morrodiel 12.07.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Wprawili mi dzisiaj okna i jest problem:/ Okno łukowe otwiera sie na 70% i blokuje sie o nadproze:(( I teraz nie wiem co robic czy "ciosać napdroze czy cos jest nie tak z oknami czy z montazem etc:( zarowno jedna jak i druga polowka Mam to samo http://images50.fotosik.pl/160/30bc4f4d00df6927m.jpg W sierpniu bede coś z tym robił ale to juz od "mojego majstra " zależy !! Bo ja nie mam zielonego pojecia Witam znalazłam na innym forum coś tekiego: "Witam wszystkich, zdecydowałem się na otwarcie nowej rozmowy na temat okna łukowego na poddaszu, ponieważ już kilka osób mnie zapytało o tę kwestię i widzę, że dużo osób ma z tym oknem problem, a mianowicie z jego otwieraniem. Otóż żeby z otwieraniem okna łukowego nie było problemu należy albo (1) na etapie murowania, lub wylewania z betonu sklepiania to uwzględnić, albo (2) później przed zamówieniem tego okna. Pierwszy sposób to takie wykonanie sklepienia aby ono w kierunku do środka pomieszczenia wznosiło się lekko ku górze (skośnie), aby potem, okno mogło swobodnie się otworzyć. Jeżeli tak nie zostanie ono wykonane, a okno zostanie wykonane idealnie na wymiar otworu, to nie będzie się ono otwierało do końca! Drugi sposób – jeżeli jest już sklepienie wykonane - chyba bardziej wszystkich zainteresuje, bo nikt na etapie murowania czy wylewania sklepienia o tym jeszcze nie myśli, to taki aby okno łukowe zamówić (powinien to doradzić sprzedawca okien lub osoba dokonująca pomiarów okien) w tym przypadku niższe niż otwór. Niższe tylko w osi pionowej okna, boki - wysokości - bez zmian! Oznacza to, że jeżeli w projekcie w zestawieniu stolarki okno DB3 ma wysokość 220 cm + 30 cm łuk to zamawiając to okno należy je wykonać jako 220 cm + 20 cm łuk (ok. 10 cm niżej niż sklepienie) i będzie się otwierało – zmieniamy promień okna. Przestrzeń między sklepieniem, a ramą okna zostanie wypełnioną pianką montażową + dojdą kotwy. Tak wykonano to u mnie i się otwiera do końca. Ktoś z budujących APISA napisał mi, że miał z tym problem bo ani na etapie murowania tego nie przygotował ani przy pomiarze okna i jak już było ono gotowe i pojawił się problem to montażyści żeby wybrnąć z problemu licowali to okno z licem ściany wewnątrz, a nie na zewnątrz. Gorszy sposób ale od biedy może być!? Jest jeszcze jedna ważna rzecz, która należy uwzględnić: tynkowanie lub przyklejanie płyt rygipsowych. Jeżeli po bokach przy ramie gdzie tynkujemy lub przyklejamy rygips dochodząc do ramy – zrobimy zbyt grubą warstwę to u góry przy przejściu w łuk należy wykonać po bokach takie podcięcia (esy floresy, łezki czy jak to tam nazwać) aby mogło się ono otworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 12.07.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Wszystko fajnie... bo ja juz nawet mysle otym zeby to okno wyciagnac i zamontowac od nowa nizej podkuwajac pustaki tylko... wtedy u gory wyjdzie z 5 cm piany i jak ja to schowam? przeciez nie dam 5 cm tynku Co wg Was moze oznaczać okładzina - mam taki pkt w kosztorysie banku - "tynki wewnetrzne , okładziny". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 13.07.2009 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Wszystko fajnie... bo ja juz nawet mysle otym zeby to okno wyciagnac i zamontowac od nowa nizej podkuwajac pustaki tylko... wtedy u gory wyjdzie z 5 cm piany i jak ja to schowam? przeciez nie dam 5 cm tynku Co wg Was moze oznaczać okładzina - mam taki pkt w kosztorysie banku - "tynki wewnetrzne , okładziny". Farby, tapety itd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 13.07.2009 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Ale osobno jest pozycja "Malowanie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 13.07.2009 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Wszystko fajnie... bo ja juz nawet mysle otym zeby to okno wyciagnac i zamontowac od nowa nizej podkuwajac pustaki tylko... wtedy u gory wyjdzie z 5 cm piany i jak ja to schowam? przeciez nie dam 5 cm tynku . u mnie był podobny problem bo ani murarze nie pomyśleli o wylaniu nadproża pod skosem (a to jest konieczne przy każdym jednym oknie łukowym i powinni to wiedzieć) ani Pan z oknoplastu, który dokonywał pomiaru okien. Skończyło sie na tym, że okno nie zostało zlicowane z zewnętrzną ścianą a cofnięte jakieś 5 cm do środka. Okno się otwiera tak jak trzeba. To było jedyne wyjście bo miałam już gotowe tynki więc kucie odpadało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 13.07.2009 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Wszystko fajnie... bo ja juz nawet mysle otym zeby to okno wyciagnac i zamontowac od nowa nizej podkuwajac pustaki tylko... wtedy u gory wyjdzie z 5 cm piany i jak ja to schowam? przeciez nie dam 5 cm tynku . u mnie był podobny problem bo ani murarze nie pomyśleli o wylaniu nadproża pod skosem (a to jest konieczne przy każdym jednym oknie łukowym i powinni to wiedzieć) ani Pan z oknoplastu, który dokonywał pomiaru okien. Skończyło sie na tym, że okno nie zostało zlicowane z zewnętrzną ścianą a cofnięte jakieś 5 cm do środka. Okno się otwiera tak jak trzeba. To było jedyne wyjście bo miałam już gotowe tynki więc kucie odpadało. okna oknami a u Was widzę ogordzenie się powoli rodzi sami robiliście słupki ? a między słupki dajecie gotowce czy szalunki i zalewanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 13.07.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 okna oknami a u Was widzę ogordzenie się powoli rodzi sami robiliście słupki ? a między słupki dajecie gotowce czy szalunki i zalewanie ? słupki kupowane były chyba juz dwa lata temu no i w końcu się doczekały. Murki będą wylewane w szalunku. Czemu ty nigdy do nas nie zajrzysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 13.07.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 okna oknami a u Was widzę ogordzenie się powoli rodzi sami robiliście słupki ? a między słupki dajecie gotowce czy szalunki i zalewanie ? słupki kupowane były chyba juz dwa lata temu no i w końcu się doczekały. Murki będą wylewane w szalunku. Czemu ty nigdy do nas nie zajrzysz może kiedyś przejeżdżam codziennie do pracy, a jeździmy w 3 osoby więc wiadomo zawsze sobie zerknę co tam u Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 13.07.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 może kiedyś przejeżdżam codziennie do pracy, a jeździmy w 3 osoby więc wiadomo zawsze sobie zerknę co tam u Was czyli stały nadzór jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HeyBobik 13.07.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Witam, Ja dopiero zaczynam myslec o domu Czy ktos z wam moze polecic dobrą ekipę która budowała w gminie Wielka Wieś - Giebułtów. Chodzi o to ze jestem w doline i grunt nie jest jakis rewelacyjny a najlepiej miec kogos kto juz w takim gruncie robil (glina i woda bardzo plytko) Wysyłam na priv. Nie wiem, czy w Wielkij Wsi - ale ekipa b.sensowna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HeyBobik 13.07.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Właściwie to nie wiem co jest pod trawą bo spod takich chwaściorów nic nie widać wcześniej tam było pole z ziemniakami architekt powiedział, że warto zrobić ten odwiert szczególnie jeśli ma być piwnica... sama nie wiem 700 zł mnie nie swędzi Princesa, Za 300zł na pewno zrobiłbym odwierty. (Najchętniej przed kupnem działki, ale budowa domu to też inwestycja ...) Znajomy był już prawie na kupnie działki w Przybysławicach. Ale zrobił sobie odwiert - okazało się że ok. 1,5 metra pod ziemią nie ma już stałego gruntu. Wcześniej musiało tam być jakieś bajoro lub torfowisko. A domy stoją 100m dalej... Więc po domach się nie rozpozna. Jeżeli masz działkę pochyłą - proponuję poświęcić 300zł (by nie okazało się, że wody gruntowe idą pod fundamentami - gdzieś czytałem już taki wątek na forum) Jeżeli nie wiesz czy chcesz piwnicę - też warto wiedzieć i podjąć świadomą decyzję. Ja podjąłem, i jestem zadowolony. Chociaż ostatnio pojawił mi się mały problemik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 13.07.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Możecie polecić niedrogą i sumienną ekipę budującą w Krakowie i okolicach? (Działka w Krzysztoforzycach gm. Kocmyrzów-Luborzyca) Albo jakiś sprawdzonych "Panów Zdzisiów" co się znają na wszystkim od fundamentu po dach ? Będę wdzięczna za namiary na razie mam kilka propozycji ale ceny zabójcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 13.07.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Właściwie to nie wiem co jest pod trawą bo spod takich chwaściorów nic nie widać wcześniej tam było pole z ziemniakami architekt powiedział, że warto zrobić ten odwiert szczególnie jeśli ma być piwnica... sama nie wiem 700 zł mnie nie swędzi Princesa, Za 300zł na pewno zrobiłbym odwierty. (Najchętniej przed kupnem działki, ale budowa domu to też inwestycja ...) Znajomy był już prawie na kupnie działki w Przybysławicach. Ale zrobił sobie odwiert - okazało się że ok. 1,5 metra pod ziemią nie ma już stałego gruntu. Wcześniej musiało tam być jakieś bajoro lub torfowisko. A domy stoją 100m dalej... Więc po domach się nie rozpozna. Jeżeli masz działkę pochyłą - proponuję poświęcić 300zł (by nie okazało się, że wody gruntowe idą pod fundamentami - gdzieś czytałem już taki wątek na forum) Jeżeli nie wiesz czy chcesz piwnicę - też warto wiedzieć i podjąć świadomą decyzję. Ja podjąłem, i jestem zadowolony. Chociaż ostatnio pojawił mi się mały problemik... Zrobić, zrobię jak tylko mapka od geodety wreszcie do nas dotrze Dzięki za sugestie, niestety przed zakupem działki nie zrobiliśmy badań geologicznych, ale jakoś nie jestem przerażona tamte tereny nie mają szans być torfowe ani podmokłe, przynajmniej tak na mój babski rozumek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 13.07.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Witam, Ja dopiero zaczynam myslec o domu Czy ktos z wam moze polecic dobrą ekipę która budowała w gminie Wielka Wieś - Giebułtów. Chodzi o to ze jestem w doline i grunt nie jest jakis rewelacyjny a najlepiej miec kogos kto juz w takim gruncie robil (glina i woda bardzo plytko) Wysyłam na priv. Nie wiem, czy w Wielkij Wsi - ale ekipa b.sensowna. Witam, dołączam się do prośby o namiary na ekipę, narazie daliśmy do zrobienia kosztorys ekipie polecanej przez znajomych, solidna ale podobno droga, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polski00012 13.07.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Możecie polecić niedrogą i sumienną ekipę budującą w Krakowie i okolicach? (Działka w Krzysztoforzycach gm. Kocmyrzów-Luborzyca) Albo jakiś sprawdzonych "Panów Zdzisiów" co się znają na wszystkim od fundamentu po dach ? Będę wdzięczna za namiary na razie mam kilka propozycji ale ceny zabójcze... Poszło na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariku 13.07.2009 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 ma ktoś może u siebie kostke brukową z Wilka?mają fajne "kolory jesieni" w takiej ciepłej tonacji brązu ale nie wiem jak z jakością.....natknęłam się na tą kostkę przez przypadek - przez gościa który ma mi układać bruk, ale trochę się obawiam czy warto się pakować w jakichś lokalnych producentów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 13.07.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Możecie polecić niedrogą i sumienną ekipę budującą w Krakowie i okolicach? (Działka w Krzysztoforzycach gm. Kocmyrzów-Luborzyca) Albo jakiś sprawdzonych "Panów Zdzisiów" co się znają na wszystkim od fundamentu po dach ? Będę wdzięczna za namiary na razie mam kilka propozycji ale ceny zabójcze... Poszło na priva Ja też poproszę . Będę wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HeyBobik 13.07.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Możecie polecić niedrogą i sumienną ekipę budującą w Krakowie i okolicach? (Działka w Krzysztoforzycach gm. Kocmyrzów-Luborzyca) Albo jakiś sprawdzonych "Panów Zdzisiów" co się znają na wszystkim od fundamentu po dach ? Będę wdzięczna za namiary na razie mam kilka propozycji ale ceny zabójcze... Wysyłam Ci namiary na gości od dachu. Robili u sąsiada, rozmawiałem z nimi. Bardzo sensowni, doradzają, robią wszystko łącznie z obróbkami blacharskimi (czytaj: sami sobie robią te obróbki). Od razu ocieplili fragmenty ścian do któych dochodzi podbitka - tak że sąsiad nie będzie się już z tym mordował.... Rozmawiałem z nimi, jak moi dacharze nie chcieli mi czegoś zrobić. Swoich nie polecam, bo nie lubią problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 13.07.2009 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Możecie polecić niedrogą i sumienną ekipę budującą w Krakowie i okolicach? (Działka w Krzysztoforzycach gm. Kocmyrzów-Luborzyca) A podawałam tutaj: http://forum.muratordom.pl/malopolska-biala-i-czarna-lista-wykonawcow,t65420-900.htm jeszcze w czerwcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 14.07.2009 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 A czy ktoś z okolicy Kocmyrzowa-Luborzycy wie, na czym stanęła sprawa skanalizowania części wsi m. in. Krzysztoforzyc? Bo niby w ciągu 2 lat mają to zrobić, dostali dotację itp. Nie mam pojęcia czy robić szambo czy liczyć na to, że się wyrobią czy musi być projekt odprowadzania ścieków do pozwolenia na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts