redpradnik 09.07.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Prosze poleććie mi kogos od zabudowy poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HeyBobik 10.07.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Wielkie dzięki, poradźcie gdzie szukać projektanta, namiary na tego za 2500 dostaliśmy w firmie, która robiła nam projekty wod-kan i gazu, ale za nie cena była normalna -750 zł Wysyłam na priv. Ja byłem z niego b.zadowolony. Pierwszy elektr. z którym rozmawiałem, a który wygrał przetarg w elektrowni - to chyba się z choinki urwał taką mi cenę powiedział. A potem próbował mi jeszcze wtulić szafkę termoutwardzalną która mu została po poprzedniej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 10.07.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Kiedy robili Wam odwierty geologiczne? Bo na mój babski rozum odwiert należy zrobić przed wyborem projektu a już 2 geologów z bożej łaski powiedziało, że odwiert to oni zrobią jak kupię projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon_J 10.07.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Wedlug mnie projektu nie musisz kupowac, ale wazne zebys wiedziala jaki to projekt a tym samym znala wymiary domu.U mnie geolog robil dwa odwierty "mniej wiecej" w naroznikach domu (pokazalem mu jak umiejsciowiony bedzie dom). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki-aki 10.07.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Podpinam się pod odpowiedź jak powyżej. Nam geolog robił odwierty w przybliżonych narożnikach domu (dwóch) Fundamenty w gotowych projektach są mniej więcej jednakowe. Do rzeczywistych warunków geologicznych ( wodno - gruntowych) dostosowuje je dopiero architekt robiący adaptację. Nam np. ze względu na wysoki stan wód gruntowych i nieprzepuszczalną glebę podniesili dom wyżej . Fundamenty - bagatela 1.5 m ponad istniejącym gruntem. Wyjątek od powyższego - decyzja o posiadaniu / nieposiadaniu piwnicy. Najlepiej popatrz i popytaj czy sąsiedzi mają piwnice i czy mają /niemają z nimi kłopotów. Dobrej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 10.07.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 no to chyba jednak jestem tym wyjątkiem bo ciągle nie wiem, co z tą piwnicą... ale jaki to ma wpływ na odwierty? Wiem, że muszą być głębsze ale to chyba równie dobrze od razu mogę powiedzieć, żeby zrobili głębsze bo co mi zależy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 10.07.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Ja jedyne odwierty jakie robiłem to pod słupki ogrodzeniowe Gdzieś jest to wymagane ? Bo jeżeli nie i wiesz co masz pod trawą to.. chyba sensu robić odwiertów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 10.07.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Właściwie to nie wiem co jest pod trawą bo spod takich chwaściorów nic nie widać wcześniej tam było pole z ziemniakami architekt powiedział, że warto zrobić ten odwiert szczególnie jeśli ma być piwnica... sama nie wiem 700 zł mnie nie swędzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon_J 10.07.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 U mnie odwierty byly robione na 3m. Mniej wiecej na takiej glebokosci jest rowniez piwnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzajac 10.07.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Właściwie to nie wiem co jest pod trawą bo spod takich chwaściorów nic nie widać wcześniej tam było pole z ziemniakami architekt powiedział, że warto zrobić ten odwiert szczególnie jeśli ma być piwnica... sama nie wiem 700 zł mnie nie swędzi Zrób badanie gruntu - teraz wiem że warto. Ja oczywiście nie zrobiłem. Wydawało mi się że teren na zboczu pagórka jest OK, na sąsiednich działkach stoją domy. Wybudowałem i okazało się że pod dom podchodzi woda z jakiegoś cieku wodnego zlokalizowanego z jednym z rogów działki. Skończyło się na ogromnych nerwach, podwyższaniu kredytu i 40 tys. PLN wydanych na drenowanie działki żeby zabezpieczyć dom. Pozdrawiam, Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 10.07.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Wprawili mi dzisiaj okna i jest problem:/Okno łukowe otwiera sie na 70% i blokuje sie o nadproze:((I teraz nie wiem co robic czy "ciosać napdroze czy cos jest nie tak z oknami czy z montazem etc:( zarowno jedna jak i druga polowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polski00012 10.07.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Wprawili mi dzisiaj okna i jest problem:/ Okno łukowe otwiera sie na 70% i blokuje sie o nadproze:(( I teraz nie wiem co robic czy "ciosać napdroze czy cos jest nie tak z oknami czy z montazem etc:( zarowno jedna jak i druga polowka Mam to samo http://images50.fotosik.pl/160/30bc4f4d00df6927m.jpg W sierpniu bede coś z tym robił ale to juz od "mojego majstra " zależy !! Bo ja nie mam zielonego pojecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 10.07.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 JA po prostu chyba do skosa zetgne z prostej sciany do łuku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 11.07.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 Witam Grupę krakowską http://www.esiedlce.pl/zdjecia/piwo.jpg Sympatyk forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_ryba 11.07.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 Witam, Ja dopiero zaczynam myslec o domu Czy ktos z wam moze polecic dobrą ekipę która budowała w gminie Wielka Wieś - Giebułtów. Chodzi o to ze jestem w doline i grunt nie jest jakis rewelacyjny a najlepiej miec kogos kto juz w takim gruncie robil (glina i woda bardzo plytko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_ryba 11.07.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 Właściwie to nie wiem co jest pod trawą bo spod takich chwaściorów nic nie widać wcześniej tam było pole z ziemniakami architekt powiedział, że warto zrobić ten odwiert szczególnie jeśli ma być piwnica... sama nie wiem 700 zł mnie nie swędzi Jak potrzebujesz goscia to moge dac ci namiary na w miare taniego i dobrego. Za dwa odwierty zaplacilem na razie 300zl (doplace jeszcze 200 jak bede potrzebowal dokumentacji) i w godzinke wiedzialem jaki mam grunt - i powiem szczerze od razu wyszlo ze na fundamenty trzeba przeznaczyc ekstra 10 tys. Wiec lepiej wiedziec o tym wczesniej i dopasowac technologie budowania fundamentow itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 11.07.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 Właściwie to nie wiem co jest pod trawą bo spod takich chwaściorów nic nie widać wcześniej tam było pole z ziemniakami architekt powiedział, że warto zrobić ten odwiert szczególnie jeśli ma być piwnica... sama nie wiem 700 zł mnie nie swędzi Jak potrzebujesz goscia to moge dac ci namiary na w miare taniego i dobrego. Za dwa odwierty zaplacilem na razie 300zl (doplace jeszcze 200 jak bede potrzebowal dokumentacji) i w godzinke wiedzialem jaki mam grunt - i powiem szczerze od razu wyszlo ze na fundamenty trzeba przeznaczyc ekstra 10 tys. Wiec lepiej wiedziec o tym wczesniej i dopasowac technologie budowania fundamentow itp. Hej, jeśli można to wyślij mi namiary na niego na PW. A jakie głębokie robił te odwierty? Mój mówił, że zrobi 2 na 4m i jeden na 5m (dla domu z piwnicą to podobno standard). Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_ryba 11.07.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 Ja robilem badania na działce którą chce kupić. Nie musialo być duzo wiercen i nie musialy byc glebokie. Jedno wiercenie bylo na 4m drugie na cos kolo 3m. Teraz wiem co na dzialce siedzi i wiem ze nie kupuje kota w worku. A na gadaniach i tak nie mam zamiaru oszczedzac. Lepiej teraz dac troche wiecej i miec spokoj (a w calej cenie domu to i tak kwota minimalna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 11.07.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 Witam Grupę krakowską http://www.esiedlce.pl/zdjecia/piwo.jpg Sympatyk forum Witaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 11.07.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 Witam, Ja dopiero zaczynam myslec o domu Czy ktos z wam moze polecic dobrą ekipę która budowała w gminie Wielka Wieś - Giebułtów. Chodzi o to ze jestem w doline i grunt nie jest jakis rewelacyjny a najlepiej miec kogos kto juz w takim gruncie robil (glina i woda bardzo plytko) Aaaa - witam ziomala :lol - z BK się kłaniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts