Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie dotyczące tego kiedy wstawialiście drzwi zewnętrzne? Wydawało mi się że razem z oknami i bramą garażową ale majstry:) twierdzą że dopiero po tynkach i wylewkach (bo się zniszczą, bo nie wiadomo ile wylewki pójdzie itp) a na ten czas proponują zabicie drzwi dechami.

pozdrawiam

Ja po tynkach i oczywiście po wylewkach (nawet nie wiem, jak przed wylewkami wymierzyć - nie da się wylewki tak super dokładnie na wymiar zrobić chyba.

Da się. Mówie to jako amator któremu pomiar zwykłą poziomicą wyszedł 2mm inny niż w rzeczywistości.

Skoro piszecie że wstawiacie okna i bramy garażowej a drzwi zewnętrznych nie bo moze sie grubosc wylewki zmienic to co w takim razie z brama garazowa i oknami tarasowymi ?

Koło mnie ukradli z 2 budów okna dachowe więc... wybór należy do każdego z nas ;)

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A nie wiem ;) - ale firma od antywłamaniowych drzwi mówiła, że musi być bardzo dokładnie wymierzone. No i one "stoją" na wylewce, więc ciężko powiedzieć, na czym wielkie, ciężkie drzwi miałyby się oprzeć bez niej. Z oknami i bramą trochę inaczej jest, bo bramie rolowanej różnicy centymetr w tę czy we wtę nie robi, okna daje się minimalnie wyżej i tak, bo podłoga dochodzi, więc można potem jakoś wyrównać.

No ale może to też od konkretnych drzwi zależy - u mnie się nie dało inaczej.

2

Studnie

P Marek Leszczyński 695 993 202

ja płaciłam 2 lata temu 300 zł za metr

Pozwolenie potrzebujesz ale wierć studnię i złóż wniosek i udawaj że studni nie masz...

1

tanie ogrodzenie to stemple budowlane namoczone w oleju i najtańsza siatka wytrzyma kilka lat.

nie potrzebujesz pozwolenia na budowę do grodzenia

1 Sprawa

Robiliście tymczasowe ogrodzenia czy od razu takie, jak być powinno?

Może macie jakieś namiary na tanie ogrodzenia?

Czy trzeba mieć już pozwolenie na budowę żeby ogrodzić? Działka przylega do drogi, w której mamy współwłasność (droga prywatna) chcę ją ogrodzić bo sąsiedzi łażą po niej, śmiecą... :-?

2 Sprawa

Macie u siebie studnie głębinowe? Będę wdzięczna za namiary na firmy wykonujące takowe. Czy to się opłaca? Chcemy wywiercić studnię przed budową i wodę podczas budowy czerpać ze studni. No i znowu - czy do wykonania studni potrzebne mi pozwolenie na budowę? :D

2

Studnie

Pozwolenie potrzebujesz ale wierć studnię i złóż wniosek i udawaj że studni nie masz...

1

tanie ogrodzenie to stemple budowlane namoczone w oleju i najtańsza siatka wytrzyma kilka lat.

Jak wygląda umowa z tym panem? Czy płaciłaś za odwiert bez względu na rezultat? Np. wwierci się i nie będzie wody, co wtedy? Znalazłam jedną firmę, która wierci za 200 zł/m z materiałami...

A w kwestii ogrodzenia to myślę czy nie zrobić od razu porządnego ogrodzenia... tylko nie wiem czy podczas budowy nie ulegnie jakiemuś zniszczeniu?

1

1 Sprawa

Robiliście tymczasowe ogrodzenia czy od razu takie, jak być powinno?

Może macie jakieś namiary na tanie ogrodzenia?

Podobno można się umówić z ekipą od s.s.o. żeby postawili takie ogrodzenie, ale czy ktoś to przećwiczył i jaki był koszt ?

Witam

Potrzebuje kupić takie coś

Nawet nie wiem jak to sie nazywa :lol:

Na mój głupi rozum to zwykła oprawka z żarówką wisząca na kawałku przewodu.

Taki "zestaw" trza se samemu zmontować bo kupić można tylko poszczególne elementy.

Chyba że się mylę. No ale kto się nie myli od czasu do czasu :lol:

Pozdrowienia.;)

Ja płaciłam po robocie. Facet przyjechał z różdżkarką i powiedział że tam będzie woda. Jak by nie było to miałam płacić 30%.

300 jest z robocizną ale jak masz za 200 to rachunek jest prosty...

2

Studnie

1

Jak wygląda umowa z tym panem? Czy płaciłaś za odwiert bez względu na rezultat? Np. wwierci się i nie będzie wody, co wtedy? Znalazłam jedną firmę, która wierci za 200 zł/m z materiałami...

A w kwestii ogrodzenia to myślę czy nie zrobić od razu porządnego ogrodzenia... tylko nie wiem czy podczas budowy nie ulegnie jakiemuś zniszczeniu?