. Dodatkowo o ile pamiętam to jest chyba jakis zapis w umowie, który obliguje mnie to wyrażenia zgody na podpięcie sie kolejnych domów. Kierowni gazowni powiedział, że tak sie gazownia zabezpiecza bo ponosi koszty wykonania przyłącza a potem ktoś się na nich wypnie i nie mogliby nic zrobić.

Dzięki Mrs Smith

Za info o wilgotnych piwnicach. Teraz przynajmniej wiem, że mogę o to dręczyć jakiegoś geologa. Skontaktuję się jeszcze ze swoim kierownikiem budowy - może on coś wykombinuje.

A jeżeli chodzi o zamakanie ścian - na szczęście stoją w okolicy domy z płytką piwnicą (wkopana max. 1,5m) i nic się nie dzieje. Tak że generalnie jestem dobrej myśli. Tylko irytuje mnie ewent. perspektywa grzyba w piwnicy.

Musze pochwalic ATTIC - odebrali ode mnie cegłe ktora została klinkierowa oraz pustaki co do sztuki 9 szt 11,5 p+w zostalo nawet takie ilosci zabrali tym sposobem robi sie porządek na budowie:)

a przechodzac do meritum...

Sprzedam 5 arkuszy blachy brązowej zakupionej w Trapez Carbo - za duzo wyliczyli:/ płaciłem cos po 65 zł czekam na propozycje na priv:)

Mój "sąsiad" z naprzeciwka za podpięcie sie do słupa elektrycznego który stoi przy granicy powiedział że bedzie to kosztowało 15 tys zł.

Na szczęście sa normalni ludzie na świecie i teraz mam prad od drugiego sąsiada , za darmo , bez słupa na mojej działce .

15 tys zł ???? :o :o :o

Rozumiem jak ktos bierze kase za podłączenie sie do mediow bo go to kosztowalo ... np ja bede rozbudowywal siec wodociagowa i zaplace za to 8 tys ... sasiad podłączający sam zaproponował ze zaplaci polowe mozecie mnie zrugać ale wg mnie to uczciwy układ. Natomiast co do prądu i gazu podłącza sie za free bo moje koszty to jedynie projekt i stracony czas przy załatwianiu.

Mój "sąsiad" z naprzeciwka za podpięcie sie do słupa elektrycznego który stoi przy granicy powiedział że bedzie to kosztowało 15 tys zł.

Na szczęście sa normalni ludzie na świecie i teraz mam prad od drugiego sąsiada , za darmo , bez słupa na mojej działce .

15 tys zł ???? :o :o :o

:o :o :o :o ale cena rany boskie! Mam nadzieję, że mi się uda ziemią to pociągnąć!

ja miałem do podciągnnięcia:

- prąd od jednego sąsiada, ok. 40m ziemią - nie wziął nic

- wodę od sąsiadki, ok 60m - nie wzięła nic

... mimo, że sam poszedłem i chciałem dac pieniądze...

15tys. zł. za możliwośc przekopania ... to jak dla mnie cena z kosmosu...

szok

:o

bm_mi,

W jakiej okolicy budujesz ? Twoi sąsiedzi to są ludzie mieszkający tam od lat czy kupili ostatnio działki ?

Ja prosiłem o użyczenie dojazdu - skończyło się na tym że musiałem kupować udziały w drodze. Szczęściarz jesteś, oj szczęściarz :wink:

Mogilany, południe Krakowa

to ludzie mieszkający tam juz od hoho..