Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mi też kominy robiła ekipa od całego stanu surowego. Też mi nacinali komin i wpuszczali blachę, też smarowali wszystko uszczelniaczem dekarskim i co z tego jak przecieka...

Rozmawiałem z jednym kolesiem i powiedział, że za naprawę chce 400 zł od komina. Dużo cholera. A do tego trzeba kupić nową blachę...

Mi też kominy robiła ekipa od całego stanu surowego. Też mi nacinali komin i wpuszczali blachę, też smarowali wszystko uszczelniaczem dekarskim i co z tego jak przecieka...

Rozmawiałem z jednym kolesiem i powiedział, że za naprawę chce 400 zł od komina. Dużo cholera. A do tego trzeba kupić nową blachę...

Jejku, a dlaczego nie zgłosisz tej ekipie, że są poprawki, tylko chcesz komuś innemu płacić? :o :o

no jasne niech poprawiają ci co budowali. :D

U mnie też były problemy z kominami. Ekipa poprawiała chyba 4-5 razy. I jak sie okazało nie była to wina okucia kominów. Mam kominy murowane , ocieplone styropianem i na to tynk. I okazło się, że woda przecieka przez otwory wentylacyjne. Połączenie styropianu i komina nie było szczelne i woda wpływała zamiast do komina to między styropian a komin. Dopiero jak to szczelnie zasmarowali jakimś klejem to mam święty spokój. :wink:

Wg mnie najlepiej jest nie wyplacic calosci kasy za wybudowanie - i poczekac na sporą ulewę wtedy wszystko widac jak na dłoni - u mnie np jest błąd w projekcie jest duzy kosz i rozlewa się tylko na 2 dachowkach do rynny - przelewało - zadzwonilem przyjechali od razu bo potrzebowali kase . Sugeruje robic tak samo nie ma problemow typu podjedziemy - a nie podjezdzamy

Jejku, a dlaczego nie zgłosisz tej ekipie, że są poprawki, tylko chcesz komuś innemu płacić? :o :o

Ależ moja ekipa poprawia. Poprawiali już cztery razy i nic się nie zmieniło. Ja już nie mam złudzeń i nie wierzę, że oni potrafią to zrobić dobrze. Oni po prostu nie umieją tego zrobić, nie wiedzą jak to naprawić i tyle.

Już wolę zapłacić komuś, kto to zrobi raz a dobrze niż męczyć się z nimi. Co z tego, że poprawiają, jak po każdej następnej ulewie komin jest mokry pod dachem. Wolę nie myśleć co będzie jak spadnie śnieg.

Jeśli masz komin ocieplony styropianem, powód może być identyczny jak u Edit-blondi. Może im podpowiedz?

Żeby było ciekawiej, u nas w jednej części domu (bliźniak) ściana kominowa też zamokła. W drugiej, przy identycznie ocieplonym jak u Edit kominie, jest sucho.

Deszcz zacinał akurat tak, że lało się przez kratki wentylacyjne, między kominem a styro.

Edit, pan Krzysiu budował Ci dom? To on nam wytłumaczył (identycznie jak Ty tutaj :)), że doszli z ojcem na czym rzecz polega i będą nam kleić tę nieszczelność, a także wprowadzą ten sposób już w każdej następnej budowie :)

Z mojego podwórka dodam uwagi, żeby już temat cieknących kominów był w jednym miejscu. U nas lało się długo i lałoby się dalej, ale ekipa, która tynkowała kominy robiła nam też ocieplenie poddasza i panowie honorowo podeszli do sprawy i do samego końca nie kładli wełny tam gdzie mogłaby zamoknąć, tylko szukali przyczyny. Znaleźli w końcu, powodem była malutka dziurka na łączeniu się blach w rogu. Trudno to wytłumaczyć, ale na krawędzi komina schodzą się pod kątem prostym dwie blachy i tu powstała maleńka dziura niedokładnie uszczelniona. Dostali za wytrwałość nagrodę, za ulgę jaką wreszcie poczuliśmy.

:D :D :D

Edit, pan Krzysiu budował Ci dom? To on nam wytłumaczył (identycznie jak Ty tutaj :)), że doszli z ojcem na czym rzecz polega i będą nam kleić tę nieszczelność, a także wprowadzą ten sposób już w każdej następnej budowie :)

u mnie budował Adam Hajduk, ale przyczynę znaleźlismy wspólnie z mężem. Ekipa dekarska poprawiała okuci chyba 3 razy, ale nie tam była przyczyna.Majster upierał się, że to nie powinno być uszczelnione. A ja się uparłam, że mają to zapaćkać klejem i już. Wszystkie otwory wentylacyjne jak leci. Czy cziekło czy nie. Od tego czasu mam spokój.

Innych problemów i reklamacji nie było.

Plus ekipy taki, że przyjeżdżali bez problemu jak się tylko zadzwoniło. Mimo tego, że kasę dostali w całości. :wink:

u mnie budował Adam Hajduk, ale przyczynę znaleźlismy wspólnie z mężem. Ekipa dekarska poprawiała okuci chyba 3 razy, ale nie tam była przyczyna.Majster upierał się, że to nie powinno być uszczelnione. A ja się uparłam, że mają to zapaćkać klejem i już. Wszystkie otwory wentylacyjne jak leci. Czy cziekło czy nie. Od tego czasu mam spokój.

Innych problemów i reklamacji nie było.

Plus ekipy taki, że przyjeżdżali bez problemu jak się tylko zadzwoniło. Mimo tego, że kasę dostali w całości. :wink:

Poproszę moją ekipę, żeby tam też zasmarowali wszystko uszczelniaczem i zobaczymy. Chociaż wydaje mi się, że to nie tamtędy, bo w jednym kominie otwory są na ściance wschodniej i zachodniej, a zacieki na północnej i południowej. Ale cholera wie... nie zawadzi spróbować.