Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Odnośnie protokołów odbioru.

Zwykle w dzienniku wpisuje się tylko wykonawca ale normalnie w tabelce - rodzaj wykonanej roboty - podpis pieczątka (pierwsze słyszę że w dzienniku jest osobny dział z protokołem odbioru - może tam powinien podbić się kier, bud.). Natomiast do odbioru architektonicznego zawsze trzeba mieć wszystkie protokoły - osobne świstki - przyłaczy zewnętrznych i i nstalacji wewnętrznych i tego trzeba sobie przpilnować na bierząco ( ja nie pilnowałam a na końcu po wszystkich latałam to do Pana od prądu zewnętrznego potem wewnętrznego itd...)

Co do pozwolenia na budowę - w moim było określone że odprowadzać mam do szczelnego zbiornika typu szambo co oczywiście nie jest jednoznaczne że to ma być szambo, szambo i tylko szambo bo może być oczyszczalnie. Jak masz problemy z tym zgłoszniem i mądrzy urzędnicy robią problemy to ja bym sprawę załatwiła tak......

Wkopać najnormalniej w świecie oczyszcalnie (nie kopać się w urzędzie z koniem), zasypać a potem niech któryś spec z urzędu Ci udowodni że ty w ziemi masz POŚ a nie zamknięty zbiornik szambo. Do architektury dajesz tylko protokół od firmy która robi Ci montaż i przyłącz oczyszcalni oraz certfikat na tę oczyszczalnię i koniec kropka.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

redpradnik napisał:
Kto wypełnia w dzienniku budowy cos takiego jak "protokół odbioru instalacji" mam takie 2 strony w dzienniku. Wykonawca elektryki w domu twierdzi ze to nie on

Czy w pozwoleniu na budowe macie napisane jak ma byc odprowadzenie sciekow czy kanalizacja szambo itp bo u mnie nic takiego nie ma:/

Na projekcie mam jedynie ze oczyszczalnia w drugim etapie inwestycji - dalej mam problemy z tym zgloszeniem:/

W niektórych Dziennikach Budowy na końcu rzeczywiscie są wzory protokołów do wypełnienia przy odbiorach instalacji wewnętrznych budynku .

Mozna je wykorzystać do wykonywania tychże , ale nie trzeba - wszystko zależy od inwestora .

Należy pamiętac o jednym - w Dzienniku Budowy wpisów może dokonywać TYLKO kierbud - i nikt więcej .

W przypadku użycia tychże wzrów protokołów odbiorczych mogą je wypełniać odpowiedni wykonawcy po zakończeniu robót - mogą ale nie muszą - jak ja robiłem odbiór mojego domu w PINB to nie korzystałem z tych wzorów - a też miałem taki Dziennik Budowy z tymi protokołami na końcu .

Wszystkie protokoły odbioru instalacji wewnętrznych i zewnętrznych miałem na osobnych dokumentach - po prostu wykonawcy wypisywali mi te protokoły na swoich blankietach - w Nadzorze podczas składania dokumentów do odbioru domu miła pani nie miała najmniejszych zastrzeżeń do takiej formy protokołów .

W pozwoleniu na budowę miałem określone i napisane w jaki sposób będę odprowadzał ścieki - i tego musiałem sie trzymać podczas budowy , a potem podczas odbioru budynku - ponieważ miałem szambo - przy zakupie zbiornika dostałem certyfikat na nie i od kierbuda zaświadczenie o jego prawidłowym montażu i podłączeniu do instalacji kanalizacyjnej w budynku - te dokumenty załączyłem do kompletu i złożyłem w Nadzorze Budowlanym .

Zeskanuje pozwolenie i tu wkleje - to sa jaja u mnie nie ma nic o ściekach:)

dostalem wlasnie info od firmy ktora robila mi badania geotechniczne

"Obawiam się że trzeba zrobić badania wodochłonności gruntu i zrobić krótkie opracowanie na temat oczyszczalni."

To jeszcze jest w miare logiczne - jednak jak udowodnic ze jest juz budynek przeciez nie jestem w stanie im przedstawic dokumentu o odbiorze budynku:/

redpradnik napisał:
tak tylko jak mam szambo to musze zbierac rachunki z wywozu nieczystosci podobno...

Powinienieś ...

redpradnik napisał:
no i jak by robili kanalizacje mam obowiazek sei podpiąć

Nikt do niczego nie może Cię zmusić - możesz się podpiąć , ale nie musisz - u mnie właśnie ruszyła inwestycja w gminie - budowa kanalizacji - na etapie projektu i uzgodnień warunków przyłączy poszczególnych posesji do kolektora każdy mieszkaniec musiał się okreslić czy sie podłączy czy nie - nie było żadnego musu ...

No wlasnie powinienem - z jednej strony nikt nie jest w stanie mi udowodnic ile ja mieszkam w domu i ile tych nieczystosci powstaje...

Co do kanalizacji - tak slyszalem ze jak buduja szambo obowiazek jest przyłączeni asie do kanalizy - moge byc w błędzie

Jakie są koszty szamba? takiego okolo 10m3

redpradnik napisał:
Zeskanuje pozwolenie i tu wkleje - to sa jaja u mnie nie ma nic o ściekach:)

Na etapie składania wniosku o wydanie PnB powinno się zaznaczyć w jaki sposób inwestor ma zamiar odprowadzać ścieki bytowe z budynku - przynajmniej ja tak miałem zaznaczone - jak tego nie zawarłeś we wniosku to na Pozwoleniu nic napisane w tym temacie nie będzie ...

I tak musisz zrobić odprowadzenie ścieków bo nie wykonasz odbioru domu w PINB - generalnie to brak takiego zapisu w Pozwoleniu niczym nie skutkuje - tylko jak widać utrudnia późniejsze postępowanie .

PnB można dostać bez zezwolenia na na wykonanie instalacji zewnetrznych / między innymi na wykonanie odprowadzenia ścieków / - tylko wówczas później trzeba wszystkie zgody w odpowiednich jednostkach załatwiać ...

No właśnie i pewnie tak jest u mnie , bo na kazde przyłącze musze robic zgloszenia.

We wniosku wpisywałem oczyszczalnia - tak samo mam na projekcie na adaptacji terenu - "wstepna lokalizacja przydomowej oczyszczalni ścieków realizowana w 2 etapie inwestycji"

2 etap inwestycji nie jest objęty opracowaniem

redpradnik napisał:
No właśnie i pewnie tak jest u mnie , bo na kazde przyłącze musze robic zgloszenia.

We wniosku wpisywałem oczyszczalnia - tak samo mam na projekcie na adaptacji terenu - "wstepna lokalizacja przydomowej oczyszczalni ścieków realizowana w 2 etapie inwestycji"

2 etap inwestycji nie jest objęty opracowaniem

A co masz w uzgodnieniach ZUDP?

Uzgodnien do Zudpu podczas skladania pozwolenia nie robilem , teraz jak robilem opracowanie dokumentacji do oczyszczalni to zrobilem mape i uzgodnilem oczyszczalnie w zudpie

Zmieniajac lekko temat - stoje przed wyborem pompy głębinowej - Omnigena ktos moze slyszal dobre pompy? Na Grudfosa mnie nie stać jak mam wydac 25 tys n a wodociągi:/

Czy 120 l/ min wystarczy taka wydajnosc?

redpradnik napisał:
Uzgodnien do Zudpu podczas skladania pozwolenia nie robilem , teraz jak robilem opracowanie dokumentacji do oczyszczalni to zrobilem mape i uzgodnilem oczyszczalnie w zudpie

No to o co chodzi????????

O to że gmina nie chce wydać pozytywnej opini?

A niech spadają na drzewo!

Kop tą oczyszczalnię i się nie przejmuj - w gminie zgłoś szambo. A co do rachunków o wywozie nieczystości to się będziesz martwił po odbiorze domu. Jak Ci dom odbiorą z oczyszczalnią (a odbiorą) to Ci gmina nie może nic zrobić.

Od roku mieszkam u siebie i nie mam ani pół rachunku za wywóz nieczystości.

Do odbioru domu do PINB potrzbujesz tylko protokół montażu instalacji zewnętrznej kanalizacji lokalnej i certfikat na oczyszczalnię - tyle- do gminy nie zanosisz nic bo to nie kanalizacja gminna. Koniec.

Pozdrawiam

W dokumentacji projektowej masz POŚ, uzgodnienia ZUDP masz POŚ - do odbioru jak wcześniej pisałam dajesz protokół instalacji zewnętrznego przyłącza kanalizacji lokalnej - może być wypisany przez firmę która Ci zamontuje oczyszcalnię byle gość miał uprawnienia do wykonywania przyłączy wod-kan, certyfikat na oczyszcalnię i geodezyjną iwentaryzację powykonawczą (robisz ją na samym końcu jak masz już wszystko) a geodeta i tak Ci zamierzy POŚ . Cholera - jestem geodetą - wiem jak to wygląda i wiem jak wyglądają odbiory i wiem co nie raz ludzie wyprawiają na swoich działkach i poraz któryś piszę Ci żebyś robił tą oczyszczalnię!

Pozdrawiam

PS! Jeszcze jedno! Na mapie z inwentaryzacji geodeta pisze formułki " Realizacja obiektu: przyłącz kanalizacji lokalnej jest zgodny/ nie zgodny z uzgodnieniami ZUDP nr.....z dn....... i tyle ------ u Ciebie będzie zgodny!

"Tak wyglada paranoja z naszej kochanej architektury "

Paranoją to jest jak nam wyrazili sprzeciw w zgłoszeniu robot budowlanych z powodu braku wpisu kto wydał dowod osobisty własciciela działki oraz kazali rysowac przekroje drogi ktora biegnie obok naszej działki!

Pani stwierdza ze ona ma zdjecia i tam sa krawezniki ,odpływy, chodnik!!!!

i to cos to jest pas drogowy w razie jakis nieprzewidzianych wypadkow!!!

Tak jest tylko na nim rosna 4 kasztany ,jest w poprzek wybudowany płot, i sterty starych smieci i krzaków!!

Dzisiaj kopiemy i szukamy krawezników!!!

Paranoja jest to jak Pani w urzedzie stwierdza ze pod pismami podpisywał sie ktos inny a nie ona bo tam jest inne nazwisko i inna pieczatka!!!

Mowie do pani ze wiem ze wzieła slub i zmieniła nazwisko !!! Pani stwierdza

"No tak :) wziełam i nazwisko mam inne!!!!!!!!!!!!!!!

rencia napisał:
W dokumentacji projektowej masz POŚ, uzgodnienia ZUDP masz POŚ - do odbioru jak wcześniej pisałam dajesz protokół instalacji zewnętrznego przyłącza kanalizacji lokalnej - może być wypisany przez firmę która Ci zamontuje oczyszcalnię byle gość miał uprawnienia do wykonywania przyłączy wod-kan, certyfikat na oczyszcalnię i geodezyjną iwentaryzację powykonawczą (robisz ją na samym końcu jak masz już wszystko) a geodeta i tak Ci zamierzy POŚ . Cholera - jestem geodetą - wiem jak to wygląda i wiem jak wyglądają odbiory i wiem co nie raz ludzie wyprawiają na swoich działkach i poraz któryś piszę Ci żebyś robił tą oczyszczalnię!

Pozdrawiam

PS! Jeszcze jedno! Na mapie z inwentaryzacji geodeta pisze formułki " Realizacja obiektu: przyłącz kanalizacji lokalnej jest zgodny/ nie zgodny z uzgodnieniami ZUDP nr.....z dn....... i tyle ------ u Ciebie będzie zgodny!

Ok ale jesli bede mial certyfikat dotyczacy oczyszczalni a wrysowane szambo to nie bedzie problemu?

a ten " protokół instalacji zewnętrznego przyłącza kanalizacji lokalnej" - to jakis druk ogólny?

I co na powykonawczej wrysuje szambo? Czy oczyszczalnie bo jesli oczyszczalnie to znow mi nie powiedza ze zrobilem bez zgłoszenia i samowola budowlana?

redpradnik napisał:

Ok ale jesli bede mial certyfikat dotyczacy oczyszczalni a wrysowane szambo to nie bedzie problemu?

a ten " protokół instalacji zewnętrznego przyłącza kanalizacji lokalnej" - to jakis druk ogólny?

I co na powykonawczej wrysuje szambo? Czy oczyszczalnie bo jesli oczyszczalnie to znow mi nie powiedza ze zrobilem bez zgłoszenia i samowola budowlana?

OK!

Jeszcze raz od początku!

1. Masz mapę "do celów projektowych" na której masz wrysowany dom i przyłącza albo sam dom i osobno same przyłącza .

2. Na tej mapie masz wrysowaną POŚ i na tej mapie masz dużą pieczątkę z ZESPÓŁ UZGADNIANIA DOKUMENTACJI PROJEKTOWEJ (ZUDP). Co świadczy że np nr 1,2,3,4 albo 8,9,10 oznaczony jest przyłacz kanalizacji lokalnej i POŚ, do tego masz OPINIĘ ZUDP w której jaest napisane że " stwierdza bezkolizyjność usytuowania kanalizacji lokalnej......itd"

3. Kupujesz POŚ z certfikatem .

4. Bierzesz uprawnioną firmę do wykonywania przyłaczy wod-kan.

5. Montują oczyszczalnię, robią przyłącz do bud. i piszą protokół odbioru - najlepiej przy kier.bud.

6. No koniec masz już cały domek zbudowany ze wszystkimi mediami itd - chcesz zrobić odbiór.

7. Zamawiasz geodetę.

8. Geodeta robi pomiar wszystkiego w terenie.

9. Końcowym efektem jego pracy jest mapa z inwentaryzacji powykonawczej budynku wraz z przyłaczami wody, kanalizacji, gazu,prądu.

10. Kompletujesz dokumenty do architektury - najlepiej wydrukować sobie ze strony - które dokładnie trzeba.

Odnośnie POŚ to tylko ten protokół z wykonania przyłącza i montażu POŚ , certfikat, i mapa z inwentaryazcji na której (zgodnie z dokumenatcją projektową i uzgodnieniami ZUDP) jest POŚ.

To tyle.

Jęśli naprawdę chcesz się kopać z koniem - urzędnikami w architekturze - wyciągnij sobie ustawę prawo budowlane i w odpowiedzi na bzdury które Ci napisali w sprzeciwie do wniosku wyciągnij im wszystkie przepisy dotyczące odbioru archietktonicznego i przeznaczenia budynku do użytkowania.

Pani lub Pan który pisał załączone przez Ciebie pismo wypisuje paranoje - wiadomo że aby oddać budynek do użytkowania musisz mieć kanalizację - trzeba tylko odszukać na to artykuły.

Pozdrawiam

Ok ale w tym przypadku nadal nie wiemy co jest ze zgłoszeniem? Robimy oczyszczalnie bez zgloszenia? Przeciez to samowola czy jak to nazywaja...

Bez zgłoszenia nie otrzymam zwrotu części kosztów Poś i koło się zamyka:/

Z wniosku:

Wniosek należy złożyć w Urzędzie Miasta Krakowa, Kancelarii Magistratu pl. Wszystkich Świętych 3/4

lub w Punkcie Obsługi Mieszkańców os. Zgody 2; ewentualnie przesłać pocztą.

Wykaz niezbędnych dokumentów do przedłożenia przy podpisywaniu umowy cywilno-prawnej w Urzędzie:

 dowód tożsamości (do wglądu),

 dowód zapłaty należnej opłaty skarbowej, w przypadku składania dokumentu stwierdzającego udzielenie pełnomocnictwa,

 oryginały faktur VAT lub rachunków od przedsiębiorcy za zakup lub wykonanie przydomowej, biologicznej oczyszczalni ścieków

wystawiony przez przedsiębiorcę, (dokument po skasowaniu, tzn. opieczętowaniu do wysokości przyznanego dofinansowania będzie

zwracany),

 kserokopia aktualnego dokumentu potwierdzającego własność działki lub zgoda właściciela na realizację zadania (oryginał do wglądu),

 pozwolenie wodnoprawne lub zgłoszenie eksploatacji oczyszczalni,

 zgłoszenie budowy oczyszczalni ścieków zgodnie z przepisami ustawy Prawo budowlane,

 mapa sytuacyjno-wysokościowa z zaznaczeniem oczyszczalni.

No tak !

Samowola , samowolą można to nazwać jak kto chce a i tak uważam że architektura ma g..... do tego gdzie i jak robię przyłącza lokalnych mediów.

Dobra - przepisy są (czasem głupie) i podobno należy je respektować .

Chyba nie masz wybory z tym zgłoszeniem - musisz pokopać urzędników - czyli prawo budowlane i grzebiesz w przepisach.

Bo inaczej potem faktycznie mógłbyś mieć problem z tym dofinansowaniem.

Gdyby nie to ja bym robiła "samowolę".

Pozdrawiam

rencia napisał:

Jeszcze raz od początku!

1. Masz mapę "do celów projektowych" na której masz wrysowany dom i przyłącza albo sam dom i osobno same przyłącza .

2. Na tej mapie masz wrysowaną POŚ i na tej mapie masz dużą pieczątkę z ZESPÓŁ UZGADNIANIA DOKUMENTACJI PROJEKTOWEJ (ZUDP). Co świadczy że np nr 1,2,3,4 albo 8,9,10 oznaczony jest przyłacz kanalizacji lokalnej i POŚ, do tego masz OPINIĘ ZUDP w której jaest napisane że " stwierdza bezkolizyjność usytuowania kanalizacji lokalnej......itd"

3. Kupujesz POŚ z certfikatem .

4. Bierzesz uprawnioną firmę do wykonywania przyłaczy wod-kan.

5. Montują oczyszczalnię, robią przyłącz do bud. i piszą protokół odbioru - najlepiej przy kier.bud.

6. No koniec masz już cały domek zbudowany ze wszystkimi mediami itd - chcesz zrobić odbiór.

7. Zamawiasz geodetę.

8. Geodeta robi pomiar wszystkiego w terenie.

9. Końcowym efektem jego pracy jest mapa z inwentaryzacji powykonawczej budynku wraz z przyłaczami wody, kanalizacji, gazu,prądu.

10. Kompletujesz dokumenty do architektury - najlepiej wydrukować sobie ze strony - które dokładnie trzeba.

Mam pytanie odnośnie czerwonego-pogrubionego powyżej... Koniecznie muszę mieć jakąś uprawnioną firmę, żeby zamontować szambo/POŚ?

Nie wystarczy, że koparkowy mi wykopie dół, a firma od której kupuję szambo/POŚ włoży to do dołu, ja to później sobie sam podłączę (rurę fi160 z domciu do szamba/POŚ) i zasypię?