rencia 15.09.2009 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Mam pytanie odnośnie czerwonego-pogrubionego powyżej... Koniecznie muszę mieć jakąś uprawnioną firmę, żeby zamontować szambo/POŚ? Nie wystarczy, że koparkowy mi wykopie dół, a firma od której kupuję szambo/POŚ włoży to do dołu, ja to później sobie sam podłączę (rurę fi160 z domciu do szamba/POŚ) i zasypię? Pewnie że wystarczy koparkowy i Twoje ręce do roboty i sam sobie możesz zamontować całą oczyszczalnię - chodzi tylko o pieczątkę z uprawnieniam na protokole. O nic więcej. Świstek do odbioru z odpowiednią piecząteczką musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwitkowicz 15.09.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Kto wypełnia w dzienniku budowy cos takiego jak "protokół odbioru instalacji" mam takie 2 strony w dzienniku. Wykonawca elektryki w domu twierdzi ze to nie on Czy w pozwoleniu na budowe macie napisane jak ma byc odprowadzenie sciekow czy kanalizacja szambo itp bo u mnie nic takiego nie ma:/ Na projekcie mam jedynie ze oczyszczalnia w drugim etapie inwestycji - dalej mam problemy z tym zgloszeniem:/ W niektórych Dziennikach Budowy na końcu rzeczywiscie są wzory protokołów do wypełnienia przy odbiorach instalacji wewnętrznych budynku . Mozna je wykorzystać do wykonywania tychże , ale nie trzeba - wszystko zależy od inwestora . Należy pamiętac o jednym - w Dzienniku Budowy wpisów może dokonywać TYLKO kierbud - i nikt więcej .... Cytując za ustawą : Do dokonywania wpisów w dzienniku budowy upoważnieni są: • inwestor, • inspektor nadzoru inwestorskiego, • projektant, • kierownik budowy, • kierownik robót budowlanych, • osoby wykonujące czynności geodezyjne na terenie budowy, • pracownicy organów nadzoru budowlanego i innych organów uprawnionych do kontroli przestrzegania przepisów na budowie — w ramach dokonywanych czynności kontrolnych. Także nie do końca co piszesz jest zgodnie z prawdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 15.09.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 zmiana tematu dzis dostałem pismo z P.I.N.B. ze za 2 tygodnie o 10.30 przyjada do mnie na działkę sprawdzać budwę - pisząc w skrócie to normalne ??? fakt mają do tego prawo i to ich obowiązek sprawdzać, ale pierwsze słyszę zey wysyłali pismo 2 tyg przed wizytą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.09.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Kto wypełnia w dzienniku budowy cos takiego jak "protokół odbioru instalacji" mam takie 2 strony w dzienniku. Wykonawca elektryki w domu twierdzi ze to nie on Czy w pozwoleniu na budowe macie napisane jak ma byc odprowadzenie sciekow czy kanalizacja szambo itp bo u mnie nic takiego nie ma:/ Na projekcie mam jedynie ze oczyszczalnia w drugim etapie inwestycji - dalej mam problemy z tym zgloszeniem:/ W niektórych Dziennikach Budowy na końcu rzeczywiscie są wzory protokołów do wypełnienia przy odbiorach instalacji wewnętrznych budynku . Mozna je wykorzystać do wykonywania tychże , ale nie trzeba - wszystko zależy od inwestora . Należy pamiętac o jednym - w Dzienniku Budowy wpisów może dokonywać TYLKO kierbud - i nikt więcej .... Cytując za ustawą : Do dokonywania wpisów w dzienniku budowy upoważnieni są: • inwestor, • inspektor nadzoru inwestorskiego, • projektant, • kierownik budowy, • kierownik robót budowlanych, • osoby wykonujące czynności geodezyjne na terenie budowy, • pracownicy organów nadzoru budowlanego i innych organów uprawnionych do kontroli przestrzegania przepisów na budowie — w ramach dokonywanych czynności kontrolnych. Także nie do końca co piszesz jest zgodnie z prawdą. Oczywiście - masz rację - zwłaszcza w tym punkcie Twojej listy : • inwestor, - wybacz - większej bzdury nie słyszałem ... Po drugie jak najbardziej się zgadzam z punktami : • kierownik budowy - jak najbardziej • inspektor nadzoru inwestorskiego - a co to za wynalazek ? • osoby wykonujące czynności geodezyjne na terenie budowy - geodeta tak ale to pierwszy wpis jeszcze przed kierbudem • pracownicy organów nadzoru budowlanego i innych organów uprawnionych do kontroli przestrzegania przepisów na budowie — w ramach dokonywanych czynności kontrolnych - normalnie podczas kontroli mają do wszystkiego prawo Rzeczywiście bardzo uprościłem moją listę - ale podczas normalnie legalnej budowy bez żadnych kontroli z nadzoru dokumentację budowy prowadzi TYLKO KIERBUD . O własnoręcznych wpisach do Dziennika Budowy zapomnij . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.09.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 zmiana tematu dzis dostałem pismo z P.I.N.B. ze za 2 tygodnie o 10.30 przyjada do mnie na działkę sprawdzać budwę - pisząc w skrócie to normalne ??? fakt mają do tego prawo i to ich obowiązek sprawdzać, ale pierwsze słyszę zey wysyłali pismo 2 tyg przed wizytą Jak najbardziej - mają prawo - z reguły takie przypadki kontroli mają miejsce po życzliwym donosie , ale nie zawsze ... Mogą przysłać i dwa dni przed wizytą - także się ciesz że masz dwa tygodnie na przygotowanie wszystkich dokumentów i ewentualnie terenu budowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 15.09.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Jakiej bzdury? To ma prawo czy nie ma? Znaczy się inwestor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.09.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Jakiej bzdury? To ma prawo czy nie ma? Znaczy się inwestor. Absolutnie NIE ! No chyba że od dwóch lat coś się pozmieniało - jak ja robiłem odbiór mojego domu w PINB jak zdawałem komplet dokumentów wraz z Dziennikiem Budowy pani przyjmująca dokumenty wraz z wnioskiem przy mnie szczegółowo przeanalizowała cały Dziennik pod względem - jak to nazwała - nieautoryzowanych wpisów i notatek inwestorskich - stwierdziła bowiem że zdarza się stosunkowo dużo takiej radosnej twórczości inwestorskiej - a ona nie może przyjąć takiego Dziennika i nie przyjmuje wówczas wogóle wniosku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 15.09.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Jakiej bzdury? To ma prawo czy nie ma? Znaczy się inwestor. Absolutnie NIE ! Inwestor ma prawo wpisu do Dziennika Budowy ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 26 czerwca 2002 r. w sprawie dziennika budowy, montażu i rozbiórki, tablicy informacyjnej oraz ogłoszenia zawierającego dane dotyczące bezpieczeństwa pracy i ochrony zdrowia. (Dz. U. Nr 108, poz. 953) Na podstawie art. 45 ust. 4 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2000 r. Nr 106, poz. 1126, Nr 109, poz. 1157 i Nr 120, poz. 1268, z 2001 r. Nr 5, poz. 42, Nr 100, poz. 1085, Nr 110, poz. 1190, Nr 115, poz. 1229, Nr 129, poz. 1439 i Nr 154, poz. 1800 oraz z 2002 r. Nr 74, poz. 676) zarządza się, co następuje: ...... § 9. 1. Do dokonywania wpisów w dzienniku budowy upoważnieni są: 1) inwestor, 2) inspektor nadzoru inwestorskiego, 3) projektant, 4) kierownik budowy, 5) kierownik robót budowlanych, 6) osoby wykonujące czynności geodezyjne na terenie budowy, 7) pracownicy organów nadzoru budowlanego i innych organów uprawnionych do kontroli przestrzegania przepisów na budowie - w ramach dokonywanych czynności kontrolnych. http://www.prawnie.pl/files/2b6b63632b784411ceee6cd4cf92770b.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 15.09.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Jakiej bzdury? To ma prawo czy nie ma? Znaczy się inwestor. Absolutnie NIE ! No chyba że od dwóch lat coś się pozmieniało - jak ja robiłem odbiór mojego domu w PINB jak zdawałem komplet dokumentów wraz z Dziennikiem Budowy pani przyjmująca dokumenty wraz z wnioskiem przy mnie szczegółowo przeanalizowała cały Dziennik pod względem - jak to nazwała - nieautoryzowanych wpisów i notatek inwestorskich - stwierdziła bowiem że zdarza się stosunkowo dużo takiej radosnej twórczości inwestorskiej - a ona nie może przyjąć takiego Dziennika i nie przyjmuje wówczas wogóle wniosku ... No bo jak ktoś narysuje misie i serduszka to się nie dziwię, że nie przyjmą. Ale PB mówi, że ma prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.09.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 W takim razie - proszę nie czytać mojego posta - widać wiele się zmieniło od czasu jak ja robiłem odbiór mojego domu w PINB - a może tylko interpretacja - nieważne - a zapewniam Was - ścieżki Krakowskim oddziale Nadzoru wydeptałem po wielokroć - no ale to już nie mój problem - ja mam to za sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.09.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 No bo jak ktoś narysuje misie i serduszka to się nie dziwię, że nie przyjmą. Ale PB mówi, że ma prawo. Jak to mawiają - prawo-prawem a urzędnik zawsze ma rację - wiele jest postów na FM traktujących o wybiórczej i przedziwnej interpretacji przeróżnych przepisów nie tylko prawa budowlanego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 15.09.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 No bo jak ktoś narysuje misie i serduszka to się nie dziwię, że nie przyjmą. Ale PB mówi, że ma prawo. Jak to mawiają - prawo-prawem a urzędnik zawsze ma rację - wiele jest postów na FM traktujących o wybiórczej i przedziwnej interpretacji przeróżnych przepisów nie tylko prawa budowlanego ... Jak np. śwadectwa energetyczne dla PnB przed momentem obowiązywania śwadectw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.09.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 No bo jak ktoś narysuje misie i serduszka to się nie dziwię, że nie przyjmą. Ale PB mówi, że ma prawo. Jak to mawiają - prawo-prawem a urzędnik zawsze ma rację - wiele jest postów na FM traktujących o wybiórczej i przedziwnej interpretacji przeróżnych przepisów nie tylko prawa budowlanego ... Jak np. śwadectwa energetyczne dla PnB przed momentem obowiązywania śwadectw. Na przykład ... Ale jest prostszy i bliższy ciału każdego inwestora przykład wielokrotnie omawiany na FM - a mianowicie - możliwości prawnej zameldowania się w budynku/domu podczas budowy lub po wybudowaniu budynku ... Z różnych rejonów Polski forumowicze opisują przeróżne interpretacje i zwyczaje gmin i starostw w tej kwestii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Keraj28 15.09.2009 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Witam wszystkich użytkowników FM z Grupy krakowskiej, ze szczególnym zainteresowaniem czytam posty o "urzędnikach". Ich somointerpretacji doświadczyłem osobiście Krzeszowice. Wygląda to na odgórne polecenie ponieważ występuje w większości starostwa. Istnieje inne wyjaśnienie - osoby tam pracujące na decydenckich stanowiskach tęsknią do poprzedniej epoki. Czy na FM nie ma żadnego fachowca z zakresu prawa budowlanego . Inny temat, do osób które mają lub są w trakcie zakładania rekuperatora: w jakiej firmie (Kraków i okolice) robiliście projekt, oraz ile kosztowała jego realizacja. Wiem że na FM istnieje osobny wątek o WM ale chciałbym poznać opinie z okolic Krakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 16.09.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Witam! Trochę z innej beczki :Czy ktoś z tych wybudowanych forumowiczów starał się o zwrot vat w US-Stare Miasto? Pozdrawiam[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 16.09.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Potrzebuje kupic płyty gk rigipsa i profile gdzie w Krakowie lub okolicach maja dobre ceny moze ktos sie orientuje? I potrzebuje bezpieczniki legranda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 16.09.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Tak wyglada paranoja z naszej kochanej architektury http://images42.fotosik.pl/111/a635e8257f299e93.jpg Ok kupie oczyszczalnie zakopie ale co pozniej dam do odbioru? skad wezme papiery dotyczace zbiornika? Nie moge przeciez dać papierow z oczyszczalni a na mapie wrysowac szambo No i kończy się na tym że pisze pismo do architektury i rejestrują nowe zgłoszenie :/ Z uwagi na wniesienie sprzeciwu wobec zamiaru wykonania budowy przydomowej oczyszczalni ścieków o wydajności 0,64m3/d Proszę o zarejestrowanie nowego wniosku dotyczącego tego samego zamierzenia inwestycyjnego na tej samej działce oraz przeniesienie całej dokumentacji łącznie z uzupełnieniami jakie miały miejsce ze sprawy nr AU xxxx Tzn. min. kompletny projekt , oświadczenie dotyczące braku kolizji z zielenią , zwymiarowana odległość studni chłonnych od studni na działce sąsiedniej i inne dołączone dokumenty do w/w sprawy. Odpowiadając na Państwa uzasadnienie zawarte w decyzji nr xxxx „Nie dostarczono dokumentu stwierdzającego,że na działce istnieje budynek mieszkalny” Rozmawiałem z Pania xxxxx telefonicznie kiedy otrzymałem wezwanie uzupełnienia braków – uzyskując informację aby dołączyć kserokopie pozwolenia na budowę. Powołujecie się Państwo na ustawy tworząc własną interpretacje słowa „przydomowych”. W takim razie ja odpowiadam Państwu - Prawo budowlane Art. 29, 29a, 30,57 w szczególności pkt.6. jednoznacznie wskazuje iż nie mogę oddać budynku do użytku bez odprowadzenia ścieków – tak więc jak wg Państwa to mogę uczynić. W pozwoleniu nie jest zawarte (w jego treści ) jak mają być odprowadzane ścieki jednak jest to zawarte w projekcie w którego posiadaniu jest architektura. Dlatego proszę o określenie jaki dokument mam Wam przedstawić aby zacytowane słowa nie miały zastosowania. Z poważaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 16.09.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Potrzebuje kupic płyty gk rigipsa i profile gdzie w Krakowie lub okolicach maja dobre ceny moze ktos sie orientuje? I potrzebuje bezpieczniki legranda Mam jedną różnicówkę na zbyciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 16.09.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Potrzebuje kupic płyty gk rigipsa i profile gdzie w Krakowie lub okolicach maja dobre ceny moze ktos sie orientuje? I potrzebuje bezpieczniki legranda Mam jedną różnicówkę na zbyciu. W każdym markiecie tudzież hurtowni elektrycznej takowe dostaniesz - no i zostaje jeszcze : http://www.allegro.pl/search.php?string=wy%C5%82acznik+legrand&p=0 - czyżbyś "zbroił" rozdzielnicę elektryczną ?? - i dlaczego Legrand ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 16.09.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Taaaaa , dlaczego Legrand? a dlaczego nie? nie ja to wybieram a elektryk - czyt. teściu na allegro widzialem po 9 zł to jest dużo kiedys widzialem po 7 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts