Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

tak i cene 180 za m3:/ masakra

no niestety, z cenami jest tragedia, ja uważam że palenie w kominku to powoli staje się luksusem, no niestety taka jest prawda. Jak sobie porównam do gazu to wychodzi niewiele taniej, ale urok jest bezcenny. :D

180 za porąbanego buka to jest najniższa cena jaką znalazłem, a mają i wyższe: 200-220 i jeszcze trzeba czasami transport doliczyć, to jest masakra. A w lesie niestety nie jest dużo taniej, bo co prawda metr kosztuje ok 150 (mowa o buku, bo brzoza jest za ok 130), to jeszcze trzeba doliczyć transport, cięcie itd.

I jeszcze kubik z lasu nie jest równy temu porąbanemu :D

Także na ceny niestety nic nie poradzisz i czasy kiedy drzewo kosztowało 80-100zł raczej już nie wrócą :(

Mój sąsiad sprzedaje mp buka/grabu w pociupanych ćwiartkach za 220 pln ...

Ceny na poziomie 100 -120 pln/mp już nigdy nie wrócą - cena ogrzewania drewnem znacząco wzrosła ...

Ostatnio kolega zaproponował mi dębinę w metrówkach z własnym załadunkiem i przywozem za 150pln/mp :o - cena drewna rośnie i jeszcze będzie rosnąć ...

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

potrzebuję ekipę do wylewek "myślącą"!!! będę mieć podłogówkę na całym parterze,już od drzwi wejściowych poczynając-nie chcę, żeby "się" zniszczyła przy zalewaniu-podobno każde ugięcie styropianu powoduje,że rurki nie są już w poziomie, jak powinny być i ogrzewanie nie jest już tak efektywne :roll: myślę o wylewkach maszynowych-of course 8)

hydraulik wpada 10 października do co-powiedział,że tydzień mu wystarczy, a ja nawet namiarów na porządnych wylewkarzy nie zdobyłam :o , pomóżcie coś :roll:

Mam mega problem:(( chcialem robic oczyszczalnie... opisaywalem temat dziisaj odebralem wyniki badan geotechnicznych - gliny pylaste zwiezle - zero chlonnosci

i teraz na gwałt szukam szamba - gdzie kupowaliscie? slyszalem ze bardziej sie oplaca kupic poza krakowem...

jaka papierologie do tego trzeba?

Mam mega problem:(( chcialem robic oczyszczalnie... opisaywalem temat dziisaj odebralem wyniki badan geotechnicznych - gliny pylaste zwiezle - zero chlonnosci

i teraz na gwałt szukam szamba - gdzie kupowaliscie? slyszalem ze bardziej sie oplaca kupic poza krakowem...

http://www.probud.pl/ - ja kupowałem tutaj - byłem/jestem bardzo zadowolony - transport i montaż bez zarzutu - działa bezawaryjnie do dzisiaj :D

/ zbiornik betonowy 12m3 / .

W kwestii papierologi - oświadczenie kierbuda o szczelności zbiornika i prawidłowości montażu wraz z podłączeniem do instalacji w budynku - można jeszcze załączyć atest na zbiornik - ja tak zrobiłem .

Jak często opróżniam szambo ? - częstotliwość opróżniania zbiornika zależy wprost proporcjonalnie od zużycia wody - czyli spojrzyj na rachunek z wodociągów i zobacz ile miesięcznie zużywa Twoja rodzina wody - w prostym przeliczeniu tyleż samo wyprodukujesz ścieków ...

U mnie rodzina 4 osobowa - miesięcznie zużywam ca 7-8m3 wody - i tyleż samo gromadzi się w zbiorniku ścieków - firma która opróżnia mi zbiornik dysponuje szambiarą o pojemności 7m3 - czyli wywóz szamba mam raz w miesiącu - koszt - 100 pln +VAT .

Ile przeciętna 3 osobowa rodzina produkuje ścieków ? - tyle ile zużywa wody - czyli może 5m3 a może i 50m3 - wszystko zależy od racjonalnej gospodarki wodą w rodzinie ... - ale zapewniam Cię - jak już zamieszkasz w domu prędko nauczysz się oszczędzać wodę ...

:lol:

redpradnik napisał:

Ja sprowadziłem w minioną środę szambo z okolic Częstochowy od tego Pana:

Krzysztof Tuszyński

Kiedrzyn 20

26-634 Gozd

Tel. 663 808 301

Zbiornik dwukomorowy (2x5m3) kosztował mnie 3000 zł. Panowie przyjeżdżają samochodem z HDS i montują szambo w gotowym wykopie. U mnie koparka w ten dzień wykonywała jeszcze inne prace, ale szacuję, że na prace związane z montażem szamba trzeba liczyć ok. 2 godziny pracy koparki.

1.A kto wam robil wszystkie papiery do szamba? u mnie nei zrobili tego przy pozwoleniu:/

2.Dostalem dzisiaj oferte... na rozbudowe sieci wodociagowej 92 metry fi 110 27760 netto!!!!!!! kosmos:/ szukam dalej

3. Potrzebuje barierki na 2 balkony polecicie kogos? - myslielismy o drewnie ale jednak zdecydujemy sie chyba na kute

3. Potrzebuje barierki na 2 balkony polecicie kogos? - myslielismy o drewnie ale jednak zdecydujemy sie chyba na kute

Ja robiłem balustrady żelazne kute / z kutymi elementami roślinnymi / na moje balkony u ślusarza/kowala w Zielonkach - jak się wyjeżdża z Zielonek na Skałę na końcu miejscowości jest reklama gościa .

1.A kto wam robil wszystkie papiery do szamba? u mnie nei zrobili tego przy pozwoleniu:/

Jakie papiery ? W pozwoleniu miałem napisane że ścieki będą gromadzone w szczelnym wybieralnym zbiorniku i tyle - potem to już jak napisałem - oświadczenie kierbuda i atest zbiornika dołączony do kompletu dokumetów do PINB i to wszystko .

Jakie papiery ? W pozwoleniu miałem napisane że ścieki będą gromadzone w szczelnym wybieralnym zbiorniku i tyle - potem to już jak napisałem - oświadczenie kierbuda i atest zbiornika dołączony do kompletu dokumetów do PINB i to wszystko .

A u mnie w pozwoleniu nic o tym nie ma bo w zagospodarowaniu terenu opisano " wstepna lokalizacja oczyszczalni" realizowana w 2 etapie inwestycji

I teraz musze zalatwiac papiery do szamba:/

Zadzwoń do PINB i zapytaj - wg mnie nie bedziesz musiał żadnej extra papierologii robić - skoro oczyszczalnia nie wypaliła z wiadomych względów montujesz szambo i tyle ...

podobno trzeba zrobic szambo na zgloszenie - zeby to zrobic trzeba projekt zagospodarowania , uzgodnic zudp itp :/

Zdecydowalismy sie jednak na kamienne parapety:)

Polecicie kogos? Mam na mysli marmur lub konglomerat

Zadzwoń do PINB i zapytaj - wg mnie nie bedziesz musiał żadnej extra papierologii robić - skoro oczyszczalnia nie wypaliła z wiadomych względów montujesz szambo i tyle ...

podobno trzeba zrobic szambo na zgloszenie - zeby to zrobic trzeba projekt zagospodarowania , uzgodnic zudp itp :/

Być może - ja jak napisałem już w PnB miałem to zaznaczone takoż i ZUDP i projekt miałem robiony ...

Zdecydowalismy sie jednak na kamienne parapety:)

Polecicie kogos? Mam na mysli marmur lub konglomerat

Dobry wybór - marmur odradzam - jest za miękki i mniej trwały no i bardziej chłonny - jak już płacić to za materiał niezniszczalny :D