Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wielkie dzięki, poradźcie gdzie szukać projektanta, namiary na tego za 2500 dostaliśmy w firmie, która robiła nam projekty wod-kan i gazu, ale za nie cena była normalna -750 zł

Wysyłam na priv.

Ja byłem z niego b.zadowolony.

Pierwszy elektr. z którym rozmawiałem, a który wygrał przetarg w elektrowni - to chyba się z choinki urwał taką mi cenę powiedział. A potem próbował mi jeszcze wtulić szafkę termoutwardzalną która mu została po poprzedniej instalacji.

Podpinam się pod odpowiedź jak powyżej. Nam geolog robił odwierty w przybliżonych narożnikach domu (dwóch)

Fundamenty w gotowych projektach są mniej więcej jednakowe. Do rzeczywistych warunków geologicznych ( wodno - gruntowych) dostosowuje je dopiero architekt robiący adaptację.

Nam np. ze względu na wysoki stan wód gruntowych i nieprzepuszczalną glebę podniesili dom wyżej . Fundamenty - bagatela 1.5 m ponad istniejącym gruntem.

Wyjątek od powyższego - decyzja o posiadaniu / nieposiadaniu piwnicy.

Najlepiej popatrz i popytaj czy sąsiedzi mają piwnice i czy mają /niemają z nimi kłopotów.

Dobrej decyzji.

Właściwie to nie wiem co jest pod trawą bo spod takich chwaściorów nic nie widać :p wcześniej tam było pole z ziemniakami :D architekt powiedział, że warto zrobić ten odwiert szczególnie jeśli ma być piwnica... sama nie wiem 700 zł mnie nie swędzi :-?

Właściwie to nie wiem co jest pod trawą bo spod takich chwaściorów nic nie widać :p wcześniej tam było pole z ziemniakami :D architekt powiedział, że warto zrobić ten odwiert szczególnie jeśli ma być piwnica... sama nie wiem 700 zł mnie nie swędzi :-?

Zrób badanie gruntu - teraz wiem że warto.

Ja oczywiście nie zrobiłem. Wydawało mi się że teren na zboczu pagórka jest OK, na sąsiednich działkach stoją domy. Wybudowałem i okazało się że pod dom podchodzi woda z jakiegoś cieku wodnego zlokalizowanego z jednym z rogów działki. Skończyło się na ogromnych nerwach, podwyższaniu kredytu i 40 tys. PLN wydanych na drenowanie działki żeby zabezpieczyć dom.

Pozdrawiam,

Grzesiek

Wprawili mi dzisiaj okna i jest problem:/

Okno łukowe otwiera sie na 70% i blokuje sie o nadproze:((

I teraz nie wiem co robic czy "ciosać napdroze czy cos jest nie tak z oknami czy z montazem etc:( zarowno jedna jak i druga polowka

Mam to samo :(

http://images50.fotosik.pl/160/30bc4f4d00df6927m.jpg

W sierpniu bede coś z tym robił ale to juz od "mojego majstra " zależy !! Bo ja nie mam zielonego pojecia :)

Jak potrzebujesz goscia to moge dac ci namiary na w miare taniego i dobrego. Za dwa odwierty zaplacilem na razie 300zl (doplace jeszcze 200 jak bede potrzebowal dokumentacji) i w godzinke wiedzialem jaki mam grunt - i powiem szczerze od razu wyszlo ze na fundamenty trzeba przeznaczyc ekstra 10 tys. Wiec lepiej wiedziec o tym wczesniej i dopasowac technologie budowania fundamentow itp.

Jak potrzebujesz goscia to moge dac ci namiary na w miare taniego i dobrego. Za dwa odwierty zaplacilem na razie 300zl (doplace jeszcze 200 jak bede potrzebowal dokumentacji) i w godzinke wiedzialem jaki mam grunt - i powiem szczerze od razu wyszlo ze na fundamenty trzeba przeznaczyc ekstra 10 tys. Wiec lepiej wiedziec o tym wczesniej i dopasowac technologie budowania fundamentow itp.

Hej, jeśli można to wyślij mi namiary na niego na PW. A jakie głębokie robił te odwierty? Mój mówił, że zrobi 2 na 4m i jeden na 5m (dla domu z piwnicą to podobno standard).

Dzięki :D

Ja robilem badania na działce którą chce kupić. Nie musialo być duzo wiercen i nie musialy byc glebokie. Jedno wiercenie bylo na 4m drugie na cos kolo 3m. Teraz wiem co na dzialce siedzi i wiem ze nie kupuje kota w worku. A na gadaniach i tak nie mam zamiaru oszczedzac. Lepiej teraz dac troche wiecej i miec spokoj (a w calej cenie domu to i tak kwota minimalna)

Witam,

Ja dopiero zaczynam myslec o domu :) Czy ktos z wam moze polecic dobrą ekipę która budowała w gminie Wielka Wieś - Giebułtów. Chodzi o to ze jestem w doline i grunt nie jest jakis rewelacyjny a najlepiej miec kogos kto juz w takim gruncie robil :) (glina i woda bardzo plytko)

Aaaa - witam ziomala :lol - z BK się kłaniam :D