Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ten cały Zikit to powinni równo z ziemią zrównać!! Nic tak nie trzyma jak ta ....

JA juz z nimi ide na noże i konkretnie z wydrukowana procedura chodze ze maja na dana rzecz 30 dni

Z tego co wiem nie zgadzaja sie na odprowadzenie wod opadowych do rowu

ja mam kanalizację w ulicy. Tak na prawdę chodzi tylko o papier od nich.. Ale "przepisowe 30 dni" daje mi koniec września, potem 14 dni na PnB i koniec z planami budowy w tym roku..

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

Bardzo długo mnie tu nie było!

Nie wiem czy ktoś mnie jeszcze pamięta. :cry:

Wracam z propozycją!

Mam do sprzedania piec na ekogroszeka z podajnikiem. Piec jest produkcji firmy Orstal - 20kW z 2008 roku na gwzrancji.

Odpalony był w zeszłym sezonie. W pełni sprawny tylko na mój dom nie zdał egzaminu - dlatego muszę kupić inny tzn chyba o większej mocy.

Zainteresowanych zapraszam na priv - prześlę zdjęcia i więcej informacji.

Pozdrowionka

Nie mam zadnych zastzeżeń co do ekipy

Jak bylem na Opolskiej twierdzili ze ekipa to podstawa to tamto bo mozna cos zepsuc... ze sa jedyni ktorzy potrafia a co sie okazalo wlasciciel Rastora sam nauczyl jakiegos tam montazyste i on odszedl z Rastora i poszedl na Opolska...

jakos tak to mi tłumaczył

Nie mam nic z tego ze polecam Rastora - po prostu byli tansi brama ta sama a firma montazowa bez zarzutu

Jak widac wszystko zalezy od nie wiem szczescia? Kolega z forum na białej czarnej liscie kupil okna w Oknoplascie i mial do kitu montazystów - ja np nie mam zastrzeżęń tak ze ...

o widzę, żę Opolska wszystkim, którzy kupili bramy nie u nich, opowiada te same bajeczki o konkurencji, nas to samo spotkało, zaczeli nas straszyć, że nasi na pewno nie mają licencji na montaż :o , montażyści też są do niczego i takie tam bardzo nieeleganckie rzeczy, co sprawia, że są niestety drożsi, jak dla nas okazało sie to dobrych kilkaset złotych.

Dzięki za wszystkie opinie :) Już wiem, że brama będzie Hormanna tylko pozostaje wybór Rastor czy Opolska. Ale skoro nikt nie narzeka na Rastora to chyba niższa cena sama zadecyduje :) Pozdrawiam

Nie mam zadnych zastzeżeń co do ekipy

Jak bylem na Opolskiej twierdzili ze ekipa to podstawa to tamto bo mozna cos zepsuc... ze sa jedyni ktorzy potrafia a co sie okazalo wlasciciel Rastora sam nauczyl jakiegos tam montazyste i on odszedl z Rastora i poszedl na Opolska...

jakos tak to mi tłumaczył

Nie mam nic z tego ze polecam Rastora - po prostu byli tansi brama ta sama a firma montazowa bez zarzutu

Jak widac wszystko zalezy od nie wiem szczescia? Kolega z forum na białej czarnej liscie kupil okna w Oknoplascie i mial do kitu montazystów - ja np nie mam zastrzeżęń tak ze ...

o widzę, żę Opolska wszystkim, którzy kupili bramy nie u nich, opowiada te same bajeczki o konkurencji, nas to samo spotkało, zaczeli nas straszyć, że nasi na pewno nie mają licencji na montaż :o , montażyści też są do niczego i takie tam bardzo nieeleganckie rzeczy, co sprawia, że są niestety drożsi, jak dla nas okazało sie to dobrych kilkaset złotych.

Dzięki za wszystkie opinie :) Już wiem, że brama będzie Hormanna tylko pozostaje wybór Rastor czy Opolska. Ale skoro nikt nie narzeka na Rastora to chyba niższa cena sama zadecyduje :) Pozdrawiam

A ja sprawdzałem w róźnych punktach, a i tak najtaniej wyszło na Opolskiej. Tylko trochę się potargowałem. Montaż super, po przyklejeniu płytek wyszło może 1mm ponad poziomem płytek. Działa już ponad rok bez problemu.

Ale co Ci wyszlo 1 mm ponad płytkami? przeciez guma powinna dolegac do płytek

u mnie zrobili tak wylewki ze na wylewkach juz sie lekko spiera guma , jak poloze plytki to guma docisnie do płytek i szczeliny zero w ten sposob zero zagrozenia ze wejdzie woda itp

Guma tak, przylega. Ale tam są takie blachy od tej części prowadnic i pod nie udało się jeszcze włożyć płytki..

a u mnie to jest na rowno z wylewką - tak ze spiera się cała brama na tym - to w takim razie u mnie bardziej ta guma docisnie bo u mnie płytki są kładzione na wylewce od poziomu tego plastiku o ktorym mowisz

Koledzy - tą bramę można wyjustować / programowo ustawić / - oczywiście w rozsądnych granicach - aby szczelnie się zamykała - wykonuje sie to programowo w napędzie wciskając odpowiednią sekwencję przycisków - brama wówcza wykonuje programowo kilka zamknięć i otwarć , ustawia wtedy prędkości , siłę docisku po zamknięciu i zabezpieczenia , ustawia moment pracy etc ... - u mnie napęd SupraMatic .

Moze faktycznie da sie w supramaticu , u mnie brama ma 2,5 m wiec kupilem pro matica nie wiem czy on rowniez ma takie opcje

Też się powinno dać - ponieważ okresowo trzeba takie justowanie/kalibrację przeprowadzać - brama podczas pracy po latach używania daje większe opory toczenia toteż napęd musi użyć większej siły do jej zamykania zmieniają się wówczas warunki pracy napędu , trzeba kalibrować zabezpieczenie przeciw przyczaśnięciu etc ...

A tak na marginesie - czy posiadacze bram takowych co roku przeprowadzają ich przeglądy ?? - moja ma już ponad 2 lata - jak zadzwoniłem na Opolską i dowiedziałem sie ile kosztuje przegląd roczny - spadłem z krzesła ... :evil: - więc przegląd przeprowadziłem sam :lol:

A mało to ludzi mieszka w nieocieplonych domach ?? - tysiące jak nie miliony :lol: - jedynie zimą poniesiesz większe koszta za ogrzewanie ... - ale nawet jak nie zamieszkasz ogrzewać będziesz musiał - jest więc sens ? ...

PS. Ja dwa lata temu ociepliłem budynek dopiero pod koniec listopada - całkiem fajnie mieszka się w nieocieplonym domu :D

Mam wyceny zabudowy poddasza od 2 osob:/

Pan MArek od wylewek 45 zł

Pan Wojciech Gabor - 75 zł:/

PRzepaść cenowa ogromna no i mam dylemat

To 75 to jakaś przesada. Ja miałem z materiałem ofertę na 130. Ale zdecydowałem się na wersję za samą robociznę za 35 i wyszło super.